mandag den 26. december 2011

Årets julesnaps med citrus og stjerneanis


Årets julesnaps blev lavet nogle dage før jul. Det er nok nærmest en essens, da den er temmelig kraftigt smagende. Men man kan spæde op med mere vodka eller snaps, som man lyster..

2 stjerneanis
½ stang vanille
citronskal fra ca ½ citron
2 kardemommekapsler
2½ dl vodka.
Det hele hældes i et glas og står og trækker 2-3 dage. Jeg fjernede citronskalle allerede efter en dagstid, da jeg fornemmede stærk citrusduft.

Snapsen smager kraftig af stjerneanis og dufter ligeså med et strejf af citrus. Spændende snaps/vodka, som jeg vil vælge at spæde op med lidt mere vodka.

Anderilette

Anderilette er en af de retter, som jeg holder allermest af på julefrokostbordet. Den intense smag af and træder tydeligt frem i denne ret. Det er  lidt a la en andesylte - men jeg er af den mening at almindelig svinesylte ikke smager af ret meget, det er en helt anden snak med anderilette.

Jeg har tidligere blogget denne version af anderilette. Da jeg så Signes opskrift tidligere på måneden, bestemte jeg mig for, at den skulle danne base for dette års rilette. Jeg var lidt spændt på, hvordan smagen ville blive, da der ikke er tilføjet ekstra andefedt end det, som er på lårene. Men hvis jeg var betænkelig, blev dette gjort til skamme. Der er fuld knald på smagen - salt, peber, sødme, fedme på den gode måde. Jeg er vild med retten!!

4 andelår
salt
1 alm løg
1 skalotteløg
1 æble
1 pastinak
4 fed hvidløg
friske krydderurter: salvie, rosmarin og timian
4 laurbærblade
en lille tsk peberkorn (sorte og hvide)
3 dl rødvin
vand, så det dækker
Læg andelårene i bunden af en gryde og drys godt med salt. Fordel de rengjorte og groftskårne grøntsager, krydderurter i gryden. Hæld rødvin på og fyld op med vand til det næsten dækker.
Låg på - lad små simre på komfuret i ca. 3 timer eller sæt i ovnen ved ca. 150 grader i 3-4 timer.
Lårene skal være smørmøre.
Tag nu lårene op og lad dem køle lidt af. Imens sies urterne fra kogelagen. Og kogelagen koges godt ind - ca til det halve.

Andekødet plukkes af benene og skindet kasseres. Kødet trevles ved hjælp af to gafler.
Læg nu kødet i 2-3 små forme og pres det godt: 
 Herefter hældes den indkogte fond/kogelage over og riletten stilles koldt - gerne et par dage.

Jeg havde ekstra fond tilbage, som jeg lod stivne i en skål. Dagen efter tog jeg fedtet, som lægger sig for oven og smurte over riletterne for at forsegle ... og give ekstra smag. Og fonden blev smidt i fryseren til at pifte en sauce op en anden dag.

Server med f.eks. syltede agurker, sennep, rødbeder og et drys salt. Så er det jul!

søndag den 18. december 2011

Hasselnødde- og mandeltoppe

Der bliver produceret julekonfekt i temmelig rå mængder hos os ... mange er klassikere, da en del af julen jo er tradition og glæden ved at spise det, som man plejer.

Der er selvfølgelig lavet marcipankonfekt - Summerbird marcipan dyppet i mørk Manjari chokolade fra Valrhona og drys af frysetørrede hindbær. EN HIMMERIGSMUNDFULD!! De frysetørrede hindbær er et hit - jeg er helt vild med at bruge det som drys. Og sammen med den let syrlige Manjari chokolade og søde marcipan, er det bare et helt perfekt stykke konfekt..

Derudover har jeg lavet små marcipanbrød med nougatkerne, A-lakridser .. af flere omgange, P-tærter, mandler dyppet i chokolade med lakridspulverdrys (en god måde at bruge en rest smeltet chokolade på, karameller og Madam Mangors vanillekranse.

Der bliver dog også eksperimenteret med lidt nye opskrifter, som måske ender som klassikere de næste år.

