fredag den 16. marts 2012

Min egen chokoladefestival med Michel Cluizel og Valrhona - Ny Chokoladekærlighed!!!

Jeg var desværre ikke til chokoladefestivalen her tidligere på måneden .. Èn af de få ting, som er godt gammeldags træls ved at bo i Jylland! Der er bare langt til mange af de gode kulinariske arrangementer.

Heldigvis kan man altid holde sin egen lille chokofest ... et besøg hos Emils Chokolade og få dage efter ligger den skønneste pakke i postkassen.

Absolut yndlingschokoladen (som i mine øjne slår Valrhonas Manjari - hvilket siger ikke så lidt) er Michel Cluizels Mangaro. Den har, som Manjarien en syrlighed .. men her en syrlighed hen i retning af tropiske frugter og ikke røde bær. (det er nok mere feinsmeckeren, der kan nuancere dette).
Samtidig har den er sprødt, sprødt knæk og ja, den er bare fantastisk!! Så skal I forkæle jer selv med god chokolade - så prøv denne.
 
Købte også disse to fra Michel Cluizel - også skønne chokoladeoplevelser. Super svært at forklare nuancerne i smagene - men de er helt klart værd at sætte tænderne i.
 
Denne med en kakaoprocent på 99% er  heftig .. lidt som at spise kakaopulver og slet ikke en chokolade, som jeg kan nyde at spise ren. Men jeg måtte prøve det, da jeg aldrig har smagt en chokolade med så høj en kakaoprocent. Jeg vil bruge den til f.eks. mexicanske retter, som skal have et touch af chokolade. Og er sikker på, at den dér vil gøre lykke.
Jeg har også købt en chokolade fra Santander, 70 % Single Region - som har en dyb chokoladesmag med noter af kaffe. God at spise, men et par tern i chili con carnen er helt fantastisk!
 
Valrhona kommer man selvfølgelig ikke uden om, når man skal smovse i god chokolade. Denne årgangschokolade er fantastisk. Mild, let krydret smag af honning og modne frugter - også en chokolade, som man absolut må købe, hvis man får muligheden.
 
Sidst men ikke mindst denne Valrhona chokolade på 70 %, som også smager vildt fantastisk - og så er den økologisk! Smagen er let bitter og igen en chokolade med en let syrlighed - som man kun kan elske, hvis man er til mørk chokolade.

Uhmmm, god fest her fredag eftermiddag .. for jeg var jo nødt til lige at smage på dem igen, så jeg kunne beskrive smagen.

Som barn kunne jeg slet ikke forstå, hvorfor min far syntes, at et stykke mørk chokolade var skønt. Men nu har jeg fattet pointen og hurra for voksne smagsløg!! Elsker I også mørk chokolade - og hvilken en slags er jeres yndlings?

fredag den 9. marts 2012

Ovnristet müsli sødet med rabarbersaft

Müsli er i lange perioder fast morgenmad for mig. Det er nemt at have en krukke stående på arbejde og så blot have f.eks. A38 med hjemmefra. Jeg er vild med det sprøde drys, som er honningristet og i denne version også sødet med rabarbersaft.

Jeg har tidligere lavet en version, hvor jeg først ristede blandingen på panden og derefter tørrede det færdigt i ovnen.
Denne müsli er kun tilberedt i ovnen - det er nemmere og man skal ikke på samme måde være påpasselig med at undgå, at sukkeret bliver brændt på den varme pande.

Jeg har kikket ind hos Nina, som har den hyggelige blog: Kunster på køkkenbordet. I hendes opskrift bruger hun æblemost, men da jeg ikke havde det i huset, måtte jeg eksperimentere. Jeg har stadig rabarbersaft med kardemomme i fryseren fra sidste forår/sommer, så tænkte, at det kunne bruges.

Derudover kan jeg lide, at min müsli er ret grov og laver den med rug- og bygflager, grofthakkede mandler og for ekstra god smag ristede kokosflager og tørrede granatæblekerner.

Følgende ingredienser blandes godt sammen i en stor skål og fordeles herefter på en bradepande.
150 g rugflager
150 g bygflager
100 g speltflager
100 g fiber havregryn
200 g mandler
1½ dl rabarbersaft
1 dl rørsukker
½ dl honning
1 dl olie
et nip salt
Blandingen ristes i ovnen til den er gylden.
Jeg ristede ved 150 grader (ikke varmluft) i intervaller på ca 15 minutter, hvor imellem jeg rørte grundigt rundt i blandingen. Det tager et sted imellem 45-75 minutter.

Når blandingen er kølet, kan den f.eks. blandes med:

et par håndfulde ristede kokosflager
en stor håndfuld tørrede granatæblekerner

Note: Det smager helt fantastisk - gyldent og sprødt. Man kan søde blandingen på forskelligvis og med forskellige sukkermængde alt efter hvor sødt, man bryder sig om müslien skal være. Der kan bruges forskellige sirupper - frugtsirup, agavesirup eller andet. Man kan lege med honningsmagen, som varierer kraftigt, om man vælger mild blomsterhonning, lynghonning eller måske honning og citronsaft.
Rabarbersaften er med kardemomme, som også bidrager til ekstra smag. Jeg tænker, at man også kunne bruge appelsinjuice, tranebærjuice eller anden juice/saft.

Byg- og rugflager kan købes i helsekostbutikker. De sød/syrlige tørrede granatæblekerner har jeg fundet i Salling.

Note, 6. maj 2012:
Har lige lavet müsli igen. Denne gang sødet med appelsinsaft, lidt appelsinsirup med chili og vanille, honning og rørsukker.
Til dato den bedste blanding!