onsdag den 23. september 2009

Store, luftige solsikkeboller


Inspireret af min gode kollega fik jeg lyst til at bage en portion boller i dag. Først var tanken noget med kardemomme, men i stedet lavede jeg disse solsikkeboller. Lidt inspiration NYBH,'s boller men ellers med ret fri hånd.
Bollerne var lette, luftige og med skøn smag fra smørret og solsikkekernerne.

Opskriften på mine boller er:

35 g smeltet smør
3 dl lun mælk
50 g gær
1 stort æg
1 spsk sukker
2 spsk olie
2 dl økologisk fuldkornsdurum
ca. 7 dl økologisk hvedemel
1½ tsk salt
100 fintrevet gulerod
75 g solsikkefrø

Rør gæren ud i mælk og smør. Tilsæt æg, sukker, olie og fuldkornsdurum – rør rundt. Tilsæt 2 dl hvedemel, salt, gulerod og solsikkefrø. Ælt resten af melet i – dejen skal være let klistret.

Lad hæve min ½ time og form ca. 12-14 boller, pensel med æg og drys med solsikkekerner.

Bag ved 220 grader ca. 10-15 minutter. Sæt en kop vand ind i bunden af ovnen, lige når ovnen tændes.

Vil lige slå et slag for...


... en af mine yndlingsretter - Amagergryde . Jeg har blogget retten før, men den er bare så dejlig i al sin enkelhed. En fantastisk efterårs-/vinterret. Skønt, at vi igen har den tid - for hvor findes der mange skønne retter til denne årstid.

søndag den 20. september 2009

Endnu et kageeksperiment



Så blev det tid til at eksperimentere lidt med endnu en kage.

Vi var til ålegilde i fredags og jeg fik lov at tage desserten med. Det er med at benytte sig af enhver lejlighed til at få lov at bage og dekorere kager;)

Inden i er der en mandelchokoladekage efter denne opskrift. Jeg tilsatte 4 spsk kakao – det fremgår ikke af opskriften, men det passede meget godt. Rigtig god kagebund, som er koncentreret og lidt tung i det.
Fyldet er hyldeblomstmousse, som jeg synes har en dejlig smag af sol og sommer.

Derudover en chokoladecreme af fløde og Mountain Superior Extra dark Chocolate. Jeg havde hørt fra min sidste kage, at Tobleronecremen druknede lidt i hyldeblomstsmagen. Så denne gang prøvede jeg med den mørke chokolade – og det var en god kombination.

Pynten er af royal icing. Jeg havde lavet bladene og vindrueklaserne i god tid, da jeg vidste at fredagen blev lidt presset tidsmæssigt… og må indrømme, at jeg ikke lige havde modet til at begynde at lave guirlander direkte på kagen i fredags….

Skal have købt et par dummies, så jeg kan øve mig på Lambethmetoden, inden jeg igen skal af sted på kursus hos Sifbeth. Skal jo nødig have skæld ud af den skrappe skolefrøken ;)

Folk var glade for kagen. Den er koncentreret og tung, så man spiser ikke ret meget. Jeg tror, at der i denne kage var til mindst 15 personer.
Spørgsmål til de rutinerede kagebagere:)

Når I laver mousse, hvordan får I det så stift, at det ikke vælter ud af siderne, når man fjerner springformskanten?

Hvordan får I en helt glat overflade. Jeg har smurt op med IMBC, men det bliver alligevel ikke helt glat. Måske jeg skal have mere på og måske I bruger et bestemt værktøj til at glatte ordentligt med?

tirsdag den 15. september 2009

Farseret kylling


Inspireret af foodfanatic, har jeg i dag lavet en farseret kylling. Det med at udbene, var lidt en udfordring og kunne sikkert være gjort mere snildt – det vigtigste var dog smagen og ”frakken” forblev hel;) ... og så var det heller ikke værre, bare hop ud i det.

Og smagen var fantastisk – kyllingen var saftig, farsen dejligt krydret og med lidt bid fra pinjekerner. En ægte søndagsmiddag … på en tirsdag.

