søndag den 30. august 2009

Weekendens kager

Fødselsdagskage til min veninde.. Fødselsdagskage til min kollega...
Hvordan får man mon lige overfladen helt glat??? Jeg er jo ikke helt tilfreds med, at man kan ujævnheder under sugarpasten....
Chokolade og mandler til "chokoladesvæller" til solbærlagkagen...
Den syndige chokoladelagkage - glemte at tage et billede efter, at den var pyntet med flødeskum...
I denne uge har jeg fået lov til at lege lidt mere med kager. Sjovt … men svært.

De to kager med hjerter er begge med lyse og mørke lagkagebunde, hyldeblomstmousse og tobleronecreme. En fantastisk kombination.

Den syndige solbærlagkage var en udfordring at lave, men det gik ret godt. Opskriften er fundet hos Anarkisten.






Pasta med kylling og svampe


Jeg er noget bagud med at blogge ... igen. Ugen er gået med at forberede mad og kager, som har jeg har lavet til en kollega her i weekenden.

Denne kyllingret lavede jeg til os en af dagene. Den var hurtig og fuld af smag - lige som en lækker pastaret skal være.

Pasta med kylling og svampe

kylling inderfilet
1 bakke markchampignon
røget svinemørbrad
skalotteløg
frisk salvie, timian, rosmarin
fløde
1 hånd
fuld små, søde tomater
en sjat balsamico, ”sorte dråber”, gastrik
salt, peber, sukker
persille
nogle flager pecorino

Brun kyllingen i olivenolie og sæt til side.
Svits løg og svinemørbrad et par minutter, skru op for varmen og tilsæt svampene – svits nogle minutter. Tilsæt en sjat fløde, en bunke friske krydderurter, balsamico, gastrik, ”sorte dråber”, salt, peber og et nip sukker. (brug evt i stedet lidt citronsaft, salt og sukker).

Lad simre 5-10 minutter – ikke for længe, da kyllingen ellers bliver kedelig og tør.

Server med god bredbåndet pasta, et drys persille og lidt pecorino- eller parmesanflager.

tirsdag den 25. august 2009

Projekt Cupcakes II

Citrus-cupcakes - opskrift her. Banan-pecancupcakes...
Tropiske ananascupcakes med citronflødeostglasur
Minichokoladecupcakes med ganachecreme
Banan-pecancupcakes

225 g mel
1 ¼ tsk bagepulver
¼ tsk natron
2 modne bananer
115 g blødgjort smør
115 g sukker
½ stang vanilie
2 æg, let sammenpisket
4 spsk cremefraiche eller syrnet fløde
50 g grofthakkede pekannødder
50 g grofthakket chokolade

Topping:
115 g blødgjort smør
175 g flormelis
1 spsk limesaft
evt. farve + pynt

Sigt mel, bagepulver og natron sammen. Mos bananerne med en gaffel i en tallerken.

Smør, sukker og vaniliekorn piskes luftigt og cremet. Tilsæt herefter sammenpisket æg lidt af gangen. Pisk godt efter hver tilsætning. Rør de mosede bananer og den syrnede fløde i. Vend den sigtede melblanding i og de hakkede nødder. Fordel dejen i papirformenen med en ske eller med en sprøjtepose.

Bag kagerne ved 190 grader i ca 15-20 minutter alt efter størrelsen på formene.

Afkøl kagerne på en rist.

Pisk smørret helt blødt, sigt flormelis i og tilsæt limesaft – pisk til glat og cremet.
Sprøjt cremen på kagerne og pynt med det, som du har lyst til. Sæt koldt til servering.

