mandag den 27. august 2012

Solbærvodka/likør x 3

Sidste år startede min Fine Ven og jeg en ny juletradition. En dag imellem jul og nytår drikker vi likører, som var vi gamle kultiverede tanter. Vi håber, at det må vare ved i mange, mange år - og at vi som 70+ stadig nyder at sidde og skvadre og indtage søde dråber.

Man må være i god tid til denne tradition og få brygget nogle likører her i sensommeren, som vi kan nyde om  ca. 4 (FIRE) måneder.

Solbærvodka/solbærlikør er et must - smager som saftevand med en lidt sjovere virkning.

Det blev til hele 3 versioner. Den første startede jeg med at brygge i Sverige, hvor der står en hel række af store solbærbuske. 

Da vi ramte Danmark igen, var vores egne buske fyldt med fuldmodne bær, så det var bare med at komme igang med at plukke. Ikke det sjoveste job, men det lønner sig.

Opskrifterne er blot vejledende. Man må prøve sig lidt frem for at finde en version med rette sødme.

Lidhult-vodkaen
ca 2 dl solbær
1 stang vanille 
ca 3 dl vodka
ca 1 dl sukker
Alt hældes på glas. Glasset vendes nu og da for at få sukkeret opløst.
Lad stå en måned og filtrer solbærrene fra.

Note:
En fin smag af vanille og solbær, som klæder hinanden. Ikke så sød, som de andre - man kan evt. tilføje mere sukker efterfølgende.

Solbærvodka med solbærblade
300 g solbær
200 g sukker
4 solbærblade
vodka
Alt hældes på glas, vodka fyldes på til det hele er dækket. Glasset vendes nu og da for at få sukkeret opløst.
Lad stå en måned og filtrer solbærrene fra.

Note:
Dejlig sød solbærsaft ;o) Solbærbladene forstærker solbærsmagen.

Opdatering 8/12-12
Til julefrokosten på jobbet blev denne vinderen. En skøn, skøn smag af solbær og tilpas sødme.

Solbærvodka med stjerneanis
250 g solbær
200 g sukker
1 stjerneanis
vodka
Alt hældes på glas, vodka fyldes på til det hele er dækket. Glasset vendes nu og da for at få sukkeret opløst.
Lad stå en måned og filtrer solbærrene fra.

Note:
Smagen og duften fra stjerneanis træder tydeligt frem. Solbær og lakridsnoter matcher hinanden godt.

Glæder mig til at smage nærmere. I går var blot nogle dråber - det bliver nok lidt mere i juledagene....

søndag den 26. august 2012

Svinekotelet med æblesmørmarinade, perlebygsalat med spidskål og solbærvinaigrette

Jeg købte i fredags et par store svinekoteletter med tanke for, at de skulle grilles med en sødlig barbecuesauce.
Da Klidmoster kommenterede på Piskerisets æblesmør-indlæg omkring anvendelsen af æblesmørret til en grillmarinade, var jeg nødt til straks at koge æblesmør.

Marinade:
2 spsk æblesmør
1 spsk ketchup
1 spsk Dijon sennep
1 stort fed fintrevet hvidløg
2 tsk æblecidereddike
2 spsk olivenolie
salt, peber
Marinaden røres sammen. 

Koteletterne lægges i en pose og marinaden hældes ved og masseres godt rundt om kødet. Lad marinere nogle timer i køleskabet.

Tag posen med koteletter ud af køleskabet ½-1 time før, de skal steges for at undgå, at de er køleskabskolde, når de skal på den brandvarme pande.

Sæt varme under grillpanden og lad den stå i nogle minutter. Den skal blive brandvarm, før koteletterne lægges på. Steg koteletterne ca. 5 min pr side. Jeg stegte 2 minutter ved ret hård varme og der efter 3 minutter ved svag varme, vendte koteletterne og gjorde det samme en gang til. Afhænger af tykkelsen på koteletterne, disse var ca 4 cm tykke. 
 
 
Jeg havde egentligt planlagt, at jeg ville lave Klidmosters kartoffelpuré med salvie til koteletterne ... men dovenskaben kom over mig. Jeg orkede hverken at grave kartofler op, smadre i jord eller skrabe dem. Energien var til at sondere viktualieskabet og der lå en pose perlebyg.

