mandag den 26. december 2011
Årets julesnaps med citrus og stjerneanis
Årets julesnaps blev lavet nogle dage før jul. Det er nok nærmest en essens, da den er temmelig kraftigt smagende. Men man kan spæde op med mere vodka eller snaps, som man lyster..
2 stjerneanis
½ stang vanille
citronskal fra ca ½ citron
2 kardemommekapsler
2½ dl vodka.
Det hele hældes i et glas og står og trækker 2-3 dage. Jeg fjernede citronskalle allerede efter en dagstid, da jeg fornemmede stærk citrusduft.
Snapsen smager kraftig af stjerneanis og dufter ligeså med et strejf af citrus. Spændende snaps/vodka, som jeg vil vælge at spæde op med lidt mere vodka.
Anderilette
Anderilette er en af de retter, som jeg holder allermest af på julefrokostbordet. Den intense smag af and træder tydeligt frem i denne ret. Det er lidt a la en andesylte - men jeg er af den mening at almindelig svinesylte ikke smager af ret meget, det er en helt anden snak med anderilette.
Jeg har tidligere blogget denne version af anderilette. Da jeg så Signes opskrift tidligere på måneden, bestemte jeg mig for, at den skulle danne base for dette års rilette. Jeg var lidt spændt på, hvordan smagen ville blive, da der ikke er tilføjet ekstra andefedt end det, som er på lårene. Men hvis jeg var betænkelig, blev dette gjort til skamme. Der er fuld knald på smagen - salt, peber, sødme, fedme på den gode måde. Jeg er vild med retten!!
4 andelår
salt
1 alm løg
1 skalotteløg
1 æble
1 pastinak
4 fed hvidløg
friske krydderurter: salvie, rosmarin og timian
4 laurbærblade
en lille tsk peberkorn (sorte og hvide)
3 dl rødvin
vand, så det dækker
Læg andelårene i bunden af en gryde og drys godt med salt. Fordel de rengjorte og groftskårne grøntsager, krydderurter i gryden. Hæld rødvin på og fyld op med vand til det næsten dækker.
Låg på - lad små simre på komfuret i ca. 3 timer eller sæt i ovnen ved ca. 150 grader i 3-4 timer.
Lårene skal være smørmøre.
Tag nu lårene op og lad dem køle lidt af. Imens sies urterne fra kogelagen. Og kogelagen koges godt ind - ca til det halve.
Andekødet plukkes af benene og skindet kasseres. Kødet trevles ved hjælp af to gafler.
Læg nu kødet i 2-3 små forme og pres det godt:
Herefter hældes den indkogte fond/kogelage over og riletten stilles koldt - gerne et par dage.Jeg havde ekstra fond tilbage, som jeg lod stivne i en skål. Dagen efter tog jeg fedtet, som lægger sig for oven og smurte over riletterne for at forsegle ... og give ekstra smag. Og fonden blev smidt i fryseren til at pifte en sauce op en anden dag.
Server med f.eks. syltede agurker, sennep, rødbeder og et drys salt. Så er det jul!
søndag den 18. december 2011
Hasselnødde- og mandeltoppe
Der bliver produceret julekonfekt i temmelig rå mængder hos os ... mange er klassikere, da en del af julen jo er tradition og glæden ved at spise det, som man plejer.
Der er selvfølgelig lavet marcipankonfekt - Summerbird marcipan dyppet i mørk Manjari chokolade fra Valrhona og drys af frysetørrede hindbær. EN HIMMERIGSMUNDFULD!! De frysetørrede hindbær er et hit - jeg er helt vild med at bruge det som drys. Og sammen med den let syrlige Manjari chokolade og søde marcipan, er det bare et helt perfekt stykke konfekt..
Derudover har jeg lavet små marcipanbrød med nougatkerne, A-lakridser .. af flere omgange, P-tærter, mandler dyppet i chokolade med lakridspulverdrys (en god måde at bruge en rest smeltet chokolade på, karameller og Madam Mangors vanillekranse.
Der bliver dog også eksperimenteret med lidt nye opskrifter, som måske ender som klassikere de næste år.
Disse hasselnøddetoppe er nye på repertoiret. Man kan lege med smag og sammensætning ved at bruge forskellige typer nødder: hasselnødder, mandler, cashewnødder .. og ved at bruge mørk, lys, hvid chokolade til overtræk, og pynten kan varieres med forskellige frysetørrede bær, et drys kakao, kandiserede violer osv.