Disse hasselnøddetoppe er nye på repertoiret. Man kan lege med smag og sammensætning ved at bruge forskellige typer nødder: hasselnødder, mandler, cashewnødder .. og ved at bruge mørk, lys, hvid chokolade til overtræk, og pynten kan varieres med forskellige frysetørrede bær, et drys kakao, kandiserede violer osv.

Jeg har lavet mandelvariationen, som var super lækker. Og på et konfektkursus, som jeg holdt i LOF sidste weekend, lavede kursisterne hasselnøddetoppe, som absolut også var skønne. Hasselnøddesmagen er mere kraftig end ved brug af mandler, men det er bare at gå igang og forsøge sig. Lækkert konfekt og super nemt.

Opskriften er fra Pia Krøyers Konfektbogen.

Hasselnøddetoppe med frysetørrede hindbær
250 g grofthakkede hasselnødder, mandler eller andre nødder
110 g smør
250 g rørsukker
2,5 spsk honning
250 g mørk chokolade

Frysetørrede hindbær 

Smelt ca 30 g smør på en pande og rist de grofthakkede nødder i smørret, til de er gyldne. Tag panden af varmen. Smelt nu sukker med honning til massen bobler – pas på, at massen ikke branker. Tilsæt resten af smørret. Kog blandingen godt igennem. Vend nødderne i og sæt små toppe på bagepapir med en ske. 
Stil toppene i køleskab til de er helt afkølet.
Temperer chokolade og hæld en skefuld ovenpå hver top. Drys med lidt frysetørret hindbær.

Tip: 
Prøv med mørk farin, muscovadosukker, tilsæt marven fra ½ vanillestang.
Sæt små toppe med en theske - det er lækkert med en lille delikatbid i stedet for en alt for stor.

onsdag den 7. december 2011

Æg i kokotte



Æg i kokotte er noget af det mest taknemmelige at lave til f.eks. brunch. Nemmere bliver det ikke - og samtidig imponerer de med serveringen i en lille fine skål med den gule æggeblomme som blikfang, under ægget er overraskelsen i form af f.eks. bacon, grøntsager, pølse eller hvad man nu finder på og måske grønne dråber krydderurteolie på toppen.

Cirka mål til 4 kokotter:
2 tykke skiver tørsaltet bacon i strimler
1/4 squash
1 lille løg
estragonsalt
peber
4 æg
2 tsk fløde
salt, peber
estragonolie

Steg bacon sprødt og fordel i kokotterne. Hak squash og løg fint og svits i lidt baconfedt. Krydr med salt (f.eks. estragonsalt eller andet krydderurtesalt) og peber. Fordel oven på bacon.
Slå et æg ud i hver kokotte. Dryp lidt fløde over og salt, peber.
Bag ved 200 grader ca 10-14 minutter, til hviden er stivnet, men blommen stadig er flydende.
Lige inden servering kan man dryppe nogle dråber krydderurteolie over.

Note:
Hyggeligt og velsmagende.
De overskydende kokotter brugte jeg til madpakken sammen med en salat. Til rugbrød ville de også være lækre.

mandag den 5. december 2011

Spansk omelet/kartoffeltortilla

Aftenens måltid startede med et kig i køleskabet. Efter familiebrunch i går var der en del rester, som skulle udnyttes. 

Det endte ud med en slags æggekage efter fri fantasi. Da jeg efterfølgende surfede lidt rundt på nettet, kan jeg se, at retten meget ligner den spanske kartoffeltortilla.

Jeg har ikke tidligere lavet kartoffeltortilla, men kan nu konkludere, at det er en stor fejl! For hold da op, hvor smager det helt forrygende. Møre, ristede kartofler godt krydret med paprika - og i det hele taget godt med smæk på smagen fra de krydrede pølser, hvidløg, chili og paprika. Det krydrede rundes af den cremede æggemasse og dejligt smeltet ost på toppen. Kan kun anbefales at lave.
Jeg serverede med en smule frisk creme fraiche, som smagte fortrinligt til.

olivenolie
2 store rå bagekartofler
2 løg
salt og peber
1-2 tsk sød paprika

8 brunchpølser med soltørrede tomater og salatost fra Løgismose
4 skiver tørsaltet bacon (den fra Aalbæk er helt fantastisk)

2 porre
½ squash
1 stor snackpeber
1 chili
2 fed hvidløg
salt og peber

4 æg
½ flødeost med Karl Johan svampe og ramsløg (fra Løgismose)
3 dl mælkeprodukter (f.eks. fløde, cremefraiche, mælk)
salt og peber

Et drys godt modnet cheddarost.

