onsdag den 20. februar 2013

Sennepskrydret laks, ovngrønt og kartoffelbåde


I nogle perioder bliver det til mange dage med "hurtigmad" og gamle travere - sådan en periode har vi været inde i. Pludselig bliver man led og ked af det og lysten melder sig til noget ordentligt mad. På jysk forstås: kartofler, kød/fisk, grøntsager og sovs! Sådan en lyst kom over mig i dag. Og det var et himmelsk måltid - lige hvad vi trængt til! Velsmagende, farverig og nærende.

En hel lakseside smurt med en sennepskrydret flødeost, stegte kartoffelbåde, krydrede ovngrøntsager og en kold bearnaise-inspireret dressing.

Alt skal i ovnen - så jeg brugte varmluft 190 grader, og havde 3 lag i ovnen - og byttede lidt rundt på tingene undervejs og skruede op for grillen til sidst, så alle 3 fade fik noget farve.

Sennepskrydret laks
1 hel lakseside

150 g flødeost naturel
1 spsk grov sennep
1 tsk tørret estragon
½ tsk estragonsalt eller havsalt

1 pk god bacon i skiver (f.eks. hanegals, som er lufttørret)
Rør flødeost sammen med sennep, estragon og salt godt sammen og smag til.
Smør flødeosten ud over laksen og dæk med baconskiver.
Bages i ca 25-30 minutter - og evt. grill de sidste par minutter. Pas på med at give fisken for meget, da den bliver tør og kedelig.

Ovngrønt
ca 3 spsk olivenolie
1 tsk agavesirup
½ lime, saften
1 fed revet hvidløg
et nip chiliflager
havsalt
1 porre
1 stort rødløg
2 store gulerødder
1 lille squash
1 stor rød peberfrugt
Alt blandes sammen, hældes i et fad og bages ca. 40 min ved 190 grader.

Note: Man kan bruge de grøntsager, som man synes op.

Dressing
1½ dl creme fraiche
2 spsk god mayonaise (f.eks. Hellmanns)
ca 1 tsk bearnaiseessens eller hvidvinseddike
½ tsk estragonsalt eller havsalt
1 tsk tørret estragon - eller frisk
lidt friskkværnet peber
Røres sammen og smages til.  

mandag den 11. februar 2013

Gaver fra Urtekram --- Livet er meget mere ...

For efterhånden nogle uger siden modtog jeg en kasse fra Urtekram med skønne økologiske produkter - olier, krydderier, pasta, salt, peber og rosiner.
.
Urtekram har indgået et spændende samarbejde med Umahro Cadogan, som er kok og ernæringsekspert.
Umahro har udarbejdet en række opskrifter med fokus på: Livet er meget mere ... og har udgangspunkt i mad, som er nemt, sundt og spændende.

Jeg har været i tidsnød, men jeg skal inden længe have kigget på opskrifterne og særligt er der en spændende dressing, som skal prøves af. Indtil da vil jeg blot sige tak til Urtekram!

lørdag den 2. februar 2013

Bud på Nordens bedste kødsauce - Bolognese a la Hanne K med rådyr

Lige nu er der gang i Heinz' Kødsaucekamp på Facebook. Her kan man give sit bud på Nordens bedste kødsauce.

Jeg fik leveret en fin kurv fra Heinz for et par uger siden, som indeholdt ingredienserne til sidste års vindersauce. Gode råvarer pakket i cellofan ... ja, for en foodie er det jo næsten bedre end røde roser!
 
Jeg har de sidste uger gået og skrevet tanker ned, i forhold til, hvad der for mig kunne være i nordens bedste kødsauce. Jeg fandt det oplagt at tage udgangspunkt i rådyr - som er vældigt nordisk og som vi har rigeligt af i fryseren. Jeg valgte at hakke noget rådyrlammekølle og skære boven i små tern. Dette for at give saucen lidt ekstra struktur - og en mulighed for at fremhæve smagen af vildt.
Retten kan sagtens laves med oksekød i stedet for.

ca 1/4 knoldselleri
1 persillerod
1 gulerod
1 løg
150 g god bacon
2-3 spsk olivenolie

1 spsk smør
200 g rådyrlammebov, i små tern (kan udelades)
500 g hakket rålammekølle
havsalt

2 fed hvidløg
4 friske salvieblade
1 kvist rosmarin
en lille buket frisk timian
5 enebær, knust

3 dl rødvin
1 lille dåse tomatpuré
1 dåse flåede tomater
ca 4 dl vildtfond eller boullion

ca ½ dl Heinz Ketchup
et nip sukker
Balsamicoeddike eller anden syre
havsalt, friskkværnet peber

Et godt drys friskrevet parmesan eller lignende ost

Hak knoldselleri, persillerod, gulerod og løg fint og skær bacon i små tern. Svits grøntsager og bacon i 1-2 spsk olie i ca. 10 min. Tag grøntsagerne op af gryden. Smelt smør sammen med en smule olivenolie. Brun først tern af rådyrbov og tilsæt herefter det hakkede kød lidt af gangen. Drys kødet med havsalt undervejs.
Hæld grøntsagerne tilbage i gryden sammen med knust hvidløg, knust enebær og hakkede krydderurter og lad det hele svitse et par minutter.
Hæld rødvinen på og lad den koge ind til ca. det halve. Tilsæt herefter tomatpuré og flåede tomater, som også svitser med et par minutter, før fonden hældes ved. Tilsæt ketchup, en smule balsamico og et nip supper. Lad nu saucen småsimre mindst 2 timer.
Smag til med friskkværnet peber, havsalt, sukker og balsamico.

Server med spaghetti og friskrevet ost.

Note:
En intens kødsauce med kraftig vildt smag. Jeg var faktisk forundret over, at rådyrlammet smagte så kraftigt. Det kan godt være, at jeg ikke vinder konkurrencen, men saucen fik toppoint herhjemme :)
Man kan sagtens følge opskriften og skifte kødet ud med oksekød. Det giver dog en lækker struktur til retten, at noget af kødet er skåret i små tern i stedet for at det hele er hakket.