onsdag den 12. januar 2011

Aftensskole for livsnydere på Kongenshus

Jeg var i mandags på madkursus på Kongenshus Kro og Hotel. En brillant madoplevelse. 

Jeg havde for lang tid siden spurgt Heidi, om hun kunne tænke sig at komme med på det kursus. Så kunne vi mødes og hilse på hinanden IRL. Den hoppede hun med på. Det var igen en god oplevelse at møde en Blogger i virkeligheden. Det er som om, vi allerede kender hinanden, når vi har fulgt med på hinandens blogge. 

Kurset hedder Mad og oplevelser for livsnydere. Der er 3 kursusaftener, hvor vi hver aften skal lave en 3-retters menu ud fra årstidens råvarer. Dette med vejledning fra 2 professionelle kokke - bl.a. kroens ejer Pernille, som trods hendes unge alder har et fantastisk cv. Og allerede første aften kunne man mærke hendes energiske engagement i råvarer, det gode måltid, driften af stedet osv. Det var en fornøjelse at være i hendes selskab.

Vi startede ud med en briefing af, hvad der skulle ske på kursets første dag. Derefter blev vi delt ind i 3 grupper, som skulle stå for hhv forret, hovedret og dessert.

Heidi og jeg kom på dessertholdet, som også var "dukseholdet", hvor vi skulle hjælpe til med borddækning og opvask. Der var ikke så meget madlavning til os i går, men så kunne vi få snakket lidt, finde os tilrette i køkkenet og gå rundt og snuse lidt til de andres gryder.

Nu til maden .... som tog udgangspunkt i de råvarer, som er tilgængelige i Danmark lige nu. Pernille lægger vægt på, at man skal kunne smage, hvad det er man putter i munden. Derfor var menuen baseret på, at de eneste krydderier, der blev brugt var salt og peber.

Forretten var ristet ørred, marinerede rodfrugter og hollandaise.
Rodfrugterne var snittet helt fint på en pålægsmaskine og marineret i balsamico, rapsolie, salt og peber.
De syrlige sprøde rodfrugter, den sprøde og bløde ørred, den fede hollandaise og dild .. behøver jeg at fortælle, at det var gudespise? ... De forskellige komponenter i retten komplimenterede hinanden helt fantastisk. 
Hovedretten stod på rosastegt andebryst, saltbagt selleri, bær fra heden og en overraskende og fantastisk brændt gulerodspuré.
Jeg er hverken særligt glad for tilberedte gulerødder eller selleri, men jeg må sige, at tilberedningsmetoderne her gjorde noget godt for begge grøntsager.

Gulerodspuréen var helt speciel - ikke noget, som jeg har prøvet før. 1 kg gulerødder stod og brændte i en gryde med 1/4 pund smør ... her var virkelig tale om riiiigeligt smør. Gulerødderne skulle brænde i smørret, til de var helt gyldent-sorte. Derefter blev der hældt vand på og de skulle koge møre. Efterfølgende blev rødderne blendet til en glat puré. Smagen var intens, karamelliseret og nærmest maltagtig - virkelig en spændende smagsoplevelse. Det skal prøves herhjemme på et tidspunkt, det er sikkert og vist.

Sellerien var bagt 1½ time i en saltdej. Det var en stor knoldselleri og den kunne godt have klaret 1 time mere. Men smagen var mild og nøddeagtig. Væk var den skarpe sellerismag, som jeg ikke bryder mig om.

Derudover var der en hemmelig sauce ... som kokkene havde lavet til os, da den tager 2 døgn at lave og endelig et drys tyttebær fra heden på Kongenshus.

Igen en velkomponeret og meget velsmagende ret. Dejligt at få andebryst, som ikke er overstegt og tørt. Det var rosa, saftigt og skindet super sprødt.
Desserten var en hvid chokoladecreme, iscreme, et drys tørret malt og råsyltede havtorn.

Jeg synes, at hvid chokolade kan være lidt for sødt. Men denne dessert var lige tilpas - det handler nok om, at det kan være svært at få fat på ordentlig hvid chokolade. Vi brugte Callebaut til cremen.

Havtorn bliver ikke mit yndlingsbær. Selvom de havde stået i en meget koncentreret sukkerlage, var de stadig lidt for syrlige til min smag.

Maltdrysset tilførte lidt sprødt til desserten, farve og en lidt krydret smag - spændende.

Behøver jeg at sige, at jeg glæder mig til næste mandag? :)

14 kommentarer:

Anne sagde ...

Det ser ud til at være et rigtig spændende og inspirerende madkursus. God fornøjelse med de næste gange.

Klidmoster sagde ...

Kære Hanne

Uhm, det ser skønt ud :-)

Det er mange ideer at nappe af, tak fordi du deler dem.

Knus
Malou

marianne Sa sagde ...

Det ser vel nok spændende ud - jeg kan godt forstå at du glæder dig.
Ja, havtorn er sure - men ét enkelt bær skulle indeholde enorme mængder af c-vitamin.

heidi sagde ...

Super indlæg og beskrivelse (og tak for billederne!) - jeg kan jo næsten ikke sige andet end at jeg er enig :-) (og at det næsten ikke kan betale sig at jeg selv laver et indlæg, men det kan nu godt være jeg gør det alligevel...)

Hanne's verden sagde ...

@Anne - det var virkeligt totalt inspirerende, og sjovt at være i et professionelt køkken.

Hanne's verden sagde ...

Kære Malou

Det var så lidt :) Sjovt at prøve nogle ting, som man slet ikke havde fantasi til at lave.

Det var super skønt.
Knus Hanne

Hanne's verden sagde ...

@Marianne, ... kan lige forestille mig, at havtorn må indholde en masser c-ure-vitaminer ;) ... men det er godt nok ikke sådan nogle, som man lige nipper en håndfuld af...

Hanne's verden sagde ...

@Heidi - TAK :) Jeg var helt høj efter det ... synes virkelig, at det var en god oplevelse. Spændende, hvad de finder på til næste gang.
Jeg glæder mig nu til at læse din oplevelse af aftenen.

foodfanatic sagde ...

Wauw det lyder godt nok som en fabelagtig aften. Jeg har lyst til at lave flere af de nævnte retter. Jeg er ret interesseret i den hemmelige sauce. Kunne opskriften mon ikke lokkes ud af dem? :)
Kh Nadia

Piskeriset sagde ...

Jeg tillader mig lige at være en lille smule misundelig... *suuuuk* ;-)

Det-lille-koekken sagde ...

Ihhh, det se godt nok dejligt ud. Hvor skønt a få en god madoplevelse, og godt med inspiration. Lækkert
:-)

Hanne's verden sagde ...

Kære Nadia
Det var lige præcis, hvad det var.
Jeg fik slet ikke spurgt til den hemmelige sauce, men måske der bliver lejlighed til det en af de næste 2 mandage :)
Kh Hanne

Hanne's verden sagde ...

@Piske - det ville også have været super hyggeligt, hvis du kunne have været med!
Hvis I rammer midtjylland på et tidspunkt, er Kongenshus helt klart et besøg værd :)

Hanne's verden sagde ...

@Det-lille-køkken, ja, det er fantastisk at komme ud og blive inspireret. Sådan nogle saltvandsindsprøjtninger har vi brug for i ny og næ :)