onsdag den 29. juni 2011

Kokosyoghurtis

Så fik jeg lavet en kokosis, som ligger lige til mine smagsløs. Ikke for sød, men alligevel med god kokossmag, frisk, let og UDEN iskrystaller. Isen er lavet på yoghurt, hvilket Piskeriset foreslog som løsning til iskrystalproblemet. Den kunne godt gå hen og blive ret vanedannende. Jeg har allerede lavet 3 portioner ... med lidt forskellige typer yoghurt. Både med en blanding af den fede græske yoghurt, letmælksyoghurt og sødmælks. Jeg synes bedst om versionen lavet på sødmælksyoghurt.

3 dl sødmælksyoghurt
100 rørsukker
et lille nip salt (giver en dybde i den søde smag - og giver ikke en salt smag til isen)
1 dåse kokosmælk (IKKE light)
Pisk sukker, salt og yoghurt sammen, så sukkeret opløses. Tilsæt herefter kokosmælk og pisk hurtigt sammen.
Smid i ismaskinen ... og kør til isen har den rette konsistens! Hvis der skal laves ispinde, skal massen ikke være helt så fast, da det så er lettere at få isen i formene.

Nemt, nemt - få ingredienser og is på under ½ time.

Når isen har været i fryseren i længere tid, er det nødvendigt, at den står og tør ca. 20 minutter.
Eller man kan fryse dem i små ispinde ... og så kan man spise med det samme!! Jeg er tilhænger af den sidste løsning, da min tålmodighed absolut er lille, når først jeg trænger til is!!




søndag den 26. juni 2011

Hyldeblomst x 3

I år har jeg droppet at lave hyldeblomstsaft, da jeg stadig har nogle poser i fryseren fra sidste år.

Hyldeblomsten lokker dog alle steder, i stedet blev det til disse 3 eksperimenter: hyldeblomstsukker, -salt og -eddike.

Sidste år lavede flere bloggere hyldeblomstsukker og det ærgrede mig, at jeg ikke fik det gjort. Jeg kiggede efter inspiration hos Piskeriset og LaTascha, som jeg kunne huske var med på bølgen.

Hyldeblomstsukker
3 dl sukker
50 g blomster (uden stilke)
1 stang vanille
Blomster og sukker gnides godt sammen. Jeg gav det en tur i minihakkeren sammen med den hele vanillestang.
Sæt i ovnen ved svag varme (50-80 grader) med ovnlågen let åben til blandingen er helt tør.

Note: Har den skønneste duft af hyldeblomster og vanille ... og smagen ligeså.

Hyldeblomstsalt
2 dl havsalt
4-5 hyldeblomster (uden stilke)
Gnides sammen og tørres på samme måde som sukkeret.

Note: Har en meget pikant og anderledes duft. Slet ikke på samme måde som sukkeret, nærmest en let røget duft. Har endnu ikke smagt på det, men glæder mig til at bruge det på noget lyst kød som f.eks. kylling eller svinekød.

Hyldeblomsteddike
4-5 blomsterskærme
1½ dl sukker
skal fra 1 citron
5-7 dl hvidvinseddike
1 spsk vodka
Blomsterne renses for små dyr. Skold en flaske og skyld den med vodka (se under note). Hæld sukker ned i flasken igennem en tragt. Blomsterkronerne uden for meget stilk stoppes ned i flasken sammen med citronskal (brug en kartoffelskræller og sørg for at undgå det hvide fra citronen, da det er meget bittert.
Herefter fyldes op med hvidvinseddike eller æblecidereddike.
Lad nu eddiken stå og trække. Vend flaske et par gange om dagen for at hjælpe sukkeret på vej mod opløsning.

Note: Inspirationen kom fra Claus Meyers hyldeblomsteddike (som jeg blev lidt for nærig til at købe), hvor der i deklarationen står hyldeblomster, eddike, rørsukker og usprøjtede citroner. Så var det bare at forsøge sig frem.
Eddiken har kun trukket en uges tid, men allerede nu fornemmes smagen af hyldeblomster med den let muskatagtige duft og citronskallen.
Vodkaen brugte jeg, da jeg havde læste En uægtemadbloggers bekendelser om Drop Atamon, tak! Og det vil jeg gøre fremover!

lørdag den 25. juni 2011

Jordbæryoghurtis

Er man lækkersulten og har man ikke tålmodighed til at vente på, at en ismasse skal køle ned, så er yoghurtis en løsning.
Her blendes alt blot sammen og køres på ismaskine ... det betyder altså hjemmelavet is på ca ½ time.. Det kan vi li'!!!!

