onsdag den 27. november 2013

Grøntsagsfad med kylling i ovn

For nogle weekender siden lavede jeg denne virkeligt dejlige kyllingeret. Kyllingen skal blot brunes og steges færdig i ovnen - det giver et  saftigt og lækkert stykke kød.

Kyllingfiletter 
olivenolie
1 stort rødløg
1 stor gulerod
2 porre
1 lille squash
1 lille spidskål
1 klat smør
1 fed hvidløg
evt. ½ grøn chili
friske krydderurter, f.eks. citrontimian
1 glas hvidvin
1/3 flødeost
½-1 dl kyllingefond eller grøntsagsfond
salt, peber
Snit grøntsagerne i strimler og skiver.
Varm olien op og start med at svits løg og gulerod et par minutter. Tilsæt herefter porre, squash, spidskål og smør. Grøntsagerne skal kun have få minutter, de skal blot falde en smule sammen, men bevare sprødheden.
Hæld vin, fond og flødeost ved samt hvidløg, krydderurter og evt. chili. Smag til med salt og peber. Det hele skal bare lige vendes godt sammen og flødeosten smelte.
Hæld grøntsagerne over i et smurt fad.

Krydr med salt og peber og brun kyllingfiletterne på en meget varm pande - blot 1 minuts tid pr side.
Læg filetterne oven på grøntsagsfadet. Giv dem evt et godt drys friskrevet Prima Donna eller Parmesan.
Sæt i en ovn ved 200 grader og steg kyllingen færdig i ca. 15-20 minutter. Pas på med at give for lang tid, da kyllingen så bliver tør. Lad kødet hvile 5-10 minutter, før det skæres ud i skiver.

Langtidsbagte tomater
små søde tomater
oliven
olivenolie
sukker
salt
peber
en håndfuld frisk basilikum og et laurbærblad
Tomaterne lægges i et fad smurt med olivenolie. Drys med lidt sukker (afhænger af årstiden, hvor meget sukker tomaterne kræver), salt, peber og krydderurter. Tag en håndfuld oliven og bland det hele let sammen.
Bag ved ca. 120-140 grader i 1-2 timer - hold øje og se, hvordan det ser ud.
Lad køle lidt af inden de serveres - eller server dem kolde.

tirsdag den 26. november 2013

Luftige fuldkornsboller med sprød skorpe

Der er ikke noget mere hyggeligt og skønt end duften og smagen af nybagt brød. Nogle gange kan lysten komme over én, hvor man ikke kan vente på, at dejen langtidshæver. Disse boller smagte fantastisk, selv om de kun fik 1½ times hævning. Luftige inden i, med en sprød skorpe og en mild smag af havre.

Luftige fuldkornsboller med sprød skorpe
3 dl skyr
5 dl vand, varmt
1 pk gær
2 spsk honning
25 g smør
2 spsk olivenolie
1 dl solsikkekerner
1  dl havregryn, finvalsede
2-3 dl bornholmsk fuldkornsmel
1 dl fuldkornsdurum
3 tsk Maldon Seasalt
Hvedemel med højt protein indhold f.eks. svensk Vetemjöl Special eller italiensk Tipo 00
Bland skyr og varmt vand, så væsken bliver lunken. Rør gæren ud heri. Honning, smeltet smør, olivenolie og solsikkekerner røres i sammen fuldkornsmel og durummel. Salt tilsættes og der æltes hvedemel i indtil dejen er passende. Ælt i røremaskine mindst 15 minutter. Hæld dejen i en oliesmurt skål og hæv et lunt sted i mindst 1 time. Hæld forsigtig ud på et meldrysset bord, undgå at slå luften ud af dejen. Skær med en stor spartel dejen i passende stykker, sæt bollerne forsigtigt over på en bageplade med bagepapir. Efterhæv et lunt sted i endnu en halv time.
Varm ovnen til 250 grader. Sæt bollerne ind og skru ned til 225 grader og bag i 12 minutter - skru op til 250 grader igen og bag yderlig i ca 4 minutter, til bollerne er gyldne.

Note: Den lange æltetid og varsom behandling af dejen, når den skæres ud i passende stykker er tricket bag, at disse boller bliver fantastiske.

lørdag den 9. november 2013

Barbacoa - en slags mexikansk pulled beef med bønner i chili og tomat og hjemmelavede tortillas - Madblogger Udfordringen

Nada fra bloggen LaCucinaNada udfordrede de danske madbloggere for snart en tid siden. Madblogger Udfordringen går på, at de bloggere, som deltager, får tildelt en anden deltagende blog, hvor man skal finde en opskrift. Denne opskrift kan man enten lave præcis, som bloggeren har tænkt eller man kan nyfortolke den.

Jeg fik tildelt bloggen: Ellevild Madblog - en blog, som jeg ikke kendte til. Men et dejligt nyt bekendtskab.

Som I nok ved, er jeg fuldstændig vild med mexicansk mad og hos Ellevild Madblog fandt jeg et par mexicanske opskrifter, som jeg ikke kendte til.

Jeg valgte opskriften Barbacoa, som min Madblogger Udfordring. Barbacoa er en måde at langtidstilberede kød på. Og ordet Barbacoa er senere ændret til barbecue, som i dag almen kendt.

Min version blev sådan her:

Barbacoa:
800 g oksebov

Marinade:
3 spsk af mit (Plums) hjemmelavede chilikrydderi
½-1 tsk chipotle chilipulver
3 laurbærblade
2 spsk ketchup
2-3 spsk mørk muscovadosukker
saft fra 1 lime
1 dl vand
5 fed hvidløg
1 skalotteløg
1 tsk havsalt
Blend alt til marinaden til en glat sauce.

Skær oksebov i store tern og vend i marinaden. Læg kødet i en frost pose og mariner natten over.

Hæld kødet i en stegeso eller i et ildfast fad, som dækkes med stanniol. 
Sæt i en ovn ved ca 110 grader og lad kødet stege i 6-7 timer, indtil kødet er helt mørt og ved hjælp af to gafler kan rives i strimler.
Vend gerne kødet et par gange under stegningen. Efter 5 timer smagte jeg på væden og vurderede, at kødet kunne klare en smule mere sukker og ca 10 g mørk 70% chokolade.

Da kødet var mørt, siede jeg væden fra. Kødet blev revet med to gafler og ca 1 dl af væden blev blandet sammen med kødet.

