tirsdag den 29. juni 2010
Soltørrede tomater.......... og manglende tålmodighed
mandag den 28. juni 2010
Kylling og skøn italiensk bønnesalat
Jeg er totalt bagud med blogindlæg ... og der er ikke, fordi jeg har lagt på den lade side. Tværtimod har jeg lavet mad i bunker den sidste uges tid, så der har ikke været tid til at få indlæg lagt herind.
Nu vil jeg forsøge at tage mig sammen og få noget af det på bloggen.
Jeg fik en frygtelig trang til kyllingelår i sidste uge ... og det var godt!!
Dertil endnu en bønnesalat - jeg har fået smag for de proteinrige og sunde bønner. Det skal udnyttes - så det er med at få afprøvet forskellige muligheder. Denne version var lige i skabet - især hvis man elsker de italienske krydderurter. De soltørrede tomater tilfører en intens og lækker smag til bønnerne.
Italiensk bønnesalat
Bønnerne udblødes og koges til de er møre.
Fyld
5-7 soltørrede tomater, finthakket
en stor håndfuld hakkede friske krydderurter - f.eks. basilikum, vild merian, timian - gerne med blomster
1 stort hakket rødløg
en håndfuld søde tomater
½ agurk
1 peberfrugt
olivenolie, balsamicoeddike
salt, peber, sukker
Alle de hakkede grøntsager blandes med olivenolie, balsamico, salt, peber og sukker ... efter smag og behag.
Dette blandes med de lune bønner og får lov at trække - kan sagtens spises efter 1 times tid, men det smager også skønt dagen efter.
Server til f.eks. et stegt kyllingelår ... eller hvad man føler for.
fredag den 25. juni 2010
Gode idéer til "madophold" efterlyses
tirsdag den 22. juni 2010
SATC II ... Del 3 ... desserterne
Så kom jeg til desserterne. De gjorde lykke ... mange smaske- og nydelyde ;)
Så nåede jeg til vejs ende med maden fra SATC II. Nu kan vi så bare vente på en 3'er ... eller også må vi skifte tema. Vi har overvejet Desperate Housewives ... jeg har købt kogebogen derfra og nogle kollegaer er kommet med hints om, at de opskrifter skal testes. Og der er jo gode udfordringer der - Bree laver jo absolut spændende mad og udfordrende kager. Og så kunne jeg jo uddelegere til nogle af de mindre heldige i køkkenet - så vi kan få noget brændt Macaroni & Cheese a la Susan..... Vi tænker videre :)
lørdag den 19. juni 2010
SATC II ... Del 2 ... hovedretterne...
Foccacia og langtidshævede flûtes...
Honning/sennepsmarineret svinemørbrad...Intervalstegt kalvefilet med krydderurtedressing...
Efter diverse hapsere og en cocktail (vi var inddelt i par, som hver skulle komme med en cocktail til de andre... ), kom vi til hovedretterne.
Blackeyed-bønnesalat
Det er første gang, jeg har lavet en salat med bønner. Det blev de sortøjede og så skævede jeg lidt til Piskerisets opskrift. Der skal eksperimenteres noget mere med bønner i salater - for det er virkeligt lækkert og yderst dekorativt i en salat ... samtidig med, at man får en masse proteiner og de er super sunde.
De sortøjede bønner smagte rigtigt godt - lidt nøddeagtigt. Og en god ting ved dem er, at de kun behøver at stå i blød 2-3 timer. Det er vigtigt, at man sorterer dem for urenheder og sten og skyller dem grundigt.
Dressingen
et par spsk citronolivenolie
skal fra ½-1 citron
saft fra ½ citron
1 fed hvidløg, fintrevet
1 lille bundt frisk koriander, finthakket
1 rød chili, finthakket
ca. 1 tsk palmesukker (eller andet sukker)
salt, peber
Bland eller ryst ovenstående sammen til en dressing. Lad den evt. stå og trække en tid - kan sagtens laves et par dage i forvejen.
Salaten:
sortøjede bønner
1 broccoli delt i bittesmå buketter også gerne lidt af stokken i små tern
3 forskelligt farvede peberfrugter, gerne skåret i forskellige tern, strimler
1 bakke små søde tomater
kerner fra et granatæble
salt, peber
Sæt bønnerne i blød i min 2 timer. Skyl grundigt efterfølgende med kogende vand. Lad bønnerne køle af.
Når bønnerne er kolde, blandes de grundigt med dressingen og de øvrige grøntsager.
Det er en salat, som man godt kan lave i god tid. Grøntsagerne bliver ikke slatne eller kedelige - fordelen er, at de kan trække noget smag fra dressingen.
Drys gerne med lidt salt og peber lige inden servering
Grøn salat med vinaigrette
Vinaigrette
olivenolie
balsamico
sennep
sukker
salt
Ryst en dressing af ovenstående - smag til ... det afhænger af smagsløgene, om dressingen skal være til den skarpe, syrlige, søde side.
Grønne babysalatblade
evt. rucola
tomater - nogle gode f.eks. San Marzano
grønne asparges
1 bakke blåbær
Læg salaten nederst og fordel tomater, asparges og blåbær hen over. Dryp dressingen over lige inden servering.