Skær kartoflerne i små tern og svits i olivenolie over ikke al for stærk varme til de er næsten møre. Krydr løbende med salt og peber.
Tilsæt hakkede løg og svits endnu nogle minutter til også løgene er møre. Krydr godt med paprika.
Hæld kartoffelblandingen i et fad.

Svits nu pølserne og fordel ovenpå kartoffelbunden.

Skær bacon i strimler og svits til det er sprødt. Lad dryppe af på fedtsugende papir og hæld største delen af fedtet væk. Bacon fordeles også over kartoffelbunden.

Svits fintstrimlet porre, squash, snackpeber og chili i en smule fedt fra bacon, indtil det falder lidt sammen. Krydr med salt og peber og svits hakket hvidløg med i et kort øjeblik.
Fordel grøntsagsblandingen i fadet.

Pisk æg med flødeost, mælkeprodukter, salt og peber. Og hæld over.
Fordel revet ost over fadet og bag ved ca 190 grader i 35 min. Evt med varmluft de sidste 5 minutter for at opnå en gylden overflade. Lad omeletten stå og sætte sig 5-10 minutter, før den skæres for.

Note:
Skøn aftensmad - men vil også være et pikant og lækkert indslag på brunchbordet, til frokosten og i madpakken.
 

 

søndag den 4. december 2011

Hjemmelavede A-lakridser

Jeg er vild med Johan Bülows A-lakridser ... Blød lakrids overtrukket med lækker mælkechokolade. Men, men, men .. de er jo ret dyre. Og har man (læs: jeg ... og kender også andre, som har samme "problem" ;o)) åbnet sådan en dåse, så er det svært at få låget på igen, før den er helt tom.

Derfor måtte jeg prøve med en hjemmelavet version.

Som altid, når få ingredienser indgår, skal man vælge råvarer af god kvalitet. Dvs. en rigtig god mælkechokolade - f.eks. fra Valrhona eller Callebaut.

Jeg valgte den søde finske lakrids, men vil også prøve med salmiakvarianten på et tidspunkt.

200 g finsk lakrids
150 g mælkechokolade
Lakridspulver

Temperer chokoladen:
Hak chokoladen fint (jo, finere, jo, nemmere), tag 1/4 fra.
Smelt enten over vandbad eller ved at give chokoladen 30 sekunder af gangen ved medium effekt i mikroovnen. Rør imellem hver gang , indtil chokoladen er helt smeltet. Chokoladen skal føles varm, hvis man tager en dråbe og holder imod læben.
Rør nu resten af den hakkede chokolade i - lidt af gangen og med ikke for voldsomme bevægelser,for at undgå luftbobler i chokoladen.
Lad den smeltede chokolade stå ca. 10 minutter, hvorefter chokoladen er klar til at bruges, nu føles den kold, hvis du holder en dråbe imod læben.

Skær lakridserne i 1 cms stykker og dyp i chokoladen f.eks. ved hjælp at 2 gafler.
Drys stykkerne med lakridspulver, inden chokoladen stivner.

For mere udførlig gennemgang af temperering af chokolade, skal I tage et kik forbi Sif - her. Hun øser af sin viden og det er lige at gå til.

Note:
Uhmmmmm!!!! Vanedannende.

Tip:
Jeg hældte lakridspulver i en lille saltbøsse. Hvilket gjorde det nemt at drysse over lakridserne.


lørdag den 19. november 2011

Stegt fasanbryst, braiserede fasanlår, rodfrugtgratin med gorgonzola og rødvinssauce

Jeg har meldt mig til Madstafetten hos Kunster på køkkenbordet. Fordi det er en sjov idé og fordi det måske kan give mig et puf i en mere aktiv blogretning.

Piskeriset gav mig følgende ingredienser at lege med:

Vildt
Gorgonzola
Stjerneanis
Vin
Pastinak

Der var 2 særlige udfordringer i den liste for mig … Gorgonzola bryder jeg mig slet ikke om og duften af stjerneanis er i min næse så påtrængende, at det hurtigt bliver  for meget.
Det skulle dog ikke stå i vejen for, at der skulle eksperimenteres med alle ingredienser.