Det blev til en dejlig mættende salat med sødme, syre og sprødhed. Jeg er ret vild med det bid, som der er i perlebyggen. Det er vist en ingrediens, som jeg må bruge noget mere.
Spidskålssalat med perlebyg og æble
Dressing:
4 spsk solbæreddike (æblecidereddike, hindbæreddike, balsamico eller lignende)
2 tsk agavenektar (sirup, sukker, honning eller lignende)
salt, peber
2-3 spsk olivenolie
½ finthakket rødløg
Alle ingredienser piskes godt sammen

Salaten:
½ spidskål
1 æble
1/4 agurk uden kerner
2-3 spsk hakkede tranebær
et par håndfulde små tomater
ca 1-2 dl perlebyg
Kog perlebyggen.
Snit kålen fint og bland i dressingen. For at gøre kålen lidt mere tyggevenlig, kan det være godt at massere kålen lidt. Jeg valgte at bruge min Caipirinha-støder og mase kålen lidt.
Bland nu fintsnittet agurk, æble, tranebær og perlebyg i. Sæt koldt. Inden servering blandes tomaterne i - de mister smag, hvis de kommer med i køleskabet.
 Med fordel kan der drysses en håndfuld ristede nødder over salaten.

Note:
En skøn middag. Æble og svin er et match from heaven! Æblesmørret får vist hurtigt ben at gå på.

Som en lille appetizer fik vi disse små brød. Ristet surdejsflûtes med avocadocreme blandet af en moden avocado, citronsaft, hakkede soltørrede cherrytomater, ½ frisk grøn chili, salt og peber. Nemt og rart!

lørdag den 25. august 2012

Solbæreddike

Da vi kom fra Sverige var solbærbuskene klar til at blive plukket. Der blev lavet solbærvodka og solbæreddike af bærrene. Det er først nu jeg har fået smagt solbæreddiken, derfor først et indlæg om den nu. Jeg fandt opskriften og fremgangsmåden hos Heidis Verden. Det er virkelig en nem måde at lave sin egen frugteddike på.

Den smager skønt og kraftigt af solbær - og farven er fantastisk. Jeg vil bruge den i salatdressinger sammen med god olivenolie, honning/sirup, salt og peber bliver det et dejligt pift til f.eks. spidskålssalat. Den vil også blive brugt til at smage vildtsaucer og simrerretter til med.

200 g solbær
1½ spsk rørsukker
1½ dl hvidvinseddike

Det hele blandes godt sammen, solbærrene masses ud i eddiken og sukkeret. Lad stå tildækket og mas rundt i solbærrene ind imellem i løbet af 1-2 døgn.
Si bærrene fra og hæl på en steriliseret flaske.

Æblesmør


Æblesmør er en af de ting, som har gået sin sejrsgang i blogland. Pulled pork, Verdens bedste brød, Madame Mangors vanillekranse osv. - der går mode i retterne og der er nogle klassikere, som vi alle bare må prøve at lave.

Her er det æblesmørret, som nu kom på menuen i går. Jeg så, at Piskeriset havde lavet en portion her. Jeg har egentligt drømt om at smage æblesmør siden, jeg så Sif lave smørret for snart længe, længe siden. Og med Klidmosters fif om, at smørret ville gøre sig godt i en marinade til noget svinekød - var der ikke langt til handling. Der var smuttet 2 store svinekotelletter i kurven, der skal på menuen i aften. Derfor op på cyklen, ud af banestien og plukke nogle (ikke helt modne) og syrlige æbler. De fungerede fortrinligt. Æblerne kogte nemt ud og havde perfekt syrlighed.

Jeg valgt at bruge sukkervariationer, som smagsgiver til æblerne sammen med vanille. Muscovadosukkeret indeholde noter af lakrids og skøn mørk smag, hyldeblomstsukkeret giver et fint, fint strejf af hyldeblomst, som går rigtigt godt til æblerne.