Tropiske ananascupcakes med citronflødeostglasur
(ca. 12 stk. cupcakes – alm. størrelse)
2 skiver ananas på dåse i egen saft
85 g blød smør
85 g sukker
1 stort æg, let sammenpisket
85 g mel
¾ tsk bagepulver
1 spsk saft fra ananasdåsen

Flødeglasur
25 g blød smør
100 g blød flødeost
revet skal af 1 usprøjtet lime
100 g flormelis
1 tsk limesaft

Hak ananasskiverne fint. Pisk smør og sukker til det er luftigt og cremet. Pisk ægget i lidt af gangen. Tilsæt sigtet mel og bagepulver og vend det i blandingen. Vend til sidst ananas og ananassaft i dejen og fordel i papirforme med en ske … eller lettere med en sprøjtepose (evt. bare en kraftig frostpose).

Bag ved 180 grader i 10-20 minutter alt efter størrelsen på formene. Jeg brugte helt små konfektforme, de fik 10 minutter.

Kom smør og flødeost i en stor skål og pisk med håndmikser til det er glat. Tilsæt limeskal, sigt flormelisen i og pisk til det er blandet godt. Pisk lidt efter lidt saft i – sådan at glasuren kan smøres ud.

Sprøjt eller smør glasuren ud på kagerne – pynt med sukkerkugler, blomster eller andet. Opbevar i køleskabet til serveringen.

Minichokoladecupcakes med ganachecreme
50 g blød smør
50 g sukker
1 stort æg, let sammenpisket
50 g mel
½ tsk bagepulver
2 spsk kakao
1 spsk mælk

Ganachecreme
100 g mørk chokolade
1 dl piskefløde

Pisk smør og sukker til luftigt og cremet. Pisk æg i lidt efter lidt. Sigt mel, bagepulver og kakao i og vend i dejen. Rør mælken i.

Fyld en sprøjtepose eller kraftig plastpose med dejen og sprøjt ned i papirformene. Fyld dem halvt op.

Bag 10-15 min. ved 190 grader.

Bræk chokoladen i små stykker i en lille kasserolle og tilsæt fløde. Varm forsigtigt op under omrøring, indtil chokoladen er smeltet.

Køl ned – gerne ved at sætte i køleskabet. Pisk igennem – cremen skal stivne, så du kan sprøjte den ud og mønstret bliver.

Sprøjt ganachen ud på kagerne og pynt evt. med violer eller sukkerblomster.

Weekendmad


Det går lidt sløvt for tiden med at få blogget… og det er absolut ikke fordi mine tanker ikke er på mad og kager – jeg tænker stort set ikke på andet. Tiden er det bare lidt småt med.

På lørdag skal jeg lave mad for en kollega til 19 mennesker, så der planlægges, skrives lister, forberedes… og jeg drømmer også om det;)

Det er en spændende opgave, hvor jeg har fået frie hænder til at finde på maden. 2 kager skal der også til + cupcakes, som jeg bagte her i weekenden – det kommer lige i et nyt blogindlæg.

I weekenden blev det også til lidt madlavning.

Sushi til én, da jeg var alene hjemme. På Chinahouse i Herning (hvor de også serverer japansk mad), har jeg fået en Inside-out Maki – Ebi-rulle, hvor der er en dybtstegt kæmpereje inden i. Inspireret af dette, forsøgte jeg mig med en efterligning.

Rullen blev lidt løs i det, da jeg ikke havde kogt nok ris, men smagen var i top … og her kan de folk, som ikke bryder sig om tanken om rå fisk også være med.

Tilberedning af sushiris (ca. 4 personer)
250 g sushiris
4½ dl vand
2 tsk sukker
1/4 tsk salt
2½ spsk riseddike
Kom risene i en stor skål, og skyl dem grundigt i 3-4 hold koldt vand, indtil vandet er næsten klart. Lad evt. risene stå i koldt vand i 20 minutter og skyl en sidste gang.Lad risene dryppe af i en sigte, og kom dem i en gryde med vandet. Læg låg på gryden, og bring risene i kog. Lad risene koge 1 min. Skru ned på laveste blus, og lad risene koge 12 min. Rør endelig ikke i risene, og tag ikke låget af, mens de koger.Tag risene fra blusset, når de er kogt færdige og hæld dem ud i en flad skål. (nogle opskrifter siger, at risene nu skal stå og trække under låg i 20 minutter, før de hældes i en skål)Opløs sukker og salt i eddiken i en lille skål. Fordel eddiken over risene, og ”skær” nu med en træpalét gennem risene. På den måde fordeles eddiken jævnt og eventuelle klumper opløses. Bliv ved med at skære gennem risene, til de har håndtemperatur.Risene er nu klar til at blive formet til sushi.

