mandag den 30. november 2009

Schackenborg II

Så kommer lørdagsmenuen.

Vi startede med lidt snacks sammen med et glas cava med Didrik - en øl brygget på De 5 gaarde opkaldt efter Otto Didrik Schack af Schackenborg.

Snacksene bestod af saltede mandler, auberginedip med grahamskiks og krydderpølse (vi var lige lidt hurtige til at få spist af pølsen, derfor kun den lille stump til ære for fotografen ;o))


En lille ekstra hapser - varmrøget ørred med sprødt sønderjysk rugbrød, syrnet fløde, radisse og kaviar... En liflig hvidvin, som passede godt til både consomméen og torsken...Vildtconsommé med porcheret æg, selleri, gulerod, kørvel, svampe og det lækreste surdejsbrød ...
Ristet torsk, jordskokkecreme, confiterede jordskokker, sprøde jordskokker, nødder og krydderurteolie ... fantastisk ret. Torsken havde fået lige præcis de få minutter, som gjorde den saftig og lige præcis tilberedt. Jeg har aldrig smagt så skønt et stykke torsk.Gråandebryst og confiteret gråandelår, kartoffeltærte, svampesoufflé, vildtsauce, gulerodsmos-/maltpynt... og forskellige beder.
Dejlig kraftig vildtsmag og saucen... uhmmmmmmm! Og det så bare vildt ;) indbydende ud.Perfekt rødvin til den kraftige vildtret...Og hele måltidet blev rundet af med en uforglemmelig dessert - blødende chokoladesoufflé lavet på Vahlrona Guanaja 70% (SKØNT), appelsinmarzarin, æblesabayonne og kanelis.
Gustav er ikke den store dessertspiser ... men han var også solgt. Når man fik blandet æblesabayonnen sammen med kanelis og appelsinmarzarin, så var ikke et øje tørt. Det smagte fantastisk!
Taler vist for sig selv...Tjah.... hvad skal man sige andet end, at Gustav har en formidable appetit. Oven på alle disse skønne retter, så skulle han da lige have en kande kaffe med på værelset og ........ et gigantisk stykke lagkage. Jeg aner ikke, hvor han gør af det, men væk var det;o)Porten ind til SchackenborgAlléen op til slottet...Og jeg bilder mig ind, at nogen var glad for, at vi kom hjem igen...

søndag den 29. november 2009

Schackenborg I

Så kom vi tilbage til Schackenborg Slotskro. Siden vi var der i sommer, har vi drømt om igen at forkæle os selv med et ophold dér.

Manden min har den absolut kedeligste ønskeseddel med max. 5 ønsker i kategorien tynde og tykke jagtsokker... , derfor var det nærliggende at give ham et ophold på kroen.

Egentligt havde vi bestilt et sommerhus i Hvide Sande igennem mit arbejde. Det fik jeg afbestilt for 1½ måned siden og i stedet bestilt Vildtophold på Schackenborg Slotskro. Jeg gav ham gavekortet i sidste weekend i tilfælde af, at han hellere ville i sommerhus;o) Det ville han selvfølgelig ikke. Jeg ville ellers gerne have trukket den, til vi kørte ud af indkørslen, men med fare for, at han så kun havde puttet uldne sokker, hjemmesko og store striktrøjer i tasken, gav jeg ham overraskelsen lidt tidligere. Jeg har også utroligt svært ved at holde på en hemmelighed, så efter de mange uger, var jeg ved at sprænges for at fortælle.

Det er altid et sats at vende tilbage til en succesoplevelse. For vi var SÅ begejstrede, da vi første gang besøgte kroen. Men vi blev ikke skuffede - maden, vinen, betjeningen - ALT levede op til forventningen. Så vi snakker allerede om "næste gang" ...
Billedet er fra i sommer, da jeg ikke lige huskede at fotografere udenfor denne gang...