Drys evt. med pinjekerner .... det turde jeg ikke i fredags, da jeg hele dagen igennem havde hørt i radioen, om risikoen for at miste smagen, hvis man spiser kinesiske pinjekerner ... og på de fine økologiske pinjekerner, som jeg havde købt i Brugsen, kunne jeg ikke finde ophavslandet ;)
Melon/Fetasalat
Melon - cantaloup, galia, vandmelon, honningmel - vælg selv
agurk, skrællet og skiveskåret
god cremet feta skåret i tynde flager
Dressing:
hvid balsamico
olivenolie
frisk mynte
1 rød chili
limesaft
salt, peber
Skær melon og agurk i små stykker. Bland med hakket mynte og finthakket chili.
Tilsæt olie, limesaft, salt og friskkværnet peber.
Gulerods/-agurktzatziki - se opskrift her. Dog i denne version var skyr udskiftet med en blanding af græsk yoghurt og cremefraiche .... samt nogle spsk olivenolie.
Honning/sennepsmarineret svinemørbrad
Marinade:
2 limefrugter
4 spsk honning
2 spsk dijon sennep
smagsneutral olie
tabasco
lidt soya
salt, peber
1 dl ketchup
Rør marinaden sammen, lad mørbraden lægge heri 1 døgn.
Steg ved 225 grader i 20 minutter. Server enten varm - eller lad kødet blive koldt, pak ind og læg i køleskabet. Skær tyndt ud lige inden servering.
Intervalstegt kalvefilet
1 kalvefilet krydres godt med salt og peber. Placeres i en smurt bradepande.
Tænd ovnen på 225 grader og brun stegen 20 minutter. Tag stegen ud og skru ovnen ned til 180 grader. Efter ca. 15 minutters hvil - sættes stegen igen i ovnen i 15 minutter, tag ud igen og hvil 10 minutter. Fortsæt på denne måde (stege 15 min, hvile 10 min) til stegen når en temperatur på ca 59 grader. Lad nu hvile og køle - pak stegen ind, sæt koldt i køleskab, skær ud lige inden servering.
Krydderurte dressing
Friske krydderurter f.eks. estragon, persille, merian, evt. hvidløg ...
olivenolie
Blend det hele, sæt koldt og lige inden servering dryppes marinaden over kødet.
Langtidshævede flûtes
4 dl vand
5 dl kærnemælk
20 g gær
3 dl fin urehvede
3 spsk olivenolie
4 tsk havsalt
3 dl fin urehvede eller durum
resten italiensk hvedemel Tipo 00
Ælt dejen grundigt og lad hæve i køleskabet natten over.
Tag ud af køleskabet næste dag - lad stå på bordet et par timer, så det får stuetemperatur. Ælt nu dejen godt igennem.
Halvdelen formes til 4 flûtes, som efterhæver ca. 30-60 minutter. Pensel med vand.
Bages ved 220 grader i ca. 15-20 minutter. Med det samme brødene kommer ud af ovnen, smøres de med smør.
Foccacia med krydderolie
Halvdelen af dejen rulles ud og hæver 1 times tid.
krydderolie:
rosmarin
basilikum
havsalt
Stødes i en morter og blandes med olivenolie.
Der laves fordybninger i den hævede dej med knoerne, olien fordeles og brødet bages ved 220 grader ca. 15-20 minutter.
SATC II ... Del 1 ... hapserne
Festen blev skudt i gang med en velkomstcocktail: SATC-sommercocktail goes Barbie ... opskriften har jeg snuppet fra Piskeris. Den kan anbefales - smager frisk og sommerlig.
Jeg ændrede en smule i opskriften ... dvs. lidt mere sukker (100 g mere), da jeg var bange for, at den blev for syrlig. Rent faktisk blev den lidt for sød til mine smagsløg, men jeg justerede med ekstra limesaft - så blev den perfekt.
Menuen var:
SATC-Menu
SATC-sommercocktail goes Barbie
Crostini med tomatpesto
Schwarzwälder skinke med melon
Kalvefilet med krydderurtedressing
Blackeyed-bønnesalat
Grøn salat med bær og vinagrette
Tzatziki, Feta og oliven
Foccacia med krydderolie
Bærtærter med passionsfrugtcreme
Dessertchokoladekage med marineret frugt
Sarah Bernhardt
Crostini med tomatpesto
onsdag den 16. juni 2010
Vinderne er .....
Og vinderne ....
Præmie 1 til Cathrine ...
Præmie 2 til Heidi...
Hvis I sender mig jeres adresser på min mail (hannekriegbaum@gmail.com), så vil jeg få sendt gaverne til jer snarest ... dog nok først på mandag, da jeg lige har et par projekter de næste dage.
søndag den 13. juni 2010
Pizza med tomat med tomat på ... og 100 læsere
Det har bare været en skøn weekend! Nissehygge, venindesamvær og søndagskoncert med Lydiah Wairimu i Holstebro Musikteater. Koncerten var fantastisk - hun har en karisma og udstråling, som tager luften helt fra én. Jeg kan næsten ikke vente til november, hvor jeg skal en uge til Tyrkiet igen og deltage i hendes workshops.
Bland kærnemælk, vand, salt, olivenolie, grov urehvede, tomater og oregano.
Giv-væk-gaver til læserne
lørdag den 12. juni 2010
Ribeye med salat og nye kartofler
torsdag den 10. juni 2010
Nem aftensmad
I aften skulle det gå lidt hurtigt og med det småkedelige vejr, skulle maden også være lidt hyggelig.