Tip: Ejeren på Chinahouse sagde, at sushi aldrig må komme på køl og at den optimale ristemperatur, når sushien rulles er 37 grader. Så ikke noget med at putte risene i køleskabetJ

Spicysauce
1 æggeblomme
mild olie
citronsaft
paprika
cayenne
salt
Pisk æggeblomme med citron, paprika, cayenne og salt – pisk efterfølgende olie i dråbe for dråbe til en mayonaise.

Dybtstegte rejer

Ca. 3 rå kinarejer til en rulle sushi

En slags beignetdej
mel
salt
vand
evt. øl
olie
Pisk en dej – ca. som en pandekagedej.
Fjern skallen på rejerne og den sorte streng.
Varm olie i en lille gryde. Dyp rejerne i dejen og steg i olien i ganske få minutter.
Lad dryppe af på køkkenrulle. De skal køle lidt, så de ikke er brandvarme, når sushien skal rulles, men den må gerne være lun.

Læg nu et stykke wita wrap på sushimåtten. Fordel ris på måtten og læg ½ ark tang midt på rullen og fyld med forårsløg, lidt spicysauce, rejer og rul.

Evt. kan wita wrappen drysses med sesam først.

På restauranten var rulleren dækket af flyvefiskerogn – og det smager fantastisk. Men jeg aner ikke, om man kan købe det nogen steder. Måske nogen ved det?
Langtidsstegt cuvette
Søndag fik vi langtidsstegt cuvettesteg – opskriften har jeg blogget tidligere – se her.
Og dertil tzatziki og halve bagekartofler penslet med olie og drysset med salt, peber og paprika.

En nem søndagsmiddag, hvor der ikke er meget forberedelse, men tingene passer sig selv i ovnen.

fredag den 21. august 2009

Hvorfor skal man kunne kravle, før man kan gå...




for ikke at tale om at kunne løbe... Jeg har så svært ved at være tålmodig, når det kommer til at lære at lave de flotte kager, som jeg ser på forskellige kageblogs. Jeg vil så gerne kunne det hele på én gang.... Men der er vist kun en vej frem og det er at prøve sig frem, spørge sig for her og der (tusind tak til jer, som altid er søde at svare på mine ubehjælpelige spørgsmål), øve sig og øve sig... Glæder mig som en vanvittig til mit første kagekursus i september måned.
Vil også gerne på nogle flere kurser i modellering og sugarpaste. Jeg har bare ikke fundet noget, som ligger her i Jylland ... (eller Danmark, som min kollega i dag sagde;o))
I denne uge har jeg brugt en frygtelig masse penge på kagegrej ... 10 pastafarver, en rulle pind, glatte-redskab, dekorationsredskaber og det løse. Det var absolut ikke meningen, at jeg skulle bruge flere penge på den slags i denne måned. Men efter lidt blog-surferi, blev jeg totalt hooked på at finde et sæt med tyller. Det fandt jeg i Panduro i Herning - så 100 km på landevejen for at få det i hus og resultatet af eftermiddagens "træning" i små sprøjtede sukkerblomster ses nu her.
Det er tydeligt at mærke, at det kræver øvelse - selv med disse små (total piece of cake-blomster...) måtte jeg sande, at det ikke er helt lige til.
Men øvelse gør mester (må jeg tro på!)
Opskriften på Royal Icing / æggehvideglasur: /sprøjteglasur
½ dl pasteuristede æggehvider
1 tsk limesaft
ca 250 g sigtet flormelis
Rør det meste af æggehviderne stive med flormelis. Tilsæt resten afggehviderne lidt efter lidt. Rør til glasuren har konsistens som en sej pasta. Det er vigtigt (fandt jeg ud af på den hårde måde) at glasuren er temmelig sej - er den for blød flyder den bare ud og man kan ikke se de fine mønstre fra tyllen.
Dæk skålen med plastfilm eller et fugtig viskestykke, når det står og venter på at skulle bruges.
Glasuren farves med pastafarver.
Sprøjt blomsterne et par dage før, de skal bruges, så de kan nå at tørre.
Jeg ved dog ikke, hvor længe de kan holde sig, når der er æggehvider i?