Denne gang vi fik vi værelset ved navn Rosenborg i huset overfor kroen...
Maden på kroen er vidunderlig og vi nød hver en mundfuld.
Menuen første aften:
Koldrøget laks med tangsalat, bagt malt og kaviar Cassoulet med torsk og kulmule
... derudover fløde, smør, tomat, rødløg, frisésalat, dild
En kraftig ret, som smagte skønt ... for hver mundfuld blev det nærmest bare bedre.
Krondyrkølle, kartoffelsoufflé, sellerimos, balsamicorødbede, tranebær, svampe, rosenkål og mild pebersauce...
Kødet var smørmørt og smagen fantastisk!!
En skøn Rhônevin - Domain de Pisan, som passede perfekt til den kraftige krondyrret...

Egentligt skulle vi ikke have dessert første aften ... men et måltid uden dessert er ikke helt fuldendt i mine øjne, så jeg måtte lige smage, hvad køkkenet kunne finde på ;o)
Lidt desserttrylleri fra køkkenet - kanelis på en hindbær/chokoladekage, chokolademousse med karameliserede mandelflager....
Så var det godnat for dag 1 ....

Mexiburger





Mexiburger

Efter et fantastisk weekend-vildtophold på Schackenborg Slotskro (indlæg om dette kommer senere), havde vi lyst til noget rustikt, stærkt, fastfood-agtigt.

Overskud til selv at bage boller, var der ikke, så de blev nogle købte.

Men fyldet er hjemmegjort og godt smagt til med mexicansk chili, røget chipotle chili, spidskommen og andet godt. En dejlig hvidløgs-/avocadocreme og lidt grønt. Uhmmm…. Det var lige, hvad vi trængte til ovenpå al den fabelagtige gourmetmad.

Det er ca. mål mht. krydderier…

Bøfferne:
500 g god, hakket oksekød
2 fed revet hvidløg
½ tsk timian
½ tsk oregano
1 tsk spidskommen
½ tsk mexicansk chili
¼ - ½ tsk smoked chipotlechiliflager
1-2 finthakkede soltørrede tomater
sort peber
saltflager
cheddarost i skiver
Ælt farsen grundigt og form til 4 bøffer. Steg i olivenolie.
Læg osten på bøfferne det sidste minut og læg låg på.

Avocado-/hvidløgscreme
3 små avocadoer
2 cremefraiche
2 fed hvidløg
1 grøn chili
saft fra ½ citron
et drys cayennepeber
salt
Mos/blend ingredienserne alt efter, om du ønsker en grov eller fin creme.

Læg sammen med salat, tomater, syltede agurker, løgringe og hvad man ellers måtte have lyst til.

mandag den 23. november 2009

En voksen-pizza





I går på vej hjem fra Picnic-dans, hørte jeg i radioen, at en familie skulle have pizza … det var nok til, at det var lige præics pizza, jeg fik lyst til.

Det blev en turbo-pizza, da jeg først var hjemme kl. 18.15. 5 kvarter senere var der mad på bordet og det endda med hjemmelavet bund. Dejen fik en hurtig hævning … det er selvfølgelig ikke optimalt, men det fungerede nu meget godt.

Fyldet var inspireret af en pizza, som vi ofte købte, da jeg arbejde i Pensionsafdelingen for omkring 10-12 år siden. Der var denne kombination ofte på skranken, når vi havde lukket for borgere om fredagen.

En lidt voksen-kombination med hvidløg, rødvin og persille …. og oveni en rigtig herrepizza med meget fyld. Dette kan selvfølgelig varieres efter smag … Men der var ros fra gemalen :o)

Dej:
1 dl kærnemælk
2 dl vand
30 g gær
1 tsk salt
1 spsk olie
hvedemel
Ælt en dej – ælt min 3-4 minutter, hvor dejen får en ordentlig tur. Dejen ændrer struktur og bliver skøn og blød at arbejde med efter nogle minutter. Det er lige præcis dette, som er vigtigt.

Fyld:
olivenolie
1 skalotteløg
500 hakket oksekød
3-4 fed hvidløg
salt, peber
2 dl rødvin
2-4 spsk hakket persille

Svits løget et par minutter i olie, tilsæt kød og svits til det er brunet.
Tilsæt hvidløg og svits et minuts tid. Tilsæt derefter rødvinen og lad denne koge helt ind i kødet.
Smag til med persille, salt og peber.

