En crumble er hurtig at lave og en dejlig måde at bruge bær på - friske eller frosne. En crumble er måske særlig dejlig om efteråret eller vinteren, hvor man kan smage sommeren igen, hvis man har fryseren fyldt med bær.
Crumblen kan laves med blot en slags bær eller andre bær, end jeg har brugt og også gerne en større mængde bær end i opskriften.
Sommercrumble med brombær og jordbær
3 dl brombær
3 dl jordbær
2-3 spsk rørsukker
1 spsk smør
100 g ølandshvedemel (eller anden hvedemel evt blandet med lidt grovere mel)
100 g rørsukker
100 g koldt smør
et nip salt
½ stang vanille
1 dl solsikkekerner (hakkede mandler, hasselnødder, cashew eller andet kan også bruges)
1 spsk sukker
1 spsk smør
Bær fordeles i et smurt ovnfast fad og drysses med rørsukker og smør fordeles i små tern over bærene.
Smuldr smørret i mel, sukker, vanille og salt. Drys dejen over bærrene. Fordel herefter solsikkekerner, små tern af smør og et lille drys sukker.
Bages ved 180 grader ca 30-40 minutter til toppen er gylden.
Lad afkøle og server med god vanilleis, cremefraiche eller kold flødeskum.
Note: Crumbles er bare altid dejlige - om de er med æbler, rabarber eller som her med bær. Denne smager dejlig sommerligt af søde bær, sprød og smørfuld top og gyldne kerner. Uhmm!