Inspirationen til isen kommer fra et gammelt Mad & Venner magasin.

2 dl letmælksyoghurt, 2 %
½ dl fløde
1 dl græsk yoghurt, 10 %
150 g honning
170 g jordbær
1 stang vanille
et nips salt
Det hele blendes godt og køres på ismaskinen

Note: Nemmere bliver det ikke. Yoghurtis er let og frisk. De gode danske jordbær i is, det er en sikker vinder. Honningen giver lidt en anden sødme end sukker, hvilket klæder jordbærrene.
Jeg har en sød tand, derfor vil jeg næste gang tilføje lidt mere honning til isen.
 

 

fredag den 24. juni 2011

Kokosgelato / Italiensk is med kokos


På trods af, at jeg indtil nu kun har fået lagt en enkelt isopskrift på bloggen, er det ikke et tegn på, at der ikke bliver eksperimenteret.

Jeg har blandt andet lavet denne kokosis. En smagsbombe af sød, dejlig kokos og vanille. Der var blot den hage, at isen er noget iset/krystalliseret. Ved ikke helt, hvad jeg skal gøre for at undgå dette. For mit dilemma er, at jeg ikke bryder mig om for fed is, og det kan jeg forestille mig, at den bliver ved at udskifte mælken med fløde. Gode råd modtages gerne.

Har dog lige fået tip om en opskrift med både æggeblomme og hvide. Og derudover kun væde fra kokosmælk. Det skal jeg prøve af.

Opskriften tager udgangspunkt i denne.

1 dåse kokosmælk, 400 ml
2 dl sødmælk
½ stang vanille
4 æggeblommer
120 g rørsukker
Varm kokosmælk og sødmælk op til ca 85 grader sammen med vanillestangen (fjern først marven).
Pisk imens æggeblommer, rørsukker og vanillekorn.
Når mælkeblandingen har rette temperatur hældes 1/3 af massen over i æggeblandingen, imens der røres godt.
Mælkeblandingen sættes igen over varmen og æggeblandingen tilsættes lidt af gangen.
Blandingen varmes igen til max 85 grader - til den tykner.
Hæld igennem en sigte og køl massen af.

Kør på ismaskinen.

onsdag den 22. juni 2011

Speed-eating ... Nationscup II

De 3 kokkehold skulle til konkurrencen kreere en 3 retters menu af de udvalgte råvarer: makrel, kalvefilet, kalvebrissel, spidskål, jordbær og fløde. Der blev meget forskellige retter ud af det fra de forskellige lande.

Vi talte noget om ved bordet, at det kunne have været sjovt, hvis det havde været blindsmagning. Jeg tror, at ved en blindsmagning, man stadig ville have kunnet gætte, om det var det engelske, det spanske eller det danske hold, der havde stået for retten.

Som skrevet i dette indlæg, havde det engelske hold misforstået noget af konceptet for konkurrencen. Derfor har jeg ikke billede af deres forret. 

Den engelske menu
Flammegrillet makrel, med røget consommé og peberrodscreme
Stegt kalvefilet, brisler, kål og urter
Jordbær med fløde - en moderne udgave af en britisk klassiker

Dette var en fadservering for os gæstedommere, det æstetiske var ikke specielt i højsædet ved denne ret på vores tallerkener. 
Kalvekødet var ikke veltilberedt. Det var sejt og halvråt. Det var svært præcist at smage, hvad de to puréer indeholdt. Muligvis var den grønne puré af kål ... da det jo skulle være en af hovedråvarerne og den lille gule puré var sikkert gulerod, men mængden var så lille, at det ikke var let at finde ud af. Den lille kartoffelchip var blød ved serveringen. Ikke særligt imponerende.
Desserten derimod faldt helt i min smag. En god ballance imellem sødme, syre, bitterhed - derudover både noget blødt, sprødt og koldt. Virkelig lækker dessert. Jeg ved ikke, hvad de havde gjort ved de kvarte jordbær. De var nærmest lidt glasagtige, og det var som om, at man havde delt bærret og taget kernen ud og lagt den i igen og stadig med en sød og dejlig jordbærsmag ... Det var en skøn dessert. 
Tallerkenen var en teaser til, hvad de officielle dommere fik. Dette igen pga, at de havde misforstået, at de også skulle lave dessert til gæstedommerne. 
Den spanske menu:
Makrel i escabeche med "falsk" grøntsagsrisotto
Kalvefilet, spidskål, brisler og blomkåls cous cous
Jordbærstuvning med mælkeis