Tomatsauce:
1 dl tomatpassata
1 tsk sukker
salt, peber
1 spsk balsamicoeddike
oregano
En hurtig tomatsauce – ingredienserne røres blot sammen og smages til.

½ pakke god bacon i skiver
1 kugle frisk mozarella skåret i tynde skiver
evt. en håndfuld revet gouda
olie

Ovnen tændes på højeste grader – min går til 275 grader.

Dejen hæver – helst 1-2 timer, men det gik med kun 30 minutter et meget lunt sted.

Dejen rulles tyndt ud og lægges på bagepapir på en bageplade. Tomatsaucen fordeles, herudover kødet, drys med revet ost og fordel den friske mozarella.
Til sidst fordeles baconskiverne. Der drysses med salt, peber og dryppes med en smule olie.

Bages nederst i ovnen for en sprød bund – ca. 15 minutter. Osten skal være let gylden, bacon stegt og bunden sprød.

søndag den 22. november 2009

Mudcake .... et orgie af chokolade



Jeg har længe haft lyst til at bage en Mudcake … eller i hvert fald siden jeg er begyndt at eksperimentere med kager. Inden da vidste jeg ikke, at der fandtes en sådan fantastisk chokoladekage.

For nylig så jeg, at Foodfanatic havde bagt den dejlige kage og jeg har også set på opskriften hos Kagekonen - her kan man også finde målene til forskellige kagestørrelser.

Nu blev der så endelig en lejlighed til at prøve at bage kagen. Vi har i dag haft Picnicdans i Airliners i dag og bestyrelsesmedlemmerne skulle alle medbringe en kage. Egentligt havde jeg først bestemt mig for denne chokolade/fudgekage, men MissMuffin fortalte, at kagen absolut var bedst lun og med is til … så jeg må finde en anden lejlighed til at prøve den af.

Så valget blev Mudcake … og det er jeg glad for. Hold da op en chokoladebombe. Smager simpelthen FANTASTISK! Helt sikkert en kage, som jeg skal bage mange gange og prøve sammen med diverse mousser og andet skønt.

Her er opskriften, som passer til en bradepande på ca. 33x38cm
Mudcake
525 g smør
525 g chokolade (halvdelen: 55 %, halvdelen 70 %)
14 tsk frysetørret kaffe f.eks. Nescafé
3,85 dl vand
330 g selvhævende mel *
330 g mel
125 g god kakao
1 tsk natron
1200 g rørsukker
9 store æg
18 tsk rapsolie
2,7 dl kærnemælk

* Selvhævende me:
Bland dette grundigt:
430 g mel
5 tsk bagepulver
1½ tsk salt
Mål herefter 330 g af til kagen.
Ovnen tændes på 160 grader.

En stor bradepande smøres og dækkes med bagepapir.

Smør, chokolade, kaffe og vand hældes i en gryde og smeltes ved svag varme. Lad køle en smule, inden det hældes sammen med æggeblandingen.

Selvhævende mel, mel, natron og kakao sigtes sammen i en skål og sukkeret røres i og blandes grundigt med de øvrige tørdele.

Æg, olie og kærnemælk piskes sammen med en gaffel.

Bland nu æggeblandingen med den letafkølede chokoladeblanding. Og vend herefter melblandingen i med en stor, flad grydeske. Sørg for at melblandingen er helt rørt ud.

Dejen hældes i bradepanden.

Bages midt i ovnen. I opskriften stod der ca. 2 timer og 55 minutter til en form på 30x30 cm.
Min kage fik ca. 1½ time – mærk efter, så den ikke får for meget, den skal bevare noget fugtighed og svampethed.

Dog - åben ikke ovnlågen de første 50 minutter.

Jeg pyntede kagen med chokoladeganache … idé fra foodfanatic. Og det smager så englene synger!

