tirsdag den 31. maj 2011

Oksecurry med kikærter, ris og peberfrugtraita

Det var min mening, at jeg i søndags, at jeg ville lave falafler. Da det så går op for mig, at ægte falafler laves på udblødte, ikke kogte kikærter. Så det måtte vente nogle dage ...
Lysten var dog til noget krydret, indisk/tamilskinspireret mad med spidskommen, koriander, sennepsfrø osv.

Efter research på Tamilskmad.dk, diverse sider med indisk mad, Klidmosters indiskinspirerede opskrifter forsøgte jeg mig med at skrive en opskrift ned og derefter gå igang med at lave retten. Det er lidt den omvendte verden for mig, da jeg oftest skriver opskriften ned, imens jeg laver maden.

Oksekødscurry


1 tsk hele spidskommen
1 tsk hele korianderfrø
1 tsk sorte peberkorn
frøene fra 2 kardemommekapsler
1 tsk brune sennepsfrø
Det hele ristes på en hed pande til sennespfrøene popper. Hæld over i en morter og lad køle lidt af og knus.

Bland derefter ovenstående krydderier med:
1 tsk paprika
2 tsk gurkemeje
½ tsk st. chili eller chiliflager
2-3 tsk god karry
Stil krydderiblandingen til side.

1-2 spsk avocadoolie
1 finthakket stort løg

4 fed knust hvidløg
1 spsk finthakket ingefær
1 finthakket rød chili med eller uden kerner
evt. karryblade

500 g oksekød
salt, peber

2 dåser hakkede tomater
ca. 300 g kikærter, kogte
ca. 2-3 dl kokosmælk

Start med at svitse det hakkede løg i olien nogle minutter. Tilsæt så hvidløg, chili, ingefær og krydderiblandingen, som svitses med endnu et par minutter - pas på, at det ikke brænder på. Tilsæt evt lidt mere olie.  Begynd at tilsætte kødet lidt efter lidt. Det skal stege - ikke koge.
Derefter tilsættes de 2 dåser hakkede tomater og evt en sjat vand. Lad små koge 1 times tid. Tilsæt kikærterne de sidste 20 minutters tid.
Smag til med et ordentligt skud salt og sort peber og tilsæt også kokosmælk og kog igennem.

Peberfrugtraita
½ tsk brune sennepsfrø
½ tsk spidskommen
2 dl græsk yoghurt
½ agurk
1 snackpeber
1 tsk fintrevet ingefær
frisk koriander
salt, peber
Start med at riste sennepsfrø og spidskommen til frøene popper. Hæld i en morter og knus frøene, når det er kølet en smule.
Bland yoghurt med finthakket agurk, peberfrugt, revet ingefær, hakket koriander, krydderiblandingen, salt og peber. Smag til.

Server med kogte ris og en lille salat f.eks. bare af blandede tomater og et drys frisk koriander.

Note: Det var virkeligt, virkeligt lækkert. Eksotisk, smagfuldt og knald på krydderierne.
Jeg vil dog en anden gang godt turde bruge lidt flere af krydderierne - bl.a. kardemomme. Jeg var lidt tilbageholdende, da ikke har leget så meget med de hele krydderier. Det har jeg nu mod på ... og tror, at der kommer mere fra Asien inden så længe.
 

 


mandag den 30. maj 2011

Rabarber/hindbærgrød

Rabarbergrød er ægte mormor-mad. Ærligt må jeg indrømme, at jeg ikke før har prøvet at lave det. Det er der nu rådet bod på.

Jeg tog udgangspunkt (igen) i Claus Meyers opskrift i hans Almanak.

Det bundt rabarber jeg havde høstet vejede dog kun 500 g, så jeg måtte ty til fryseren, hvor der var lidt hindbær fra sidste sæson.

