Det var min mening, at jeg i søndags, at jeg ville lave falafler. Da det så går op for mig, at ægte falafler laves på udblødte, ikke kogte kikærter. Så det måtte vente nogle dage ...
Lysten var dog til noget krydret, indisk/tamilskinspireret mad med spidskommen, koriander, sennepsfrø osv.Efter research på Tamilskmad.dk, diverse sider med indisk mad, Klidmosters indiskinspirerede opskrifter forsøgte jeg mig med at skrive en opskrift ned og derefter gå igang med at lave retten. Det er lidt den omvendte verden for mig, da jeg oftest skriver opskriften ned, imens jeg laver maden.
Oksekødscurry
1 tsk hele spidskommen
1 tsk hele korianderfrø
1 tsk sorte peberkorn
frøene fra 2 kardemommekapsler
1 tsk brune sennepsfrø
Det hele ristes på en hed pande til sennespfrøene popper. Hæld over i en morter og lad køle lidt af og knus.
Bland derefter ovenstående krydderier med:
1 tsk paprika
2 tsk gurkemeje
½ tsk st. chili eller chiliflager
2-3 tsk god karry
Stil krydderiblandingen til side.
1-2 spsk avocadoolie
1 finthakket stort løg
4 fed knust hvidløg
1 spsk finthakket ingefær
1 finthakket rød chili med eller uden kerner
evt. karryblade
500 g oksekød
salt, peber
2 dåser hakkede tomater
ca. 300 g kikærter, kogte
ca. 2-3 dl kokosmælk
Start med at svitse det hakkede løg i olien nogle minutter. Tilsæt så hvidløg, chili, ingefær og krydderiblandingen, som svitses med endnu et par minutter - pas på, at det ikke brænder på. Tilsæt evt lidt mere olie. Begynd at tilsætte kødet lidt efter lidt. Det skal stege - ikke koge.
Derefter tilsættes de 2 dåser hakkede tomater og evt en sjat vand. Lad små koge 1 times tid. Tilsæt kikærterne de sidste 20 minutters tid.
Smag til med et ordentligt skud salt og sort peber og tilsæt også kokosmælk og kog igennem.
Peberfrugtraita
½ tsk brune sennepsfrø
½ tsk spidskommen
2 dl græsk yoghurt
½ agurk
1 snackpeber
1 tsk fintrevet ingefær
frisk koriander
salt, peber
Start med at riste sennepsfrø og spidskommen til frøene popper. Hæld i en morter og knus frøene, når det er kølet en smule.
Bland yoghurt med finthakket agurk, peberfrugt, revet ingefær, hakket koriander, krydderiblandingen, salt og peber. Smag til.
Server med kogte ris og en lille salat f.eks. bare af blandede tomater og et drys frisk koriander.
Note: Det var virkeligt, virkeligt lækkert. Eksotisk, smagfuldt og knald på krydderierne.
Jeg vil dog en anden gang godt turde bruge lidt flere af krydderierne - bl.a. kardemomme. Jeg var lidt tilbageholdende, da ikke har leget så meget med de hele krydderier. Det har jeg nu mod på ... og tror, at der kommer mere fra Asien inden så længe.