søndag den 31. oktober 2010

Sprødt hjemmebagt knækbrød


Hjemmebagt knækbrød er noget mere interessant end det industrifremstillede. Samtidig finder man ikke noget, som er meget lettere at frembringe på ganske kort tid.

Jeg har tidligere blogget om knækbrød her. Denne opskrift er meget lig, men der er boghvedemel i denne og det giver mere/en anderledes smag.

Da jeg havde spredt halvdelen af dejen ud efter grundopskriften, tilføjede jeg Prima Donna ost, cayenne, paprika og merian for at få en lidt krydret version. Tror, at det vil gøre sig rigtigt godt som en lille snack til et koldt glas øl eller vin.

Knækbrød
(2 bageplader)
1/2 dl havegryn
3/4 dl sesamfrø
3/4 dl græskarkerner
1/2 dl hørfrø
1/2 dl solsikkekerner
1/2 tsk bagepulver
1 tsk salt
ca 2 dl boghvedemel
3/4 dl olivenolie
2 dl vand  

Bland alle de tørre ingredienser sammen. Tilsæt vand. Tilsæt evt mere boghvedemel. Det skal have konsistens som tynd  havregrød .
Del dejen i 2.
Krydrede knækbrød
I halvdelen af dejen tilsatte jeg:
1 tsk merian
½ tsk paprika
1/4 tsk cayennepeber 
1 spsk fintrevet prima donna, parmesan eller lignende
Efter udrulning kan der drysses med lidt sesamfrø.

Rul ud imellem 2 stk bagepapir:


Træk forsigtigt det øverste lag bagepapir af:
Skær dem ud på pladen f.eks. med et pizzahjul: 
Bag 180gr i ca 20-25 minutter.
Bræk brødene fra hinanden og køl af på en bagerist. Læg derefter i en kagedåse.
Den almindelige version:
Den krydrede version:

lørdag den 30. oktober 2010

FOR ENDEN AF GADEN

I sidste uge blev jeg på min fødselsdag inviteret på en nyåbnet restaurant i Viborg: For Enden Af Gaden.

Det var en rigtig god oplevelse. Restauranten bliver markedsført med et køkken, som dansk inspireret med et lille touch. Maden er lavet fra bunden og med friske og lokale råvarer.

Restauranten har til huse i de lokaler, hvor alletiders Westend holdt til for snart mange år siden. Der ser markant anderledes ud, end da Chung huserede dér. Hyggelig café-stemning, sjove titler på menukortet (Tyrens søn, Mos og Nåle, De fladeste kager osv.), skrift på væggene og meget venlig betjening.

Vi startede ud med at vælge forret og hovedret. Da vi så efterfølgende kunne tage stilling til, om der var plads til dessert.

Inden Det Første fik vi serveret en lille appetizer med brød til. Og her er den eneste anke ... det brød var  kedeligt og industriagtigt. Kan dog fortælle, at jeg i dag spiste frokost på restauranten og der var hjemmebagt skønt brød!!

Serveringen var lidt spøjs - i engangsservice. Men smagen var i orden - en lille fiskemousse, en krebsehale og urteolie. (Beklager billedkvaliteten, men der var temmeligt mørkt ved det bord, hvor vi sad)

Som Det Første valgte vi Tyrens Søn. Skiver af ungkvæg med en pesto lavet på basilikum, pistacier, parmesan og hvidløg. Virkeligt mørt, lækkert og enkelt.
Det i Midten blev retten Sø, hav og fjord: Sprødristet sandart, jomfruhummere og krebs. Egentligt skulle det i følge menukortet være muslinger. Men tjeneren fortalte, at muslingerne på denne dag var dårlige, derfor var de skiftet ud med krebs. Det var ikke et dårligt bytte ... alt var friskt og lækkert.
Små smagfulde kartofler, en jordskokkepuré og den lækreste hummerbisque til.
Vi var virkelig imponerede over denne hovedret.