Vildtvalget faldt på fasan, da min mand havde en med hjem i sidste weekend. Og med inspiration fra disse 2 bloggeres (Bergholtsopskrifter og Ida Marengs) indlæg, blev det til følgende:

1 fasan - parteret i lår, brystfilet og skrog

Fond med stjerneanis
fasanskrog
ca 25 g smør
1 gulerod
1 skive selleri, svarende til ca 1 dl små tern
1 skalotteløg
1 kvist rosmarin
1 kvist timian
et par kviste persille
2 enebær
5 peberkorn
1 stjerneanis
ca 3 dl hvidvin
ca 4 dl vand
Skroget hakkes i mindre stykker og brunes i smeltet smør.
Læg urter, krydderier og grøntsager i gryden. Hæld hvidvin og vand på. Lad små simre 1-2 timer.

Note:
Der bredte sig en intens duft fra stjerneanis, da fonden simrede. Efter 1 time fjernede jeg den ene  stjerneanis, som jeg havde tilsat. Den lakridsagtige smag trådte tydelig frem i fonden på trods af den begrænsede tilsatte mængde. En god base til at braisere i og lave en skøn sauce af.

Braiserede fasanlår
Læg lårene i et smørsmurt fad, krydr lårene med salt og peber.
Hæld den sigtede fond over lårene og dæk med låg. Resten af fonden gemmes til at koge ind og lave sauce af.
Sæt i ovnen ved ca 80-100 grader i 3-4 timer.
Tag lårene op af fonden, lad dem dryppe af på papir. Steg herefter lårene ca. 1 min på hver side i smør, til de bliver gyldne.

Sigt fonden og frys - eller brug lidt mere til saucen.

Note:
Lårene var lidt hårde, men smagen var skøn. Jeg er ikke rutineret nok ift vildttilberedning til at vide, om det er fordi, de fik for meget eller for lidt. Hvis nogen har erfaring med det, så kom endelig frem med gode råd.

Vildtsauce med lakrids
Ca. 4 dl vildt fond
1-2 dl rødvin
en sjat fløde
gastrik
balsamico
rørsukker
et par små bidder chokolade med lakrids (f.eks. TOMS)
evt. maizena til at jævne med
Fonden koges ind til det halve. Evt. spædes ekstra fond til, når lårene er færdig braiserede. Tilsæt rødvin og lad simre nogle minutter.
Tilsæt fløde, smag til med gastrik, balsamico, sukker og chokolade. Jævn saucen, hvis du ønsker den lidt tykkere.

Note:
FANTASTISK sauce. Er glad for udfordringen med stjerneanis, da det fik mine øjne op for lakrids og det  salte køkken. Jeg er helt på halen over lakrids i konfekt og det søde køkken, men har ikke haft modet til at springe ud i at bruge det til f.eks. kødretter.
Undertonen af lakrids gik virkelig godt sammen med smagen fra vildt, det søde og bitre fra gastrik og chokolade, syrlighed fra vin og balsamico. Det bliver ikke sidste gang, jeg vover pelsen med det dekorative krydderi.

Smørstegte fasanbryster
Krydr brysterne godt med salt og peber.
Smelt smør og steg først brysterne 1 minut på hver side ved høj varme. Derefter ca. 2 minutter ved lav varme på begge sider. Lad hvile 5-10 minutter.

Note:
Jeg har bestilt flere fasan fra jægeren!! Det er en skøn spise. Et nemt stykke vildt at gå til og alt kan bruges.
Brystkødet var lækkert, saftigt og smagfuldt.

Nu kommer jeg til den største udfordring … hvordan jeg får brugt gorgonzola i en konstellation, som gør det spiseligt for mig og dog indgår…

Rodfrugtsgratin med gorgonzola
1 stor pastinak
1 stor kartoffel
1 gulerod (f.eks. en lille for ekstra farve)
1 porre (det grønne for også at tilføre farve til retten)
Gorgonzola
salt, peber
3 æg
2 dl fløde

Riv rodfrugterne hver for sig. Pres væde ud af gulerødder og kartofler. Snit porren fint.
Læg et lag pastinak og bland halvdelen af kartoflen heri. Drys med salt og peber, fordel små klatter af Gorgonzola, drys med porre, herefter et lag revet gulerod og resten af kartoflerne.
Pisk æg og fløde med salt og peber og fordel over.
Tag et stykke bagepapir, krøl det sammen og gør det vådt under vandhanen. Bred ud over gratinen og bag ved ca 175 grader ½ time - og fjern bagepapiret og bag endnu ca 20 minutter til det er let gyldent og gratinen er færdig bagt.