Æblesmør
1½ kg æbler med skrog og skræl
4 dl vand
130 g mørk muscovadosukker
200 g rørsukker
100 g hyldeblomstsukker
ca 1/4 tsk havsalt
2 vanillestænger

Æblerne skæres blot i kvarte og hældes i en gryde sammen med vandet. Gryden sættes til at koge og man må røre lidt rundt i æblerne for at få dem alle kogt møre. Jeg tog ikke tid, men det tog ca ½ time. Dette afhænger af æblesorten, om det er en sort, der hurtigt koger mør.

Æblerne passeres nu igennem en sigte. Hvis man bruger en stor øse, er det nemt at få mosen presset igennem sigten. Fjern skrog og skræl fra sigten af og til i processen. Der blev ca 1 L mos.
Jeg valgte en stor sautépande at koge mosen i. En stor overflade gør, at fordampningen sker hurtigere.
Tilsæt sukker, marven fra vanillestængerne og stænger til mosen.
Rør rundt og lad nu mosen koge ind.
Efter ca 2 timer var massen ret fast. Hvis man fører skeen igennem æblesmørret, løber den ikke sammen igen.
Æblesmørret hældes herefter på steriliserede glas. Jeg vaskede glasene af, stillede dem i en kold ovn, tændte på 100 grader og da temperaturen nåede dette punkt, lod jeg glassene stå derinde i 10 minutter. Fif fra Sif!! Super nemt måde at ordne glas på!


Jeg har indtil nu brugt æblesmørret til min morgenmad - skyr, A 38, hjemmelavet müsli med hindbær og en skefuld æblesmør: himmelsk morgenmad!
Derudover kan det bruges på brød, oven på osten, som tilbehør til stegeretter, marinade, dressing osv.

Æblesmørret er let krydret, æblesmagen træder fint frem sammen med vanille, mørk sukker og hyldeblomst.

Jeg bruger dette skønne sukker, købt hos Camilla Plum - det er sødt, mørk, med lakridsnoter og blødt og lækker!!

fredag den 24. august 2012

Henkogte tomater a la Plum


Tomatsæsonen er på sit højeste og der er godt gang i drivhuset. Jeg faldt over dette indlæg om, hvordan man kan gemme tomater på glas ved henkogning. Det er såre simpelt og jeg har ledt efter en anden måde at gemme den gode sommersmag på end blot at fryse tomaterne.

Jeg har ikke målt ingredienser af. Man man kan kigge her og her og få sig nogle retningslinier.
Til krydringen brugte jeg følgende:
Basilikum
Salvie
Timian
Rosmarin
Hvidløgsfed, skåret i halve eller kvarte

Sorte peberkorn knust i morter
Chiliflager -(i nogle af glassene)
Et drys salt og sukker

Æblecidereddike
Olivenolie, en frugtrig en fra Gaea
 
I et rengjort sylteglas stoppede jeg tomater skåret i passende stykker (jeg flåede dem ikke, hvilket man godt kan gøre, hvis man ikke ønsker skallen i, når man f.eks. laver en pastasauce). Ind imellem tilføjede jeg der lidt hvidløg, krydderurter, et drys peber, et nip salt og et nip sukker (jeg vil tro, at det var ca 1/4 tsk af hver - jeg tænker, at man altid kan tilføje ekstra smag, når man bruger glastomaterne senere .. nemmere end hvis man har puttet for meget i til en start). Derudover ca 1 tsk æblecidereddike og så opfyldning med olivenolie (ca ½ dl pr glas).


Så er det bare at stille alle glassene med låg på i en bradepande med vand i ind i ovnen ved 120 grader. Lågene må ikke være skruet helt fast, da dampen skal kunne slippe ud.

Når de bobler let/simrer efter nogle timer (der står ca 1½ time i opskriften, men mine fik mindst 2½ time), tages bradepanden ud og man skruer låget helt fast på. Sluk for ovnen og ind med bradepanden igen. Nu skal glassene stå i ovnen til de er kolde.

Det er vigtigt at checke om glassene slutter helt tæt, når ovnen er blevet kold. Hvis dette ikke er tilfældet, er man nødt til at give dem en tur til ... eller som jeg med det ene glas, det skete med, lave en hurtig ret med tomaterne i.

Opbevar et mørkt og køligt sted. Det er ikke nødvendigt, at de står i køleskabet.