Endelig fik jeg også mulighed for at teste min spidssigte, som jeg købte på min tur rundt i Århus med Klidmoster sidste år. Den er virkelig anvendelig til at sigte saften fra frugt. Det går noget nemmere og hurtigere end igennem en almindelig rund trådsigte.
Rabarber/hindbærgrød
500 g rabarber
175 g hindbær
7 dl vand
1 stang vanille

160 g rørsukker
1 spsk kartoffelmel
et par spsk vand
Rengør rabarber og skær i mindre stykker. Fjern kornene i vanillestangen. Lad kornene vente, men put stangen i en gryde sammen med rabarber, hindbær og vand. Kog op og lad koge ca. 15 minutter.
Hæld igennem en sigte, saften hældes tilbage i gryden sammen med sukker og vanille. Dette bringes i kog. I mens udrøres kartoffelmelet i vandet. Når saften koger, tages gryden af varmen og kartoffelmelsblandingen røres hurtigt ud i saften.
Hæld i en glasskål, drys med sukker for at undgå skind på grøden.
Det dur ikke at putte grøden i køleskabet, da overfladen i så fald vil blive meget kedelig.

Hæld lidt mælk eller fløde på grøden ... og du er tilbage hos mormor!




søndag den 29. maj 2011

3 slags rabarberkys

Claus Meyer er min inspirationskilde i denne weekend ... også disse kys tog sit udspring i hans Almanak.
Jeg havde også set Spis mit svin's lakridskys, som gav inspiration til en kombination af rabarber og lakrids.

En kæmpe portion blev det til, men de kan forsøde min dansere på tirsdag til sæsonens sidste danseaften.

Rabarbersaft
50 g rabarber
½ stang vanille
3 kardemommekapsler
1 dl vand
25 g sukker
Gør rabarberne klar og skær i små stykker. Skrab vanillekornene ud af vanillestangen og gem dem. Rabarber, vand, kardemomme og den tomme vanillestang blandes i en lille gryde og koger til rabarberne er møre - ca. 8 minutter.
Si nu saften fra og hæld den tilbage i gryden sammen med sukker og vanillekorn. Kog hurtigt op, til sukkeret er smeltet og lad køle lidt af.

Marengs
8 æggehvider
et nip salt
400 g flormelis
½ tsk eddike
rabarbersaften - ca 3 spsk.
Pisk æggehviderne stive og hvide sammen med et nip salt. Når hviderne er stive tilsættes flormelis lidt efter lidt.
Når marengsen er sej og fed tilsættes rabarbersaft og eddike.

Jeg delte marengsmassen i 3. Hold den ene helt ren med kun smag af rabarber og vanille.

1/3 fik tilsat:
1 1/4 tsk rå lakridspulver f.eks. fra Johan Bülow

1/3 fik tilsat:
75 g hakket chokolade med frysetørrede jordbær

Sprøjt små rosetter af massen, bag ved ca. 160 grader i ca. 16-22 minutter. De skal tages ud, inden de begynder at blive brune, men skal også være sprøde udenpå.

Køl af og opbevar i tætlukket kagedåse.

Note:
De rene rabarberkys har en meget svag smag af rabarber. En let syrlighed til det søde.
Rabarber/lakridskyssene har en intens smag af lakrids - a la gode søde lakridskarameller. De er rigtigt gode, hvis man er til lakrids.
Rabarber/jordbærchokoladekyssene er også virkeligt lækre. Chokoladen og syrlighed fra bær smager godt igennem. Og der er lidt mere bid i dem.

Hjælp?
De er nu efter at have været i en kagedåse nogle timer, allerede ved at være bløde. De er stadig skrøbelig/sprøde yderst, men der er meget "tyggegummi" indeni. Så måske de skulle have bagt lidt længere...
Kan man mon tørre dem noget mere i ovnen nu eller er det bare ærgerligt?

Note: Jeg har dagen efter forsøgt med at tørre de små kys ved 100 grader. Det kunne sagtens lade sig at gøre. Så det er bare at tørre, indtil de har det knas og den mænge "tyggegummie" inden i, som man føler for.

 

    

lørdag den 28. maj 2011

Fyldte kikærtepandekager med marineret flanksteak, grov salsa og raita

Bælgfrugter er utroligt spændende at arbejde med. Der er utallige muligheder for deres anvendelse.
I dag har jeg kogt en hel posefuld, så nu er der basis for at udforske den lille ært i forskellige retter. Det bliver dog først en af de næste dage. Har flere idéer til, hvad jeg kunne tænke mig at prøve af. Jeg fryser kikærterne, så får jeg ikke taget hul på idéerne de næste par dage, kan jeg hurtigt tø en pose op en dag.