søndag den 16. august 2009

Ideer til forråd til fryseren

Chiligryde med skært oksekød...

Sjove gulerødder fra Aarstiderne...
En lilla gulerod...
Grøntsager til fyldet i filopakkerne
Fyld til filopakkerne...
Filo-/forårsrulledej... Filopakker...
Klar til fryseren...Hurtigpizza på TyrkiskebrødBasilikumdressing... En slags Cumberlandfrikadeller...
Middelhavskødboller...Fyld til forårsruller...
Måske det er sæsonen, som indbyder til at få forrådskamrene til at bugne af gode sager.
Der er blevet fyldt op i fryseren med diverse bær og bunker af tomater, som skal bringe lidt sommersmag ind i gryderetter og desserter i løbet af vinteren.

Denne weekend har jeg også brugt på at lave diverse retter til fryseren, som kan gøre det nemmere at få et ordentligt måltid mad på travle dage. Er det også noget I andre bloggere gør? Og hvis - har I så flere ideer til ideelle retter til fryseren?

Jeg har fået lavet middelhavskødboller, ”en slags cumberlandfrikadeller”, forårsruller med oksekød, filopakker med timiankrydret fyld og feta og en kæmpe portion chili con carne. Så nu kan vi klare os et stykke tid.

Middelhavskødboller
1000 g magert svinefars
2 tsk salt
1 tsk friskkværnet peber
dansk vand
2 æg
4 spsk havregryn
3 spsk mel
3 skalotteløg, fintrevet
2 fed hvidløg, revet
6 soltørrede tomater, finthakket
50 g røget mørbrad, skåret i små tern
1 spsk sennep
1 dl revet ost f.eks. gouda, parmesan
basilikum
persille
timian
citrontimian
oregano
salvie
rosmarin
Rør farsen sammen. Lad stå min ½ time i køleskabet og steg små frikadeller i olivenolie.

Da haven bugner med friske krydderurter puttede jeg lidt af det hele, man kan sagtens nøjes med mindre og om vinteren kan man blot bruge tørrede urter.

Filopakker med timiankrydret fyld
500 g oksefars
2 store løg, hakket
2-3 fed hvidløg
1 porre, snittet julienne
2 store gulerødder, finthakkede
et par håndfulde tomater uden kerner, hakket
timian
cayennepeber
salt, peber

1 æg
1 dl smuldret feta
salt, cayenne

Forårsrulledej/filodej

Svits grøntsager og kød undtagen tomaterne – smag til med krydderier. Afkøl – gerne natten over.

Pisk æg, feta, salt og cayenne sammen.

Lav filopakker med et par skefulde fyld og en skefuld æggeblanding. Rul tæt.
Pensel med olie og bages i ovnen ved ca. 200 grader i ca.15-20 minutter til de er gyldne.
Hurtige pizzaer på Tyrkisk brød
Dette fyld kan også bruges samme med lidt frisk mozarella på hurtige pizzaer på Tyrkiske brød. De skal blot have 4-5 minutter i ovnen ved 200 grader.