Chokoladeganache
Til en hel bradepande bruges:

300 g mørk chokolade (jeg blandede igen en 55 % og en 70 %) *
105 g smør
1½ spsk piskefløde

Smelt chokolade og smør ved svag varme.
Tilsæt herefter fløden og rør godt rundt. Blandingen skal køle lidt, til den bliver lidt tykkere.
Fordeles over kagen med en palet og pynt, som du har lyst.

Jeg har gemt nogle kagerester fra kanterne, så der skal laves trøfler/romkugler på et tidspunkt.

lørdag den 21. november 2009

Tilbehør til tortillas...



Til de fyldte tortillas i går skulle der selvfølgelig guacemole til og lidt blandet salat.
Guacemole
2 blommetomater, flåede
1 fed hvidløg
1 lille rødløg
1 grøn chili
saft fra en lime
salt
Dette hakkes - f.eks. i en minihakker
2 avocadoer
Disse moses og blandes med tomatblandingen.
Smag til med lime, salt og evt. cayennepeber.

Tortillas med chili con carne

Stærk kaffe og chokolade
Chili con carnen var mere rød/brun end billedet viser....


Tortillas med chili con carne

500 g oksebov
2 løg
olivenolie
3 fed hvidløg
2 røde chilier
1 grøn chili
2 tsk spidskommen
2 dl rødvin
300 g tomater uden skind
1-2 spsk ketchup - HEINZ
1 kop stærk kaffe
lidt vand
½ plade mørk 70 % chokolade
salt, sukker
hvide eller brune bønner

tortillas
2 dl revet cheddar
1 dl creme fraiche

Skær kødet i strimler og fjern fedt, sener og andre urenheder.
Skær løg i tern og svits i olie til de er møre. Tag op af gryden. Svits nu kødet af 2-3 gange for at undgå, at det koger, krydr med salt. Hæld løgene tilbage i gryden og tilsæt chili, spidskommen og hvidløg – svits yderligere et par minutter. Hæld rødvin ved samt tomater, lidt vand og ketchup.

Tilsæt efter 1 times tid kaffe, chokolade – disse 2 ingredienser giver virkelig retten et spark af smag. Lad simre endnu 1-2 timer. Det, der skal opnås er, at kødet bliver så mørt, at det nærmest trævler.
Den sidste ½ time koges bønnerne med.

Smag til med salt, sukker, evt. mere spidskommen og evt. mere chili.

Fold tortillas med et par skefulde kødfyld, 1 spsk cremefraiche og et drys ost. Læg på en bradepande og drys lidt mere ost på toppen.

I ovnen ca. 20 minutter ved 220 grader til overfladen er gylden.

Server med guacemole, cremefraiche og salat.