Vi lod os lokke til at slutte med noget For Enden. Faktisk var vi mætte, men når nu vi var ude .... så skal man også have det hele med.
Vi bestilte 2 forskellige, så vi kunne smage lidt forskelligt. Lun æblefluffy, som tjeneren fortalte gik som varm brød. Marcipan, chokolade og æble - dertil en flødecreme og bærkompot.
Hittet var dog De Sidste Bær - rødgrød med vanilleis. Øj, det smagte godt. De bær var fuld af sommersmag.
Alt dette fik vi for kun 317 kr. Det er et fund til de penge!! Jeg er sikker på, at vi kommer igen.

fredag den 29. oktober 2010

Rosenbrød


Her er en ægte klassiker fra Amo. Sådan en lille opskriftslap fra "gamle dage". Jeg ved ikke, hvor gammel den er, men heldigvis er den gemt i en plastiklomme og stadig fin og læselig. Den er blevet bagt mange, mange gange i løbet af årene.

Det er en kage, som jeg altid får lyst til at bage om efteråret/vinteren. Remonce med kanel og hvid glasur - det er nu en god kombination. 

Den blev en del af kagebordet i sidste weekend. Min 1-årige niece Lykke var særligt glad for denne kage.

Dejen:
2 dl mælk
100 g smør
50 g gær
50 g sukker
1 æg
½ tsk kardemomme
1 tsk salt
500 g mel
Smørret smeltes og mælk hældes ved - væsken skal være "lillefinger varm". Heri opløses gæren.
Tilsæt sukker, æg, kardemomme og salt. Tilsæt mel og ælt dejen. lad hæve til dobbelt størrelse et lunt sted.

Fyldet:
150 g blødt smør
150 g sukker
1½-2tsk kanel
Rør smør, sukker og kanel godt sammen.

Del dejen i 2 dele, form disse til en kugle. Lad hvile et par minutter.
Rul  dejen ud til en plade på ca 20x35 cm. Fordel fyldet herpå og fold som vist på billederne:


 Tryk dejen lidt sammen, så fyldet ikke flyder for meget ud.
Prik brødene helt igennem med en gaffel og lad efterhæve ca. ½ times tid.

Bag ved 220 grader i 12-15 minutter.
Lad brødene køle af og glaser med hvid glasur.

mandag den 25. oktober 2010

Mazarintærte - Klidmosters tærte


Helt bagud er jeg med at blogge .... i første omgang vil jeg prioritere nogle af weekendens kager.
Vi havde familien til fødselsdagskaffe-/kagebord i går. 

Med alle de spændende kageopskrifter, jeg falder over her og der og som jeg gerne vil prøve af blev det til:  fødselsdagsboller, rosenbrød, små fyldte vandbakkelser, Klidmosters tærte, Irish coffeekage, cheesecake og mud-cupcakes. Med 14 gæster var der selvfølgelig lavet alt, alt for meget. Det blev mine kollegaer glade for i dag og jeg tror, at jeg kan glæde nogle dansere i morgen.

Jeg vil starte med min favorit blandt kagerne i går - Klidmosters tærte, som er en mazarintærte. Den smager lige præcis, som en mazarintærte skal smage. Samtidig bringer den minder frem fra barndommen, hvor min veninde og jeg et par gange købte bagerens mazarintærte og 1 L mælk .... og delte den i to halve og åd til vi blev dårlige... 

Det er en af Sifs opskrifter fra Anarkistens ægte kagebog. Den kagebog kan jeg varmt anbefale. Jeg har bagt en del af kagerne efterhånden og de holder!! Oveni købet får man masser af grin ... og hvor tit gør man lige det, når man læser kogebøger?...  Bogen kan købes her.

Kagen er nem at lave og den kan sagtens laves i forvejen. Lav evt. dobbelt portion af tærtedejen, den kan opbevares i fryseren. Så kan man ekstra hurtigt lave en ny tærte, når man pludselig får mazarin-trang.

Sød mørdej
250 g mel
50 g sukker
150 g koldt smør
1 æg
1-2 spsk isvand

Sif anbefaler, at alle ingredienser er kolde. Sæt derfor gerne melet i køleskabet et par timer før bagning.

Lav en mørdej ved at smuldre smør i mel og sukker. Tilsæt æg og vand og så skal dejes samles hurtigt.
Eller gør som jeg, kør dejen hurtigt sammen i en foodprocessor. Først smør og de tørre ingredienser og tilsidst samles den hurtigt med æg og vand.

Det vigtige er, at man ikke må arbejde for meget med dejen, da den ved bagning vil blive sej og kedelig fremfor sprød.

Læg dejen koldt mindst 30 minutter, før den rulles forsigtigt ud og lægges i en smurt tærteform.
Det er ikke nødvendigt at forbage bunden til denne tærte. 

