mandag den 29. marts 2010

Pasta med spinat og æg




En skøn frokostret, som ikke tog lang tid at bikse sammen.
Retten udviklede sig stille og roligt ud fra de ting, som jeg havde ved hånden i køleskabet og fryseren… og med lysten til noget med æg.

Smagen er dejlig – milde og rene smagsindtryk. Spinat bliver jeg mere og mere vild med!

Samtidig er det en ret, som man variere i det uendelige og man behøver ikke at bruge så mange ingredienser, hvis listens længde skræmmer. Har man f.eks. ingen pasta, kan man tage en ordentlig bunke spinat og i stedet servere til noget groft rugbrød eller lækkert hjemmebagt grovbrød.

150 g frisk pasta – koges, skyldes og dryppes af.

1 tsk smør
et par håndfulde frossen bredbladet spinat
½ dl fløde
salt, peber, sukker
evt. lidt mel

4 tynde skiver hamburgerryg, lufttørret skinke, røget mørbrad, kylling …
40 g Feta i tern

3 spsk cremefraiche
1 tsk sennep
en lille håndfuld frisk basilikum

4 æg

½ kugle frisk mozarella

Læg den kogte pasta i bunden af et smurt fad.
Bland med tern af kød og Feta.

Smelt smør, tilsæt frossen spinat og fløde. Lad småsimre 3-5 minutter og smag til med salt, peber og et nip sukker.

Fordel spinatblandingen ud over pastaen – jævn evt. det sidste meget flydende sauce med lidt mel og kog godt igennem.

Slå æggene ud og læg i små fordybninger i fadet. Fordel den jævnede sauce rundt omkring æggene.
Dryp evt. æggene med nogle dråber fløde for at undgå en tør overflade.

Fordel små klumper af mozarella og drys med lidt salt og peber ovenpå æggene og mozarellaen.

Gratiner i ovnen ved 220 grader eller 200 graders varmluft i ca. 15 minutter – til æggene er, som du kan lide dem.

søndag den 28. marts 2010

Stenbiderrogn

Så fandt jeg også stenbiderrogn og serverede det for min 7 årige nevø i fredags. Han kunne lide det! Lidt sjovt at servere noget andet for ham. Oftest har han fået lasagne, når han er hos os. Men denne gang havde min bror belært ham om, at fasteren altså var i stand til at lave andet end lasagne .... så han havde bedt om, at jeg overraskede ham.

Det blev til stenbiderrogn på ristet toast med lidt cremefraiche og hakket rødløg. Enkelt, let og lidt eksklusivt på den danske sæson-agtige måde.
Hovedretten blev fyldte pandekager med den skønne mexicanske picadillo, som jeg havde en rest af i fryseren. Det var ikke 100 % på niveau med lasagne, sagde den lille dommer .... men næsten ;o)

fredag den 26. marts 2010

Det søde liv II





Markedsdagen i lørdags gik forrygende .. tingene blev nærmest revet væk.
Super sjovt og dejligt, at folk kunne lide "sagerne".

Jeg fik desværre ikke taget så mange billeder. Men udvalget var:
Påskeæg: ren marcipan, marcipan med nougatkerne, marcipan med citron

Nu står den på forskellige kageprojekter, islagkage og diverse mad til en kollegas søns barnedåb.
Men jeg pønser på at lave et "step-by-step" bolcheindlæg her en af dagene .... og lidt almindelig madlavning skal det også blive til!!

søndag den 21. marts 2010

Det søde liv

En større bolcheproduktion blev det til i weekenden. Hyggeligt igen at lave bolcher, det er efter hånden længe siden. Lidt for enhver smag :o)

Rabarberbolcher:
Søde lakridsbolcher ... Citron og kirsebærbolcher, før de pudres med flormelis...
Pudrede kirsebærbolcher.... Bolcher med citronolie ...Lakrids/salmiakbolcher...
Lakrids/salmiak og æble ...
Lakrids/chokoladebolcher...
Lakrids/chokoladekarameller og vaniliekarameller ...
Fyldige og skønne i smagen ... og hvorfor skulle man nøjes med de gode karameller til jul??? Ja, jeg spørger bare ;o)

Spinattærte


Det bliver ikke til så mange indlæg her på bloggen. Jeg har travlt med at lave forskellige søde sager til en markedsdag i næste weekend.