Farseret kylling
1 hel udbenet kylling
salt, peber
paprika
olie

250 hakket svinekød
3 skiver lufttørret skinke, hakket
1 håndfuld pinjekerner, grofthakket
2 skalotteløg, finthakket
2-3 fed knust hvidløg
olivenolie
1 æg
½ dl vand
1 spsk mel
merian
salvie
muskatblomme
paprika
salt, peber

Svits i olien skalotteløg, hvidløg, skinke og pinjekerner – blot til løgene er bløde.
Køl blandingen rør en fars med kød, æg, vand, krydderier, salt og peber.

Krydder kyllingen indvendig med salt, peber og paprika. Fordel farsen og luk kyllingen med kødnåle eller kødtråd.

Krydder udvendig med salt, peber og paprika og gnid med lidt olie.

Steg i ovnen ved 185 grader 1 time og 15 minutter ved 225 grader.

Kartofler i ovn
Kartofler
2 rødløg
4 fed hvidløg
olivenolie
salt, peber
friske krydderurter, f.eks. salvie, oregano, persille

Steg i ovnen ca. 1 time.

lørdag den 12. september 2009

Lambeth metoden - se hvad jeg har lavet;)





Jeg har været på Lambeth-kursus i dag hos Sif . Fine dag - og tiden fløj bare afsted. Der er ingen tvivl, jeg må afsted på kursus II.

Det er vildt svært og jeg bøjer mig i støvet for Sif og det hun kan (og mon ikke hun sætter pris på det;))

Der er absolut plads til forbedringer, men jeg fik en masse tips og ideer med derfra, så nu er det bare med at komme igang med at øve.

fredag den 11. september 2009

Burritos, Quesadillas, Guacemole = Fredagshygge








Så blev det fredag og vi havde planlagt hygge i stuen … mad i sofaen, Beck og total afslapning.

Har tænkt på mad i flere dage (eller det gør jeg jo altid;o)) Men tænkt i hyggemadbaner. Har været omkring en stor bøf, tærter, thairetter og frisk pasta … endte dog med et par mexicanske eksperimenter. Nye smage og kombinationer og en klassiker .

Burritos med chorizo/kyllingefyld
(fyld til 5 tortillas)

olivenolie
1 rødløg, hakket
7 cm chorizopølse, i små tern
1 lille bakke champignon, i tern
1 rød chili, finthakket
2 fed hvidløg, knust
350 g kylling inderfilet eller bryst
1 rød snackpeber, i strimler
¼ tsk cayennepeber
2 tsk merian
1 tsk oregano
2 tsk paprika, edelsüss
1 tsk stødt koriander
1 spsk konc. tomatpuré
saft fra ½ limefrugt
½ dl fløde
½ dl creme fraiche 38 %

5 tortillas
2 dl revet cheddar
5 spsk creme fraiche 18 %

Svits rødløg og chorizo i olien til løgene er bløde. Tilsæt champignon og svits ved høj varme nogle minutter. Tilsæt hvidløg, chili, peberfrugt og kylling og steg yderligere 3-5 minutter.
Tilsæt krydderier og lad dem stege med et øjeblik, før tomatpuré, fløde, lime og creme fraiche tilsættes. Lad simre 7 minutter.

Køl lidt af. Rul burritos med kødfyldet, 1 spsk creme fraiche og et drys ost. Og igen drys ost ovenpå.

I ovnen ca 20 minutter ved 200 grader – til gyldent.

Quesadillas med oksekød og chipotle


4 tortillas
1 lille rødløg, hakket
1 lille peberfrugt, i små tern
1 bundt forårsløg
250 g oksefars
½ tsk chipotle
1 tsk spidskommen
salt

2 dl revet cheddar
2 spsk finthakket frisk koriander

Svits løg, peberfrugt, forårsløg og oksefars. Tilsæt krydderier. Køl blandingen af.
Når den er næsten kold blandes med cheddarost og frisk koriander.