I går fik vi en lysegrøn basilikumdressen. Som blot er cremefraiche blendet med ½ fed hvidløg og et stort bundt basilikum, salt og peber. Smager helt pestoagtig – og gjorde også lykke i dag i en sandwich.

En slags cumberlandfrikadeller – se her.

Forårsruller – se her.

Chiligryde – se her. Denne gang smagt til med 1 tsk nescafé og chokolade - giver noget særligt til sådan en chiligryde!

lørdag den 15. august 2009

Nu også en kassedame



Så kom jeg endelig med på bølgen … kasser fra Aarstiderne.
Onsdag eftermiddag, da jeg kom fra arbejde, stod de der på trappen. Jeg havde glædet mig som et lille barn, siden jeg for 1½ uge siden havde meldt mig til ordningen.

Det var skønne frugter og grøntsager. Må dog indrømme en lille bitte smule skuffelse… Det hænger nok sammen med, at der i begge kasser var tomater og vores drivhus bugner jo med tomater. Og ingen købetomater kan hamle op med smagen af hjemmedyrkede tomater.
Varerne var helt i top og jeg glæder mig til næste gang. Skal nok have fundet ud af, om jeg evt. vil have mere fornøjelse ved nogle andre kasser, men det må tiden vise...

Karry thaisuppe med mørk sej




Først på ugen fik vi denne skønne fiskesuppe. Dejlig smag og duft.
Karry thaisuppe med mørk sej
olie
2 skalotteløg, finthakkede
ingefær, svarende til 1 spsk, finthakket
4 fed hvidløg, knust/finthakket
2 røde chilier, finthakket
1 stilk citrongræs, det bløde finthakket
2 gulerødder, fintsnittede
et bundt forårsløg, snittet
1-2 spsk karry
et bundt frisk koriander
1 dåse kokosmælk
ca. 1 L kyllingefond
salt, peber, sukker, chili
limesaft
300 g mørksej (torsk, lyssej eller andet kan også bruges … eller f.eks. kinarejer)
Ramennudler

Svits først i olie ingefær, hvidløg, chilier, citrongræs og stilkene fra korianderen til en skøn duft breder sig i køkkenet. Tilsæt nu gulerødder, de to slags løg og svits dette mindst 5 minutter. Drys karryen på og lad denne ”brænde af”.
Tilsæt nu fond, kokosmælk, sukker og lime. Lad simre 15-20 minutter. Suppen kan evt. blendes nu, hvis man ønsker dette.
Smag til – der skal være en harmoni imellem det sure, søde, stærke, bitre. Jeg tror, at jeg puttede 1-1½ lime i og 1 spsk sukker.
Hæld nudlerne i gryden og lad disse koge med 1 minutstid og tilsæt så fisken lad denne simre med 3 minutter.
Drys frisk koriander over suppen.

Kiksekage - næsten som mormors

Tiden i denne uge er fløjet afsted samtidig med, at jeg har været ramt af sådan en træthed. Måske den svære ferieopstart for mig var lidt forsinket ... for den første ½ uge var jeg fyldt med energi.

Jeg har dog fået lavet noget forskelligt mad, men har ikke nået at få dem lagt på bloggen, så det vil komme i løbet af i dag.

I søndags var vi til min fars fødselsdag og for flere måneder siden var jeg faldet over en opskrift på kiksekage. Han elsker kiksekage. Da min mormor levede, lavede hun altid denne kage til ham. Det er nu mange år siden, så jeg tænkte, at nu må det så blive min opgave at lave en skøn kiksekage til ham.