En meget traditionel spansk ret, hvor fisken lå i en lage af hvidvin og eddike.
Jeg kunne godt lide smagen af fisken, men garnituren synes jeg umiddelbart var noget tam. En hård gulerodsterning, en bagt tomat, et lille stykke blomkål, en asparges og en agurkeroset. Meget rustikt med en ok smag.
Spanierne var i hovedretten inspireret af klassiske spanske lammekoteletter og med en arabisk indflydelse. Der var stukket en lille grissini-agtig pind ind i kødet for at simulere koteletben. En blomkåls cous cous med pinjekerner og rosiner var garniture, som var spændende og velsmagende. Grofthakkede brisler var pakket ind i et enkelt spidskålsblad - og havde en ret markant smag, som jeg ikke var helt pjattet med. Her var kødet igen halvråt og ikke veltilberedt. 
På tallerkenen var en lille mandelkage, som var en smule bastant. En stuvning af jordbær, som indeholdt en del syre, en mælkeis som ledte mine tanker hen på mormors citronfromage, hvilket ikke er en dårlig ting. En fin dessert, men både den engelske og den danske var mere til min smag.
Den danske menu:
Røget makrel, saltet agurk og drænet hytteost
Stegt kalvefilet, smørconfiteret brissel og kartoffel, løg i løg, stuvet spidskål i tynd mørdejsskal og kartoffel a part
Mazarinkage, marinerede jordbær, marengs, fløderand og mynte granité

Forretten var denne smuk præsenterede røget makrel. Makrellen var ikke tilberedt nok, den fremstod lettere rå. De runde agurkestave var meget salte. Fik man en bid med mayonaise, hytteost, radise, agurk og makrel, synes jeg, at det komplimenterede hinanden rigtig godt.
Fadserveringen af hovedretten. Enorme fade, som ikke gjorde præsentationen noget godt. Men til venstre "løg med løg" - stegte løg fyldt med bløde stegte løg. Virkelig sød og lækker løgsmag. Store stykker kalvefilet .. som også her var næsten helt rå. Drysset med en pinjekerne/timianblanding, som smagte fantastisk. Man kunne godt fornemme, hvor god en ret det ville være, hvis kødet havde været ordentligt tilberedt. Der var små tynde mørdejsskaller fyldt med en lille stuvning af spidskål og længst til højre kuglerunde confiterede brisler oven på en confiteret kartoffel.
Ved siden af kom en skål med nye kartofler, en sauce blev serveret til og en kold bearnaise, som smagte virkeligt lækkert.
En meget velkomponeret ret - bortset fra det rå kød.
Saucen serveres af en af deltagerne på det danske hold Rasmus Munk Thomassen, vinder af DM for kokkeelever 2011.
Sidste ret på dagen var en ret tung og bastant mazarinkage med marinerede jordbær og små marengs, som var blevet lidt bløde. Men det tog jo også lang tid, når der skulle serveres for så mange. Myntegranitéen var lidt voldsom i smagen, synes jeg. Lidt for meget pebermynte, som druknede nogle af de andre smagsindtryk. En dejlig cremet fløderand. Jeg ved ikke, om det var revet jordbær, som også lå på tallerkenen - en lidt mystisk konsistens at få i munden. Sød detalje, at alle mynteblade var stukket ud i små helt runde og ens drys.
En  dejlig dansk dessert .. men jeg tror nu, at jeg hælder til, at den engelske var vinderen på dessertfronten.
Der var tid til at summe lidt blandt de officelle dommere.
 
Pelle Andersen fra F.O.O.D er klar med resultatet. Ved vores bord var vi ikke i tvivl, det måtte være danskerne som vandt. Deres retter viste det bedste håndværk, den bedste sammenhæng imellem retterne, bedste smag. De officielle dommere havde dog en anden vurdering. Englænderne løb med sejren på den første konkurrencedag efter et meget tæt løb. Der er stadig intet afgjort i konkurrencen, som fortsatte i dag i Silkeborg og i Århus på lørdag. Held og lykke til de danske deltagere!!

