Trangen til hummus blev i denne uge stor.
Heidi havde en smagsprøve med af
hendes, da vi mødtes til
kursus i mandags. Den var god!! Så jeg fik mod på at hoppe ud i at lave min egen. Jeg har tidligere ikke været fan af mine egne hummuskreationer ... men derimod elsket det, når jeg har været på restaurant.
Denne gang lykkes det! Og jeg laver helt sikkert snart en ny portion, nu hvor jeg har kikærter i fryseren.
Jeg bagte nogle hurtige pandebrød til at dyppe i hummussen, opskriften fandt jeg hos
LaTascha. Nemmere bliver det ikke!
Dertil fik vi nogle tyrkiske frikadeller - köfte-agtige - vendt i sesamfrø og masser af smag fra bl.a. spidskommen, persille, hvidløg samt ekstra bid fra gulerod, persillerod og cashewnødder.
Jeg har købt nogle
nye kogebøger fra Vestjyllands Højskole, som er fyldt med idéer til grøntsagsretter. Her fandt jeg inspiration til nogle bagte rodfrugter.
Et skønt måltid (som ovenikøbet er super sundt) på en kedelig onsdag og det gav mig et par timers hygge og afkobling i køkkenet, hvilket var lige, hvad jeg trængte til.
Tyrkiske deller
500 g oksefars
500 g svinefars
groft havsalt (efter smag - start med 1 tsk, Fetaen er også salt)
peber
cayennepeber
½-1 tsk spidskommen
2 æg
1 stor dåse konc tomatpuré (140 g)
1 dl speltrasp
1 stort fed fintrevet hvidløg
2 fintrevet skalotteløg
1 revet gulerod
1 lille fintrevet persillerod
100 g revet eller moset Feta
2 dl hakkede cashewnødder
2-3 spsk finthakket persille
evt vand
Sesamfrø
Rør de 2 slags kød godt sammen med salt og peber til det bliver sejt. Jeg ælter ofte med hænderne, da jeg synes, det er lettest.
Rør herefter alle ingredienser i. Tilsæt evt lidt vand, hvis farsen bliver for fast.
Smag til med salt, peber og cayennepeber.
Lad farsen stå koldt en halv times tid.
Form frikadellerne og tril dem i sesamfrø.
Steg eller bag frikadellerne. Jeg bagte dem i ca. 30 min ved 180 grader. Hold øje på dem - og mærk om de er ved at være faste efter 20-25 minutter.
Note:
Lækre deller med god smag og bid. Lav en stor portion, så er der nem mad til fryseren.
Bagte rødbeder
3 små rødbeder
1 stort rødløg
rapsolie
agavesirup
revet citronskal
krydderurtesalt (med salvie, citrontimian, og merian)
Skær rødbederne i både (husk handsker, hvis du ikke ønsker røde hænder), også rødløget skæres i både.
Smør et ildfastfad med olie og bland grøntsager med olie, sirup, citronskal og krydderurter.
Bag 1 time ved 180 grader.
Bagte rodfrugter
Gulerødder, persillerod og pastinak
olivenolie
æblesirup
saft fra ½ citron
dild
salt
Skær rodfrygterne i passende stykker. Bland med olie, sirup, citronsaft, dild og salt. Læg i et smurt fad.
Bag ca. 40 min ved 180 grader ... afhænger selvfølgelig af udskæringen af rodfrugterne.
Note:
Både de blandede rodfrugter og rødbederne smagte super godt. En god og nem måde at få grøntsager på.
Man kan krydre med andre krydderurter og smagsgivere - lige hvad man lyster. Men balancen imellem det sur/søde synes jeg er vigtig.
Hummus
Sæt kikærter i blød natten over, kog med rigeligt nyt vand i ca. 1 time.
Jeg tilsatte 2 fed hvidløg under kogningen. Og brugte disse til at smage hummussen til med. Det giver en mere mild og rund hvidløgssmag.
3½ dl kikærter
2 fed kogte hvidløg (eller ½-1 fed friskrevet hvidløg)
1-2 spsk tahin (gerne en tyndt flydende)
citronsaft
1/4 - 1/2 dl vand
salt
2 spsk olivenolie
cayennepeber
Kør det hele i en blender eller minihakker. Tilsæt vand, så massen bliver tilpas lind.
Udelad hvidløget, hvis du bruger friskt og tilsæt først, når massen er kørt færdig. Hvidløg kan få en meget skarp smag, hvis den køres med i hakkeren.
Ved servering dryppes hummussen med lidt olivenolie og et drys paprika.
Note:
Jeg var meget tilfreds med denne hummus. Den milde smag fra det kogte hvidløg klæder dippen.
Tidligere har jeg brugt en meget fast tahin. I sommer fik jeg dette glas af
Malou, en meget flydende tahin, som var helt perfekt og tilfører en skøn nøddeagtig smag til hummussen.
Pandebrød
1½ dl hvedemel
½ dl grahamsmel
1 spsk olie
0,75 dl vand
et nip salt
Ælt til en fast dej. Del i 3 små kugler, som rulles tyndt ud. Bages på en varm og tør pande et par minutter på hver side.
Note:
Hurtige brød, som skal spises straks. Jeg kan forestille mig, at de vil være temmelig kedelige dagen efter. En meget nem måde at få lidt brød til maden.