I dag har vi fået hjemmelavet sushi. Og det er der mange positive ting at sige om:
- det er hyggeligt at lave
- det er smukt at se på
- det smager skønt
- det er hyggeligt at spise
Selv manden var rimelig positiv. Dog mente han ikke, at det kunne gøre det ud for aftensmad;o) Kun som forret/hipshapsere.
Men en god oplevelse, da vi for 5-6 år siden havde en rigtig dårlig. Da havde jeg også fået lavet en ordentlig portion sushi. På det tidspunkt kunne vi hverken holde lugten af tang ud eller lide smagen. Tror dog også, at jeg på det tidspunkt fik puttet lige lovligt meget wasabi i … og det skal man ikke!!
I dag lavede jeg forskellige typer. Dog var det ikke lavet helt rigtigt, da jeg ikke havde rå fisk. Det blev en god røget laks og letkogte kinarejer.
Det er nu ikke fordi, at den rå fisk skræmmer mig, men jeg kunne bare ikke skaffe god rå fisk. Så jeg har stadig den ægte sushioplevelse til gode.
Rejerne, som inden de blev kogt og pillet fik en tandstikker stukket ind på bugsiden lige under skallen. Dette for at undgå, at de krummer sig sammen.
Derefter blev de kogt i godt med vand krydret med 1½ spsk salt og 1 tsk sukker. De skal koge ca 2 minutter og derefter køles ned med koldt vand eller isterninger. Tandstikkeren fjernes og skallen pilles af. Rejerne stilles på køl, til de skal bruges.
Herefter fjernes tarmen ... men fra bugsiden. Dvs. man skal med nænsom hånd skære rejen næsten igennem for at kunne fjerne tarmen.
Her er rejerne spredt ud over ris.
Nigiri-sushi: en klump ris, som presses til en aflang bolle.
Nogle gav jeg et lille bitte strejf af wasabien og så en reje ovenpå.
Nogle fik en strimmel mango og en reje.
Her er:
Nigiri med laks og en japansk mayo med wasabi og finthakket forårsløg.
California rolls i to versioner - en med kinareje, mango og agurk samt japansk mayo smagt til med chili og sesamolie - en anden med laks, avocado og agurk samt flødeost rørt med wasabi.
Så kommer slagskibs-sushi - tangrør med en lille risbolle og hakket laks, mango og lidt frisk koriander.
Nigiri med laks og avocado.
Nærbillede af California rolls og Nigiri med laks og forårsløg
Inside-out Sushi Roll med tang, kinareje, avocado og agurk. Lidt en udfordring at rulle, men ved at lægge Vita Wrap på bambusmåtten, gik det nogenlunde.
Portionen til os - men vi måtte levne nogle stykker...
Og lidt take-out blev det også til. Mine forældre fik denne portion. Og en veninde fik også en portion. Jeg havde lavet aaaaaaaaaaaalt for meget. 500 g sushi-ris giver nok til ca. 4 personer som hovedret eller 6-8 personer som forret.
Lidt opskrifter og tips:Tilberedning af sushiris og –marinade (set på yutaka.dk):
Ris til 6 personer
500 g. suhsiris
7 1/5 dl. vand'
130 ml. risvineddike
6 spsk. flormelis
1 spsk. salt
Ris vaskes rene for stivelse og skylles godt igennem, imens man krammer og knuger risene med hånden. Hæld risene i en si og lad dem stå og dryppe af i en halv til en hel time.
Kom ris og 7 1/5 dl. vand i en tykbundet gryde. Sæt låg på og lad vandet koge op. Skru ned til svag varme og lad risene koge videre i 10 minutter. Fjern risene fra varmen og lad dem stå og trække i 15 minutter under låg.
Imens risene koger, blandes marinaden af 130 ml. risvineddike, 6 spsk. flormelis og 1 spsk. salt.
Kom de færdigkogte ris over i et plastik- eller træfad. Lad risene stå og dampe af i et par minutter. Marinaden fordeles ud over risene – f.eks. ved at man hælder marinaden over bagsiden på en ske, så fordeler det sig pænt ud over det hele og vendes forsigtigt i ved at røre med en træske. Lad risene køle af til de er lune.
Sushirisene er færdige. De skal gerne være lidt klæge og have en fast konsistens.
At arbejde med risene
Det er nemmere at forme risboller, hvis man fugter hænderne med vand. Gerne hver gang, man former en ny bolle.
Når rullerne skal skæres, lettes dette også ved at gøre kniven våd. Og evt. tørre den af i en fugtig klud imellem hver skive
Ellers er det bare at gå i gang og prøve sig frem med forskellige smagsvarianter. Og surfe rundt på nettet.
Et par gode links:
Yutaka.dk
Idpi.tvmkanal.dk