Lidt mad er det dog blevet til - blandt andet denne spinattærte, som min mor havde lavet sidste weekend. Den skulle prøves af.

Den er virkelig god og især lunet til madpakken, gjorde den lykke.

150 g bacon
1 æble
2 rødløg
600 g frossen helbladet spinat
4 plader butterdej
1½ dl cremefraiche
1 dl mælk
3 store æg
100 g Feta
1 tsk tørret timian
salt, peber
evt. en bakke cocktailpølser

Lad spinaten tø – evt. optøning i mikroovn. Pres helt fri for væde.

Svits bacon til det er sprødt. Læg til side på fedtsugende papir.
Steg æble- og rødløgsbåde bløde i baconfedtet – hvis det er meget magert bacon tilsæt en smule olivenolie.

Forbag butterdejsbunden ca. 10-15 minutter ved 200 grader.

Fordel spinaten, bacon og æble-/løgblandingen på den forbagte bund. Drys med timian. Fordel pølserne herover eller spring dette over.

Pisk æg, cremefraiche, mælk, salt og peber sammen og rør feta heri. Fordel over fyldet.

Bag ved 200 grader ca. 35 minutter.

Server med salat og oliven.

søndag den 14. marts 2010

Rødvinsbraiserede svinekæber - en gudespise!!

Jeg har før blogget opskrifter på svinekæber – her og her. Der har det været mørk øl, som har været smagsgiver og ”braiseringsvæske” … sidste weekend skulle de sidste kæber, jeg havde i fryseren bruges. Så der skulle prøves med nogle andre ingredienser.
Rødvinsbraisering kan absolut anbefales ... hvad der er bedst ved jeg ikke helt.... Konklussionen er vist bare: langtidsbraiserede svinekæber smager altid godt!!!

Klidmoster havde fortalt mig, at jeg slet ikke behøvede at stå og skære senen af kæberne. Og det letter da godt nok det hele en hel del. Det blev lige nøjagtigt lige så fantastisk mør, som når jeg har stået og bakset med at snitte i kæberne inden.

Mørhed er netop det fantastiske ved svinekæber. Jeg synes, at det er en guddommelig spise … det er mørt, saftigt og helt fantastisk. Nu har jeg vist prist dette skænne stykke kød nok - men jeg synes bare, at alle skal hoppe ud i at lave svinekæber. Mange ser mærkeligt ud i ansigtet, når jeg nævner svinekæber, men det er et helt reelt stykke kød og ikke noget med tænder, gummer og hvad ordet kæber ellers giver associationer til.

Det blev en kæmpe portion, mad nok til 6-7 (jyske) personer – vi fik til et par dage + en omgang til fryseren.

Rødvinsbraiserede svinekæber
smør, olivenolie
2 kg svinekæber
mel, salt, peber
2 store gulerødder
3 store skalotteløg
1 stor persillerod
3 fed hvidløg
1 stor kvist rosmarin
4 blade laurbær
1 tsk timian (eller en kvist frisk timian, vil nok være bedst)
1 fl rødvin
3-4 dl kalvefond
salt, peber
gastrik
blåbærsyltetøj
balsamico
sukker
maizena
ca. 2 dl fløde
evt. kulør

Tør kæberne og ryst dem i en pose med mel, salt og peber.
Brun smør og olie i en stor stegegryde. Steg i dette kæberne af nogle omgange. De skal have en god stegeskorpe. Tag op og læg til side.
Hak grøntsagerne i grove tern og svits også, til de er godt brunede.
Læg kæberne op i gryden igen, tilsæt rødvin og lad dette komme op og simre. Og tilsæt så kalvefonden, krydderurter og lad simre mindst 3 timer ved svag varme.