Bønner i chili og tomat
Væde fra kødet
1 dåsen hakkede tomater
1 dåse kidneybønner
worchestershiresauce
sukker
Der var meget væde ved kødet og jeg synes, at det var en skam at smide ud. Jeg kogte den væde, som ikke blev blandet med kødet, ned til ca det halve.
Tomater og bønner blev blandet i saucen og smagt til med worchestershiresauce,sukker og evt. salt. Saucen fik lov at simre til den havde den ønskede konsistens, hvor den ikke var for flydende.

Drysset med til cheddarost smagte det helt suverænt. Og ville havet været godt helt alene i tortillas eller som fyld ovenpå en omgang nachos med bunker af cheddarost og gratineret.

For snart mange måneder siden har jeg købt en tortillapresse og det var oplagt at få den taget i brug og lave friske tortillas.
 

 
Tortillas
100 masa harina (majsmel)
130 g varmt vand fra hanen
Ælt en smidig dej. Lad den hæve med film over i ca ½ time.
Ælt dejen igennem og del i 6 stykker. Form en kugle og fugt evt hænderne i lidt varmt vand. Pres dejen i en tortillapresse eller rul med kagerulle. Bag på en meget varm pande i kort tid til tortillaen bliver gylden.

Server tortillaerne med barbacoa, bønnegryde, cheddar, guacemole og en klat cremefraiche. 

Tak for udfordringen, Nada - det var sjovt at lege med også selv om deadline kun lige akkurat blev overholdt. Jeg er spændt på, hvad du finder på næste gang :o)

søndag den 3. november 2013

And i teriyakisauce med sprød grønkåls/bønnesalat og kartoffelgratin


Inspireret af et indslag på Go' TV2, hvor Gorm Wisweh lavede teriyakikylling, fik vi i går denne ret med and.
Det smager super godt - og resterne fra anden vil gøre sig godt i nogle friske vietnamesiske forårsruller.

Man kan købe færdiglavet teriyakisauce, men den hjemmelavede smager meget bedre og det tager kun få minutter at lave.

Hjemmelavet teriyakisauce
ca ½ dl hvidvin (eller mirin)
1 dl soya
ca 1 spsk honning
1 fed hvidløg
et par skiver frisk ingefær
Bland det hele i en lille gryde og giv hvidløget et tryk, inden det puttes i. Indkoges til det halve. Og sættes til side. Det tager ca 5 min.

Teriyakistegte andebryst
Start med at stege andebrystet med fedtet ned ad ved ikke al for høj varme, så fedtet smeltet af - det tog ca 20 minutter. Når det er godt brunet på skindsiden, vendes andebrystet. Steg nogle minutter til den anden side også får farve og begynd at hælde en smule teriyakisovs ved og lad det nærmest karamellisere og tykne omkring andebrystet. Brystet fik i alt ca 30 minutter. Lad hvile 5 minutter, inden brystet skæres i skiver.

Salatdressing og marinade til grønkålschips
1 chili
1 lime
1 fed hvidløg
smagsneutral olie
salt
(honning)
Blend chili, limesaft, hvidløg, olie og smag til med salt. Når der er taget 1-2 spsk fra til kålen, smages dressingen til med honning.

Grønkålschips
6 store grønkålsstængler
Vask grønkålen grundigt i flere hold vand. Slyng grønkålen tør i en salatslynge eller tør det godt i et rent viskestykke. Kålen rives at ribbene og blandes med ca 2 spsk af marinaden og evt lidt ekstra havsalat.
Fordel på bagepapir på en bageplade og sæt i en 100 grader varm ovn. Bag indtil kålen er helt sprød. Det tog 40-50 minutter - og efter 20 minutter skruede jeg op på 120/130 grader.

Tip: Dette kan med fordel gøres et par timer før, kålen skal spises.
Kålen kan også spises alene, som chips - evt blot vendt i olie og havsalt.

Sprød grønkåls/bønnesalat
Resten af marinaden fra grønkålen, evt sødet med lidt honning
1 avocado
1/2 mango
et par håndfulde grønne bønner
Bønnerne blancheres et par minutter - de skal bevare et godt bid og afkøl dem i iskoldt vand.
Skær bønnerne i 2-3 stykker og bland med avocado og mango i tern og vendt dressingen i. Top med den sprøde grønkål.

Dertil fik vi kartoffelrøsti, som jeg har blogget om her.

Inspiration: Go' tv 2, Gorm Wishweh og Salat Tøsen.

søndag den 6. oktober 2013

Vinder af rugbrødssnack-konkurrencen

Tak for de mange kommentarer og idéer til gode snacks i løbet af dagen.

Jeg brugte Random.org til at trække en tilfældig vinder. Vinderen blev nr. 6, som er Yvonne. Tillykke til dig - vil du sende mig en mail på hannekriegbaum@gmail.com, så kan vi lige aftale nærmere omkring gevinsten?

Tak til alle for at deltage :)

søndag den 22. september 2013

Konkurrence - vind rugbrødssnacks til din arbejdsplads

For en tid siden blev jeg kontaktet af Kohberg, som forhørte sig, om jeg kunne tænke mig at få tilsendt deres nye rugbrødssnacks til min arbejdsplads. Jeg takkede ja, da jeg gerne ville prøve at smage snacksene og det er rart at overraske kollegerne i ny og næ.

Den 17. september blev der leveret 3 store poser fyldt med rugbrødssnacks uden for rådhuset og de blev fundet onsdag morgen og kørt ned på min plads af en af pedellerne ... lidt kolde, men alle poser var der.
Poserne blev fordelt på skrivebordene og der blev spist løs i løbet af dagen.

Der var 2 variationer - en med rug, gulerod og rosin, en anden med rug og mørk chokolade, Overraskende nok kunne jeg bedst lide den med rug, gulerod og rosin. Jeg synes, at den med chokolade var lidt for sød. Det var lidt forskelligt, hvad mine kolleger syntes bedst om - men alle var ret enige om, at det er godt alternativ til at få stillet den lille sult om formiddagen og eftermiddagen. En af kollegerne tog posen med hjem og hendes 1½ årige datter var fuldstændig vild med gulerod/rosin versionen - så også en god idé at smide i madpakken til ungerne.

Nu kan du også vinde rugbrødssnacks til din afdeling. Du kan vinde max. 500 snacks til din afdeling. Snacksene vil blive sendt fra Kohberg til din arbejdsplads den 12. november.