Klidmosters tærte / Mazarintærte
(fyldet)
150 g marcipan
2 store æg
120 g sukker
120 g meget blødt smør
Riv marcipanen og bland den med de øvrige ingredienser til en glat og flydende masse. F.eks. ved hjælp af en stavblender.
Hæld fyldet i tærteformen og bag ved 175 grader til mazarinen er lysebrun på toppen. Det tog ca 40 minutter - men hold øje, det afhænger meget af ovnen, om tærten skal have mere eller mindre.

Køl tærten helt af og overtræk med et tyndt lag chokoladeganache.

Chokoladeganache 
(til ca 2 tærter ... eller brug resten til Sarah Bernhardtkager, som topping til cupcakes eller kagefyld)
100 g mørk chokolade
1 dl fløde
Varm fløden til kogepunktet. Hæld fløden over den hakkede chokolade, rør til en blank og skinnnende maase. Smør ud over tærten. 

Note: Se flere bagefif i kagebogen.

Lige et smugkig på endnu en kagefavorit ... denne også fra Sifs hånd: Irish coffeekage ... og jeg siger jer, den smager virkelig guddommelig ... som at spise en kop irskkaffe. Glasuren er et kapitel for sig!

Opskriften må I dog vente med, da det fra den nye kagebog, som endnu ikke er udkommet. Jeg har bare været så heldig at være testbager på kagen. Jeg havde den med på job for en tid siden, så jeg kunne få lidt feedback på den - og den var populær. En klassiker er født, tror jeg! 


onsdag den 20. oktober 2010

Citron/limefromage

I fredags var vi inviteret til ålegilde hos en god ven. Jeg havde fået lov at lave dessert og det blev en citron/limefromage efter Morten Heibergs opskrift fra bogen Helt Enkelt.

Jeg fulgte opskriften, men kvajede lidt undervejs ... den eneste ændring var, at jeg skiftede nogle citroner ud med limefrugter. 

Opskriften er til ca. 4-6 personer.

Ingredienser
5 blade husblas
4 past. æggeblommer
4 past æggehvider
120 g sukker
1 stang vanille
3 små øko citroner
1 stor øko lime
2 ½ dl piskefløde

Start med at lægge husblassen i blød i koldt vand...
Vask citrusfrugterne og tør dem. Riv nu skallen meget fint - KUN skallen og ikke det hvide bitre nedenunder.
Pisk æggeblommerne med HALVDELEN af sukkeret og kornene fra vanillestangen (det glemte jeg lige ... og fik pisket al sukkeret med)
Pisk grundigt til en tyk æggesnaps....
Rør citrusskallen i æggesnapsen...

Pres citrusfrugterne igennem en fin sigte. Opvarm saften f.eks. nogle sekunder i mikroovnen. Det skal blot være lidt mere end lunt - ikke kogende! Tag husblassen op af vandet og knug overskydende vand fra. Rør husblassen ud i den varme citronsaft. Pisk citronsaften i æggeblommemassen.
Pisk æggehviderne let stive med resten af sukkeret. Pisk fløden let stiv ... ikke meget stiv, det giver en mystisk konsistens. Min fløde var temmelig blød og konsistensen blev rigtig fin.

Vend nu flødeskummet i æggemassen med en stor, bred grydeske. Vend herefter æggehviderne i på samme måde - blidt, så luften bliver i fromagen.

Citronfromagen hældes i portionsglas eller en stor skål. Lad stå i køleskabet mindst 4 timer, men gerne mere...

Dejlig, sur/sød fromage, luftig og lækker .... Jeg kan godt lide blandingen af citron og lime. Limen tilfører lidt ekstra pikant smag til fromagen.
Min veninde fik en skål og hun sagde sørme, at den var bedre end hendes mors ...... det tror jeg er et stor kompliment ;o)

søndag den 17. oktober 2010

Pastatærte a la tøm køleskabet


Piskeris har en Give away, hvor man for at komme med i puljen af mulige vindere, skal komme med tips til, hvordan man kan rydde køleskabet.

I dag kiggede jeg dybt i køleskabets skuffer og lavede denne tøm-køleskabet-pasta-tærte. Jeg måtte dog også en tur i fryseren, hvor jeg havde nogle kyllingerester. Drivhuset blev rippet for nogle af de sidste tomater .. frygteligt, at det snart er helt slut. De er søde og helt fantastiske nu.