Note:
Gorgonzola det er ikke mig ... og er det stadig heller ikke.
Men denne gratin smager forrygende... næste gang vil jeg dog udelade osten ;o)


Derudover fik vi en kartoffelmos lavet på kartofler, selleri, gulerod, cremefraiche, smør, mælk, hvidvinseddike, salt og peber.




fredag den 11. november 2011

Tyrkiet ... i et mere positivt lys

Nu hjemkommet efter den årlige danseferie til Tyrkiet. Denne gang gik turen til Mahmutlar, Alanya.
Jeg har ikke været specielt begejstret de foregående gange, jeg har været i Tyrkiet. Men jeg må sige, at jeg ser med mere milde øjne på landet efter denne tur. Bydelen Mahmutlar gav flere muligheder end Konakli, hvor vi tidligere har boet.

Min største anke har været maden, som på hotellerne - efter min mening - er ganske kedelig, ensformig og uden velsmag, ret dårlig service på hotellerne, grænseoverskridende adfærd fra tjenerne. 
Dette hænger sikkert sammen med, at disse ture er arrangeret efter All inclusive-princippet.. hvilket er smart i forhold til det aktivitetsniveau, der er på turene, men som ikke gør noget godt for mine smagsløg.

Det har ærgret mig meget, da jeg har læst om Tyrkiets køkken, som skulle være et af verdens bedste og kendeste køkkener ... hvilket vi på de foregående ture ikke har mærket til.
Samtidig har jeg fulgt Eva på Mumsfilibaba og Stjernestøv i silkeregn - og har ønsket at opleve noget af alt det skønne, som hun fortæller om fra Tyrkiet.

I år begav vi os ud i Mahmutlar og fandt restauranter, som stadig har åbent på trods af, at det er sidst på sæsonen. Det gav helt andre oplevelser - venlig betjening, servicemindede tjenere ... og gode madoplevelser.
Det er ikke gourmet eller i den stil, men solid og god kost. Hvilket lige præcis er, hvad vi har behov for, når vi danser og er aktive i så mange timer. Så humøret steg adskillige grader!!

På markedet fik jeg shoppet lidt krydderier og mandler. Og for første gang fandt vi også supermarkeder - og dét er for mig en af de store ferieoplevelser - at komme ud og snuse til, hvad et lands befolkning har at gøre med i dagligdagen.
Mahmutlars lørdagsmarked
Mahmutlars lørdagsmarked
Sød paprika, spidskommen og store mandler
En tyrkisk gedeost - Tam Yagli Tulum Peyniri....
Honning, tahin og Tam Yagli Tulum Peyniri
Et meget autentisk spisested, hvor en tyrkisk kvinde bagte pandekager med fyld. Jeg ærgrer mig over, at vi ikke vovede at kaste os ud i et måltid her på trods af den spartanske indretning.

Men grunden til, at vi ikke fik spist på ovenstående "restaurant" var Izzyis place ... da vi havde spist der én gang, blev det Vores Sted. Og alle måltider i ude byen blev indtaget her pga hyggelig atmosfære, venlig betjening, god mad og deres Meze (tyrkiske forretter).
Disse små skåle kom på bordet hver gang, vi skulle spise - en yoghurtdressing med hvidløg og dild, en dip af tomat, løg, chili og persille, hvidløgssmør og en skål med den smuldrede ost Tam Yagli Tulum Peyniri - som er en tyrkisk gedeost (som ikke smager af ged) med små sorte sesamfrø (er godt nok stadig i tvivl, om det er sesam - men det sagde tjeneren.)
Vi var helt vilde med den ost - så tjeneren tilbød at købe nogle dåser til os, så vi kunne få noget med hjem.
Er spændt på, om det er en ost, som kan findes her i landet i en af de etniske forretninger - måske nogle har den et sted?