Hvis du ville vinde rugbrødssnack til din arbejdsplads skal du blot skrive en kommentar nedenfor, hvor du fortæller, hvad din yndlingssnack er, når den lille sult melder sig i løbet af dagen - formiddag, eftermiddag eller aften.
Konkurrencen stopper den 5. oktober kl 12 og jeg vil snarest derefter udtrække en vinder.

torsdag den 19. september 2013

Mandeltærte med æbler

Mandler og æbler er et match af de gode. Her er dog ikke brugt en stor mængde æbler, men blot nok til at give lille syrligt modspil til mandlerne, som er den bærende ingrediens i denne kage. En virkelig skøn efterårskage (eller til alle andre tider af året). Jeg kunne sagtens finde på at lave en version uden æbler og i stedet dække med smeltet chokolade eller en chokoladeganache.

Min kollega have kagen med på job en dag og hun havde lavet den efter en opskrift af Camilla Plum. Jeg har justeret en smule ved at tilsætte ekstra æg for at få en lidt mere saftig kage og blendede en hel stang vanille lige, som jeg gør, når jeg bager Madam Mangors vanillekranse (verdens bedste vanillekranse!!!) - det kan klart anbefales. Der kommer fuld smæk på vanillesmagen og man udnytter sine vanillestænger optimalt.

220 g mandel
1 hel stang vanilleevt ½ tsk vanillepulver fra Urtekram
220 g mel
1 nip salt
220 g koldt smør
200 g rørsukker
2 æg
1 æble
Tag halvdelen af mandlerne og findel i en foodprocessor sammen med vanillestangen. Det skal hakkes, så det ligner mel og vanillestangen også er helt pulveriseret. Tilsæt herefter resten af mandlerne og giv den en kort tur mere i foodprocessoren - der må gerne være ret grove stykker mandel imellem.
Bland mandelmassen med mel, sukker, evt ekstra vanille og salt. Skær smørret i tern og smuldr det i mandel/melblandingen, som til en mørdej. Dejen samles med æggene. Pres dejen ud i en stor tærteform.
Skræl æblet og skær i tynde skiver. Fordel æblet over dejen ved at trykke dem let ned. Drys gerne æblerne med en smule sukker, hvis kagen ikke skal have alt for syrligt et modspil.


Bag ved 175 grader i ca 40 minutter til den er gylden.

Server alene eller med en klat creme fraiche eller is.

lørdag den 31. august 2013

Hjemmelavet snaps med citronverbena og vanille

Nogle af de gode sager fra haven skal gemmes til vinteren og jeg plejer at lave et par snapse. I år har jeg som altid lavet solbærlikøren og så denne snaps på citronverbena. Citronverbena er min total yndlingskrydderurt dette år. Den kommer til at indgå i krydderurtebedet fremover, det er sikkert og vist!!

Ca 2 dl citronverbenablade
½ stang vanille
ca 4 spsk sukker
vodka

Pluk bladene af citronverbena, skyl, tør og fyld på et  glas. Flæk vanillestangen og tag vanillekornene ud. Læg stangen i glasset og mos kornene ud med 1 spsk sukker og dette hældes i glasset. Tilsæt lidt mere sukker til glasset og fyld op med vodka.

Lad snapsen trække en uges tid  og ryst glasset en gang om dagen og filtrer derefter bladene fra. Hæld snapsen på flaske og læg evt vanillestangen deri for at tilføre mere sødme og aroma.

Nyd!

Note: En fin smag af citron, vanille og sødme. Jeg tror, at det kan gå hen og blive en vinder! Overvejer faktisk at lave endnu en portion. Man kan justere på sukkeret, den skal ikke være hvinende sød efter min smag.

tirsdag den 6. august 2013

Pasta med friske tomater, squash og krydderurter

Der er et sandt overflødighedshorn af lækkerier i haven på dette tidspunkt. Tomater i massevis, friske krydderurter, små squash, chilier, bær, kartofler osv. Det er simpelthen fantastisk!!! Jeg elsker at kunne gå ud i haven og blot plukke det, som jeg føler for og lave det til et simpelt og smagfuldt måltid.
Disse helt friske råvarer kræver så lidt tilberedning og ganske få andre smagsgivere, da de har så stor smag i sig selv.

Tomaterne er selvfølgelig noget af det bedste i haven - søde, gode og i mange forskellige sorter. I år har jeg også en masse squashplanter - og at have muligheden for at plukke en lille bitte squash, er jeg blevet helt vild med. De er faste, søde og sprøde - noget helt andet end de store, som man køber i butikkerne. De er så gode, at de også går at spise rå.

Jeg plukkede nogle meget modne tomater og et par squash. Tog nogle håndfulde krydderurter - citrontimian, persille, salvie, citronbasilikum og en småbladet basilikum. Hvilken duft!

ca 1 spsk god olivenolie
2 ansjoser (kan udelades - brug evt et par skiver lufttørret skinke, bacon)
1 skalotteløg
½ grøn chili
1 fed hvidløg
2 små squash (eller 1 lidt større)
3 store håndfulde tomater
citrontimian (eller almindelig)
balsamico (eller citronsaft, evt vin)
salt
friskkværnet sort peber
Friskrevet parmesan eller lignende

Varm en stor pande godt op og hæld olie på. Hak ansjoserne fint og hæld dem på panden. Ansjoserne skal nærmest smelte. Skru straks ned for varmen og tag evt panden lidt af blusset, og tilsæt derefter hakkede skalotteløg og finthakket chili. Løget skal ikke branke. Svits i nogle minutter. Tilsæt herefter squash skåret i skiver, knust hvidløg og lidt salt. Svits endnu et par minutter.
Skær tomaterne i tern og put dem på panden sammen med citrontimian, et skvæt balsamico og et ordentligt kværn af den sorte peber. Lad tomaterne småsimre nogle få minutter. Hvis du bruger købetomater, kan du tilsætte en smule sukker.

Server med god pasta og et godt drys friskrevet Prima Donna, Thiese Vesterhavsost, parmesan eller lignende hård ost.