Nu er der hjemmelavede, solmodne og knald-på-smagen-tomater til vintermånederne. Og de smager fantastisk af lige præcis hvad de er: solmodne tomater, friske krydderurter og god olivenolie. Der er ingen tvivl om, at jeg skal have lavet nogle flere i løbet af den næste måneds tid.


søndag den 12. august 2012

Grillede laksepakker med spidskål, dild og citrontimian ... og lidt om glæden ved gode råvarer

Det er lige til at blive høj af med alle de skønne råvarer, der er i øjeblikket. Jeg bliver simpelthen så glad. I weekenden har der været internationale markedsdage i Viborg. Dette betød at jeg fik et stort stykke creamet, lagret hollandsk Gouda og nogle super lækre aromatiske soltørrede cherrytomater fra Italien med mig hjem. Derudover var der almindelig torvedag, hvor et par økologiske grøntsagsboder solgte mig porre, spidskål og hvidløg.

I haven bugner det med løg, aspargeskartofler, krydderurter og i drivhuset pibler det frem med skønne tomater og agurker. Alt dette gør det bare en tand sjovere at lave mad samtidig med, at simpelt tilbehør, som f.eks. tomatsalat, smager helt fantastisk på denne årstid.
 
En anden ting, som glæder mit madhjerte er, at vi igen i Viborg har fået en fiskeforretning. Derfor forsøger jeg igen at have mindst en fiskedag om ugen. Jeg elsker fisk, så ved egentligt ikke, hvorfor vi ikke får det oftere.
I sidste uge var det havtaske, jeg havde med hjem. I denne weekend tog jeg et mere "sikkert" valg - et stykke laks.
I går blev grillen tændt op og laksen fik fint selskab af det økologisk spidskål, smør, krydderurter - inspireret af denne opskrift.

1 spidskål
en stor håndfuld frisk citron timian
10-15 små soltørrede cherrytomater (eller 5-10 af de store)
1 økologisk citron
600 g laks
salt, peber
20 g smør
et bundt frisk dild

Fjern de yderste blade af spidskålen samt stokken, snit kålen fint. Tag 2 stykker stanniol på ca 40-50 cm og fordel spidskålen herpå.

Drys med den skyllede og tørrede citrontimian, hakkede soltørrede tomater, lidt revet citronskal, en smule citronsaft og lidt salt (ikke for meget, da de soltørrede tomater er ret saltede i sig selv, alternativt kan man lade tomaterne overhælde med kogende vand og lade dem stå et øjeblik, inden de drænes).
Læg også et små tern smør over kålen og nogle dildkviste.
Laksen skæres ud i 4 filetter og lægges oven på kålen. Kværn peber på fisken, drys med havsalt og læg nogle kviste dild ovenpå.
Luk pakkerne godt sammen.
Pakkerne grilles ved indirekte varme ca 12-15 minutter. Man kan prøve at tage en pakke af grillen efter 12 minutter og vurdere, om fisken er tilberedt. Men hellere give fisken et par minutter for lidt end for meget. Overtilberedt fisk er så kedeligt!! Den skal være saftig og blød.
Så er det blot at servere med f.eks. nye aspargeskartofler vendt i lidt smør og havsalt, en tomatsalat med masser af rødløg.

Det er en rigtig sommermiddag og fik dommen: "Absolut godkendt!"... Spidskålen smager skønt sammen med dild, citrontimian, citronskal og saft og bevarer noget af sin sprødhed.

fredag den 10. august 2012

Herlige wontons

Wontons har været på min "to-do-liste" igennem flere år. Som så tit, når jeg har set noget, som jeg må prøve, går der ALT for lang tid, inden jeg får taget mig sammen. Igen må jeg sande, at det for tåbeligt!! For disse wonton er så fabelagtigt lækre, at man næsten må knibe en lille tåre - og det er ganske sandt!

Jeg lod mig inspirere af CPHfoodie's opskrift, som var såre simpel at gå i gang med. Det er sådan en ret, som ser ud til at være meget mere bøvlet, end den rent faktisk er. Der er lidt "folde"-arbejde, men det er hyggeligt og meditativt. Fyldet skal blot røres sammen og fyldes råt i wontonpladerne.