Kylling i cremet sauce med champignon, hjemmelavede fritter, ris og grøntsager
Spaghetti Carbonara
Spaghette Bolognese
Mixed Grill - okse, kylling, lam med grillede grøntsager
Frokosten sluttede med en kop latte på huset 
Chateaubriand flamberes
Der bruges RIIIIGELIGT SMØR!!
Smørmørt lammeskanke
Måltiderne på hotellet ... blev gjort spiselige med mayo (pinligt, men sandt!)

søndag den 23. oktober 2011

Jordskokkesuppe med rødbedechips og bacon



Forrige weekend på Hotel Knapp smagte jeg for første gang jordskokkesuppe. Det smagte vidunderligt og jeg måtte hjem og forsøge at gøre det efter.

Jeg kiggede ind hos Nadia på Foodfanatic, da jeg tidligere havde set et indlæg hos hende og med hendes opskrift med tilhørende blogkommentarer gik jeg igang og resultatet blev denne suppe. 

Jordskokkesuppe er ikke noget, som man spiser store portioner af. Men en tallerkenfuld som forret med sprødristet tørsaltet bacon og rødbedechips på en kold efterårsdag er helt perfekt.

For en tid siden fandt jeg et stykke tørsaltet bacon hos Brugsen - og det er da helt vildt, som det er lækkert sammenlignet med "almindelig" bacon, som er godt pumpet. Det tørsaltede steger sprødt og gyldent på et øjeblik og smagen er også markant bedre. Det bliver noget, som jeg skal på jagt efter noget mere af.
Nogle derude som ved, hvor man kan købe det?

Det er ren terapi at stå og snitte grøntsager til suppe, hvis man har tiden til det.
200 g kartofler i små tern
370 g jordskokker i små tern
2 finthakkede skalotteløg
blade fra citrontimian 
blade fra timian
1 fed hvidløg
1 dl hvidvin
en god klat smør
½ L kyllingefond
1½ dl fløde
salt, peber
sherryvineddike
citronsaft
Start med at smelte smør og svits kartofler, jordskodder og skalotteløg til løgene bliver klare. Svits timianblade og hvidløg med et minutstid og hæld hvidvinen på. Lad hvidvinen simre med til den næsten er fordampet. Hæld nu kyllingefond og fløde på. Lad grøntsagerne småsimre til de er møre.
Kør med stavblenderen til suppen er helt glat.
Smag til med salt, peber, sherrivineddike og/eller citronsaft.

Note:
Det er vigtigt at smage suppen godt til med salt og syre. En skøn og fyldig efterårssuppe. Vil overveje, om der skal jordskokker i urtehaven næste år. 

Jeg serverede med rødbedechips.

Skræl en rødbede og lave lange, brede spåner med en tyndskræller/kartoffelskræller.
Læg spånerne på bagepapir, pensel med olivenolie og drys med flagesalt.
Bag nu ved 180 grader ca 15-20 minutter. Hold hele tiden øje, så rødbederne ikke bliver sorte.

Note:
De smager sødt, salt og godt! De vil også passe godt som lidt sprødt til en salat eller som luksuschips med dip eller aioli.

søndag den 16. oktober 2011

Hindbærtærte med marcipan og nødder


Der er stadig bær på hindbærbuskene i haven. Det synger på sidste vers, men i går fik jeg alligevel denne  portion, som jeg kunne bruge til en salat.
Det er helt enormt, som de buske har givet mange bær i år og over en rigtig lang periode. Et dyk i fryseren gav bær til nedenstående tærte, som er lavet efter en opskrift, min mor har lavet. Der er ikke så meget at sige ... hindbær, maricpan, sød tærtebund og nødder. En dejlig efterårstærte - god som dessert, men også som eftermiddagskage med en kop the til på en solbeskinnet søndag!
Hindbærfyld
400 g hindbær
200 g rørsukker
50 g æblesirup (kan byttes med 50 g rørsukker)
saft fra ½ citron
1 stang vanille
Skrab marven ud af vanillen, mos kornene med en spsk sukker og bland sammen med hindbær, sukker, sirup, citron og den tomme vanillestang. Kog til en kompot med konsistens som marmelade. Lad den køle af.

