lørdag den 28. februar 2009

Vildt...





I dag har vi fået dyrekølle. Fantastisk spise!! Vi har fået foræret en for- og en bagkølle af min veninde. Og i dag skulle vi have lidt ekstra, nu da jeg ikke længere er "sne-enke".
Jeg ikke selv prøvet at lave en dyrekølle, men det er absolut ikke sidste gang.... og måske øvelse gør mester. For helt perfekt var det ikke. Så jeg håber, at min bedre halvdel bliver bedre til at ramme næste år... vi kan jo ikke belave os på, at venlige mennesker forærer os så skønt kød;)

Det blev til en dyrekølle med bådkartofler, vildtsauce og hvidkålssalat. Jeg har fundet inspiration forskellige steder - blandt andet hos på http://halfdan.dk/ og i Suveræne salater.

Bådkartofler:
kartofler
olivenolie
timian
salt, peber
Kartofler skæres i både og vendes i olie og krydderier.
Placeres i ovnen sammen med køllen efter denne er brunet.

Dyrekølle:
1 dyrekølle
1 pakke røget bacon
ca 7 stødte enebær
salt, peber

1 gulerod
1 stilk bladselleri
3 små skalotteløg
2 laurbærblade
1 kvist rosmarin
4 kvaste enebær
5 peberkorn
1 tsk tørret timian eller nogle kviste frisk
5 dl vildtfond
½ L fløde
en lille smule danablue
en lille smule ribsgelé
balsamicoeddike
Læg en bund af urter og grøntsager i en bradepande. Læg kødet ovenpå, når det er drysset med salt, peber og stødt enebær. Dæk derefter kødet med bacon.
Brun i en ovn ved ca 220 grader i ca 15 minutter. Skru temperaturen end til 150 grader, hvis varmluftsovn og hæld fond ved samt 1/3 af fløden henover køllen. Sæt nu også kartoflerne ind i ovnen (derfor valgte jeg varmluft). Hæld resten af fløden henover køllen af to omgange - for at undgå udtørring af kødet.

Jeg havde sat stegetermometer i - køllen skal have en kernetemperatur på 75 grader.
(undervejs blev jeg dog i tvivl og læste her og der.... hvor jeg fandt et sted, hvor der ståd 68 grader, 70 grader.... og af frygt for, at køllen blev for tør, tog jeg den ud ved 69 grader - og det er for lidt)

Når køllen er færdig, skal den hvile min 15 minutter. Her sies stegeskyen, den jævnes og smages til med danablue, ribsgelé og lidt balsamicoeddike.

Hvidkålssalat
hvidkål
1 lille porre
1 æble
tranebær
pinjekerner

Dressing:
2 spsk smagsneutral olie
1 tsk flydende honning
1½ tsk æblecidereddike eller citronsaft
1 tsk dijonsennep
salt, peber
Rist pinjekernerne.Kålen snittes fint og blandes med porre skåret julienne, æbletern og tranebær. Dressingen røres eller rystes sammen i et glas med låg. Dressing hældes over salaten.
Tilsidst drysset med ristede pinjekerner.

God appetit:o)

fredag den 27. februar 2009

Pasta og laks....


En lidt fornærmet kat - støvsugeren er ikke så populær...

I dag har jeg været i gang med oprydning og lidt rengøring i huset. Min mand kommer hjem fra en uges skiferie i morgen, så tænkte, at jeg hellere måtte gøre lidt her på den sidste dag. Det er jo mest gået op i bolchekogeri og hygge....
Jeg fik også handlet sundt ind - planen er en sundere livsstil fra må mandag! Så det var dejligt at få handlet ind i god tid, så jeg er velforberedt. Skabe og køleskab er nu fyldt med gode grøntsager, frugt, groft knækbrød, havregryn, speltflager og andet godt:)
Oven på alt dette skulle aftensmaden i dag gå super stærkt. Lækkert frisk pasta fra Rana og røget laks blev til en skøn tallerken pasta.
Igen opskrift til 1 person.