Menuen på valgaftenen... og Sushihelvede i Viborg





Hold da op ... Hanne K's verden har lige rundet 50 faste læsere. Det gør mig rigtigt glad, at så mange har lyst til at følge med herinde. Også selv om jeg er lidt ustabil for tiden.
Det er nok sådan det må være med fuldtidsjob, danseaftener, bestyrelsesarbejde osv., så er der bare ikke tid til blogindlæg hver eneste dag.
Jeg kan også se, at jeg er bagud. Så i dag får i lige min menu fra i tirsdags. Jeg har igen været ramt af sushitrang. Det er frygteligt, når det først får tag i én, så er der ikke ro, før man får proppet nogle makiruller ind i skuffen.
Det er desværre ikke længere muligt at hente sushi på Den kinesiske mur i Viborg. Så jeg måtte selv i gang. Og jeg vil godt slå et slag for, at det jo ikke er særligt besværligt. Det tager lidt tid at få risene gjort klar. Men fra jeg startede kl. 16.30, sad jeg i sofaen kl. 18.30 med et stort fad sushi. Det er jo ikke galt.
Dagen efter kom jeg i Sushihelvede ... er nødt til at advare, hvis nogle vildtfarende sjæle skulle få lyst til at spise sushi i Viborg - som det er pt: LAD VÆRE!!!!!
Min veninde kontaktede mig onsdag. Hun havde fået nys om, at jeg havde nydt dejlig sushi om tirsdagen og hun var misundelig;o) Vi blev enige om at bestille bord på Den kinesiske mur efter, at vi havde spurgt 3 gange!!! i telefonen, om de havde sushi. Hvilket vi fik bekræftet. Da vi så kommer derop, finder vi ud af, at vi ikke kan bestille sushi a la carte, at sushien kun er at finde på deres buffet.... dog var den stadig ikke kommet frem.... Så vi forlod stedet, skyndte os at bestille bord på Brygger Bauers Grotter - det andet sted i Viborg, hvor man kan få sushi.
Vi fik et bord ½ time senere og bestilte vores mad. Tak skæbne!! Det var SÅ dårligt. Jeg mener virkeligt dårligt. Risene var ikke kogte - helt hårde og tørre. Der var smurt så meget wasabi på, at man fik åndenød og tårer i øjnene... Og og og som om dette ikke var nok, så var der andesteg med fedtkant og oksesteg på nogle af stykkerne. Jeg begriber ikke, hvor man lige har fået den idé. Den smule fisk der var, var heller ikke noget at skrive hjem om.
Vi fik tilbud om at få en ny portion, hvor risene var kogte, men vi havde dårlig med tid. Så det blev til, at vi fik de serverede portioner til halv pris.
Det smagte forfærdeligt!! Vi var enige om, da vi gik derfra, at selv om risene havde været kogt møre, så havde det stadig været en dårlig, dårlig oplevelse. Havde det været mit første møde med sushi, så havde jeg aldrig i livet smagt på det igen.
Jeg kunne så trøste mig med, at jeg havde fået god sushi dagen forinden. Og fremover så laver jeg det selv eller kører den noget længere tur til Herning!! Basta.
Hvis du selv vil lave sushi, har jeg tidligere skrevet hvordan ... ser her.

tirsdag den 17. november 2009

Blogleg

Jeg er blevet tagget til en lille blogleg af Kagemor. Legen går ud på, at jeg skal beskrive et af de 3 ord/emner, som hun har valgt ud fra fri fantasti.

Ordene jeg kunne vælge imellem er: Sverige, småkager eller glögg.
Jeg vælger Sverige. Ikke fordi jeg har været i Sverige udover en køretur igennem for at komme til Norge. Men jeg er fascineret af Sverige alligevel. Jeg elsker sproget. Synes, at det er smukt og melodisk. Elsker at høre Lisa Ekdahl og Björn Afzeliuz synge.

Jeg er fuldstændig vild med svenske krimier - både i bogform, men også krimifilm. Den lune og humor, som disse bøger og film indeholder, det er lige mig.

Jeg har aldrig haft udlængsel ... men skulle jeg flytte til et andet land, så har jeg altid haft tanken, at det så skulle være til Sverige - primært for at lære det skønne sprog.


Jeg sender legen videre til Vibeke, Piskeriset og Foodfanatic - og håber, at I har tid og lyst til at lege med:o)

Ordene er andesteg, julesalme og indehygge.


mandag den 16. november 2009

Franskbrød

I weekenden blev der også bagt franskbrød - et koldhævet ét.
Jeg glemte desværre at tage et billede af hele brødet, men fik taget et, som viser krummen. Dejligt luftigt blev det.

1,5 dl vand
3 dl yoghurt naturel
1 spsk rapsolie
3 tsk groft havsalt
1-2 spsk honning
10 g gær
ca. 750 g mel
Rør gæren ud i vand, yoghurt og olie. Tilsæt honning og rør dette ud. Tilsæt mel og salt.
Det vigtige er at ælte længe. Jeg æltede ca. 10 minutter i røremaskinen. Pas på med at tilsætte for meget mel - dejen skal bare lige slippe fingrene, men stadig være ret fugtig.

Derefter sættes dejen til hævning et køligt sted natten over.

Dejen formes og hæver til den ønskede størrelse et lunt sted. Dette tager et godt stykke tid - måske 2-3 timer.

Bages ca. 30 minutter ved 200-210 grader. Bank på brødet - det skal lyde hult, når det er færdigt.