Det engelske vinderhold på tirsdag den 21. juni.
Det bliver spændende, hvordan hele konkurrencen spænder af.

Tak for oplevelsen!!

tirsdag den 21. juni 2011

9 retters frokost - Nationscup

Det har været en begivenhedsrig dag ved den venskabelige kokkekonkurrence Nationscup U21 for unge kokke. Det var med sommerfugle i maven jeg lukkede skærmen ned på job, flexede ud for at være gæstedommer ved F.O.O.D og Region Midtjyllands U21-arrangement.

Det havde jeg nu ikke grund til at have, men tanken om at skulle op til en hel flok ukendte personer, som jeg ikke anede hvilken baggrund kom med, tog lidt pusten fra mig.

Jeg blev taget godt imod af Pelle Andersen og Sonja Poulsen, begge fra F.O.O.D. Palle tog straks en flok af de ankomne gæstedommerne med ned i køkkenerne, hvor deltagerne i konkurrencen var i fuld gang med kreere deres menuer.
 Billeder fra det danske holds køkken...
 

Vi fik en briefing af den meget karismatiske og engagerede konferencier Nicolai Tram. Michael Larsen fra Svineriet fortalte lidt om, hvordan man bedømmer retterne ud fra kriterierne SMAG - TEKNIK - DET VISUELLE.

Konkurrencen foregik på den måde, at de 5 officielle dommere (Eric Vincent - fransk køkkenchef på Tire Bouchon i København, Kalle Bergmann -madskribent og bag bloggen Honest Cooking, Maria Forcada - spansk madskribent, Michael Larsen - Svineriet i Aarhus, Tara Steven - engelsk madskribent) alle fik de 3 retter portionsanrettet. Gæstedommerne fik forret og dessert portionsanrettet og hovedretten blev serveret fra fad. Dette da, det er atypisk i en kokkekonkurrence, at der skal laves hele 35 kuverter og da deltagerne er unge kokkeelever.

Nationscup foregår over 3 dage - og der er på alle 3 dage udvalgt en råvarekurv, hvor holdene skal bruge nogle bestemte varer. Der var stor ros til den lokale råvarekvalitet. Dette var rigtigt skønt at høre, da de danske forbrugere ofte udråbes til ikke at have nogen kvalitetssans ... gode lokale råvare må jo da betyde, at der findes nogle kritiske og bevidste forbrugere her i Midtjylland!

I dag indeholdt kurven:
Makrel
Kalvefilet
Kalvebrisler
Spidskål
Friske jordbær
Økologisk piskefløde

Dommerne var på plads og tiden nærmede sig første servering...
 

 

 
De engelske kokke kæmper her med at få forretten klar til tiden. De er nogle minutter for sent på den. Samtidig er der gået noget galt i kommunikationen. De har forstået det sådan, at det kun var hovedretten, der skulle serveres for både officielle dommere og gæstedommere. Det betød, at vi gæstedommere blev "snydt" for den første ret.
 
Og man kunne for en gang skyld sidde og tage billeder, uden det vækkede opsigt ...
Billeder af retterne kommer i et andet blogindlæg .. Anretningerne,som de officielle dommere fik, kan ses på Kalle Bergmanns blog Honest Cooking her.

søndag den 19. juni 2011

Nations Cup for U21-kokke i Viborg

I forbindelse med afvikling af europamesterskaberne for U21-fodboldhold, har Region Midtjylland og Food Organisation of Denmark valgt at lave forskellige arrangementer med fokus på gastronomi og lokale fødevarer.

Der afholdes i den kommende uge en kokkekonkurrence for U21 kokke, Nations Cup. Tirsdag den 21. juni foregår det på Mercantec, Hotel & Restaurationsskolen i Viborg. Jeg er så heldig, at jeg er blevet inviteret med og skal sidde i et panel af gæstedommere. 

Deltagerne skal lave en 3 retters menu baseret på regionens bedste råvarer.

Har jeg sommerfugle i maven?? JA - HELT VILDT. 
Ja, jeg ved jo godt, at det bør være forbeholdt de unge kokke, men jeg er på helt nyt territorium. Jeg har aldrig før prøvet at skulle bedømme mad i en konkurrence. Det beroliger mig dog, at det er de professionelle dommere, som afgør landskampen.