Jeg har lavet mandelvariationen, som var super lækker. Og på et konfektkursus, som jeg holdt i LOF sidste weekend, lavede kursisterne hasselnøddetoppe, som absolut også var skønne. Hasselnøddesmagen er mere kraftig end ved brug af mandler, men det er bare at gå igang og forsøge sig. Lækkert konfekt og super nemt.
Opskriften er fra Pia Krøyers Konfektbogen.
Hasselnøddetoppe med
frysetørrede hindbær
2,5
spsk honning
Frysetørrede hindbær
Smelt
ca 30 g smør på en pande og rist
de grofthakkede nødder i smørret, til de er gyldne. Tag panden af varmen.
Smelt nu sukker med honning til massen bobler – pas på, at massen ikke branker.
Tilsæt resten af smørret. Kog blandingen godt igennem. Vend nødderne i og sæt
små toppe på bagepapir med en ske.
Stil
toppene i køleskab til de er helt afkølet.
Temperer
chokolade og hæld en skefuld ovenpå hver top. Drys med lidt frysetørret
hindbær.
Tip:
Prøv med mørk farin, muscovadosukker, tilsæt marven fra ½ vanillestang.
Sæt små toppe med en theske - det er lækkert med en lille delikatbid i stedet for en alt for stor.
onsdag den 7. december 2011
Æg i kokotte
Æg i kokotte er noget af det mest taknemmelige at lave til f.eks. brunch. Nemmere bliver det ikke - og samtidig imponerer de med serveringen i en lille fine skål med den gule æggeblomme som blikfang, under ægget er overraskelsen i form af f.eks. bacon, grøntsager, pølse eller hvad man nu finder på og måske grønne dråber krydderurteolie på toppen.
Cirka mål til 4 kokotter:
2 tykke skiver tørsaltet bacon i strimler
1/4 squash
1 lille løg
estragonsalt
peber
4 æg
2 tsk fløde
salt, peber
estragonolie
Steg bacon sprødt og fordel i kokotterne. Hak squash og løg fint og svits i lidt baconfedt. Krydr med salt (f.eks. estragonsalt eller andet krydderurtesalt) og peber. Fordel oven på bacon.
Slå et æg ud i hver kokotte. Dryp lidt fløde over og salt, peber.
Bag ved 200 grader ca 10-14 minutter, til hviden er stivnet, men blommen stadig er flydende.
Lige inden servering kan man dryppe nogle dråber krydderurteolie over.
Note:
Hyggeligt og velsmagende.
De overskydende kokotter brugte jeg til madpakken sammen med en salat. Til rugbrød ville de også være lækre.
mandag den 5. december 2011
Spansk omelet/kartoffeltortilla
Aftenens måltid startede med et kig i køleskabet. Efter familiebrunch i går var der en del rester, som skulle udnyttes.
Det endte ud med en slags æggekage efter fri fantasi. Da jeg efterfølgende surfede lidt rundt på nettet, kan jeg se, at retten meget ligner den spanske kartoffeltortilla.
Jeg har ikke tidligere lavet kartoffeltortilla, men kan nu konkludere, at det er en stor fejl! For hold da op, hvor smager det helt forrygende. Møre, ristede kartofler godt krydret med paprika - og i det hele taget godt med smæk på smagen fra de krydrede pølser, hvidløg, chili og paprika. Det krydrede rundes af den cremede æggemasse og dejligt smeltet ost på toppen. Kan kun anbefales at lave.
Jeg serverede med en smule frisk creme fraiche, som smagte fortrinligt til.
olivenolie
2 store rå bagekartofler
2 løg
salt og peber
1-2 tsk sød paprika
8 brunchpølser med soltørrede tomater og salatost fra Løgismose
4 skiver tørsaltet bacon (den fra Aalbæk er helt fantastisk)
2 porre
½ squash
1 stor snackpeber
1 chili
2 fed hvidløg
salt og peber
4 æg
½ flødeost med Karl Johan svampe og ramsløg (fra Løgismose)
salt og peber
Et drys godt modnet cheddarost.
Skær kartoflerne i små tern og svits i olivenolie over ikke al for stærk varme til de er næsten møre. Krydr løbende med salt og peber.
Tilsæt hakkede løg og svits endnu nogle minutter til også løgene er møre. Krydr godt med paprika.
Hæld kartoffelblandingen i et fad.
Svits nu pølserne og fordel ovenpå kartoffelbunden.
Skær bacon i strimler og svits til det er sprødt. Lad dryppe af på fedtsugende papir og hæld største delen af fedtet væk. Bacon fordeles også over kartoffelbunden.