Jeg fandt også en pose kikærtemel, som jeg ville lave kikærtepandekager med. Jeg har siddet og luret lidt i Claus Meyers Almanak og jeg lod inspirere lidt af hans opskrift, af Piskerisets indlæg og egne idéer.

Til pandekagerne stegte jeg en flanksteak, som først blev marineret, så den fik en let røget, sød/syrlig smag. Derudover en raita/yoghurtdressing og en grov salsa med tomater og avocado. Jeg var godt nok alene hjemme, men det skal jo ikke afholde en fra at lave lækkert mad!

Marinereret flanksteak
1 flanksteak
olivenolie til at stege i

Marinade
2 spsk olivenolie
saft fra ½ limefrugt
1 spsk flydende honning
½ tsk røget paprika
½ tsk stødt spidskommen
et nip cayennepeber
havsalt
Rør marinaden sammen. Læg flanksteaken i en frostpose og hæld marinaden herned. Massér marinaden ind i kødet, så kødet bliver dækket. Bind en knude på posen og lad det marinere mindst 3/4 time.

Steg på en meget varm pande med olie - ca. 3-4 minutter pr side. Mere, hvis man ønsker steaken knapt så rød. Krydr godt med salt. Lad hvile mindst 10 minutter. Men det smager også godt koldt.

Note: Lækker marinade med både syrlighed, sødme, røg, salt og lidt mellemøstlige noter.

Kikærtepandekager
150 g kikærtemel
½ tsk spidskommen
½ stødt koriander
½ tsk stødt spidskommen
ca ½ tsk havsalt
lidt friskkværnet peber
1 æg
2½ dl danskvand
2 spsk finthakket persille
½ tsk sambal oelek
Bland de tørre ingredienser og pisk så æg og dansvand i til en jævn dej uden klumper. Til sidst piskes persille og sambal oelek i. Lad dejen hvile 15-20 minutter. Steg pandekager på en varm pande i olie, til de er gyldne.
Den første pandekage drillede og måtte kasseres .. men sådan er det næsten altid med pandekager.
Af denne portion blev der 4 pandekager.

Note: Der var en fin smag af krydderier og pandekagerne var både sprøde og lidt soufflerede. Dem vil jeg gerne lave igen. Jeg ville godt turde skrue lidt mere op for krydderierne. Dog afhænger det noget af, hvad fyldet er. For det er jo ikke meningen at en af komponenter i retten skal overdøve de andre.

Raita
1 dl græsk yoghurt
ca. 10 cm agurk uden kerner, helt finthakket
1 tsk fintrevet ingefær
1 lille fintrevet hvidløg
1-2 spsk frisk, finthakket koriander
et nip salt
Det hele røres sammen og står koldt mindst ½ time.

Grov salsa
1 avocado
et par tomater
et dryp limesaft
et drys frisk koriander
salt
et nip sukker
Skær tomater og avocado i grove tern og vend med limesaft, koriander, salt og sukker. Lad blot trække 5-10 minutter.

Og så er det bare at skære kødet helt tyndt ud og putte fyld i de sprøde pandekager ... lidt kød, lidt raita, lidt salsa og et drys salt ... evt lidt saft fra kødet.

Note: Det var virkeligt et lækkert måltid. Kikærtepandekagerne er meget mættende. Jeg kan godt lide de forskellige krydderier. De er ikke overdøvende, men træder alle fint igennem. Og dufter skønt samtidig.
 

 

 


Ferskenrabarbermarmelade

En bakke ferskner lokkede med sin søde, aromatiske duft i supermarkedet. Jeg er ikke den store frugtspiser, så i princippet var det dumt at tage så mange ferskner med hjem. Heldigvis er jeg vild med at koge marmelade ... og også at spise det. Der var ikke langt til handling og det blev til denne dejlige, sød/syrlige marmelade med ferskner i selskab med havens rabarber og en fed stang vanille.