Det bliver spændende, om de unge danske kokke kan vinde over holdene fra Spanien og England.

Du kan læse mere om Nations Cup her.

Mere herfra efter tirsdag.

Mexikansk kylling med chilibønnegryde

Oftest falder valget på oksekød, når jeg skal lave noget med brune bønner. Her i ugen havde jeg lyst til noget lettere kød, hvilket blev til nogle kyllingebryster. På min løbetur fik jeg tænkt en opskrift igennem og så var det bare at gå i gang.
Et hurtigt måltid at tilberede. Smagen var helt i top ... fyldt med proteiner og knald på smagen. Det kunne godt blive en af klassikerne på de travle dage.

3 kyllingebryster skåret i grove strimler

marinade til kyllingen:
olivenolie
Worchestershire sauce
mexicansk chili, stødt
oregano
spidskommen
koriander
salt
sort peber
Bland marianden og vend kyllingekødet rundt i det.
Steg på en varm pande i olivenolie - kun ca 2 min pr side. Læg op i et fad og hold det varmt.
De få minutters stegning gør, at brystet bevarer saftigheden.

Bønnechiligryde
olivenolie
2 løg
2 skalotteløg
2 fed hvidløg
1 stor rød snackpeber
1 rød frisk chili
1 tsk spidskommen
½ tsk st koriander
½-1 tsk chipotle
2 spsk tomatpuré
1 dåse hakkede tomater
et par dl kyllingefond
2 dåser brune bønner
2 tsk god kakao
lidt Worchestershire sauce
salt, peber
frisk koriander
Hak løgene og svits i olivenolie, til de begynder at blive bløde. Tilsæt derefter strimlet peberfrugt, hakket hvidløg, chili og svits ved ikke for høj varme, til de også bliver lidt bløde. Svits spidskommen og koriander med.
Rist tomatpuréen et øjeblik, tilsæt hakkede tomater, fond og bønner. Lad det simre 10 minutters tid. Smag til med kakao, Worchestershire sauce, salt og peber.

Jeg serverede med en grov tortilla og et drys frisk koriander. Man kunne lige så vel vælge noget godt brød, ris eller lignende.

Sommerlig omelet med røget kylling

Jeg er ikke altid den store fan af rugbrødsmadder i weekenden, derfor forsøger jeg altid at anstrenge mig for at pifte frokosten lidt op i på de dage. Små pastaretter, tærter og omeletter er gode bud på "lidt ekstra". 

Æg er en forunderlig størrelse. Det er nok en af de råvarer jeg kan blive mest fascineret af. Den lille hvide sag med den gule midte. De egenskaber ægget indeholder, de tusindvis af anvendelsesmuligheder det indeholder i både det salte og det søde køkken. FANTASTISK!

Sommerlig omelet
olivenolie
3 små bananskalotteløg
10 søde cherrytomater
en rest røget kylling, ca 200 g (eller kogt, stegt kylling, hamburgerryg, bacon eller røget laks ....)
6 gode øko æg
2 spsk flødeost
en håndfuld krydderurter
½ dl fløde
1 dl revet ost f.eks. Präst, Grana Padano eller lignende
havsalt
friskkværnet peber
Snit løget i tynde strimler, svits i olie til de er næsten møre. Tilsæt kyllingen og svits med et øjeblik.
Pisk flødeosten sammen med lidt af fløden for at blødgøre den. Pisk æggene let sammen og flødeblandingen heri. Tilsæt hakkede krydderurter, ost, salt og peber. Fordel fyldet jævnt på panden, halvér tomaterne og placer dem med snitfladen nedad rundt på panden. Hæld æggeblandingen over og lad den fordele sig jævn.
Steg ved ikke al for høj varme. Stik en paletkniv ned igennem æggemassen af og til, så massen langsomt kan stivne. Når det meste af massen er stivnet, kan man lægge et låg over omeletten eller dække med staniol og stege færdig. Eller man kan stoppe den ind under grillen i ovnen, hvis du har en pande, som kan tåle dette.