Pasta med laks
½ pose frisk pasta
olivenolie
1 skalotteløg
1/4 rød chili
½ lille porre
½ fed hvidløg
en smule hvidvin
lidt fløde
8 cherrytomater
et nip sukker
citronsaft
salt, peber
lidt kogevand fra pastaen
80 g røget laks
Kog pastaen al dente.
Skær tomaterne i kvarte og drys dem med sukker.
Svits finthakket løg og chili i olivenolie på en ikke alt for varm pande. Løget skal blot blive mørt og ikke brunet. Tilsæt finthakket hvidløg, snittet porre og hvidvin. Lad det meste af vinen fordampe. Tilsæt lidt fløde, tomater og smag til med citron, salt og peber.
Bland saucen med pastaen og en smule kogevand fra pastaen. Vend strimlet laks i til sidst.
Server evt. med et drys frisk basilikum eller persille.
God appetit:o)

torsdag den 26. februar 2009

Min første risotto...


Utroligt, men sandt... Og efter i aften at have lavet risotte, fatter jeg det endnu mindre. Det er jo vildt nemt og smager fantastisk. Og så vil jeg endda sige, at jeg sagtens kunne smage, at det kunne blive endnu bedre... Især hvis tiden havde været til at lave min egen fond. Og lidt øvelse for den rette konsistens...
Jeg har læst rundt i diverse kogebøger - især Jamie Oliver, som vist er en sand elsker af risotto. Derudover havde jeg, i starten af ugen i et Ainsley-program, set en italiener lave en svamperisotto.
I følge ham var der nogle vigtige ting, man skulle have for øje, når man laver risotto:
1. at risene skal svitses først for at kunne opsuge væden2. at der skal tilsættes hvidvin
3. at der skulle bruges kold smør til sidst

Derudover en god fond/boullion. Jeg var lidt i tvivl, om det, som man kan købe, som granulat eller flydende er godt nok... Det kan godt have en meget syntetisk og kunstig smag. Efter at have lavet retten, må jeg nok konkludere, at det kan godt lade sig at gøre, men jeg er sikker på, at smagen ville være langt bedre med hjemmelavet fond.
En "cirkaopskrift" til en person:
Bacon/rosmarinrisotte:
2 skiver gourmetbacon eller lufttørret skinke
olivenolie
1 finthakket skalotteløg
1/6 stilk, finthakket blegselleri
½ fed finthakket hvidløg
ca 4 spsk hvidvin
ca 100 g arborioris - eller andre risottoris
1 tsk frisk rosmarin, hakket
god fond
5-10 g kold smør
10-20 g friskrevet parmesan
Svits bacon til gyldent og læg på fedtsugende papir.
Svits i olivenolie løg og blegselleri ca 3 minutter. Tilsæt risene, hvidløg og lad dem svitse ca 2-3 minutter til de bliver lidt klare - der skal røres i gryden hele tiden. De må ikke branke - så skal der skrues ned for varmen. Hæld hvidvin på - det skal syde og hvisle, imens alkoholen fordamper. Derefter tilsættes den stegte bacon og rosmarin. Og nu tilsættes lidt efter lidt en smule fond - mens man ofte rører i gryden. Man skal først hælde nyt på, når det allerede tilsatte er absorberet af risene. Bliv ved til risene er møre. Dette tog ca 25 min - i Jamies opskrift stod, at det ville tage ca 15 minutter...
Tilsidst slukkes for varmen og en klat smør og revet parmesan tilsættes og det røres sammen.

Det er meningen, at risottoen skal være mere lind og flydende end på mit billede. Men øvelse gør vel mester... :)

God appetit

onsdag den 25. februar 2009

Farver og en smule striber...






Så kom der lidt flere farver på bolcherne i dag. Skovjordbær-, citron-, pære- og saltlakridsbolcher. Og så var der lige en smutter... vaniliebolcher. Ved ikke lige, hvad der skete med bolchemassen. Pludselig blev massen vildt mærkeligt. Der må være sket noget kemisk - måske en dråbe vand og krystalisering. Har ikke oplevet det før.
Men man lærer jo hele tiden. Nu er der masser af bolcher til slikmunde og værtindegaver. Første glas er ude af huset, min far kom lige forbi, da jeg stod og pakkede væk.
Der bliver så ikke kræfter til at lave aftensmad... må en tur i fryseren og se, hvad der gemmer sig der.



tirsdag den 24. februar 2009

Bolchekogeri

For et par år siden lavede jeg tit bolcher. Det er super sjovt at lave - lidt fantastisk hvad sukker, vand og nogle smagsstoffer kan blive til. Samtidig er det sjovt at prøve at lave forskellige smagsvarianter og altid en god gave.