Tag herefter kødet op og hæld saucen igennem en sigte. Hæld saucen tilbage i gryden, kog op, tilsæt fløde, jævn med maizena – og smag til med gastrik, blåbærsyltetøj, balsamico, evt. sukker, salt og peber.
Man behøver ikke, at bruge alle disse ting til at smage til med – men lidt syrligt, lidt sødt, salt og peber … skaber harmonien. Jeg syntes, at det var lidt sjovt at søde med lidt blåbærsyltetøj … og det var en god idé.

Server med en god kartoffelmos.

fredag den 12. marts 2010

Tørristet og sprød müsli



I starten af ugen lavede jeg min egen müsli, men har ikke lige haft tid og overskud til at lægge opskriften på bloggen. Jeg har også rødvinsbraiserede svinekæber, som ligger klar til at blogge måske her i weekenden. Skal dog afsted til Hotel des Nordens lige om lidt til Fest i Farver - et linedance arrangement, som Dance All Over holder i dag ... glæder mig!

Tilbage til müslien. Da vi var på Schackenborg Slotskro, fik vi en dejlig og sprød müsli hver morgen oven på den allermest cremede yoghurt. Så jeg har siden tænkt, at jeg ville forsøge mig med at lave min egen … det blev så nu.
Det kan anbefales, det blev virkeligt godt. Og duften … uhmmmmmm, dejlig, dejlig!

Jeg brugte en blanding af honning og æblesirup til at riste i, man kan sagtens nøjes med honning eller en almindelig sirup.

Tørristet müsli
2 håndfulde grofthakkede mandler
1-2 håndfulde solsikkefrø
2-3 håndfulde speltflager
2 håndfulde havregryn

ca. 1½ spsk æblesirup
ca. 1½ spsk honning (eller undlad siruppen og nøjes med 3 spsk honning)

1 håndfuld kokosflager

1-2 håndfulde tørrede blåbær, tranebær, rosiner eller lignende

Bland mandler, solsikkefrø, speltflager og havregryn – tørrist på en pande i nogle minutter, til blandingen begynder at dufte ristet. Tilsæt honning og sirup, bland grundigt og rist yderligere et par minutter.

Hæld nu på en bradepande med bagepapir. Bland med kokosflager og sæt nu i en 200 grader varm ovn i 5-10 minutter. Hold øje – kokosflagerne skal blot lige begynde at få en smule farve.

Tag ud af ovnen, bland med tørret frugt og lad køle af, før blandingen hældes på et glas med låg.

Drys på græsk yoghurt, almindelig yoghurt, a38 eller andre surmælksprodukter.

søndag den 7. marts 2010

Hjemmelavede trøfler / romkugler

Ikke specielt dekorativt ... men uhmmmm, hvor det smager godt ;o)
Jeg har siden jeg bagte mudcake haft nogle kagerester i fryseren. I dag fik jeg tid til at lave trøfler.
Super nemt og hvor det smager af barndom.

Mudcaken er særdeles velegnet, da den er skøn og intens i smagen. Men ellers kan man jo tilføje lidt god kakao, hvis kageresterne er knap så smagsfulde.

Jeg havde også en rest chokolade smørcreme i fryseren - så det var meget nemt at gå til.

Jeg formede til små kugler, da det er en kraftig sag, så jeg synes, at de er bedst som små mundfulde.

Ca. 50 små trøffelkugler
Ca. 450 g kagerester
4 spsk chokoladesmørcreme
2-3 spsk mørk rom

Farvet krymmel.

