tirsdag den 4. august 2009

Klar til job!


Måske ikke helt mentalt klar til at starte på arbejde i morgen, men madmæssigt er jeg forberedt til sunde mellemmåltider og kernefyldt hjemmebagt rugbrød.
Lidt taktisk har jeg valgt at have fri de første 2 dage i denne uge - det er altid rart at starte op med en kort uge. Så er det næsten weekend, før man får set sig om;) Jeg glæder mig nu til at komme igang igen, selv om ferie-stop-melankolien også har et greb i mig. Jeg gik på ferie med en følelse af, at jeg endelige - efter en strukturændring 1. juni - begyndte at have en smule overblik over sagerne. Det skal nok blive godt at komme igang (siger jeg som et mantra igen og igen;))
Jeg har blogget opskrifterne før, men vil lige slå et slag for det hjemmebagte - så her er de igen - med lidt justeringer, det er jo sjældent, at opskrifterne følges slavisk.
Sunde kanelboller

5 dl vand
2 dl cheasey A 38
3 dl kærnemælk
20 g gær

100 g tørrede tranebær (eller rosiner, abrikos...)
1 håndfuld solsikkekerner
1 håndfuld hakkede mandler, hasselnødder
1 håndfuld græskarkerner (ikke nødvendigvis alle slags kerner)
1 håndfuld hakkede valnødder
2 groftrevne æbler med skræl
2 store fintrevne gulerødder

3 tsk kanel
2½ spsk rørsukker
2 spsk rapsolie
1½ tsk groft salt

2-4 dl havreklid/havregryn
2-3 dl grahamsmel, groft durumhvedemel, speltflager
Hvedemel for resten

Æltes sammen – det bliver en ret fugtig dej.

Hæver natten over i køleskab. Dagen efter slås dejen ned og hæver tildækket på bordet i 1-2 timer. Tilsæt gerne lidt ekstra mel.

Formes til boller, som efterhæver 20-30 minutter.

Forvarm ovnen til 200 grader – sæt en skål med vand i bunden af ovnen.

Bages i ca. 20 minutter.

Rugbrød med mange kerner

Opskriften passer til to 3 L’s brød:

1 kop surdej røres ud i

1 1/2 l vand (lunkent)
3 store tsk. salt
500 g rugkerner
600 g solsikkekerner
150 g hørfrø
100 g sesamfrø
1-2 dl speltflager, rugflager
300 g groft rugmel
2-300 g hvedemel
3 spsk. sirup(mørk)

Alt røres sammen og står til næste dag.

2. dag tilsættes
7-8 dl. vand (lunken)
600-800 g groft rugmel
Dette røres godt sammen – start med at røre dejen lidt lind med noget af vandet, før der kommes mel i. Der skal nu tages surdej fra.

Dejen kommes i smurte og evt. sesamstrøede forme og efterhæver 4-6 timer.
Pensles med olie og bages på nederste rille ved 180 grader. til centrumtemperaturen er 98 grader.

8 kommentarer:

Pernille på 1. sagde ...

Hvor ser det lækkert ud Hanne, jeg bruger rigtig mange af dine opskrifter. Nu er jeg hjemme og har ingen printer sat til, plejer at printe ud på arbejdet, så nu må jeg skrive de kanelboller af, for de skal laves til jeg skal på arbejde, faktisk skal jeg på picnic i morgen, men jeg tror ikke lige at jeg får handlet alt det ind i dag der skal i dem, har det ikke på lager, da der er gået sommerferien i den.

Knus og dejlig dag

Hanne's verden sagde ...

Hej Pernille
Det glæder mig, at du kan bruge nogle af opskrifterne.
De boller bliver man afhængig af, så pas på;) Smager fantastisk med en god gouda på.
Kender godt printerproblemet - løses for mig morgen med arbejdsopstart...
Knus og en dejlig dag til dig også.

Madame sagde ...

Dine opskrifter ser rigtig dejlige ud, Hanne! Jeg holder meget af den type brød, hvor man virkelig bliver mæt og får mange fibre og de gode plantefedtstoffer.

Varme klem til dig :-)

Hanne's verden sagde ...

Kære Madame
Det er lige præcis det gode ved dette brød. Og så kanel - duften og smagen er bare skøn.
Knus Hanne

Piskeriset sagde ...

Altså Hanne! Nu prøvede jeg lige at få 'bugt' med listen over alle de spændende opskrifter, jeg har fundet på blogs, og så skriver du bare endnu flere! Fyyyyy! :-D

Jeg tror, mine kolleger bliver udsat for kanelbollerne, næste gang jeg skal medbringe morgenmad. Glæder mig allerede :-)

Hanne's verden sagde ...

Hej Piskeris
Beklager ;) Nu skal jeg da lige prøve at tage mig sammen:D

Eller det skal du nok ikke regne med, der er jo hele tiden nyt, som skal prøves eller gammelt, som der endnu ikke er blogget om.

Har du en smart måde, du "bogmærker" de opskrifter, som du gerne vil have afprøvet?

Piskeriset sagde ...

Hehe - jeg tror, du har ret! Af samme grund tør jeg ikke vende tilbage til de udenlandske madblogs, som jeg også er stødt på - hvis jeg udvider listen meget mere, bliver jeg bare alt for frustreret over, at jeg ikke har tid til at afprøve det hele! :-D

Jeg plejer at højreklikke på titlen til det blogindlæg, som jeg vil gemme, og så trykker jeg 'Bogmærk dette link' og gemmer det i en madlavningsmappe, jeg har lavet. Her har jeg en undermappe for bageopskrifter, men ellers har jeg alle de resterende opskrifter liggende direkte i madlavningsmappen. Jeg har sorteret dem, så de ligger i grupper (så alle fiskeretter for eksempel ligger lige efter hinanden) og har tidligere overvejet, om de skal puttes i undermapper. Det har jeg dog droppet, for på denne her måde kommer jeg lettere i tanke om opskrifter, der ellers kunne forputte sig og blive glemt i en undermappe :-)

Hanne's verden sagde ...

Piskeris, Ja - man kan hurtigt få nok at se til;)

Tak for fiffet - det vil jeg lige forsøge mig med. Jeg glemmer nemlig, hvor det er jeg har set noget godt. Og det er jo ikke heldigt!