Selv om jeg skriver, at der ikke skal så meget til.... så må jeg jo indrømme, at jeg går lidt amok, når jeg går i gang med sådan nogle projekter. Så da produktionen var på det højeste investerede jeg i mange ting ... massevis af forskellige smagsstoffer, digitalt termometer osv. Som min veninde siger: Man skal ikke gå ned på udstyret!! Så det gør jeg så ikke ;o)

Den sidste tid har jeg tit tænkt på, at jeg må have gang i det igen. Så en smut ind til byen i formiddag for at få fat i et par ting, som jeg trods alt manglede..., og så kunne jeg gå igang.

Jeg blogger ikke opskrifter i dag. Skulle nogle få lyst til at komme i gang med bolchekogning, så læg en besked Jeg kan så hurtigt få skrevet noget ned.

Sukkermassen koger - skal op på max. 165 grader
Politisk ukorrekt navn: Lille sorte sambo - smag af kakao og lakrids/salmiak Sismofytter - smag af eukulyptus og salmiak
Salmiak- og lakridsbolcher
Bavianer - smag af lakrids og banan
Lidt af hvert
I morgen skal jeg vist have gang i nogle frugtbolcher - det hele blev lidt brunt, sort... men lakridsbolcherne er som regel også dem, som folk er gladest for.

Kat, hest og natur...

Et lille madløst indlæg på bloggen.

Jeg har en plan om, at jeg skal gå en tur hver dag. Det er ikke helt lykkedes for mig ... Forsøger mig nu med en ny taktik, at jeg bare skal ud af døren med det samme om morgenen. I dag havde jeg taget kameraet med. Der var desværre temmeligt diset ... men for at vende det til noget positivt: så må jeg jo bare afsted igen i morgen!!!

Dette billede skulle have været placeret som det sidste... men det lykkedes ikke lige;o) Men hvornår vil en kat finde sig at komme i sidste række....

Jeg er egentligt slet ikke hestemenneske... er nærmest lidt bange for dem. Men de to islændere her var ret nysgerrige og søde ser de da ud. Jeg vovede også at røre ved mulen, men fik dog hurtigt fingrene til mig igen...


Her kan man rigtigt se disen, men friskt og flot var det jo alligevel.

Pasta ... en fantastisk spise


Hvor findes der meget fantastisk mad. Min nevø på 6 år spurgte i søndags, hvad min yndlingsmad er..... det kunne jeg simpelthen ikke svare på. Jeg elsker mexicansk, som jeg fik i går. Jeg elsker italiensk - selvfølgelig pastaretter, Lasagne, men også simpelheden, smagen fra krydderurter og solmodne tomater. Så kan jeg selvfølgelig godt lide god gammeldags dansk mad, det er dog nok det, som jeg selv laver mindst - men så er nydelsen jo ekstra stor, når vi inviteres til spisning hos vores forældre... Og sådan kan jeg jo blive ved.

I dag til frokost har jeg lavet en af yndlingsretterne - en god og simpel pastaret.

Jeg havde købt nogle friske ravioli af mærket Giovanni Rana - smager himmelsk, næsten som hjemmelavet fyldt pasta. Se evt. her http://www.giovanniranausa.com/Products/index.php
Jeg har fundet pastaen i Løvbjerg, Super best og af til i Fakta.

Mængden passer som en frokostret til 2 personer.

Ravioli med bacon i tomat/basilikumflødesauce
1 pk Ravioli Prosciutto Cotto
2 skiver god bacon eller italiensk skinke
1 fed hvidløg
5-10 cherrytomater eller 1 stor tomat
friskkværnet peber
2-3 spsk fløde
1 tsk ketchup
½ tsk lys balsamicoeddike eller citronsaft
kogevand fra pastaen
en håndfuld frisk basilikum
Kog raviolien i rigeligt vand efter anvisning på pakken.

Bacon skæres i små stykker, hvidløgen snittes, tomaterne halveres og på denne tid af året drysses med lidt sukker.

Svits bacon på en pande et par minutter og tilsæt hvidløget. Læg tomaterne med den skårne side ned ad på panden, lad stege 1-2 minutter. Tilsæt fløde, ketchup, balsamico og peber. Lad simre kort tid - smag til. Smid en håndfuld grofthakket basilikum ved og en sjat af vandet fra pastaen.