Tærtedej
150 g hvedemel
50 g fuldkornsemmer/-speltmel (eller blot hvedemel)
80 g sukker
marv fra ½ stang vanille
1 knsp salt
125 g blødt smør
1 æg
Ælt dejen sammen.

140 g marcipan

Nøddetop
1 æg
100 g sukker
50 g grofthakkede hasselnødder
50 g grofthakkede mandler
Pisk æg, sukker og nødder sammen.

Pres dejen ud i en smurt tærteform. Rul marcipanen tyndt ud f.eks. i en pose. Læg marcipanen ovenpå dejen. Fordel den afkølede hindbærkompot ovenpå marcipanen og herefter nøddeblandingen, som glattes forsigtig udover hindbærene.

Bages ved 200 g ca. 20-25 minutter.

 

onsdag den 12. oktober 2011

Hotel og Restaurant Knapp - en perfekt oplevelse!!

Store ord til overskrift, men ikke desto mindre var det vores oplevelse.
Min Fine Ven og jeg havde for snart længe siden investeret i en Sweetdeal til Hotel Knapp. Jeg har hørt om Knapp igennem Fine Ven, som har været der nogle gange for år tilbage. Hun havde talt meget begejstret om stedet og da Sweetdealen kom, købte jeg straks 2 - en sammen med hende og en til Gustav og jeg.

I fredags efter arbejde mødtes vi og kørte imod Løjt Kirkeby i Sønderjylland. Forventningerne var i top!! Vi var topklar til champagne, gourmet og venindeskvadder. Med de høje forventninger var der risiko for skuffelse ... men alt levede op til forventningerne og mere til!

Sweetdealen lød på:

Få en eventyrlig oplevelse for 2 personer i unikke omgivelser på Hotel Knapp. Smukt placeret ved foden af bakkedraget ved mølleå og dam skabes rammerne for et enestående ophold.
Opholdet indeholder følgende:
  • Udsøgt 3-retters gourmetmenu for 2 personer inklusiv sorbet og en lille hilsen fra køkkenet. 
  • Overnatning i et af hotellets charmerende og individuelle indrettede værelser, der alle er patineret med forgangne tiders atmosfære og nænsomt restaureret.
  • Lækker morgenkomplet på værelset.


Hele herligheden for kun 799 kr.

Jeg har her i blogland og på egen krop oplevet Sweetdeals, som absolut ikke har levet op til de fine ord på papiret. Hvert et ord holdt dog stik i denne og mere til.

I solskin ankom vi til Løjt Kro, hvor vi skulle overnatte, da der ikke var flere værelser tilbage på Knapp.
Vi blev kørt til Knapp i taxa til aften og blev kørt hjem igen (indeholdt i prisen).

Løjt kro er velholdt, lys og indbydende.
Værelset indrettet, så det er 2 prinsesser værdige ;o)
Hurtig fik vi kjolerne smidt på bøjler og gik en tur ud i Løjt - en tur forbi den fine lille kirke og hyggelige små gader i en meget charmerende by med stråtægte huse og gamle ejendomme.
Kl 19 kom taxaen og kørte os til det helt idylliske Etablissement Knapp .. her emmer af romantisk stemning.
Vi fik anvist vores bord af en meget veloplagt tjener. Der blev spurgt, om vi ønskede at starte med et glas - og der var jo ingen tvivl, vi skulle have champagne!! Samtidig spurgte vi til, om det var muligt at købe flere retter til dealen. Vi fik det dejligste svar: "At vi kunne få det lige præcis, som vi ønskede det." Og dette bar hele middagen præg af. Skønt at føle sig godt taget i mod og godt betjent!

Så godt, som jeg nu kan huske det hele ... med fare for, at små detaljer er smuttet efterhånden, som aftenen skred frem ...
Billederne er ikke i bedste kvalitet, men det er, hvad der sker, når man sidder i aftenbelysning, må bruge blitz og lige så stille bliver selskabelige overrislede.