Note: Det var super godt!! Meget simpelt, men med smag af, hvad det netop er: tomater, fin citronsmag fra krydderurterne og sort peber - hvilket går helt fantastisk til de andre smage.
Hvis man bliver småskræmt af ansjoser, kan de blot udelades. De giver umami til retten. Men det gør tomaterne også og man kan evt salte lidt ekstra eller bruge et par skiver lufttørret skinke.

søndag den 14. juli 2013

Grillede nakkekoteletter med sommersalat

For nogen tid siden kom denne dejlige kurv ind af døren fra Heinz. Heinz laver efter min mening den absolut bedste ketchup. Dejligt nu også at prøve barbecuesaucene, som er i 3 varianter. Indtil nu har jeg prøvet den søde "Heinz BBQ Sweet", som falder i min smag. Særligt til svinekød, da jeg synes, at det søde klæder svinekød og hvis man så selv tilfører lidt chili, giver det en rigtig god ballance.
Vi grillede et par store nakkekoteletter i går. Jeg saltede koteletterne 1 times tid, før de skulle grilles og dryssede med chipotle chilipulver.
Grillede koteletterne ca 15-20 min ved indirekte varme, hvor jeg vendte dem en gang halvvejs. Herefter blev koteletterne penslet med den søde barbecuesauce og fik ca 2 min på hver side over direkte varme for at få grillstriber.
Koteletterne fik lov at hvile en 10 minutters tid, før de blev skåret i skiver.

Hertil en salat med iceberg, nye grønne ærter lige fra bælgen, jordbær fra haven og cremet, saltet feta. Jeg blandede en masse krydderurter bla. spæde basilikumblade, finthakket jordbærmynte og almindelig mynte og min favorit: citronverbena i salaten.
Dryppede med en god balsamico og olivenolie samt et drys salt og peber.

Enkelt og lækkert!!! Og sikken glæde det er, at man for tiden kan gå i haven og finde alle de lækre sager, som gør måltidet ekstra skønt!

mandag den 8. juli 2013

Jordbærkoldskål

Man skal have koldskål mindst én gang hver sommer! Og hvorfor ikke friske en sommerfridag op med at starte dagen med koldskål og gøre morgenmåltidet ekstra lækkert? Som tænkt - så gjort. 

Denne koldskål er mager og mættende, da den er lavet på skyr og kærnemælk. Og med et drys sprød rugbrødsmüsli får man mere mæthed, fibre og velsmag.

Jordbærkoldskål 
(1 portion)
65 g skyr
100 g kærnemælk
5 g sukker
1/4 stang vanille eller 1/4 tsk af Urtekrams vanillepulver
ca 1 spsk citronsaft
6 jordbær
Rugbrødsmüsli, kammerjunker, Rugfras eller lignende
Skyr, kærnemælk, sukker, vanille, citronsaft og 3 jordbær får en tur med stavblenderen. Hæld i en skål.
Skær de sidste jordbær i skiver og drys over sammen med rugbrødsmüsli.

Note: Skøn morgenmad! ... og også lækkert til en dessert. Det tog 2 minutter at lave og smagen er sommerskøn og farven lyserød fra jordbærrene. At jordbærrene er hjemmeavlede gav lidt ekstra velsmag og glæde!

søndag den 23. juni 2013

Sommerfrikadeller med salvie og æble

Salvie og æble er klassiske og utroligt skønne smagsgivere til svinekød. Her en version med hakkede æbletern, æblemost og frisk salvie. Intet slår en god frikadelle!!

(ca 15 frikadeller)
500 g svinefars
1-2 tsk havsalt
friskkværnet peber
2 æg
ca 30 g ruggryn (eller havregryn)
1 æble
1 lille løg
ca ½-1 dl æblemost (eller vand)
5 store, friske salvieblade
1/4 tsk muskatblomme (kan udelades)
Rør farsen sej med salt. Tilsæt æg og gryn og rør farsen godt sammen. Tilsæt fintrevet løg (eller hakket, hvis du bedst kan lide det). Hak æblet meget fint.
 
Tilsæt æble, æblemost, finthakket salvie, evt muskatblomme og peber. Lad farsen stå og trække ½ times tid og smag derefter farsen til med salt og peber og juster med væske.

Steg frikadellerne i en blanding af smør og olivenolie til de er gennemstegte. Man skal passe en smule på med varmen, da sukkeret i æblerne karamelliserer og så kan man ende op med ret mørke frikadeller.

Note: En skøn smag af salvie og sødme fra æblet. En rigtig sommerfrikadelle, som vil gøre det godt sammen med en salat med nye kartofler.

lørdag den 15. juni 2013

En ny chokoladekærlighed - Chocolate and Love

Chocolate and Love
Jeg har fået en ny chokoladekærlighed ... de skønne plader fra Chocolate and Love er ren chokolykke.

Pladerne er økologiske og iklædt den allerskønneste indpakning med farverige kakaonødder, blomster og blade.

Jeg købte flere forskellige varianter og Chocolate and Love var søde at sende et par ekstra plader, så jeg kunne smage nogle af de nye varianter.

Jeg har endnu ikke smagt dem alle, men dem som jeg har smagt, er virkelig gode. Særligt Sweet Sea er så god, at jeg har svigtet min normale yndlingschokolade fra Michel Cluizel de sidste uger...

Filthy Rich har en kakaoprocent på 71. Smagen er  rund, fyldig og god.

Panama er en chokolade med en kakaoprocent på 80%. Ofte bryder jeg mig ikke om chokolade med så  høj en kakaoprocent. Egentligt passer chokolade på 60-65% kakao bedst til mine smagsløg. Panama falder dog i min smag. Den er kraftig i smagen samtidig med, at den er blød og lækker med en ristet smagsnote. Den er ikke tør og skarp, som jeg synes den type chokolader ofte er.

Og nu til Sweet Sea. Min absolut yndlings!!! Den smager fantastisk. Jeg er vild med karamel, min yndlingsis er vanilleis med saltet karamelsauce. Derfor falder denne helt i min smage med de små sprøde knas af saltet karamel og den bløde, dybe smag af mørk chokolade med en ikke så høj kakaoprocent. Der er mælk i denne chokolade og det fornemmes, som en cremet afrunding på den gode måde. Det er måske faren ved den chokolade, at. man kan spise ret store mængder af den uden at få nok.

Pladerne kan købes i Irma eller ved at henvende sig til Chocolate and Love, hvilket jeg gjorde og fik super fin service. De kan sende pladerne ud til én, hvis man bor langt fra Irma. Dog skal man bestille 24 plader, da de normalt ikke sender til private kunder.... men 24 plader Sweet Sea det er nu også en ret fantastisk tanke!!

søndag den 2. juni 2013

Rabarbertrifli med pankoknas

Trifli er en sand sommerklassiker, som kan laves af mange slags bær og frugter. Det er en af den type desserter, som man rigtigt kan eksperimentere med.

