tirsdag den 9. oktober 2012

Kalvecuvette, pommes duchesse, spidskål og whiskeysauce

Hos os er steg en lidt overset spise. Det er egentligt dumt, da det er nemt at lave mad til flere dage på den måde. Der er ikke meget arbejde, inden den kommer i ovnen og den passer stort set sig selv. I weekenden havde jeg købt en lille kalvecuvette. Den blev virkelig mør og lækker. Sammen med tilbehøret - spidskål, en rest kartoffelmos forvandlet til pommes duchesse efter leg med sprøjtepose og en smagfuld whiskeysauce - så var det en ret vellykket søndagsmiddag.

Whiskeysaucen fandt jeg inspiration til hos Heidi. Egentligt er jeg ikke den store whiskeysauce-tilhænger, men den her var nu vellykket og matchede godt til kød og kartofler.

1 lille kalvecuvette
salt, peber
olivenolie

1 fed hvidløg
1 persillerod
1 løg
1 kvist frisk rosmarin
½ dl whiskey
½-1 dl vand
Gør cuvetten klar ved at fjerne evetuelle sener, overflødigt fedt. Rids sværsiden godt, krydr med salt og peber. Brun stegen af på en pande ved høj varme i olivenolie.

Skær hvidløget i små aflange stykker. Med en lille kniv laves små huller i stegen og hvidløgsskiverne stoppes ind. Læg stegen ovenpå snittet persillerod og løg for at hæve stegen lidt.
Kog panden af med whiskey og vand og hæld ved. Læg små kviste af rosmarin rundt om stegen.

Stik stegetermometer i. Steg ved 200 grader i 20 min - stegen var så lille, at den allerede efter 18 min. havde en kernetemperatur på 55 grader. Jeg tog stegen ud med det samme. Lod den hvile ca. 30 min, hvorefter den fik en tur i ovnen ved 250 grader i 5 min. - for at gør sværen sprød.

Whiskeysauce:
½ dl barbecuesauce
2 dl fløde
1 spsk frisk rosmarin, finthakket
1 tsk røget paprika
1/4 tsk chili
sky fra cuvetten

1½ hættefuld whiskey
Kog det hele igennem undtagen whiskeyen i 5-10 minutter. Tilsæt så whiskey, jævn evt. med maizena og vand. Smag til med lidt sukker, lidt balsamicoeddike, salt, chili, evt. mere paprika.

Sauté af spidskål og porre
1 porre
1 spidskål
½ dl frisk citrontimian
lime
ca. 30 g smør
salt, peber
Snit porre og spidskål - "sorter" evt. kålen, så det lidt grovere snit bliver adskilt fra det finere. Smelt smør og start med at sautere det grove af kålen i et par minutter. Tilsæt så porren og sauter yderligere nogle minutter og tilsidst det fine af kålen - og sauter til kålen "falder lidt sammen", men stadig har et sprødt bid. Smagt til med frisk citrontimian, et dryp limesaft (eller citronsaft), salt og peber.

søndag den 7. oktober 2012

Svenske kanelsnurrer

Endnu en af de ting, som har floreret i blogland, er Meyers kanelsnurrer - som altid, er jeg ikke blandt de første, som prøver den opskrift af. Igen må jeg erkende, at jeg er gået glip af noget. For NUIJJJ - de er gode!! Som i: En af de allerbedste kanel-/gærdejskage, jeg nogensinde har smagt!!! De er luftige, de har det der helt specielle, hvor man kan trække "seje"lunser af bollen, de er pæne og helt igennem fantastiske.

De tager lidt tid at ælte og jeg ville ikke begive mig ud i at lave dem, hvis jeg ikke var ejer af en kraftig røremaskine - 2 x 20 minutters æltning, det vil mine svage overarme ikke kunne klare. Faktisk havde jeg opskriften med til Sverige i sommer, men da jeg kom til at nærlæse opskriften, opgav jeg. Tror ellers at idylliske Sverige blot ville gøre smagsoplevelsen endnu mere uovertruffen - men nu er jeg jo også ret "sverigofil"...

Fyld:
125 g blødt smør
125 g sukker
2 spsk kanel
Start med at tage 125 g smør ud af køleskabet, så det kan nå at blive godt blødt. Det gør det meget nemmere at arbejde med senere i processen.

Pynt:
1 æg
perlesukker

Dejen:
5 dl kold sødmælk
50 g gær
1 stort øko æg
150 g sukker
500 g Tipo 00 mel
500 g almindelig økologisk hvedemel
15 g havsalt, f.eks. Maldon Seasalt
2 tsk stødt kardemomme

150 g smør i små tern

Rør gæren ud i den kolde mælk. Tilsæt æg, mel, kardemomme, sukker og salt og ælt nu dejen på røremaskinen i 20 minutter på middel hastighed. Indtil dejen bliver blank og smidig.
Nu tilsættes smørret i små bidder, imens røremaskinen kører. Ælt nu yderligere ca 20 minutter ved middel hastighed. Sæt dejen til hævning et lunt sted med et fugtigt klæde over i ca 1½ time.

Rul dejen ud på et meldrysset bord, så den måler ca 40x50 cm. Smør smørret ud på dejen, drys med sukker og derefter med kanel. Gnid det sammen med fingrene, så det er godt fordelt.

Fold nu på den lange led en tredjedel af dejen ind over fyldet og den anden tredjedel ovenpå igen, så man ender med at have 3 lag dej og fyldet pakket ind. Rul dejen ud igen - lidt forsigtigt, så remoncen ikke bliver klemt alt for meget ud - dejpladen skal måle ca 30x60 cm. Skær ud i strimler - ca 20 stk. Meyer skriver 16 - og det bliver nogle kæmpe kanelsnurrer, hvilket også er ret sympatisk!
Sno strimlerne og sving derefter strimlen 2 gange omkring din hånd og put dejenden ind igennem hullet. Svært at forklare, men man kan se en video her.
Lad kanelsnurrerne efterhæve ca 2 timer. Pensel nu med sammenpisket æg rørt op med en spsk vand og drys med perlesukker. Bag ved 200 grader ca. 13-15 minutter - afhænger af din ovn. Jeg gav dem varmluft de sidste 2 minutter for at give dem en gylden overflade. Køl af og nyd!!

Kanelsnurrerne kan fint fryses.