Kageresterne køres i foodprocessor sammen med blød smørcreme og rom til en ensartet masse.
Rulles til små eller store kugler som dækkes med krymmel.
Måske vil det være en god idé at gøre massen lidt mere lind med lidt mere smørcreme. Det var lidt svært at få krymmel til at sidde fast. Men det er jo en smagssag, hvor klæg man ønsker dejen.

Nemt … og her kan jeg virkelig se et formål med at bruge rester!!! ;o)

Tex Mex II - den bedste Picadillo, nogensinde!!!

Den allerbedste kødsauce.... !!
Sådan fyldes tortillaerne....

Klar til gratinering....




Jeg har før blogget om fyldte tortillas, men disse her blev særligt gode.
Jeg lavede en krydret kødsauce, en mexicansk picadillo. Jeg har en mexicansk kogebog: Spis på Meixicansk af Lourdes Nichols (jeg kan varmt anbefale den bog) – og jeg lod mig inspirere af hendes opskrift på Picadillo.

Intens mørk smag fra malteddike, maltsirup, chokolade og kaffe.

Jeg har ikke kunnet finde malteddike, men fandt ud af, at det er hovedingrediensen i Worchestershire sauce.
I den oprindelige opskrift skulle der bruges grøn peber og grøn chili … det vil sikkert give en lidt mere skarp smag end den gule peber og røde chili, som jeg brugte. Så det er bare at forsøge sig og vælge, hvad man synes bedst om.

Mexicansk picadillo
500 g oksefars
ca. 1 spsk Worchestershire sauce
1 tsk maltsirup
salt
peber
Start med at blande disse ting i en skål og lad stå, imens du gør grøntsagerne klar.

olie
2 bananskalotteløg
1 peberfrugt, i små tern
2 friske chilier i små tern
2 store fed knust hvidløg
2 spsk konc. tomatpuré
1 kogt kartoffel, i små tern
4 dl kyllingefond
et nip sukker
et nip salt
½-1 tsk mexicansk chilipulver
ca. 20-30 g mørk 70 % chokolade
1 tsk frysetørret kaffe
½ lime
Svits løg, peberfrugt og chili i olien nogle minutter. Svits herefter det marinerede kød til det er brunet – tager 10-15 minutter.
Tilsæt herefter tomatpuré og rist det med et øjeblik. Tilsæt herefter fond, kartofler, sukker, salt og chili. Lad småsimre ca. ½ time – indtil væden er kogt ind. Til sidst smages til med chokolade, kaffe og limesaft … evt. mere salt, chili, sukker og Worchestershire sauce.

Lad saucen køle lidt af, inden tortillaerne foldes.

Tortillas
4 spsk cremefraice 38%
4 store håndfulde revet cheddar

Læg et par spsk revet ost på den ene halvdel af tortillaen. Ovenpå dette et par skefulde picadillo, derefter en spsk cremefraice og til sidst lidt mere ost. Fold tortillaen som halvmåner og drys med lidt mere ost. Gratiner i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter – skal være gyldne.

Guacemole
1 fed hvidløg
1 rød chili
citron
2 avocadoer
salt

Guacemole kan laves både grov og fin. I går havde jeg lyst til en meget cremet og fin én af slagsen.

Kør chili, hvidløg, salt og citronsaft i en minihakker.
Tilsæt avocadokødet og kør til en cremet masse.
Smag til med salt, chilipulver og citronsaft.
Stil koldt ½ times tid – tildækket for ikke at få cremen misfarvet. Kan man sagtens!!

Hjemmelavet Tex Mex I

Ingredienser til quesadillas ...




En herlig weekend det har været. Jeg har ikke haft nogle faste aftaler af nogen art og har derfor bare kunnet gøre lige, hvad jeg har haft lyst til.

Derfor er det blevet til nogle timer i køkkenet … har blandt andet fået lavet trøfler af Mudcake-rester, bagt 50 af mine yndlingsboller, bagt rugbrød og lørdag aften lavede jeg mexicansk mad og søndag aften står den på rødvinsbraiserede svinekæber, som lige når står og småsimrer og dufter skønt. En god omgang køkkenterapi er det blevet til!!