Læg en tortilla på en varm pande. Skru ned for varmen til svagt blus, da brændt tortillas smager afskyeligt. Fordel halvdelen af fyldet på tortillaen og læg en ny tortillas over. Lad stå over varmen til osten begynder at smelte. Vend tortillaen – f.eks. ved at lægge en flad tallerken ovenpå og vip panden, så tortillaen ender på tallerkenen og lad den glide over på panden igen. Lad tortillaen stå til også den anden side bliver sprød. Vend evt. nogle gange på denne måde. Det er vigtigt, at den bliver sprød, men ikke branket.

Skær ud i trekanter.

Tilbehør – guacemole og creme fraiche.

Muffins med hindbær, vanilje og hvid chokolade




Vi har vildt mange hindbær i år – de er store og flotte. Så har været på jagt efter hindbæropskrifter. Nogle er røget i fryseren til senere brug.

Hele ugen har jeg haft lyst til muffins med hindbær og hvid chokolade. Har ikke tidligere smagt den kombination – men den er god!! Den er rigtig god:)

300 g mel
2 tsk bagepulver
150 g rørsukker
½ stang vanilje
1 stort æg
2 ¼ dl mælk
50 g smeltet smør
120 g friske hindbær
100 g god hvid chokolade

Mel og bagepulver sigtes i en skål og blandes med sukker og vanilje.

Slå ægget ud i en anden skål, pisk sammen med mælk og smør. Rør væsken i melblandingen. Rør hakket chokolade i og vend til sidst forsigtigt hindbærrene i dejen – pas på de ikke går i stykker.

Mine hindbær var store, så jeg ”brækkede” dem i mindre stykker.

Fordel i 10 store muffinsforme. Bag ved 200 grader ca. 20-25 minutter – mærk med en strikkepind om de er færdige.

onsdag den 9. september 2009

Tomatsuppe



Så er det ved at være suppetid. Måske ikke lige disse dage, men vi er ved at være der.

Der har været nogle store skønne, søde, gule tomater i drivhuset i år – kæmpe store og kødfulde, som var oplagt at bruge til suppe. Det blev en rigtig dejlig suppe med en fin farve.

Opskriften kommer her – det vigtige er at få det syrlige, søde, stærke og salte til at harmonere og så tilføje en smule fedme fra enten creme fraiche eller fløde. Fantastisk efterårsmad!

2-3 skalotteløg
2 fed hvidløg
1 bundt forårsløg
1 frisk rød chili
1 spsk olivenolie
½ spsk karry … eller mere
10 store tomater
½ L hjemmelavet kyllingefond eller grøntsagsfond
1 dl fløde eller creme fraiche 38 %
salt, peber
sukker
balsamico, gastrik, citronsaft
en stor håndfuld hakket frisk basilikum

Skold tomaterne og fjern skindet. Hak groft.

Svits hakket skalotteløg og forårsløg i olie til de er bløde. Tilsæt hvidløg, chili og karry og svits et par minutter. Tilsæt tomater og fond – simrer 15-20 minutter. Blend med stavblender et par minutter. Smag til med fløde, salt, peber, sukker og syre.

Tilsæt til sidst hakket basilikum.

Æblesirup

Den ufiltrerede most.... Kogende most...
Den færdige sirup ....
Æblesirup

I søndags havde jeg en aftale med min mor, hvor vi skulle lave æblesirup. Lidt forkælet er man vel … så hun havde plukket et par spande vilde æbler.

Så er det bare med at gå i gang med at rive på rivejern og vride saften ud af æblerne i et rent klæde. Brug et klæde, som du ikke skal bruge til pæn brug igen. For æblerne farver og det er umuligt at vaske af. Og alliér dig evt. med en stærk mand - det er hårdt arbejde.

Siruppen smager fantastisk på speltgrød, havregrød og lignende – og jeg kan forestille mig, at den vil være skøn på vanilieis og måske endda på ris a la mande (måske ikke lige juleaften – men det giver jo én en undskyldning for at tage en ekstra dag med ris a la mande for at prøve den af med æblesirup…)

Æblesirup på ufiltreret æblemost

1 L ufiltreret æblemost
(revne æbler vrides i et klæde)
750 g rørsukker
1 stang vanille

Kog saften ned til 7,5 dl
tilsæt rørsukker og vanille (også stangen)
Kog ned til sirup.