Man kan selv lave sin wontondej, men der sprang jeg over, hvor gærdet er lavest og købte en pakke i en af de små etniske butikker. Dejen findes på frost og tør op i løbet af en times tid. Dejen er virkelig lækker - blød og smidig. Sådan en pakke kostede kun 15 eller 20 kr og der er ca 50 dejlplader i pakken.

Fyldet:
(ca 40 wontons)
300 g hakket svinekød
100 g kinakål, fintsnittet
3 forårsløg, fintsnittet
1 snackpeber, fintsnittet
2 fed hvidløg
en stump ingefær, fintrevet svarende til ca 2 tsk
en stor håndfuld frisk koriander, finthakket
2 tsk sesamolie
ca 1 tsk sambal oelek
1-2 spsk risvineddike
1-2 tsk rørsukker
soyasauce
evt. lidt salt
Alle ingredienser røres godt sammen og får lov at trække en halvtimes tid i køleskabet.
Smag til med soya, evt. salt, rørsukker, sambal oelek og risvineddike. Der skal være en god balance imellem salt, sødt, stærkt og syrligt.
Så er der gjort klar til at lave små wontons - en lille skefuld fyld lægges midt på dejpladen, pensel rundt om fyldt med en lille smule vand og fold dejen omkring  fyldet. Poserne skal klemmes godt sammen, så de ikke går op under tilberedningen.
Man kan enten folde dem som små poser, som her...
Eller lave dem mere kantede, som her...
Nu skal de små wontons steges i en smagsneutral olie ved medium varme ca. 3-6 minutter til de er gyldne under bunden. På en stor pande kunne jeg have ca 17-20 wontons - de skal ikke stå alt for tæt, da de så klistrer sammen.
Herefter hældes 1½-2 dl vand ved, panden dækkes med sølvpapir og simrer/damper videre i 5-10 minutter. Hold øje med at vandet fordamper og at de små wontons er møre og færdige. Man kan skære en enkelt pose over for at se, om farsen er tilberedt.

Så er det blot at servere med soyasauce og f.eks. denne lækre chiliglaze.

Note:
Det er bare hyggemad, når det er bedst. Fik komplementer, som var nærmest tårevædede af min veninde og Gustav kaldte dem "herlige" ... ikke et normalt i ord i hans vokabularium, hvilket må tolkes meget postivt.
Jeg kan ikke vente til, at jeg igen skal eksperimentere med andet fyldt, som f.eks. rå tigerrejer eller kylling.

Jeg tilberedte kun halvdelen af portionen den første dag. Lod resten farsen stå i en skål i køleskabet og pakkede wontondejen i en plastik pose. Næste dag lavede jeg resten - og her skulle jeg blot hælde lidt væde fra farsen inden.

lørdag den 4. august 2012

Chokoladebrownie med havsaltet karamelsauce

Til desserten i mandags var det kagen, som det hele tog sit udgangspunkt i ... en smovset, chokoladerig og lækker brownie med karamelsauce. Opskriften er fra Mad og Venner, August 2010. Der er ikke så meget at sige andet end LÆKKER-LÆKKER-LÆKKER!

Start med at lave karamelsaucen.

Havsaltet karamelsauce:

225 g sukker
2 spsk lys sirup
1½ dl fløde
1 stang vanille
1 tsk flagesalt, havsalt
Sukker og sirup smeltes i en gryde, til det er lysebrunt (tag hellere gryden af for tidligt end for sent - karamellen vil blive ved med at brune også efter, at den er taget af varmen). Det er vigtigt ikke at røre rundt i karamellen, imens den smelter, da den ellers kan klumpe og krystallisere. Lad karamellen køle næsten helt af.
Fløde, salt og vanillekorn + vanillestangen koges op i en lille gryde.
Tilsæt flødeblandingen til den afkølede karamel og giv det et hurtigt opkog under kraftig omrøring.

