3. juledag stod i burgerens tegn. Det er ikke fordi, at julemaden har hængt mig langt ud af halsen. Slet ikke - for så meget har jeg nu ikke fået af den slags. Men burgertrangen kan komme over én året rundt - særligt en god hjemmelavet én.
Gode det var de. Bollerne er lækre, luftige og godkendte ;)
Burgerboller
2 dl kærnemælk
2 dl vand
30 g gær
1 dl vårhvede
1 dl durummel
1½ tsk flagesalt
1½ tsk sukker
3 spsk olivenolie
hvedemel
evt æg + sesamfrø
Rør gæren ud i mælk og vand. Tilsæt vårhvede og durummel. Rør salt, sukker og olie i, tilsæt herefter mel til dejen kan æltes. Ælt grundigt til dejen er smidig og lækker at røre ved.
Lad hæve lunt 2-3 timer. Form til 9 boller, som rulles/trykkes ud til store flade boller. Hæv lunt endnu 30-60 minutter. Tænd ovnen og sæt en skål med vand i bunden af ovnen. Pensel bollerne med æg og drys med sesamfrø. Bag ved 225 grader midt i ovnen i ca 15 minutter.
Krydret burgerbøf
500 g oksefars
1 spsk Heinz Ketchup
krydderurtesalt (havsalt med havens krydderier: salvie, citrontimian, merian, timian)
sort knust peber
cayenne
tabasco
½ tsk røget paprika
1 fintrevet skalotteløg
Rør/ælt farsen grundigt. Smag til!!
Steg i en blanding af smør og olivenolie.
Kryddermayo
1 æggeblomme
1 fed fintrevet hvidløg
skal fra ½ økocitron
saft fra ½ citron
cayennepeber
røget paprika
salt
ca. 2 dl solsikke- eller vindruekerneolie
En æggeblomme røres sammen med de øvrige ingredienser undtagen olien.
Herefter tilsættes olien - første dråbevis - herefter i en tynd stråle, imens der piskes kraftigt, indtil mayoen har den ønskede konsistens.
Note: Jeg er vild med hjemmelavet mayo. Krydret med røget paprika og cayenne passer det som fod i hose til hjemmelavede fritter!
kartofler
krydderurtesalt (havsalt med havens krydderier: salvie, citrontimian, merian, timian)
Solsikkeolie
Skræl kartofler og skær i små både. Læg dem i koldt vand nogle timer før, de skal steges. Skift vandet nogle gange for at fjerne mest muligt stivelse fra kartoflerne.
Hæld vandet fra og tør kartoflerne grundigt i et rent klæde.
Bland i en stor skål sammen med krydderurtesalt og olie. Læg på en bageplade dækket med bagepapir.
Bag ved ca 200 grader i 20 minutter. Skru op til 225 grader og evt varmluft og bag yderligere ca 20 minutter. Rør af og til i kartoflerne.
Note: Kartoflerne bliver utroligt sprøde og lækre ved denne metode.
Hjemmelavet 1000-øers-dressing
cremefraice
ketchup
paprika
røget paprika
eddike fra syltede agurker
finthakkede syltede agurker
et nip sukker
evt et skvæt hvidvinseddike
salt, peber
Andet tilbehør:
1 avocado i tynde skiver
tomater, agurk i skiver
strimlet hjertesalat
syltede agurker