Server med godt rugbrød eller grove boller.

lørdag den 18. juni 2011

Hasselnøddegelato / italiensk is med hasselnødder

Hasselnøddegelato med et drys af Valrhonas Caraïbe
Min nye erhvervelse er blevet indviet ... En Nemox ismaskine, som på ganske få dage har rejst op igennem Europa fra Italien til mit køkken, er nu taget i brug.
Vidunderet!
Der er farligt i blogland ... man bliver inspireret, og det er ikke kun til at udforske nye retter, men også til at shoppe på et seriøst plan. Jeg har nysgerrigt fulgt med hos Heidi, som havde købt den samme ismaskine og andre bloggere, Brdr Price, som alle lovpriser den lille maskine og hvad den kan gøre for én. Pludselig kunne jeg slet, slet ikke få tanken ud af mit hoved. Jeg måtte eje en kompressordrevet én af slagsen. Jeg har i mange år haft en lille ismaskine. En af dem, hvor man skal fryse skålen et døgn, før man kan lave is. Den fik jeg bare ikke brugt. Men nu kan der laves is på kort tid.

Hos Frk Frost, en skøn iscafé med italiensk is i Viborg, får jeg næsten altid enten isen med hassenødder eller pistacienødder. Begge isvarianter har en intens nøddesmag, som er helt uovertruffen. Derfor måtte mit første isprojekt blive en af disse. Jeg valgte hasselnødden, da det er nemmere at finde i butikkerne og prisen også er mere overkommelig. Det var jo ikke til at vide, om den første portion ville lykkes eller ej.

Den lykkes!! Og SUK - det smager fortryllende.

Jeg har taget udgangspunkt i denne opskrift hos Iselsker.

Hasselnøddegelato
200 g hasselnødder
De ristes i ovnen ved 180 grader i ca. 5-8 minutter, hvorefter de gnides i mod hinanden for at få skallen til at drysse af. Jeg puttede dem i et viskestykker og boksede/gned nødderne mod hinanden inde i stykket. Jeg gav nogle af de mest genstridige nødder nogle ekstra minutter i ovnen.
Jeg ved ikke, hvor meget det betyder, om man får absolut al hinde væk. Det lykkedes ikke helt for mig, og smagen på isen var jo stadig i top.

Smart måde til afskalning af hasselnødder modtages gerne!! Tror, at jeg på et tidspunkt har fået et råd, men jeg kan bare ikke finde den i alle blogindlæggene.

1 dl fløde
3 dl sødmælk
3 dl minimælk
(ekstra mælk/fløde til at spæde op med)

3/4 vanillestang
150 g rørsukker
4 æggeblommer

Fløde, mælk og hasselnødder blandes i en gryde, som varmes langsomt op, hvorefter det småsimrer 5-10 minutter. Herefter får nødderne lov at trække i mælkeblandingen i ½ times tid.
Mælkeblandingen med nødderne blendes grundigt, hvorefter massen hældes igennem en sigte dækket med et klæde. Jeg hjalp processen lidt på vej ved at vride/presse væden forsigtigt igennem klædet. Ellers tager det lang tid! Og til sidst vrides kraftigt for at få mest muligt af kraften fra hasselnødderne med.

Mål mælken op og spæd med fløde/mælk, så du har 7 dl. Der manglede 2 dl, da jeg målte op. Og valgte 1 dl piskefløde og 1 dl sødmælk. Hæld mælkeblandingen i en gryde. Fjern marven i vanillestangen og smid den tømte stang i mælken. Varm mælken op. Det må ikke koge, men lige før kogepunktet.

Pisk æg, sukker og vanillekornene til en luftig, skummende masse. Tilsæt et par dl af den varme mælk og rør godt sammen med æggene. Hæld æggene over i mælkeblandingen, bland godt og varm massen op til 85 grader til det tykner. Det må IKKE koge. Tag af varmen, hæld massen igennem en sigte og sæt til afkøling.

Jeg var meget utålmodig, så massen blev først kølet af ved at placere skålen i en vask fyldt med koldt vand og fryselementer (isterninger havde nok været smartere, men havde ikke nogle).
Og derefter et par timer i køleskabet.

Massen køres på ismaskinen og VUPTI, så er der is på ca. 20 minutter.
 
Note: Himmelsk is, hvis man elsker smagen er hasselnødder .. jeg vidste faktisk ikke, at jeg ville være så vild med hasselnøddeis. Jeg er ikke specielt fan af hele hasselnødder, men isen er noget ganske andet. Det er en virkelig rig, nuanceret nøddesmag.