Hun har sikkert lavet den med palmin ... men det er ikke lige mit hof. Så jeg fandt en opskrift med smør og den blev rigtigt god og faren min blev rigtig glad og overrasket:)

Kiksekage
150 g smør
300 g god mørk chokolade (ca 55 % kakao - jeg brugte 70 % og det var også godt)
1 dl flormelis
2 pasteuriserede æggeblommer
20 firkantede vaniliekiks eller Mariekiks

Smelt smørret og tag gryden af varmen. Hak chokoladen i små stykker og rør dem ud i smørret til det er smeltet. Rør flormelis og æggeblommer i den lune chokoladeblanding - jeg piskede godt til for at få en fin blank creme uden klumper.
For en lille smal form - f.eks. en lille sandkageform - med plastfilm.
Fordel et tyndt lag chokolade i bunden af formen. Læg et lag kiks, derefter chokolade og igen kiks. Fortsæt og slut af med et lag chokolade.
Stil kagen tildækket i køleskabet til næste dag.

Den skæres bedst, hvis den har været ude af køleskabet en halvtimes tid inden servering.

Intens, intens chokoladeoplevelse og super nem at lave.

Jeg pyntede kagen ved at lime nogle sukkervioler fast med tuloselim. Man kunne måske have drysset nogle violer i formen inden det første lag chokolade.

God appetit:)

søndag den 9. august 2009

En slags Cumberlandpølser, speltsalat med mangochilidressing og tzatziki

Dressingen ... alene farven bliver man glad af:)
Pølserne blev lidt blege, men smagen var der ikke noget galt med...

Nu blev det tid til at forsøge at finde den smag, som Cumberlandpølserne på Fanø havde.
Klidmoster har været sød at øse af hendes viden og hun mente, at der i Cumberland pølser skulle muskatnød, muskatblomme, merian og salvie i.

Jeg tror, at hun har ret. Smagen var meget lig pølserne og de smagte suverænt godt.

Dog kunne jeg ikke finde muskatblomme i de 3 forretninger, som jeg besøgte i dag. Det er nu på huskesedlen, så må jeg se, hvor jeg kan finde det et eller andet sted. Næste forsøg skal være nogenlunde lig i dag, men der skal tilføjes cayennepeber og muskatblomme.

Speltkerner har jeg ikke tidligere smagt, også det skulle prøves i aften. Endnu en succes – dejligt bid i dem og god smag. Godt alternativ til pasta og ris.

En slags Cumberlandpølser
500 g magert svinefars
1 tsk salt
½ tsk kværnet peber
1 æg
1 spsk havregryn
2 spsk mel
3 finthakkede forårsløg, det hvide
1 lille revet skalotteløg
2 tsk merian
5 friske, finthakkede salvieblade
revet muskatnød
danskvand (mælk, vand eller andet)

Rør farsen sej med salt. Rør peber, æg, havregryn, mel, løg og krydderier i sammen med væde til farsen har en passende konsistens.

Lad hvile min. ½ time og rør evt. lidt mere væde i.

Form som små pølser i hånden og læg på en bradepande, pensel med olivenolie. Bag ved 225 grader i 10 minutter og bag yderligere 10 minutter ved 190 grader. Skru højt op for varmen og grill til sidst 5 minutter.

Pølserne kan selvfølgelig også steges i olivenolie på en pande - det vil nok give dem en mere tiltrækkende farve. Men lige i øjeblikket sparer vi lidt på kalorierne ... lidt øv, for jeg elsker at hælde olivenolie ud på en pande;)

Speltsalat med mangochilidressing
2 håndfulde spelt
salt

Kog spelten i saltet vand. Og sæt speltkernerne til afkøling.

Mangochilidressing
1 mango i tern
½-1 rød chili i strimler
saft fra 1 lime
1 tsk sukker
evt. lidt vand
Blend alle ingredienserne til en tyk dressing.

tomater
agurk
peberfrugt
iceberg
1 spsk frisk mynte, finthakket
olivenolie

Snit grøntsagerne og bland med speltkerner, dressing, mynte og en smule olivenolie.

Tzatziki
Tzatzikien lavede jeg i dag af agurk snittet i tændstikstykke bjælker. Dressing af 1 dl drænet øko yoghurt, 2 spsk cremefraiche 6% af Jersiemælk, 1 fed hvidløg, salt, dild, peber og ½ spsk olivenolie.