Da det er rabarbersæson, blev de indslaget i min version - jordbær, hindbær, æbler, blommer vil være andre gode bud. Man kan bruge makroner, som det sprøde indslag - og her kan man jo hoppe ud i at bage sine egne sprøde, mandelsmagende makroner eller købe en pose i supermarkedet.

Smagstilsætningen kan være vanille - og her tænker jeg i både creme, det sprøde og frugtkompotten. Vanille kan man ikke få for meget af i en trifli! Derudover kan kompotten smages til med f.eks. revet citronskal, stjerneanis, kardemomme, citronverbena eller lakrids. Kardemomme ville også være godt i det sprøde knas.

Jeg  valgte at bruge pankorasp, som er ret store brødkrummer, almindelig rasp ville også være en mulighed. Og når det kommer til nødder - hasselnødder, cashew, mandler, macademia, solsikkekerner osv. Det skønne er, at når man ændrer lidt på komponenterne, får man nye smagsindtryk for hver gang. Så spring ud i det og brug blot denne opskrift som et udgangspunkt.

Jeg har ladet mig inspirere af Faster Philips verdens nemmeste rabarbertrifli.

Rabarberkompot
400 g rabarber
225 g rørsukker
1 vanillestang
2 spsk vand
Ingredienser blandes i en kasserolle og koger til rabarberne er møre. Køles helt af, før triflien lægges sammen.

Sprødt knas
2 dl pankorasp
1 dl solsikkekerner
1 dl cashewnødder
1 dl rørsukker
1 vanillestang
2-3 spsk smør
Hak solsikkekerner og cashewnødder i en minihakker eller med en kniv. Rør nødderne sammen med sukker, vanillekorn og pankorasp. Smelt smørret på en stor pande, tilsæt raspblandingen og rist dette til det er gyldent. Der skal røres i blandingen hele tiden over ikke al for høj varme, blandingen skal ikke blive sort, men gyldenbrun. Tag af varmen og fordel blandingen på et stykke bagepapir og lad den køle af, før den bruges.

Vanillecreme
1½ dl fløde
½ dl cremefraiche
ca ½ spsk rørsukker
½ stang vanille
Rør cremefraiche med sukker og vanille. Pisk fløden og vend cremefraichen i fløden lige inden servering.

Triflien samles nu ved at fordele et par skefulde kompot i bunden af et glas, drysse med knas og et par skefulde vanillecreme og gentage dette til glasset er fyldt op. Drys til sidst med lidt sprødt knas.

Note: Fantastisk dessert!! Hurtig og nem at lave.
Kompotten er til den søde side, sådan kan jeg bedst lide den. Man kan spare på sukkermængden, hvis man kan lide mere syrlighed og bid fra rabarberne.

Det sprøde knas var super, super godt - gyldent, karameliseret smag og virkeligt sprødt. Ville også være godt i en gammeldags rå æblekage.

En vinderdessert, hvis jeg selv skal sige det.

tirsdag den 28. maj 2013

Rabarber med lakrids, citronverbana og sprødt låg

De sidste par uger er rabarberne nærmest skudt op af jorden, som et sikkert tegn på, at foråret er over os. Rabarberkage i en eller anden afskygning hører maj måned til (og juni). I denne version tilføjede jeg smag fra lakrids og citronverbena, som gav kagen et lidt krydret kick og en citronsyrlighed, som klædte kagen rigtigt godt. 

Citronverbena er en af de nye krydderurter i mit krydderurtebed og jeg glæder mig til at lege videre med den - både i det søde og det salte køkken.

Rabarberkompot
200 g rabarber
50 g mørk muscovado sukker/brun farin
50 g rørsukker
1 stang vanille
et nip lakrids - f.eks. raw liquorice powder fra Johan Bülow
1 spsk vand
1 tsk kartoffelmel
ca. 2 spsk finthakket citronverbena (eller citronskal, citronmelisse)
Gør rabarberne i stand og skær dem i passende stykker. Rør alle ingredienser undtagen kartoffelmel og citronverbena sammen i en gryde og lad dette småsimre, til rabarberne er næsten møre - ca  5-10 minutter.
Hæld rabarberne i et smurt ovnfast fad. Bland kartoffelmel og citronverbena i.

Sprødt låg/crumble
70 g mel
60 g smør
60 g rørsukker
et nip salt
50 g marcipan
en håndfuld solsikkekerner
Bland mel, smør, sukker og salt sammen ved at smuldre smørret med fingrene. Bland  til sidst marcipanen i ved også at smuldre den ned i melet. Fordel over rabarberne og drys til sidst med solsikkekerner.

Bag ved 190 grader varmluft til kagen er gylden og sprød ca. 15-20 min.

lørdag den 25. maj 2013

Indkøb af dagligvarer på nettet og konkurrence på Osuma.dk

Jeg fik tilbudt en rabatkode fra Osuma.dk, hvis jeg havde lyst til at prøve at handle i deres online supermarked. Jeg takkede ja og tænkte, at det ville være fint at prøve af. Samtidig kører der en konkurrence, hvor man kan vinde et års forbrug af dagligvarer til en værdi af 24.000 kr. Her er et direkte link til konkurrencen. Og her er lidt ekstra information omkring konkurrencen.

Jeg handler ofte på nettet - luksus chokolade, chilier, bøger, vanille osv. Det at handle almindelige dagligvarer har jeg ikke prøvet før og jeg tror ikke, at det bliver noget, som kommer til at ske særligt ofte. Dette er alene begrundet i, at jeg er vild med at komme ud at handle. Jeg kan lide, at man kan røre ved varerne, dufte til frugter, udvælge de grøntsager, som virker mest sprøde og friske.

Når det er sagt, så vil jeg gerne anbefale andre at handle på Osuma.dk. Det er nemt at finde rundt på hjemmesiden, at vælge varer, at rette mængden til i indkøbskurven osv. Varerne blev leveret i poser på trappen for et gebyr på 15 kr, som må dække udgiften til indkøbsposer ... (de forholdsvis få varer blev leveret i 5 indkøbsposer. Dette fordi, at Osuma puttede 3 pakker køkkenrulle i hver sin pose).

Jeg bestilte varerne onsdag aften og de blev leveret torsdag aften. Leveringen var en smule forsinket, men  vi blev ringet op af Osuma, som orienterede om dette og undskyldte. Det var ikke noget problem for os.

mandag den 13. maj 2013

Saltede mandler og cashewnødder

Salte mandler går man aldrig fejl af. Disse er hurtige at lave, bliver super sprøde og smager skønt.

