Helt bagud er jeg med at blogge .... i første omgang vil jeg prioritere nogle af weekendens kager.
Vi havde familien til fødselsdagskaffe-/kagebord i går.
Med alle de spændende kageopskrifter, jeg falder over her og der og som jeg gerne vil prøve af blev det til: fødselsdagsboller, rosenbrød, små fyldte vandbakkelser, Klidmosters tærte, Irish coffeekage, cheesecake og mud-cupcakes. Med 14 gæster var der selvfølgelig lavet alt, alt for meget. Det blev mine kollegaer glade for i dag og jeg tror, at jeg kan glæde nogle dansere i morgen.
Jeg vil starte med min favorit blandt kagerne i går - Klidmosters tærte, som er en mazarintærte. Den smager lige præcis, som en mazarintærte skal smage. Samtidig bringer den minder frem fra barndommen, hvor min veninde og jeg et par gange købte bagerens mazarintærte og 1 L mælk .... og delte den i to halve og åd til vi blev dårlige...
Det er en af
Sifs opskrifter fra
Anarkistens ægte kagebog. Den kagebog kan jeg varmt anbefale. Jeg har bagt en del af kagerne efterhånden og de holder!! Oveni købet får man masser af grin ... og hvor tit gør man lige det, når man læser kogebøger?... Bogen kan købes
her.
Kagen er nem at lave og den kan sagtens laves i forvejen. Lav evt. dobbelt portion af tærtedejen, den kan opbevares i fryseren. Så kan man ekstra hurtigt lave en ny tærte, når man pludselig får mazarin-trang.
Sød mørdej
250 g mel
50 g sukker
150 g koldt smør
1 æg
1-2 spsk isvand
Sif anbefaler, at alle ingredienser er kolde. Sæt derfor gerne melet i køleskabet et par timer før bagning.
Lav en mørdej ved at smuldre smør i mel og sukker. Tilsæt æg og vand og så skal dejes samles hurtigt.
Eller gør som jeg, kør dejen hurtigt sammen i en foodprocessor. Først smør og de tørre ingredienser og tilsidst samles den hurtigt med æg og vand.
Det vigtige er, at man ikke må arbejde for meget med dejen, da den ved bagning vil blive sej og kedelig fremfor sprød.
Læg dejen koldt mindst 30 minutter, før den rulles forsigtigt ud og lægges i en smurt tærteform.
Det er ikke nødvendigt at forbage bunden til denne tærte.
Klidmosters tærte / Mazarintærte
(fyldet)
150 g marcipan
2 store æg
120 g sukker
120 g meget blødt smør
Riv marcipanen og bland den med de øvrige ingredienser til en glat og flydende masse. F.eks. ved hjælp af en stavblender.
Hæld fyldet i tærteformen og bag ved 175 grader til mazarinen er lysebrun på toppen. Det tog ca 40 minutter - men hold øje, det afhænger meget af ovnen, om tærten skal have mere eller mindre.
Køl tærten helt af og overtræk med et tyndt lag chokoladeganache.
Chokoladeganache
(til ca 2 tærter ... eller brug resten til Sarah Bernhardtkager, som topping til cupcakes eller kagefyld)
100 g mørk chokolade
1 dl fløde
Varm fløden til kogepunktet. Hæld fløden over den hakkede chokolade, rør til en blank og skinnnende maase. Smør ud over tærten.
Note: Se flere bagefif i kagebogen.
Lige et smugkig på endnu en kagefavorit ... denne også fra Sifs hånd: Irish coffeekage ... og jeg siger jer, den smager virkelig guddommelig ... som at spise en kop irskkaffe. Glasuren er et kapitel for sig!
Opskriften må I dog vente med, da det fra den nye kagebog, som endnu ikke er udkommet. Jeg har bare været så heldig at være testbager på kagen. Jeg havde den med på job for en tid siden, så jeg kunne få lidt feedback på den - og den var populær. En klassiker er født, tror jeg!