Jeg har før blogget opskrifter på svinekæber –
her og
her. Der har det været mørk øl, som har været smagsgiver og ”braiseringsvæske” … sidste weekend skulle de sidste kæber, jeg havde i fryseren bruges. Så der skulle prøves med nogle andre ingredienser.
Rødvinsbraisering kan absolut anbefales ... hvad der er bedst ved jeg ikke helt.... Konklussionen er vist bare: langtidsbraiserede svinekæber smager altid godt!!!
Klidmoster havde fortalt mig, at jeg slet ikke behøvede at stå og skære senen af kæberne. Og det letter da godt nok det hele en hel del. Det blev lige nøjagtigt lige så fantastisk mør, som når jeg har stået og bakset med at snitte i kæberne inden.
Mørhed er netop det fantastiske ved svinekæber. Jeg synes, at det er en guddommelig spise … det er mørt, saftigt og helt fantastisk. Nu har jeg vist prist dette skænne stykke kød nok - men jeg synes bare, at alle skal hoppe ud i at lave svinekæber. Mange ser mærkeligt ud i ansigtet, når jeg nævner svinekæber, men det er et helt reelt stykke kød og ikke noget med tænder, gummer og hvad ordet
kæber ellers giver associationer til.
Det blev en kæmpe portion, mad nok til 6-7 (jyske) personer – vi fik til et par dage + en omgang til fryseren.
Rødvinsbraiserede svinekæber
smør, olivenolie
2 kg svinekæber
mel, salt, peber
2 store gulerødder
3 store skalotteløg
1 stor persillerod
3 fed hvidløg
1 stor kvist rosmarin
4 blade laurbær
1 tsk timian (eller en kvist frisk timian, vil nok være bedst)
1 fl rødvin
3-4 dl kalvefond
salt, peber
gastrik
blåbærsyltetøj
balsamico
sukker
maizena
ca. 2 dl fløde
evt. kulør
Tør kæberne og ryst dem i en pose med mel, salt og peber.
Brun smør og olie i en stor stegegryde. Steg i dette kæberne af nogle omgange. De skal have en god stegeskorpe. Tag op og læg til side.
Hak grøntsagerne i grove tern og svits også, til de er godt brunede.
Læg kæberne op i gryden igen, tilsæt rødvin og lad dette komme op og simre. Og tilsæt så kalvefonden, krydderurter og lad simre mindst 3 timer ved svag varme.
Tag herefter kødet op og hæld saucen igennem en sigte. Hæld saucen tilbage i gryden, kog op, tilsæt fløde, jævn med maizena – og smag til med gastrik, blåbærsyltetøj, balsamico, evt. sukker, salt og peber.
Man behøver ikke, at bruge alle disse ting til at smage til med – men lidt syrligt, lidt sødt, salt og peber … skaber harmonien. Jeg syntes, at det var lidt sjovt at søde med lidt blåbærsyltetøj … og det var en god idé.
Server med en god kartoffelmos.