Jeg har før lavet variationer, hvor mandlerne har ligget i saltvand. Dér har jeg nogle gange bøvlet med, at de ikke bliver ordentligt sprøde, når de efterfølgende rister i ovnen. Disse er meget nemmere og bliver sprøde hver gang.

Man kan lege med smagstilsætning - røget paprika, chipotle, cayenne, spidskommen, tørrede krydderurter - kun fantasien sætter grænser.

Kilde: Thomas Rode

ca 400 g blandede mandler og cashewnødder
1 æggehvide
ca 1-2 tsk havsalt
et godt drys røget paprika eller chipotle chili
Nødderne blandes godt sammen med æggehvide i en skål, så mandlerne er dækket og derefter blandes salt og paprika i. Fordel nødderne i ét lag på bagepapir. Sæt i en 190 grader varm ovn og rist til de er gyldne og sprøde. Rør ofte i blandingen særligt i starten, hvor æggehviden får mandlerne til at hænge lidt fast i bagepapiret.
Det kan være lidt svært at vide, om mandlerne er klar, da de imens de er lune fortsat kan være lidt bløde. Men tag én mandel ud og lad den blive koldt.
Mine fik ca 20 min., hvor de første ca 10 minutter var ved varmluft.

søndag den 12. maj 2013

Sprød og gylden rugbrødsmüsli

Jeg er vild med müsli og det er nok det morgenmadsprodukt, som jeg har spist igennem længst tid og aldrig bliver træt af. Jeg har før blogget om forskellige müslier her og her. Dog må jeg sige, at denne rugbrødsmüsli slår de andre af banen for en periode. Den er virkelig sprød og gylden i smagen. Jeg bruger den, som det søde drys på min havregryn sammen med mælk og en håndfuld jordbær, blåbær eller mango.

Jeg fandt inspirationen her hos Sesam, Sesam

Rugbrødsmüsli
130 g softkernerugbrød
100 g ruggryn (eller havre, spelt, byg...)
225 g mandler
35 g muscovadosukker (eller brun farin)
75 g honning 
Hak rugbrødet ganske fint med en kniv eller i en foodprocessor. Hak også mandlerne - groft eller fint, som du kan lide det. Bland rugbrød med mandler og gryn. Smelt honningen, hvis den ikke er flydende (gøres nemt i nogle få sekunder i mikroovnen) og bland honning og sukker sammen med rugbrødsblandingen.
Fordel på bagepapir og sæt i ovnen ved 150 graders varmluft.
Min blanding fik ca 20-30 min, hvor jeg rørte af og til. I det første kvarter satte jeg en grydeske fast i ovnlågen for at få dampen ud.

Note: Kan serveres med mælk eller til græsk yoghurt og skyr. Et par håndfulde i en grov gærdej vil helt sikkert også være godt - f.eks. i disse.

mandag den 15. april 2013

Rødspættemuffins ... eller rødspættepaupietter med estragonkartofler


Hurra for et nyt og fantastisk madprogram - Cecilie og Madklubben. Et program med nogle af Danmarks bedste kokke, som er vildt inspirerende. Dejligt og forfriskende!

Det er et af den slags programmer, hvor man får lyst til selv at prøve at lave retterne eller lyst til at eksperimentere med nye metoder, råvarer osv. Da jeg så afsnittet, hvor Bo Jakobsen bestemte menuen, kom rødspættepaupietterne på to-do-listen. Jeg har lavet noget lignende tidligere - laksefarserede fiskefiletter. I programmet kan man lure nogle tricks og fif - bl.a. at man kunne bruge en silikone-muffinform til at tilberede paupietterne i.

Stærkt inspireret fra denne opskrift, lavede jeg nedenstående ret. Måske lidt fancy på en hverdagsaften, men hvorfor skal en mandag være kedelig? Og det rigtigt nemt at gå til.

Rødspættemuffins/paupietter:
200 g sejfilet (eller torsk, sandart, laks...)
ca ½ tsk havsalt
1 æggehvide
ca 70 g kogt spinat (væden trykket ud)
3 spsk fløde
friskkværnet peber
Skær fisken i tern og kør den i en foodprocessor sammen med saltet. Tilsæt æggehviden og lad dette køre sammen med fisken. Tilsæt derefter spinat, fløde og peber og kør til en fin fars. Smag til.
Put farsen i en sprøjtepose eller en kraftige frysepose. Dette gør det meget nemmere at fordele farsen.

3 store fiskefiletter
Skindet skæres af filetterne.
Fiskefiletterne deles på midten. En eller to filetter lægges i kanten af en oliesmurt muffinform og den grønne fars sprøjtes ud i midten. Glat farsen lidt med en finger fugtet i vand og pensel derefter med olivenolie på toppen.
Bag ved 160 grader varmluft i 8-10 minutter - dæk formen let med et stanniol.
    
Note:
Jeg valgte at bage fisken ved den temperatur, da jeg også havde kartofler i ovnen. Fisken blev dog perfekt tilberedt - saftig og blød.
Når de nye kartofler kommer, vil jeg prøve den mere nænsomme tilberedning ved 100 grader for at se, om der er den store forskel. Man kan se tilberedningsmetoden her.

Estragonkartofler:
5 store kartofler
estragonsalt (eller havsalt)
estragon
ca 1 spsk olivenolie
Skær kartofler i små tern - ca 1x1x1 cm. Læg dem i koldt vand i ½ times tid og skift gerne vandet et par gange for at fjerne mest muligt stivelse.
Hæld vandet fra og tør kartoflerne i et rent viskestykke. Hæld kartoflerne i en frostpose, hæld olien ned sammen med ca 1-2 tsk estragonsalt og ekstra estragon. Massér kartoflerne godt ind i olie og krydderi. Hæld ud i et fad beklædt med et stykke bagepapir, som er let penslet med olie.
Giv kartoflerne ca 45-60 min ved 175 graders varmluft. Rør rundt i kartoflerne af og til, så de bliver gyldne på alle sider.