Pastatærte
ca 200 g pasta

Fyld:
rapsolie
1 rødløg
1 gul snackpeber
1 porre
1 fed hvidløg
3 friske salvieblade
½ tsk tørret timian
ca. 300 g kyllingekød
ca 1 dl Feta i små tern
10 små tomater

Æggeblanding
3 store æg
1½ dl creme fraiche
1 dl mælk
½ dl revet Prima Donna ost
cayennepeber
salt
friskkværnet sort peber
et par spsk finthakket persille

Kog pastaen og fordel i et smurt fad...
Snit løg, snackpeber og porre...
Svits først rødløg og snackpeber i olie sammen med lidt tørret timian. Svits ca. 5 minutter...
 Tilsæt så porre, hvidløg, kyllingekød og salvie. Svits yderligere 5 minutter ved ikke alt for høj varme... 

Fordel grøntsags- og kyllingeblandingen over pastaen. Fordel også Fetatern og tomater... 
 Pisk æg, creme fraiche, mælk, persille, Prima Donna, cayenne, salt og peber sammen...
Fordel æggeblandingen over fyldet. Bag ved 200 grader i ca. ½ time...

Server med en tomatsalat og en skefuld creme fraiche...

søndag den 10. oktober 2010

Vietnamesiske forårsruller med andebryst og dippingsauce


Der er blevet blogget en del om de vietnamesiske forårsruller igennem tiden, og først nu har jeg fået prøvet dem af. Det er dog ikke sidste gang, for de smager fuldstændigt forrygende. 
Jeg hørte Thomas Rode sige, at han håbede, at de blev dette årtis svar på "fondue". 

Jeg har hentet inspiration hos flere forskellige bloggere bl.a. hos Klidmoster og Foodfanatic. Min version afviger ikke så meget, men der er jo altid lidt småjusteringer. Jeg skriver min version, mest for min egen skyld, så jeg kan huske til en anden gang, hvordan jeg gjorde og hvad der fungerede.

De blev ikke helt så kønne ... jeg overvejede at tage et billede af Gustavs, men var nervøs for, at jeg så ville miste alt for mange læsere ;) Han fik ikke rigtigt taget på at rulle ... hænger måske lidt sammen med mængden af fyld, som han puttede på rispapiret....

Dippingsauce
½ dl risvineddike
1 dl vand
½ dl rørsukker
1-2 spsk soya
1 tsk revet ingefær
1 fed revet hvidløg
Det hele røres sammen, smages til for den rette sur/søde/salte balance og stilles koldt.

Fyld
1 andebryst i strimler uden skind og fedt
½ glas Hoisinsauce
Andebrystet marineres i saucen mindst ½ time. Hvorefter det lynsteges på en meget varm pande i en smagsneutral olie nogle få minutter.
Grøntsager snittes i fine strimler.
Der er mulighed for at bruge lige, hvad man har lyst til - jeg brugte:
1 gulerod
1 rødløg
½ agurk
lidt iceberg
1 bundt forårsløg
1 avocado
Risnudler overhældes med kogende vand og står og trækker 5-7 minutter. Jeg gav vandet et drys salt. Nudlerne drænes, skyldes og hældes i en skål til servering.
Grøntsager, nudler og kød lines op på bordet.
Et fladt fad fyldes med varmt vand, hvori man lægger 1 rispapir-pandekage nogle få sekunder.
Jeg brugte et rent viskestykke, hvor jeg lige duppede det værste vand af, inden pandekagen lægges på tallerkenen.
Læg nu det ønskede fyld på pandekagen. Fold først toppen af pandekagen ind over, dernæst siderne og til sidst rulles det hele nogenlunde stramt omkring.. Se lidt mere udførlig beskrivelse hos Klidmoster (her er også smukkere billeder ;))
Tilsidst står man med en forårsrulle. Det kræver lidt øvelse ... og det er en fordel, hvis rispapiret ikke er revnet, hvilket mine var.

Men øvelse gør mester!!! Så det er bare med at komme igang.
 Forårsrullen skæres over på midten, dyppes i dippingsaucen og spises med fingrene.

Note
Det elastiske rispapir, sprøde fyld, smagen fra Hoisinsauce og and, blandet med den sur/søde dippingsauce = Perfekt hyggemad!!

Sidegevinsten er, at det er helt, helt vildt sundt!! :)

1 andebryst var ikke helt nok som hovedret for os.

Rispapiret kan købes i mange etniske/asiatiske butikker.