Det er altid lidt besværligt at lave is de første par gange. Jeg var ikke særlig struktureret ift at bruge skåle, blender osv. Det gav en del opvask, men det er sådan noget, som altid sker for mig, når jeg starter med et nyt projekt. Det bliver bedre efter et par gange!
Det er, som skrevet, lidt bøvlet at afskalle nødderne, men det er hvert minuts "slid" værd.

Jeg glæder mig til at lege videre med min nye ven!!

onsdag den 15. juni 2011

Sweetdeal på Slukefter Kro

I fredags indløste vi endnu en af de Sweetdeals, vi har erhvervet os over foråret.

Turen gik til Slukefter Kro ved Vojens. 
Vi ankom ved 15.30-tiden, hvor vi fik udleveret nøglen til vores værelse. Vi fik samtidig at vide, at eftermiddagskaffen var serveret på en buffet, hvor vi bare kunne tage for os indtil kl. 16.30. Middagen ville blive serveret kl 18.00 og der var ikke mulighed for at ændre dette tidspunkt.
Vi smed derfor hurtigt kufferterne ind på værelset og gik til kaffebuffetten ... som bestod af en kande kaffe, en kande the og 1/4 lagkage .......... Men har lige google buffet, som i bund og grund blot er en "metode til servering, hvor gæsten forsyner sig selv" ... og det gjorde vi så ;)

Vi gik en lille tur og gjorde os derefter klar til middagen.

Menuen følger her ....

Den første ret var en ørredmousse, lidt røget laks, en lillebitte smule stenbiderrogn, salat, bønnespirer og en balsamicodressing.
En cremet mousse med en fin smag, men hvor fisken forsvandt lidt, da den var meget blendet og tilført meget "creme". Det mest spændende var den lille bordeaux krydderurt, som havde en skarp og spændende smag ... jeg er dog ikke helt klar på, hvad det er for en urt.
På bordet stod en kurv med hjemmebagt brød ... godt krydret med kardemomme. Dvs smagen var meget a la varme hveder. Pudsigt som kuvertbrød til laks og unghaneterrine.
Anden ret gav mig én tank: SPØJST! Underlig sammensætning. Da tallerkenen blev sat på bordet, steg en stærk karryduft op i næsebordene. Det var karry-marinerede/syltede perleløg, der omringede en unghaneterrine på syltede rødløg, saltede (let bløde) mandler og lidt urter. Smagen var god på terrinen ... men terrinen og de røde løg fik mig til at tænke på julepaté og karryløgene var bare mystiske i den sammensætning.
Hovedretten bød på flapp meat ... som man kan se på billedet var det i mine øjne sønderstegt. Det var hverken tørt eller sejt ... faktisk vældig mørt, men bare stegt alt, alt for længe - så længe, at det nærmest smuldrede.
Dertil Pommes Anna, grønne asparges, gulerodspure og en rigtig smagfuld sauce.
En ostetallerken: et stykke tallegio, et stykke røget brie og en gorgonzola. Dertil ristet rugbrød og syltede valnødder...
Desserten ... som efter min mening var middagens højdepunkt var denne skovbærsirup med en tung, intens chokoladekage og en sorbet på rabarber og jordbær. Det var lækkert - den sorbet skal jeg forsøge at efterligne, når min nye investering  .... snart kommer ind af døren :)
Denne Sweetdeal lød på "et yderst luksuriøst ophold for 2 personer i dejlige omgivelser nær Vojens. I får en gastronomisk oplevelse i særklasse, når kroen byder på deres 5 retters menu med tilhørende vine"... for 995 kr. Og ja, til prisen kan man jo ikke forvente høj gastronomi og det var vi indstillede på. Og så alligevel ikke, da ordene jo står skrevet.
Hurtigt ser man, at luksuriøst også er et for stort ord for Slukefter Kro ... i forhold til bygninger, værelser, borddækning, kagebord osv. Betjeningen var der også meget tilbage at ønske sig. Tjenerne var meget lidt i restauranten. Dvs. der var meget begrænset mulighed for at bestille ekstra vin eller spørge til maden.