Vend til sidst den kogte ravioli forsigtig i saucen. Server gerne med et drys friskrevet parmesan og lidt basilikumblade.
Bon appetit:o)

mandag den 23. februar 2009

Quesadillas

Den første tortillas med fyld Dækket af den anden tortilla

Magelige Maskas sneg sig lige ind i bloggen;)
Jeg er "ski-enke" i denne uge, men derfor skal der laves aftensmad alligevel.
Det må dog gerne gå lidt stærkt, når det bare er til mig selv...
Jeg er vild med mexicansk mad og quesadillas er en favorit.
Opskriften er inspireret af noget, som jeg så Jamie Oliver lave for lang tid siden. Smager super godt og tager ganske kort tid at lave.

Mængden her er til 1 person som hovedret eller 2-3 personer, hvis det er som forret.

Quesadillas
2 hvedetortillas
olivenolie
1 rød snackpeber
1 rød chili
1 fed hvidløg
evt. spidskommen
3 spsk frisk koriander
en rest stegt kylling (eller lidt oksefars)
50-100 g cheddarost
Svits kød, fint strimlet snackpeber og chili og knust hvidløg og evt. spidskommen.
Hæld dette i en skål og lad køle lidt. Derefter blandes med revet cheddar ost og hakket koriander.
Varm en pande op. Læg en hvedetortilla og fordel fyldet og læg den anden tortilla oven på.
Steg pandekagen på begge sider til den er sprød og osten er smeltet. Man skal passe lidt på med varmen i starten, da tortillaen let bliver sveden og får en meget branket smag. Men hvis man steget ved middelvarme et par minutter på hver side og vender den nogle gange, så bliver det godt. Evt. ½-1 minuts tid ved stærk varme til sidst for at opnå en sprød overflade.

Server med guacemole og cremefraishe - og evt. en en skål salat.

Guacamole
1 most avocado
1-2 tomater uden kerner, fint hakket
1 fed hvidløg
½ fint hakket rødløg
citronsaft efter smag
finthakket rød chili - i stedet kan bruges stødt cayennepeber, chili eller tabascodråber
salt
Avocadoen moses og røres sammen med resten af ingredienserne, trækker lidt i køleskabet - max. er par timer, da det ellers kan blive brunt

Tips
Jeg synes, at korianderen og cheddar er nøgleingredienser i Quesadillasen - giver fantastisk smag.

God appetit:o)

søndag den 22. februar 2009

Frokosthorn igen... forbedret fyld

Svitset champignon, forårsløg og hamburgerryg Det færdige fyld
Klar til at rulle til horn



Frokosthornene forsvinder som dug fra solen, så i dag var lysten der til at lave en ny portion til fryseren.
Jeg synes dog, at pikantost-fyldet kan være lidt kedeligt. Så jeg har i dag forsøgt at lave fyldet bedre og mere spændende - og synes, at det er lykkedes. Jeg kan godt lide, at i stedet for at tage en allerede krydret ost, at man selv krydrer en naturel flødeost med "ægte" smag. Jeg forestiller mig, at pikantosten sikkert er fyldt med diverse aromaer og ikke nødvendigvis "ægte" smag.
Fyld:
1 lille bakke champignon
2 pakker hamburgerryg
ca 1 spsk dijon sennep
5-7 forårsløg
2 bægre flødeost naturel
lidt salt
Hak champignon i små tern og svits på en meget varm pande til væden er fordampet.
Bland imens de stadig er varme med hamburgerryg skåret i tern, sennep, løg og flødeost.
Det er nemmest, imens svampene stadig er varme, så bliver flødeosten blød og nem at røre sammen med resten.

Tips:
Vil man gøre fyldet endnu mere lækkert - kunne man vælge portobello svampe, markchampignon eller måske tørrede skovsvampe.
Hamburgerryggen kunne skiftes ud med italiensk lufttørret skinke.
Man kunne også smage til med pesto i stedet for sennep. Mulighederne er mange og fordelen er jo så, at man kan bage hornene utallige gange og ikke blive træt af dem.

God appetit:)

fredag den 20. februar 2009

Kartoffelmoussaka

Et billede af yndlingsfetaen... da nogle af og til spørger til den. Nu er det bare at smutte i Føtex, Bilka eller Netto, som forhandler den.... Den er cremet og lækker - der er to slags, men denne "cooking and baking" er super god - også "rå" i f.eks. salat.



Så blev der tid og kræfter til lidt madlavning igen og et lille indlæg til bloggen.