 


Vi fik en lidt rodet salat til a la 90'erne ... men det kan også have sin charme ind imellem. Og nu hvor foråret banker på, så er det nu dejligt med lidt sprødt iceberg.

lørdag den 13. april 2013

Kokossuppe med kylling, grøn karry og spinat

Jeg er jo, som ingen nok kan være i tvivl om, vild med det asiatiske køkken og har ofte lavet thaiinspirerede supper. Denne udgave med kokos, grøn karry og spinat er dejligt afbalanceret i smagen. Man skal passe lidt på med den grønne karry, hvis det er en af de gode - det er stærke sager. Får man karryen godt afstemt med kokosmælk, lime, salt/fishsauce og sukker - så går det op i en skøn højere enhed.
Green curry - købt hos etnisk købmand
Det var endvidere lækkert med spinaten, de sprøde gulerodsskiver og lidt crunch og frisk sødme fra sukkerærterne.
Jeg surfede lidt rundt og lod mig inspirere af denne laksa og kogebogen Mit thaikøkken af Hanne Holm.

1 hel kylling
ca 1 spsk smagsneutral olie
1-2 tsk grøn karrypasta (jeg nøjedes med 1 tsk!!)
4 fed knust hvidløg
1 stort, finthakket løg
1 ds kokosmælk (ikke light)
9 dl kyllingefond
ca 100 g Sobanudler eller lignende
3 gulerødder
½ bakke sukkerærter
200 g babyspinat
ca 2 tsk sukker
2 limefrugter
salt
koriander
purløg
Start med at partere kyllingen/kødet skæres af benene. (Benene kan koges sammen med suppeurter - eller gem skroget i fryseren til en anden dag, hvor du har tid til at lave din egen fond). Skær kødet i tern på ca 1x1 cm - hold kødet fra brystet adskilt fra kødet fra låret. Låret kan tåle lidt længere tid i gryden uden at blive tørt.

Varm olien op i en gryde. Rist karrypastaen sammen med knust hvidløg. Hvis det bider for voldsomt fast i grydens bund, tilsæt da et par spsk kokosmælk. Skru ned for varmen og tilsæt evt lidt mere olie, svits løget ca 5 min - gerne sammen med kødet fra lårene. Tilsæt herefter kokosmælk og fond. Lad simre 10 min. Tilsæt kyllingebrystet og nudler 5-7 min før suppen skal serveres, gulerødder ca 3 min før servering, sukkerærter og spinat ca 1-2 min før servering. Spinatbladene skal blot lige falde sammen. Det er vigtigt at grøntsagerne kommes i til sidst for at bevare sprødheden. Smag til med lime, sukker og salt.
Ved servering drysses med koriander og purløg.

torsdag den 11. april 2013

Spidskålsalat med mango, feta og saltede nødder

Jeg har stort set altid spidskål i køleskabet. Det er min absolut yndingskål og den bliver ofte brugt i salater for at få lidt mere bid, end man får fra f.eks. en iceberg eller de spæde salatblade. Jeg havde en smule mango, som er min yndlingsfrugt for tiden og med de to i hovedrollen, blev denne salat til - og den smagte fuldstændigt vidunderlig. Der er syre fra dressingen, sødme og eksotisk smag fra mango, salt og blødhed fra Feta (fetaen gør virkelig en forskel!), lidt bid fra chilien og knas fra saltede nødder.

Det er ca mål, man må smage lidt efter, så den rammer den gode balance.

Dressing:
en sjat olivenolie
en sjat frugteddike (jeg brugte mango, men æblecidereddike vil også være godt eller blot lidt citronsaft)
en sjat agavesirup (anden sirup eller sukker)
en lille smule stærk chilisauce (eller frisk chili)
en smule chilipulver
havsalt

Salaten:
1 lille spidskål
1/4 mango
et lille bundt purløg
en lille klump god cremet Feta
et par spsk hjemmesaltede og ristede cashewnødder, mandler (eller evt blot peanuts)
Pisk dressingen sammen og smag den til.
Snit kålen fint og kram den lidt sammen i hænderne, så bliver den mere tyggevenlig. Skær mango i små tern. Bland dette godt rundt i dressingen og vend finthakket purløg i. Hæld op på et fad. Skær fetaen i tynde skiver og bryd skiverne i mindre stykker ud over salaten. Drys med de hakkede nødder.

Note: En perfekt forårs-/sommersalat til f.eks. grillet kylling eller fisk.

lørdag den 6. april 2013

Hjemmelavede "fiskepinde" af mørksej med chili og sesam

Jeg tror faktisk aldrig, at jeg har smagt de færdiglavede fiskepinde. Men idéen om små sprødstegte fiskestænger tiltalte mig. Denne opskrift er ikke en større videnskab, men det er velsmag og hurtig mad.

Jeg havde købt en side af en mørksej og det halve havde jeg lavet i ovnen, men det synes jeg ikke var en større succes. Derfor måtte jeg prøve noget andet med det sidste stykke.

Det vigtige er, at fisken kun skal have ca 1-1½ minut på hver side. Den skal være lysebrun og sprød udenpå, men bevare saftigheden indeni. Smagen af chilisglaze og sesamfrø gav det et asiatisk touch, som var super lækkert. Det er ikke sidste gang, jeg laver sej på denne måde.

Jeg havde ingen rasp, så jeg kørte 2 grove kiks i minihakkeren.

ca 400 g mørksej (torsk, lyssej eller lignende)
ca 1 dl rasp eller f.eks. 2-3 knuste grovkiks/knækbrød
½ dl sesamfrø
salt
ca 3 spsk chiliglaze eller chilisauce
ca ½-1 dl smagsneutral olie
Bland rasp sammen med sesamfrø og smag til med salt.
Skær sejen ud i strimler på ca 1½ cm bredde. Dyp først i chiliglaze og vend herefter i raspblandingen.
Varm olien op på en pande. Olien skal blive godt varm. (Stik f.eks. enden af en tandstikker ned i olien, når det syder omkring spiden, er den klar.)
Steg fisken ca 1½ minut pr side. Tag fisken op og læg på fedtsugende papir.

Server f.eks. med nye kartofler, nudler og en frisk salat.
Vi fik bagte rodfrugter til, men med foråret forude, er det lækkert med noget mere grønt og frisk til.