Først vil jeg blogge aftensmaden fra lørdag aften. Hjemmelavet Tex-Mex – det er bare virkeligt godt på en lørdag aften, hvor man sidder og hygger foran fjernsynet.

Det blev til vegetar-quesadillas, tortillas med picadillo, tomatsalsa og guacemole.

Vegetar quesadillas
1 stor finthakket snackpeber
¼ finthakket gul peberfrugt
1 stort fed knust hvidløg
1 stort finthakket rødløg
et bundt frisk koriander
et par store håndfulde groftrevet cheddarost
4 små tortillas
Svits peberfrugter og rødløg ca. 5 minutter og svits hvidløget med endnu 1-2 minutter.
Hæld i en skål til afkøling. Når blandingen ikke er alt for varm, blandes grofthakket koriander i og revet ost.

Varm en pande og læg en tortillas på panden, fordel halvdelen af fyldet herpå og læg en tortilla ovenpå. Nu skal quesadilla’en steges, så den bliver sprød og osten smelter. Men pas på, den må ikke blive brændt. Jeg vender den flere gange undervejs, så den netop ikke bliver brændt.

Efterfølgende skæres i trekanter og server straks.

Tomatsalsa
1 stor bøftomat uden kener i små tern
1 rød chili
1 fed hvidløg
1 lime
5-10 stilke frisk koriander
lidt sukker og salt
Bland det hele og smag til.

fredag den 5. marts 2010

Kalvecuvette og bagte kartofler med cremefraicheskum

Klar til ovnen...

Jeg havde i går en skøn fredagsfridag. Super hyggeligt barselsbesøg hos en kollega med en masse, masse snak, en masse the, hyggelig tapas og lidt mere snak…

Aftensmad skulle der også til og energien var ikke til det store arbejde i køkkenet. At smide en steg i ovnen sammen med nogle bagekartofler var løsningen.. Og sammen med cremefraicheskum, smagte det præcis, som en fredagsmiddag skal: GODT!!

Jeg undrer mig hver gang, jeg laver steg, hvorfor jeg ikke laver det noget oftere. For det er bare så nem mad. Ikke meget forberedelse, det passer sig selv i ovnen og der er som regel rester tilbage.

Hvis man skal lave cremefraicheskum, skal man bruge cremefraiche 38%, da de magre versioner ikke kan piskes til skum. Og det er jo stadig en magere version end smør i kartoflerne ;o)

Kalvecuvette
Rids cuvetten, smør den evt. med gastrik og drys generøst med groft havsalt og friskkværnet peber.

Hæld gerne en sjat rødvin og vand ved. Hæv evt. stegen lidt ved at lægge den oven på et par halve skalotteløg. Så vil der også være lidt at lave sauce med, hvis man har lyst til det. Jeg valgte dog at gemme fonden i fryseren til en anden dag.

I ovnen ved 200 grader i ca 35-40 minutter. Derefter hviler stegen overdækket med stanniol og et tykt håndklæde til kartoflerne er færdige.

Bagte kartofler med piske cremefraiche
Kartoflerne vaskes og gives et kryds i toppen. Bages sammen med stegen – put dem gerne i ovnen 10-20 minutter før stegen - alt efter størrelsen på kartoflerne.
De skal bages i ca. 1 ¼ time. Vigtigt at de får nok, men stegen har også blot godt af at stå og trække 20-30 minutter.

Cremefraiceskum
1½ dl cremefraiche 38%
1 bundt purløg

Pisk cremefraichen, det tager 3-4 minutter. Det bliver stift som stiftpisket flødeskum.
Rør med en ordentlig bunke finthakket purløg.

Server med en god salat, Feta, oliven og en god bunke havsalat til kartoflerne!!