Her er glæden stor. For første gang i 3 måneder var jeg til dans i går. Et lille fastelavnsarrangement for klubbens medlemmer. Og Henrik havde koreograferet en "tøndedans", så vi også kunne slå-katten-af-tønden, mens vi dansede:)

Glæden ved at danse er stor - og giver ny energi og ikke mindst godt humør.

Energien skal bruges lidt i køkkenet til en kartoffelmoussaka.

Kartofler:
Kartofler skrælles og skæres i ca 2-3 mm tynde skiver.

Kødsauce:
olivenolie
2 løg
2 tynde skiver bacon
500 g oksefars
2 fed hvidløg
1 gulerod
3 dl kalve- eller okseboullion
1 ds flåede tomater
1 dl ketchup
oregano, timian, basilikum
salt, peber, cayenne
et nip sukker
Hak løg, gulerod, hvidløg. Lav en kødsauce ved at svitse løg i olie til de er klare. Tilsæt kød og bacon og brun dette. Tilsæt hvidløg - skal kun svitse med et kort øjeblik, da det let branker.
Hæld boullion, tomater, ketchup og krydderier i gryden. Lad simre fra ½-2 timer.
Smag til.

Bechamelsauce:
2 spsk smør
2-4 spsk mel
ca ½ l mælk
salt, peber
ca 300 g revet ost - gerne én med lidt smag
Varm mælken - f.eks. i mikroovnen, det er lettest. Smelt smør, rør melet i og pisk derefter den varme mælk i til saucen er jævn og en tykkelse en almindelig opbagt hvid sauce. Lad saucen koge igennem et par minutter for at komme af med melsmagen.
Tilsæt revet ost og det smelte. Smag til med salt og peber.

Moussaka:
Læg et lag kødsauce, lidt Bechamelsauce og dernæst et lag kartofler - fortsæt og afslut med kødsauce og tilsidst Bechamel - slut evt. med revet ost eller nogle små klumper frisk mozarella.

Sæt i ovnen ved 200 grader i ca 50 minutter - til kartoflerne er møre. Evt. dæk fadet med sølvpapir de første 30 minutter.

God appetit:)

søndag den 15. februar 2009

"Restepie" og tomatsalat

Tærten klar til forbagning:
Tærten inden bagning:

Der var meget lammekølle tilbage efter middagen i går. Her en god opskrift, hvor man kan udnytte en rest fra lammekøllen, flæskestegen eller culottestegen.
Og dertil en lidt sommerlig tomatsalat.

Lammepie:
3 plader butterdej
1 løg
timian - frisk eller tørret
1 fed hvidløg
100 g bacon
ca 250 g stegt lammekød eller andet stegt kød
1 rød peberfrugt
5 æg
3 dl kaffefløde (eller fløde, mælk, creme fraishe)
salt, peber
Tænd ovnen på 180 grader.
Rul butterdejen ud, læg i en tærteform. Prik bunden med en gaffel og sæt tærten i fryseren min 10 minutter. Læg et stykke bagepapir i tærten helst, så det dækker ud over kanten på dejen, for at undgå, at den bliver mørk. Hæld noget tungt i bunden - f.eks. gamle ris, kikærter, tørrede bønner. Forbag tærten i 15 minutter. Fjern kikærter og bagepapir.
Ovnen stilles nu til 200 grader
Svits løg, timian og bacon på en tør pande det sidste minutstid svitses hvidløget med. Lad afkøle og bland med kød i tern og det halve af peberfrugten også i tern.
Læg blandingen på den forbagte tærtebund.
Pisk æg, fløde, salt og peber sammen og hæld oven på fyldet.
Læg strimlet peberfrugt ovenpå tærten.
Bag ved 200 grader i ca 25-30 minutter. Dæk evt. kanten med bagepapir for at undgå, den bliver for mørk.
Tomatsalat:
tomat i skiver
feta i tern
rødløg i strimler
frisk basilikum
evt. et nip sukker
Dressing:
balsamicoeddike
olivenolie
frisk basilikum
½ fed knust hvidløg
salt, peber
Ryst eller pisk ingredienser sammen og hæld over tomaterne.
God appetit:o)

Intens chokoladeoplevelse



Dette er totalt seriøse chokoladecookies - dyb, intens chokoladesmag! Må give Nigella ret - det er trøstekager, når de er bedst.
Og duften i køkkenet - ubeskriveligt.... men er du chokoladeelsker, så må det være sådan himmeriget dufter ;o)
NigellasIintence Chocolate Chip Cookies:
Forvarm ovnen til 175 grader

125 g god mørk chokolade (f.eks. Marabou Premium 70 %)

125 g usaltet smør
75 g lys puddersukker eller lys muscovado sukker
50 g melis
1 stang vanilie
1 koldt æg

150 g mel
30 g kakao
1 tsk bagepulver
½ tsk salt

350 g hakket god chokolade

Smelt de 125 g chokolade over vandbad.

