Onsdag skulle der et solidt herremåltid på bordet med sovs, kartofler og kød! Gustav tager på en uges jagtferie. 3 mænd i en hytte i en skov i Kassel, 2 jagter hver dag, bunker af havregryn, dåsemad og pose suppe. Ja, de vælger jo selv ... men jeg syntes nu, at jeg lige måtte give ham et solidt måltid inden afrejse ;) Og det var mad efter hans hjerte :) Og jeg nød det også ... men især fordi der var rester tilbage, så det betyder mulighed for salat med kylling, sandwich med kylling, tærte eller andre lækre sager.
fredag den 30. april 2010
Kød, sovs og kartofler.... Bornholmsk unghane, sauce og pommes sauté
Onsdag skulle der et solidt herremåltid på bordet med sovs, kartofler og kød! Gustav tager på en uges jagtferie. 3 mænd i en hytte i en skov i Kassel, 2 jagter hver dag, bunker af havregryn, dåsemad og pose suppe. Ja, de vælger jo selv ... men jeg syntes nu, at jeg lige måtte give ham et solidt måltid inden afrejse ;) Og det var mad efter hans hjerte :) Og jeg nød det også ... men især fordi der var rester tilbage, så det betyder mulighed for salat med kylling, sandwich med kylling, tærte eller andre lækre sager.
tirsdag den 27. april 2010
Den vrede pastasauce, kødboller og Linguini
søndag den 18. april 2010
Kirsebærsirup
Lammeculotte med kartofler, gulerødder og aioli
I lørdags var det meningen, at vi ville have tændt grillen op, men det blæste helt vildt ... så lammet blev i stedet tilberedt i ovnen.
Aiolien er der godt med spark i - jeg brugte endda kun 3 fed hvidløg, jeg fandt en del opskrifter, hvor der skulle 5-6 fed i.
Virkeligt et lækkert måltid.
Lammeculotte
(2 personer)
1 lammeculotte
1 frisk grøn chili uden kerner
2 fed hvidløg
lidt citronsaft
salt, peber
tørret salvie
olie
Alle ingredienser får en tur i en minihakker eller med stavblenderen.
Culottens ridses og lægges i en pose sammen med marinaden. Marinaden gnides grundigt ind i kødet og marinerer min. ½ time - gerne meget længere.
I ovnen ved 225 grader i 15 minutter, derefter skrues ned til 175 grader, hvor stegen får endnu 15 minutter. Hviler efterfølgende i mindst 20 minutter.
Citrontimian-gulerødder
4 store gulerødder i strimler
2-3 skalotteløg i strimler
et bundt frisk citrontimian
olivenolie
salt, peber
agavesirup eller honning
citronsaft
et par klatter smør
Gulerødder og løg blandes godt med timian, olie, salt, peber, sirup, citronsaft,citronskal og sættes i ovnen ved 200 grader i ca. 1 time. Rør af og til. De sidste 15 minutter lægges et par klatter smør ved.
Aioli
2 æggeblommer
2 fed revet hvidløg
1 spsk dijonsennep
½ spsk hvidvinseddike
citronsaft
2 dl olie, f.eks. raps eller mild olivenolie
salt, peber
Pisk æggeblommer, hvidløg, eddike og sennep. Tilsæt olien - først dråbevis, imens der piskes kraftigt og siden hen i en tynd stråle. Pisk, pisk, pisk!
Smag til med salt, peber og citronsaft.
Små kartofler i ovn
små kartofler vaskes og evt. halveres.
Bland kartoflerne med:
olie, frisk timian, salt og peber.
Bag i ovnen ca. 1 time til de bliver brune og sprøde.
Evt. et par klatter smør ved kartoflerne de sidste 10-20 minutter.
Familie-kage-søndag II
Egentligt var udgangspunktet for invitationen søndag, at vi bare skulle spise Lambethkagen, men .... ja, det kunne jeg så ikke lige nøjes med. Når der nu var en lejlighed til at putte noget kage i nogle gæster, så skulle der prøves lidt forskelligt.
Jeg havde købt nogle fine Rice-muffins-papirsforme, som jeg var nødt til at bruge. Kiksekage er blevet et hit - igen - hos os. Så små kiksekager lavede jeg efter denne opskrift. Lidt noget pullerværk at stå med, men får man chokoladeblandingen op i en sprøjtepose, så går det rimeligt nemt.