Svits fintstrimlet porre, squash, snackpeber og chili i en smule fedt fra bacon, indtil det falder lidt sammen. Krydr med salt og peber og svits hakket hvidløg med i et kort øjeblik.
Fordel grøntsagsblandingen i fadet.
Pisk æg med flødeost, mælkeprodukter, salt og peber. Og hæld over.
Fordel revet ost over fadet og bag ved ca 190 grader i 35 min. Evt med varmluft de sidste 5 minutter for at opnå en gylden overflade. Lad omeletten stå og sætte sig 5-10 minutter, før den skæres for.
Note:
Skøn aftensmad - men vil også være et pikant og lækkert indslag på brunchbordet, til frokosten og i madpakken.
Etiketter:
kartofler,
spansk,
æg,
æggepandekage
søndag den 4. december 2011
Hjemmelavede A-lakridser
Jeg er vild med Johan Bülows A-lakridser ... Blød lakrids overtrukket med lækker mælkechokolade. Men, men, men .. de er jo ret dyre. Og har man (læs: jeg ... og kender også andre, som har samme "problem" ;o)) åbnet sådan en dåse, så er det svært at få låget på igen, før den er helt tom.
Derfor måtte jeg prøve med en hjemmelavet version.
Som altid, når få ingredienser indgår, skal man vælge råvarer af god kvalitet. Dvs. en rigtig god mælkechokolade - f.eks. fra Valrhona eller Callebaut.
Jeg valgte den søde finske lakrids, men vil også prøve med salmiakvarianten på et tidspunkt.
200 g finsk lakrids
150 g mælkechokolade
Lakridspulver
Temperer chokoladen:
Hak chokoladen fint (jo, finere, jo, nemmere), tag 1/4 fra.
Smelt enten over vandbad eller ved at give chokoladen 30 sekunder af gangen ved medium effekt i mikroovnen. Rør imellem hver gang , indtil chokoladen er helt smeltet. Chokoladen skal føles varm, hvis man tager en dråbe og holder imod læben.
Rør nu resten af den hakkede chokolade i - lidt af gangen og med ikke for voldsomme bevægelser,for at undgå luftbobler i chokoladen.
Lad den smeltede chokolade stå ca. 10 minutter, hvorefter chokoladen er klar til at bruges, nu føles den kold, hvis du holder en dråbe imod læben.
Skær lakridserne i 1 cms stykker og dyp i chokoladen f.eks. ved hjælp at 2 gafler.
Drys stykkerne med lakridspulver, inden chokoladen stivner.
For mere udførlig gennemgang af temperering af chokolade, skal I tage et kik forbi Sif - her. Hun øser af sin viden og det er lige at gå til.
Note:
Uhmmmmm!!!! Vanedannende.
Tip:
Jeg hældte lakridspulver i en lille saltbøsse. Hvilket gjorde det nemt at drysse over lakridserne.
Derfor måtte jeg prøve med en hjemmelavet version.
Som altid, når få ingredienser indgår, skal man vælge råvarer af god kvalitet. Dvs. en rigtig god mælkechokolade - f.eks. fra Valrhona eller Callebaut.
Jeg valgte den søde finske lakrids, men vil også prøve med salmiakvarianten på et tidspunkt.
200 g finsk lakrids
150 g mælkechokolade
Lakridspulver
Temperer chokoladen:
Hak chokoladen fint (jo, finere, jo, nemmere), tag 1/4 fra.
Smelt enten over vandbad eller ved at give chokoladen 30 sekunder af gangen ved medium effekt i mikroovnen. Rør imellem hver gang , indtil chokoladen er helt smeltet. Chokoladen skal føles varm, hvis man tager en dråbe og holder imod læben.
Rør nu resten af den hakkede chokolade i - lidt af gangen og med ikke for voldsomme bevægelser,for at undgå luftbobler i chokoladen.
Lad den smeltede chokolade stå ca. 10 minutter, hvorefter chokoladen er klar til at bruges, nu føles den kold, hvis du holder en dråbe imod læben.
Skær lakridserne i 1 cms stykker og dyp i chokoladen f.eks. ved hjælp at 2 gafler.
Drys stykkerne med lakridspulver, inden chokoladen stivner.
For mere udførlig gennemgang af temperering af chokolade, skal I tage et kik forbi Sif - her. Hun øser af sin viden og det er lige at gå til.
Note:
Uhmmmmm!!!! Vanedannende.
Tip:
Jeg hældte lakridspulver i en lille saltbøsse. Hvilket gjorde det nemt at drysse over lakridserne.
Abonner på:
Opslag (Atom)