550 g ferskner
150 g rabarber
1 stang vanille
300 g rørsukker
50 g æblesirup (kan blot erstattes af mere sukker)
evt ½ tsk Atamon
Skær ferskner i tern. Du bestemmer selv, om du vil fjerne skindet eller ej. Skær rabarber i passende bidder og bland alle ingredienser i en gryde.
Lad gryden småsimre ca 10 minutter til frugten afgiver en masse saft. Skru så op til middel/høj varme og lad marmeladen koge til den har den rette konsistens. Jeg vil tro, at det er et sted imellem 15 og 30 minutter, men det afhænger af, hvor meget frugterne væsker, hvor høj varmen er på dit komfur og hvordan du bedst kan lide tykkelsen på din marmelade.
Jeg gav den en tur med stavblenderen, men det er en smagssag, om man kan lide hele frugtstykker eller ej. Put evt ½ tsk Atamon i marmeladen.
Hæld på skoldede glas, skyllet i en smule Atamon.

Note: For at undgå at marmeladen bliver for "kompakt"/klistret, skal man holde lidt øje med, hvornår den er færdig. Man kan tage en teskefuld af marmeladen og lade den afkøle på en underkop for at teste konsistensen.
Min marmelade blev kogt lidt for længe og er noget kompakt. Men smagen er god - ikke så sød som min rabarber/jordbærmarmelade, men lidt mere frisk og stadig med god vanillesmag.

 

 

 

torsdag den 26. maj 2011

Kanelsnegle med spelt og emmer

Spiser jeg på følelser? Jo, det tror jeg nok. I dag var jeg træt efter en lang arbejdsdag, hovedpine og der var koldt i huset, sådan helt efterårsagtigt. Tanken på kanel trængte sig på ... lækker remonce med kanel og blød gærdej: Kanelsnegle måtte være svaret. Der var ikke langt til handling og hvor gjorde det godt.

Jeg var straks solgt til Klidmosters grove kanelsnegle, da hun bloggede denne opskrift. Jeg lod mig inspirere af den og sprang straks i køkkenet.

Dej
3 dl mælk
35 g gær
25 g smeltet smør
1 spsk akaciehonning
1 tsk kardemomme
½ dl grahamsspeltmel
1 dl fuldkornsemmerspeltmel
1 tsk salt
4-6 dl hvedemel
Opløs gær i mælk og smeltet smør. Tilsæt honning, kardemomme og de to typer groft mel. Herefter tilsættes salt og hvedemel til dejen kan æltes. Jeg lod dejen være rimeligt klistret for at undgå for tørre snegle.
Dejen hæver til dobbelt størrelse - ca. 1 time - et lunt sted.

Remonce:
150 g smør
50 g brun farin
100 g rørsukker
½ stang vanille
1 spsk kanel + lidt til at drysse med
1 knivspids salt
Rør blød smør med de resterende ingrediencer. Giv evt. smørret 10 sekunder i mikroovnen for at blødgøre.

Rul dejen ud, fordel remoncen og drys evt. med lidt ekstra kanel. Rul sammen til en roulade og skær snegle ud. Sæt sneglene rimeligt tæt i en lille bradepande. Sneglene vil så komme til at hænge sammen og det holder på remoncen ... og det er helt klart meningen!!!

Bag ved 225 grader i 15-17 minutter.

Hvid glasur og kanel er guf for mig! ... og sådan en skøn snegl med en kop Kusmi Prince Vladimir, så er lykken gjort.
Det var lette og luftige snegle. Den lidt grove mel gjorde slet ikke dejen tung, som jeg måske have forestillet mig.

onsdag den 25. maj 2011

Overraskelse på trappen

Hvilken kvinde kan ikke lide at få gaver pakket ind i cellofan og overraskelser? Jeg kan!! Roser er skønt, men jeg må sige at dette fad med 3 tomatplanter gjorde mig rigtigt, rigtigt glad og overrasket.