Hertil et par tyrkiske brød.

Velbekomme:)

lørdag den 8. august 2009

Sushi og venindehygge




Billederne er ikke så gode ... beklager:(
Var jeg ikke 100% overbevist omkring Sushi, inden jeg går var ude at spise med min veninde ... Så er jeg det nu. Det kan gå hen og blive en afhængighed, som jeg ikke lige kommer over. Det smager simpelthen vidunderligt.
Vi blev også enige om, at vi hellere måtte lave en Sushiloge, så vi kunne få stillet behovet med jævne mellemrum.
Jeg havde været på nettet for at søge på Sushirestauranter i vores omegn. Det er jo ikke fordi, der er så mange af dem her i Midtjylland. Men Herning havde Chinahouse, hvor de udover kinabuffet og wokretter har Sushi. En køretur på 30 km er til at forholde sig til, når belønningen for enden af turen er god mad.
Yndlingssushien i går var Nigri med tun, som var super - men den blev dog overtrumfet af en Ebi-rulle dækket med dybtstegt kæmpereje, forårsløg og rullet i masago/flyvefiskrogn. Den smagte FANTASTISK. Og de små rogn var sprøde og nærmest "sprang" i munden.
Et dejligt måltid, hvor vi næsten kunne trille ud af restauranten bagefter ... og derefter hjem til min veninde, hvor vi gik en god aftentur, fik et skønt fodbad i sofaen med 2 små killingerne springende rund og en masse, masse snak - og gode grin. En dejlig fredag!!

tirsdag den 4. august 2009

Blåbærmarmelade og gulerodsboller


Jeg har virkeligt nydt de sidste par feriedage. Det er også i dag blevet til nogle timer i køkkenet:)

I morgen skal vi have bestyrelsesmøde i Airliners og det er hos mig. Jeg har fået lavet dej til boller, som skal langtidshæve til i morgen. Tog lidt af dejen fra, så jeg kan få en bolle til theen i aften.

Bærrene på vores blåbærbusk var modne – 350 g bær på en busk fra sidste år og en nyindkøbt her i foråret, det er vist godt nok. Så 2 små glas blåbærmarmelade kunne der blive ud af det. Jeg ved at én af pigerne, som kommer i morgen er blåbærelsker.

Blåbærmarmelade
350 g bær
150 g sukker
saft fra 1 citron (start evt. med det ½)

Bær og citronsaft koges op i 5 minutter med låg på. Der efter tilsættes sukker og det hele koger godt igennem. Tilsæt evt. konserveringsmiddel.
Hæld på helt rene, skoldede glas og låget.

Gulerodsboller
100 g sesamfrø
3 dl kogende vand
3 dl kærnemælk eller andet mælk
40 g rørsukker
250 g fintrevet gulerod
2 spsk olivenolie
50 g gær (mindre ved langtidshævning)
ca 800-1000 g mel (heraf f.eks. 200 g grov durumhvedemel)

æg
50 g sesamfrø

Rist alle sesamfrøene ved svag varme – indtil de æteriske olier udskilles. De må ikke blive hårde og sorte … det dufter himmelsk, når de er klar.

Bland de 100 g sesamfrø med vand, mælk, rørsukker, gulerødder og olie sammen og rør gæren ud heri.

Tilsæt halvdelen af melet sammen med salt og rør godt.

Rør/ælt resten af melet i – dejen bliver ret fugtig.

Lad nu hæve enten natten over i køleskabet eller på køkkenbordet til dobbeltstørrelse ca 1½ time.

Slå dejen ned og form til boller – godt med mel på hænderne! Lad dem efterhæve ½ time. Pensel med æg og drys med sesamfrø.

Bages ved 210 grader i ca. 15 minutter midt i ovnen til de er gyldne.