Inspirationen fik jeg fra en opskrift på TV2

søndag den 24. marts 2013

Green Curry - oksekød i grøn karry med nudler

 
Jeg er vild med at shoppe rundt i de små etniske butikker. Oftest handler jeg hos en lille thaikøbmand, som ligger i Gravene i Viborg. En lille butik, hvor man må vakle ned af skæv en stentrappe til kælderen, som er fyldt med gode sager. Friske grøntsager, krydderurter, den gode kokosmælk: Chaokohi, nudler i mange afskygninger, kondenseret mælk til god pris, karry-pastaer m.m. Samtidig er der god service og hjælp at hente, hvis man er i tvivl, om hvordan man f.eks. laver Tom Yum-suppe og andet.
Sidst jeg var dernede for at handle, købte jeg en grøn karrypasta. Og det var med udgangspunkt i denne, jeg lavede aftensmad i går. Det blev ret vellykket ... Nogen kaldte hver bid en oplevelse med overraskelser i form af blød/sød banan, knas fra nødder, cremet sauce osv. Store ord fra en jyde - så måltidet var godkendt. ;o)

Green Curry med oksekød
1-2 spsk smagsneutral olie
1-2 spsk green curry/grøn karrypasta
1 spsk friskrevet ingefær
1 fed fintrevet hvidløg
½ rød chili uden kerner
500 g hakket oksekød
evt. ekstra karrypulver
2 rødløg i strimler
1 squash i strimler
3 røde snackpebre i strimler
1 dåse kokosmælk
1 limefrugt
1 appelsin
salt eller fiskesauce
ca 1 tsk sukker
et bundt frisk koriander
banan
peanuts
brede Udonnudler eller lignende
Varm en wok eller stor gryde op, hæld olie på og rist karrypasta, ingefær, hvidløg og chili et minutstid under omrøring. Tilsæt evt ekstra olie, hvis det bider for meget fast i bunden af gryden. Tilsæt herefter oksekødet lidt efter lidt og brun det. Krydr med lidt salt og smag, om karrystyrken er passende - ellers tilsæt evt lidt mere karrypasta eller karrypulver.
Tilsæt nu rødløg, squash og svits til løgene falder lidt sammen. Hæld kokosmælk på og saft fra lime og appelsin, sukker og salt. Lad gryden småsimre 5 minutter. Tilsæt strimlet peberfrugt og stilkene fra korianderen. Lad simre yderligere nogle minutter. Peberfrugten skal bevare sprødhed. Smag til med salt, sukker og syre.

Server med nudler og drys rundhåndet med koriander, banan og peanuts. Server en limebåd til, så den enkelte selv kan justere med syrlighed.

Note: En meget vellykket thai-ret. Den grønne karrypasta er god! Og balancen imellem stærkt, sødt, syrligt, salt og bittert - samt banan, nødder og kokosmælk er skøn!
 

søndag den 10. marts 2013

Carpaccio ... Såre simpelt/ubeskriveligt lækkert

Carpaccio kræver næsten ingen opskrift og beskrivelse ... men jeg har lige genopdaget retten efter mange år, hvor jeg ikke har skænket den en tanke. Jeg er begejstret!! Det er hurtigt at lave, det ligger let i maven og smager vidunderligt!!!

Jeg købte en af de pakker, som sælges i mange supermarkeder. Næste gang vil jeg gå til slagteren - og der kommer ikke til at gå lang tid! Jeg kasserede den ost, som lå i en lille pose, da det så temmeligt gråt og trist ud - og jeg havde lige købt et lækkert stykke økologisk Vesterhavsost hos ostehandleren, som jeg i stedet brugte.

Det møre kød, skarphed fra rucola, sprød salat, nøddesmag fra sprøde pinjekerner og Vesterhavsost, fedme fra olivenolie og ost, syrlig balsamico - det hele spiller bare så godt sammen og går op i en højere enhed, hvad smag og tekstur angår. Her er det virkelig på sin plads at bruge gode råvarer: olivenolie, flagesalt, ost, balsamico.

1 pakke carpaccio
et par håndfulde spæde salatblade (fx. rød mangold, rucola, spinat)
et par spsk pinjekerner
Vesterhavsost, Prima Donna eller Parmesan

1 spsk olivenolie
½ spsk god balsamico
Maldon havsalt
Friskkværnet peber

Rist pinjekernerne over ikke al for høj varme, de skal blot tage en smule farve. Lad dem køle helt af.
Skyl og slyng salatbladene.
Pisk olivenolie og balsamico sammen og smag til med havsalt og peber.

Fordel carpaccio ud på en tallerken. Læg en bunke salatblade på midten. Drys de ristede pinjekerner ud over tallerkenen, høvl nogle tynde flager ost og drys over. Dryp dressingen ud over.

NYD!!!!

onsdag den 20. februar 2013

Sennepskrydret laks, ovngrønt og kartoffelbåde


I nogle perioder bliver det til mange dage med "hurtigmad" og gamle travere - sådan en periode har vi været inde i. Pludselig bliver man led og ked af det og lysten melder sig til noget ordentligt mad. På jysk forstås: kartofler, kød/fisk, grøntsager og sovs! Sådan en lyst kom over mig i dag. Og det var et himmelsk måltid - lige hvad vi trængt til! Velsmagende, farverig og nærende.

En hel lakseside smurt med en sennepskrydret flødeost, stegte kartoffelbåde, krydrede ovngrøntsager og en kold bearnaise-inspireret dressing.

Alt skal i ovnen - så jeg brugte varmluft 190 grader, og havde 3 lag i ovnen - og byttede lidt rundt på tingene undervejs og skruede op for grillen til sidst, så alle 3 fade fik noget farve.

Sennepskrydret laks
1 hel lakseside

150 g flødeost naturel
1 spsk grov sennep
1 tsk tørret estragon
½ tsk estragonsalt eller havsalt

1 pk god bacon i skiver (f.eks. hanegals, som er lufttørret)
Rør flødeost sammen med sennep, estragon og salt godt sammen og smag til.
Smør flødeosten ud over laksen og dæk med baconskiver.
Bages i ca 25-30 minutter - og evt. grill de sidste par minutter. Pas på med at give fisken for meget, da den bliver tør og kedelig.

Ovngrønt
ca 3 spsk olivenolie
1 tsk agavesirup
½ lime, saften
1 fed revet hvidløg
et nip chiliflager
havsalt
1 porre
1 stort rødløg
2 store gulerødder
1 lille squash
1 stor rød peberfrugt
Alt blandes sammen, hældes i et fad og bages ca. 40 min ved 190 grader.

Note: Man kan bruge de grøntsager, som man synes op.

Dressing
1½ dl creme fraiche
2 spsk god mayonaise (f.eks. Hellmanns)
ca 1 tsk bearnaiseessens eller hvidvinseddike
½ tsk estragonsalt eller havsalt
1 tsk tørret estragon - eller frisk
lidt friskkværnet peber
Røres sammen og smages til.