En gave fra Heinz fuldstændig ud af det blå. Der er jo meget snak om alt det her med at reklamere på bloggen, at modtage ting og sager fra firmaer osv. Tjah.... jeg har ikke rigtigt deltaget i den debat. Min blog har heller ikke været særligt præget af de ting, som jeg har modtaget. Men ærligt - jeg bliver da glad, når jeg modtaget noget dejligt. Og i dag blev jeg særligt glad ... jeg elsker tomater!!!

Det er vist lige før, at jeg kan blive leverandør af friske tomater til Heinz ... for jeg har allerede 26 planter fordelt i mit drivhus og potter i udestuen ... og nu endnu 3 planter. Uhmmmmm, det bliver en fantastisk sommer!!

Tak til Heinz for at gøre mig glad!!!


 
Mine pottetomater af egen avl...
Et udsnit af drivhuset ... 
Og den anden side af drivhuset - tomater i lange baner ... og nævnte jeg, at vi kun er 2 i husstanden ;o)

søndag den 22. maj 2011

Grillet entrecote, fyldte champignon, citronasparges og kartofler

Det er dejligt her i foråret med alle de helligdage. At man kan nyde fridage i langsomt tempo, at der er tid til at gode måltider, til gåture (har bare lige brug for at skryde lidt om, at jeg i dag har rundet 35 km på 3 dage), til at læse, se film, nusse om tomatplanter og andet i haven osv. Tid er godt!!

I går fik vi endnu et lille grillmåltid. Det tyder på en god grillsæson. Allerede nu tror jeg, at vi har grillet mere end vi gjorde sidste år.

Kartoflerne blev lavet efter dette princip - denne gang med kartofler, rødløg, hele hvidløgsfed og en stor bunke krydderurter: timian, oregano, salvie og persille.

Asparges er på sit højdepunkt lige nu .. og hvor smager de himmelsk - friskt, ærtesødt og sprødt.

Citronasparges
1 bundt asparges
1 øko citron - skal og saft
olivenolie/citronolie
havsalt
friskknust peber
20 g smør
Den nederste træede del af aspargesen knækkes af (den knækker helt naturligt, der hvor det gode og sprøde begynder). Asparges skæres i passende stykker, vendes i citronsaft, citronskal, olie, salt og peber. Lægges i en lille foliebakke og smør fordeles over.
Grilles ved indirekte varme (eller i en ovn ved ca 200 grader) i 20 minutter. Rør et par gange undervejs.

Note: Lækkert - lidt en yndlingsgrøntsag hos mig lige pt. Citron klæder asparges!
Man kunne også have valgt at smide asparges og måske en håndfuld cherrytomater ned til kartofler de sidste 20 minutter, i stedet for at lave det hver for sig.


Fyldte champignon
8 store champignon
olivenolie
1 finthakket skalotteløg
2 skiver finthakket lufttørret italiensk skinke
1 fed knust hvidløg
cashewnødder (ca 10 stk)
friske krydderurter (jeg brugte: citrontimian, oregano, 1 salvieblad)
50 g Feta
1 spsk fløde
salt
friskknust peber
Svits løg i olivenolie sammen med skinken til løgene er møre. Tag stokken af svampene og hak stokkene fint. Hæld ned til løgene og svits sammen med hvidløg og hakkede cashewnødder endnu nogle minutter.
Hæld løgblandingen over i en skål og lad det køle lidt af. Bland nu sammen med moset Feta, krydderurter og fløde, smag til med rigeligt peber og et nip salt (pas på, da Feta og skinke i sig selv er saltet).
Fyldet fordeles i hullerne i svampene. De grilles over indirekte varme (eller i en 200 grader varm ovn) i ca. 20 minutter.

Dertil en hurtig krydderurtecreme kørt i minihakkeren af creme fraiche, Feta, oregano, timian, salvie, 1 soltørret tomat, ½ fed hvidløg, salt og peber.

Note:
Dejligt tilbehør til en god bøf. 
Svampene var rigtigt lækre, og biddet fra cashewnødderne og en generøs mængde peber, gjorde dem til et rigtigt hit! 
Her kunne man have brugt en klat flødeost, fed cremefraiche, revet ost i stedet for Feta og fløde.