Derudover en omgang fødselsdagsboller efter opskrift i Amo Den Store Fødselsdags Bagebog ... de blev virkeligt lette og luftige. Det eneste jeg ændrede på var, at jeg brugte kærnemælk i stedet for alm. mælk. Jeg synes ofte, at kærnemælk eller surmælksprodukter i det hele taget tilfører ekstra god smag og fugtighed til gærdeje. Også i disse boller var det rigtigt dejligt.
Hindbærtærten fandt jeg selv på og den blev rigtigt lækker. Mørdej, marcipanmasse, kransekage og hjemmelavet hindbærmarmelade .... så kan det vist kun blive godt.
Hindbærtærte
Mørdej og kransekagekant - se opskrift her.
Hjemmelavet hindbærmarmelade laves sådan her - jeg kogte denne gang sammen med saften fra en hel appelsin og udelod vandet.
Marcipanmasse:
75 g marcipan
75 g sukker
75 g smør, blødt
1 stort æg
20 g mel
Ælt marcipan og sukker sammen og tilsæt det bløde smør lidt efter lidt til og ælt til en ensartet masse. Pisk æg og mel i.
Forbag mørdejen 10 minutter ved 200 grader. Skru varmen ned til 150 grader. Fordel marcipanmassen på bunden og bag 15 minutter ved 150 grader.
Lav kransekage massen imens.
Tag kagen ud af ovnen efter de 15 minutter med marcipanmassen, fordel marmeladen over bunden og sprøjt kransekagen ud over som en kant og evt. et gitter.
Bag nu ved 180 grader i ca. 10-15 minutter - hold øje, kransekagen skal være let gylden.
Lad kagen køle af og server evt. med cremefraiche rørt med lidt sukker og vanille.
Familie-kage-søndag I
mandag den 12. april 2010
Gratineret Farfalle
Balsamico marineret kalveculotte, kartoffelgratin og salat
Med bagekartofler i huset og en masse rester af fløde, cremefraiche, æg og ost … så blev det til en slags kartoffelgratin. Det smagte virkeligt godt – godt krydret med smag fra rødløg og muskat.
Der er god mulighed for at eksperimentere med forskellige mælkeprodukter, oste, løg, porre eller hvad man nu føler for i denne kartoffelret.
Tiden i ovnen er jeg lidt usikker på, men jeg synes, at det er vigtigt, at kartoflerne er helt møre.
Dertil en hurtig salat af tomater, agurk, iceberg, avocado og Feta med basilikumdressing til. En perfekt 2. påskedagsmiddag.
Kartoffelgratin
4 personer
6 store bagekartofler i tynde skiver
3 store æg
ca. 4-
muskatnød
2 små hakkede rødløg
salt, peber
Smør et fad og læg 1/3 af kartoflerne, drys med et par spsk hakket løg, hæld 1/3 af æggeblandingen over kartoflerne og drys med salt og peber. Derefter kartofler igen, løg, æggeblanding – fortsæt og slut af med æggeblanding og et godt drys ost.
Bag i ovnen ved 180 grader i ca. 1½ time – dækket med stanniol. Mærk efter om kartoflerne er møre og når de næsten er det, kan varmen skrues op i 5-10 minutter, så kartoflerne får en gylden overflade.
Opskriften på culotten er fra Suveræne salater og brilliante buffeter – en skøn kogebog, som jeg kan anbefale!!
Stegen kan med fordel laves dagen før servering og trække i køleskabet.
Marinaden er helt neutral og passer derfor godt til mange forskellige slags salater.
1 okseculotte
salt og peber
Balsamicodressing:
8 spsk olivenolie
3 spsk god balsamicoeddike
2 tsk sukker
salt og peber
Culotten krydres godt med groft salt og friskkværnet peber. Steges i ovnen ved 225 grader i ca 35-55 minutter. Slut temperaturen ved brug af stegetermometer skal være ca 60 grader – jeg tog stegen ud af ovnen, da den stod på ca 55 grader, temperaturen bliver ved med at stige et stykke tid derefter. Det passede perfekt.
Culotten hviler ca ½ time og sættes derefter i køleskabet til den er kold.
Den er nu let at skære i tynde skiver – skæres dog først lige inden servering.
Marinaden blandes og smages til. Og lige inden servering hældes den over kødskiverne.
Basilikumdressing
et par håndfulde frisk basilikum
lidt citronsaft
½-1 tsk dijonsennep
lidt sukker
salt, peber
½ fed hvidløg