Små tørrede jordbær dyppet i mørk belgisk chokolade .. en lille sød appetitvækker sammen med en skøn champagne til at skærpe appetitten.
En hilsen fra køkkenet - ørredrillette/-mousse, sprødristet rugbrødschip, en lille osterosette lavet på flødeost og rygeost, krydderurteolie.
En skøn appetizer serveret i en lille fin rød "gryde". Lækker laks, der passede skønt sammen med ostecreme og krydderurter.
Forretten var en ekstremt lækker, cremet jordskokkesuppe med flamberede hummerhaler, porcheret vagtelæg og dild. Det var en lækkerbisken ud over det sædvanlige.
Dertil fik vi en hvidvin - Pinot Gris 2009, som passede perfekt med den sødme og sprødhed.
Jeg var solgt ...
Det dejligste brød. Jeg er en hund efter lækkert brød .. men her måtte jeg lige styre mig lidt for at kunne rumme de næste retter.
Der var en skøn olivenolie til, hvilket jeg synes er forfriskende, som et alternativ til smør (som der heldigvis også var ... man kan jo lide begge dele!). Derudover var der en spændende "pesto"dip - lavet på finthakkede syltede grønne tomater med vanille smagt til med peberrod. En ret speciel smag, som er svær at definere, men interessant.
Anden forret var delikat - altså virkelig deliket. En bund af tomatrisotto, ovenpå en skindstegt sprød sandart, de sødeste, intense langtidsbagte tomater, ærtespirer og parmesan. Jeg har ikke ord - det var SÅ godt.
Hertil en Cabernet Sauvignon fra New Zealand. Tjeneren fortalt om, at New Zealand egentligt er for kold til at dyrke Cabernet Sauvignon. Derfor laver druen en hinde omkring sig for at beskytte sig imod kulden, hvilket giver en helt fantastisk vin.
Tredje ret var kammuslinger, som lå i en sauce af smeltet og brunet smør smagt til med soya. Derudover skalotteløg og japanskekarser og ristet rugbrødschip.
Jeg er ikke helt vild med kammuslinger. Men de var stegt, som de skulle. Og smagen af brunet smør og soya klædte muslingerne. En ret spændende ret - som forener det japanske (japanskkarse og soya) med det nordiske (smør, rugbrød).
Vi blev herefter budt på en ganerenser i form af en pæresorbet med en hyldeblomstskum ovenpå. Åhhhh, igen kræs for smagsløgene. Frisk, spændende - og jeg tænker nok tit, at pære er lidt kedelig i forhold til æbler, som rummer mange forskellige nuancer. Men denne sorbet smagte eventyrlig dejligt af sommermodne pærer. Og hyldeblomstskummen, synes jeg indeholdt noter af lakrids.
Hovedretten var sprængt gås  - hvor der både var et stykke bryst og en ballotineagtig rulle af låret. Dertil lidt kartoffel, gulerodspuré, grøn blomkål og en sauce.
Meget mørt og saftigt kød, kartoffelgratinen var perfekt krydret og smagte rigtigt lækkert. Jeg synes, at det var en ret salt ret ... og måske var vi også ved at være godt mætte på dette tidspunkt.

Vores mæthed tror jeg, at tjenerne fornemmede. Der gik lidt ekstra tid, inden vi fik desserten serveret. Skønt at mærke, at personalet har øje for sådanne ting. Det er sådan noget, som sætte prikken over i'et.
Vi var de sidste i restaurant .... for vi hyggede os og nød det hele i fulde drag. Og der var ingen følelse af, at vi var til besvær, selv om vi sad længe.
Desserten var denne drøm af en tallerken ...  En varm chokoladesouffle, et stykke af den legendariske og evigt skønne kage Marcel Gâteau, hvid cremet chokolademousse på en mazarinbund, vanilleis og pufsukker. Alt på denne tallerken smagte fantastisk - og den poppende pufsukker bragte minder om leg og børneslik ind over.
Hotel Knapp får topkarakterer herfra - atmosfære, betjening, mad, værelser, beliggenhed .. jeg kan kun finde en anke, vi fik for lidt vand!!!
Men det kan vi vel dårligt laste andre end os selv for ;) Det var hårdt at køre hjem fra Sønderjylland lørdag. Men det var hver en pinsel værd! Jeg kommer igen, det er sikkert og vist.

Det gik fra Gourmet til Burger King ... vi måtte bare have noget salt, en snasket burger med bacon og cola. Hver ting til sin tid.