Årets første agurk af egen avl ... og frisk dild. Det giver bare en ekstra glæde ved madlavningen at kunne gå ud i haven og høste sprød agurk, friske krydderurter, (snart) rå mængder af tomat osv.
Blikket faldt i søndags på en kæmpe bornholmsk unghane, som bare måtte med hjem på Weberen. Mere taknemmeligt mad findes nærmest ikke - det kan bare ikke gå galt.
Om man vælger den simpleste måde med blot at drysse godt med salt og peber eller man, som jeg gjorde, spækker den med krydderurter og smør under skindet - så bliver resultatet bare ALTID godt.
1 store unghane (ca 1800 g)
30 g smør
5 friske salvieblade
80 g lufttørret skinke
et ordentligt drys friskkværnet peber
ramsløgsalt (eller blot havsalt og f.eks. friskrevet hvidløg)
Rør blødt smør med finthakket salvie og skinke. Smag til med peber og salt.
Løsn forsigtigt skindet på kyllingen - både op over brystet, men også ind over lårene. Fordel smørfyldet under skindet.
Dryp lidt olie over kyllingen og drys godt med salt og peber - både udvendig og indvendig.
Steg ved indirekte varme på grillen i ca. 1 time.
Tip: Jeg har næsten altid frosset bacon og lufttørret skinke i fryseren. Det er det bedste "krydderi" i mange retter. Og når det er frosset, er det meget nemmere at hakke fint.
"Confiterede" løg
Nye rødløg halveres. Lægges i en grillbakke.
Løgene dryppes med lidt olie, æblesirup, æblecidereddike, salt og peber.
Stilles under kyllingen, som drypper med smør, saft og fedt ned i løgnene.
Note: Meget møre løg ... måske ville 45 minutter være nok. Men de smagte nu rigtigt dejligt og løgsødt.
Tip: Stege skyen blev siet fra løgene og sat i køleskabet. Dagen efter var det let at fjerne fedtet og fryse fonden i små portioner til lidt ekstra kraft i en sauce eller gryderet en anden dag.
Tzatzikien var blot moset feta, cremefraiche, olivenolie, hvidvinseddike, salt, peber, hvidløg ... og den lækreste agurk og frisk dild. Ikke noget fancy, men altid lækkert grilltilbehør.
Vi startede med en lille hapser - ristet fransk baguette med tzatziki og en lille smagsprøve fra Hotel Knapp. En lille dip/pesto lavet af syltede grønne tomater og kapers.