Hæld på rene og skoldede flasker. Og opbevar koldt.

søndag den 6. september 2009

En pose blandede salater:)





Slå lige bremsen i… det har været nogle hektiske uger de sidste par stykker. Denne uge har jeg stort set ikke været hjemme og køkkenet har jeg nærmest ikke været i. Dans mandag, mini-instruktørkursus tirsdag, cupcake-bageri onsdag, danse-sæsonopstart torsdag, kollega-sammenkomst fredag, venindehygge i går … og i dag har jeg så endelig fået nogle timer i køkkenet. Har lavet en stor portion tomatsuppe af vores egne skønne tomater, lavet en kagetestbagning for Anarkisten og skal snart ned til min mor og lave æblesirup.

Opskriften på tomatsuppen og siruppen kommer lidt senere. Først et hængeparti fra sidste uge, hvor jeg lavede mad til min kollega. Maden bestod udover kagerne, forretter og kød af 5 forskellige salat. Opskrifterne er her:

Agurk-melonsalaten, som er inspireret af Klidmosters salat – se her. Jeg brugte frisk mynte og lidt rapsolie, som gjorde salaten dejlig frisk og lækker.

Asiatisk inspireret salat

Dressing:
Saft fra en lime
2 spsk smagsneutral olie
1 tsk mørk sesamolie
2 tsk revet ingefær
2 tsk revet hvidløg
2 tsk sukker
1 tsk risvineddike
salt eller soja
1 rød chili, finthakket
2 spsk frisk koriander, hakket

Grøntsager
2-4 forskelligt farvede peberfrugter og snackpebre, fintstrimlede
2 gulerødder skåret i strimler med en kartoffelskræller
små blomkålsbuketter
små broccolibuketter
sugarsnaps
forårsløg

100 g nudler
3 spsk ristede sesamfrø

Kog nudlerne og skyl grundigt i koldt vand. Lad dryppe af.

Bland nudler og grøntsager godt med dressingen. Drys evt. med lidt ekstra koriander.

Grønne bønner med cherrytomater, bacon og parmesandressing (fra Suveræne salater)

500 g grønne bønner
250 g cherrytomater
150 g bacon
2 spsk hakket rødløg, hakket

Parmesandressing:
2 spsk olivenolie
1 spsk lys balsamicoeddike
5 spsk friskrevet parmesan
salt, peber

Bacon skæres i små tern og svitses gyldent. Lad afdryppe på køkkenrulle.

Bønnerne dampes under låg med lidt vand og salt. Ca. 3-4 minutter.
Overhældes straks med koldt vand, så de forbliver grønne.

Til dressingen blandes alle ingredienser.

Det hele blandes sammen – evt. halver cherrytomaterne.

Græsk kartoffelsalat (fra Suveræne salater)
1 kg bagekartofler i smalle både
½ dl olivenolie
2 spsk citronsaft
2 tsk tørret oregano

400 g peberfrugter i forskellige farver
2 spsk olivenolie
2 fed hvidløg
salt, peber

50 g oliven
75 g fetaost
evt. bredbladet persille

Vend kartoffelbådene med olie, citron, oregano, salt o peber. Bag ved 250 grader i ca. 40 minutter. Vend forsigtigt undervejs.

Skær peberfrugterne i brede strimler. Bland med olie, hvidløg, salt og peber. Kan bages samme tid med kartoflerne, hvis der er plads ved siden af. Ca. 30 minutter ved 250 grader til de bliver let brændte og bagte. Vendes også forsigtigt undervejs.

Afkøl kartofler og pebre. Vand forsigtig sammen i et fad. Pynt med tyndtskåret/smuldret feta og oliven.

Blåbærsalat/tomatsalat
1 hjertesalat eller mini romainesalathoved
Spæde blade – f.eks. ruccola, spinat og lignende
Små søde tomater
Blåbær

Dressing:
3 spsk balsamicoeddike
1-2 tsk grov sennep
6spsk olivenolie
salt, peber
sukker
frisk basilikum

Bland salater, tomater og blåbær. Ryst dressingen sammen og hæld over lige inden servering.