Jeg synes, at det er ærgerligt, at kroen vil sælge deres produkt med disse pompøse ord. For det holder ikke! Det var absolut fin og ok mad til prisen, men så heller ikke mere. Derfor ville jeg ønske, at de kaldte det for, hvad det var ... en afslappet middag på en gammel kro. Havde det været tilfældet, var vi taget fra kroen med en mere tilfreds fornemmelse.

søndag den 12. juni 2011

Helstegt oksemørbrad med nye kartofler, auberginesalat med tahincreme og avocado/jordbærsalat

Aubergine er ikke en grøntsag, som jeg har forsøgt mig meget med. Jeg synes dog altid, at de ser tiltrækkende og indbydende ud, når de ligger hos grønthandleren. I sidste uge røg der en med hjem i posen og i går måtte jeg finde ud af, hvad jeg skulle få ud af den.

Jeg bryder mig ikke så meget om den konsistens aubergine får f.eks. i ratatouille eller moussaka. Derfor gik jeg efter en variation, hvor aubergineskiver bliver ristede og får lidt sprødhed. Det var et godt valg. Jeg er ikke skræmt væk .. og har nu mod på at eksperimentere noget mere med den grøntsag.

Auberginesalaten har jeg fundet inspiration til i bogen Suveræne salater og brilliante buffeter af Sonja Bock og Tina Scheftelowitz.

Kalvemørbrad
Ca 1 kg
Friskkværnet peber
Sættes i en ovn ved 175 grader med et stegetermometer stukket i.
Ca. ved 40 graders kernetemperatur skruede jeg op for varmen til 225 grader, til stegen viser 53 grader. Stegen tages ud, pakkes ind og hviler gerne 20-30 minutter. Temperaturen vil da stige yderligere nogle grader. Min endte på omkring 58 grader og var stadig lidt rød i midten, som jeg absolut synes, at den skal være. Men det er jo en smagssag.

Auberginesalat med tahincreme
Tahincreme:
1 dl græsk yoghurt
1 spsk creme fraiche
1-2 tsk æblecidereddike
2 tsk tahin (jeg vil nøjes med 1 tsk en anden gang)
50 g Feta
1-2 fed hvidløg, rives
1 spsk olivenolie
en dusk citrontimian, hakkes
en dusk persille, hakkes
salt, peber
Mos fetaen og bland med alle de øvrige ingredienser. Smag til med tahin, eddike, salt og peber til den rette smag.
Auberginesalat:
1 aubergine

salt
peber
olivenolie
2 store bøftomater
et drys sukker
en dusk persille
Start med at skære auberginen i tynde skiver. Læg på et fad og drys godt med salt. Lad stå i mindst ½ time. Saltet trækker bitterstoffer og vand ud af auberginen.
Skyl aubergineskiverne godt i koldt vand, lad dryppe godt af og dup skiverne helt tørre for vand.
Krydr skiverne med peber og evt lidt salt (jeg synes, at var salte nok allerede). Steg ved ikke al for hård varme i olivenolie til skiverne er gyldne. Lad dryppe af på køkkenrulle.

Skær tomaterne i tynde skiver, og da tomaterne ikke har den fulde smag endnu, gav jeg dem et lille drys sukker.
Læg tomaterne i et lag på et fad, drys med hakket persille, og læg nogle små skefulde af tahincremen oven på. Læg de ristede aubergineskiver øverst. Drys evt med lidt mere persille og citrontimian.

Note: Jeg synes at smagen fra tahin blev for markant. Dressingen blev temmelig bitter. Men ellers kan jeg godt se idéen med en yoghurt/hvidløgsdip til sprøde auberginer. Det kan anbefales.
 

Avocado/jordbærsalat


1 stor avocado
1 spsk æblecidereddike
1 tsk mælkebøttesirup (anden sirup eller honning)
10 små jordbær
1 tynd porre
jordbærmynte
salt, peber
Skær avocadoen i passende bider, dryp med æblecidereddike og sirup. Vend godt rundt.
Snit jordbær i skiver og porre i strimler eller ringe. Hak mynten fint. Bland det hele forsigtigt, så avocadoen ikke går i smadder. Smag til med salt og peber.

Note: Frisk og dejlig sommersalat. Jordbærmynten har den skønneste duft af søde, modne jordbær. Smagen er dog mest myntet.

Vi fik små nye kartofler til ... og jeg må sige, at jeg kunne have spist mig mæt alene i dem. Fantastisk guld fra jorden!!