Chokoladebrownie
Form på 25x25 cm
120 g god mørk chokolade 
100 g smør
1 nip salt
375 g sukker
3 æg
50 g lys sirup
150 g mel
Smelt chokolade, smør og salt over vandbad. Pisk sukker og æg helt lyst og skummende - pisk gerne mindst 5 minutter. Tilsæt herefter sirup og chokoladeblandingen. Melet vendes til sidst i dejen.
Kageformen dækkes med bagepapir og lidt mere end halvdelen af dejen fordeles og bages ved 180 grader i ca. 15-18 minutter.
Fordel nu karamelsaucen over kagen og resten af dejen fordeles sådan, at karamellen bliver dækket. Bag igen ca 18-22 minutter.
Pas på med at bage den for længe, kagen må gerne være lidt fugtig. Køl af og server f.eks. med denne lækre sorbet og måske en god vanilleis.

Note:
Det betaler sig at bruge en virkelig god chokolade i så enkelt en kage. Jeg brugte en blanding af Valrhonas Manjari og Michel Cluizels Mangaro Noir, begge chokolader har en syrlighed fra bær og frugter, som er skøn. Selvfølgelig kan andre gode chokolader også bruges!
Vi fik både sorbet og vanilleis til, men det havde været nok med sorbetten. Vanilleisen drukner lidt i de kraftige smage fra kage og sorbet.

fredag den 3. august 2012

Blåbærsorbet

I mandags fik jeg besøg af en kær veninde, som jeg skulle servere en middag for. Til Sverige havde jeg slæbt en ordentlig stak madmagasiner med. Der er skønt at sidde ude i solen og kigge i madmagasiner! Ofte læser jeg kun mine magasiner en enkelt gang, når jeg modtager dem. Jeg har dog fundet ud af, at hvis jeg hiver en stak med på ferie, så får jeg virkelig nærlæst dem og får på den måde mere glæde af dem (helt billige er de jo ikke...).

Jeg fandt en smækker opskrift på chokoladebrownie med saltet karamelsauce og var ikke i tvivl om, at den ville falde i smag hos os begge!!  

Til en tung chokoladekage må der gerne være et let syrligt modspil og da jeg stod med nogle lidt smattede blåbær, som jeg havde plukket i Sverige, var det oplagt at bruge dem til sorbet. Det var et godt valg - for sikke en lækker sorbet. Jeg er ellers mest til mælke-/flødeis, men denne sorbet er så lækker og cremet, at jeg må bøje mig. Her kan man ligefrem se, hvor cremet den er. Også selv om den har været i fryseren nu 3-4 dage, kan man stadig kugle den op direkte fra fryseren.
Sorbenten er et mix af en opskrift fra Mad & venner, August 2010  og Grydeskeens dejlig opskrift, som jeg også før har prøvet at lave. Opskriften på kagen kommer inden så længe her på bloggen.

Blåbærsorbet
ca. 1 L
300 g blåbær
200 g sukker
300 g vand
45 g glukosesirup
Saft fra ½-1 citron (smag til for den rette balance imellem sødme og syre)
4 g gelatinepulver
Bland sukker og gelatinepulver sammen.
Kog vand og glukosesirup op, så det smelter sammen. Tilsæt derefter sukker og gelatinepulveret, imens der røres godt rundt. Kog sirupmassen godt igennem et par minutter under omrøring.
Lad nu siruppen køle af. Den skal opbevares ved stuetemperatur, til den skal bruges. I køleskabet vil den stivne.
Bland blåbær og citronsaft med siruppen og blend dette grundigt. Hvis du ønsker en meget glat sorbet, som jeg - skal massen passeres igennem en fin sigte, så kerner og skal fjernes. Rør godt rundt i sigten, så mest mulig væde kommer i sorbetten.
Sæt nu skålen i køleskabet til massen er helt kold og kør på ismaskine. Eller hvis du ingen ismaskine har, kan du fryse isen i en boks og under indfrysningen, skal du piske isen godt igennem hver ½ time for at undgå iskrystaller.

Jeg brugte siruppen, inden den var helt kølet ned - nok stadig 50 grader.

Note:
Rosen har jeg givet i forhold til isen - prøv den!
Isen kan selvfølgelig laves med alle mulige andre bær, man må så muligvis justere lidt på mængden af bær.

Jeg har købt gelatinepulver i Matas. I bladet står, at man også kan bruge Melatin eller et geleringsmiddel fra Dr Oetker, dog skal Dr Oekers være uden konserveringsmiddel. Geleringsmidlet virker som stabilisator i isen.