Sigt de tørre ingredienser - mel, kakao, bagepulver og salt ned i en skål og bland godt.

I en anden skål røres smøret blødt og luftigt sammen med de to slags sukker og korn fra vaniliestangen - dette gerne med røremaskine eller elmixer.
Tilsæt den smeltede chokolade og pisk grundigt.
Tilsæt ægget og rør og derefter røres de tørre ingredienser i. Og rør tilsidst med en ske chokoladestykkerne i.

Form ca 12 store kugler med 2 skeer og sæt med god afstand på pladen (6 pr. plade) - ca 10 cm imellem hver. Flad dem ikke ud.

Bages i 18 minutter ved 175 grader. Prik med en tandstikker - der skal ikke være dej på den.

Lad afkøle 4-5 minutter på pladen, inden kagerne stilles til afkøling på en bagerist.

Tips:
Jeg valgte 70 % chokolade - Marabou Premium - både til at smelte og til at putte i som hakket.
Egentligt skal der små fine chokolade chips i af god kvalitet, men de kan være lidt svære at finde. Men de kan købes på f.eks. Det Søde Liv (http://www.the-sweet-life.com/) .
Det fungerede dog fint med grofthakket god chokolade.
Jeg kunne forestille mig, at det også ville være godt at blande chokolade - f.eks. lys, mørk og hvid...

Tips:
Man kan fryse kagerne inden de bliver bagt - så er det nemt at lave trøstekager, når behovet dukker op:o)

Spis og være glad :o)

lørdag den 14. februar 2009

Valentines middag









I dag er Valentinsdag - så det var en kærkommen anledning til at lave en dejlig middag for to.
Jeg har i løbet af ugen set nogle madprogrammer. Blandt andet Jamie Oliver, som lavede lammekølle. Det var derfor oplagt at forsøge sig med det, nu hvor vi lige havde fået et lam.
Smagen var FANTASTISK! En smagskombination med salvie, hvidløg, rosmarin og bacon, som virker!!
Til lam er bønner godt, og min veninde havde anbefalet en opskrift fra Suveræne Salater.
Derudover havde Rachel Allen lavet en romantisk middag for to med en passionsfrugtdessert med søde kager til. Denne opskrift måtte også forsøges.
Hipshapsere elsker vi... så ingen middag uden dem.
Menuen:
Toast med mango-rejesalsa og bruschetta med tomat og mozarella
Lammekølle med stegte kartofler, bønnepuré og bønnesalat
Passionsfrugtdessert med søde kager

Toast med mango-rejesalsa:
(2 personer)
100 g store rejer
1/4 mango
1/3 chili
½ fed hvidløg
4 søde cherrytomater
frisk basilikum
limesaft
salt, peber
6 skv. tyndt skåret brød
Bland de optøede rejer med mango skåret i fine tern og hakket chili , hvidløg, strimlet basilikum og smag til med limesaft. Lad stå og marinere min. ½ time smag salsaen til med salt og peber lige inden servering. Udstik runde brødskiver og rist disse let. Fordel rejesalsaen på blinis og pynt med lidt frisk basilikum.

(Jeg lavede retten med blinis, som man kan se på billedet - men jeg synes ikke, at det var super godt. Derfor ideen med toast i stedet)

Bruschetta:
Bønnesalat:
2 håndfulde grønne bønner (friske eller frosne)
salt
50 g bacon
4 søde cherrytomater
1 spsk finthakket rødløg
2 spsk olivenolie
½ spsk hvid balsamicoeddike
salt, peber
2 spsk revet parmesan
Damp bønnerne i en smule saltet vand i ca 3 minutter. Overbrus med kold vand og dryp af.
Skær baconstrimlerne i små stykker og steg til gyldent. Lad afdryppe på køkkenrulle.
Bland bønner med tomater skåret i kvarte, rødløg og hæld dressingen over.
Dette kan laves i god tid inden. Vent dog med at drysse bacon over til lige inden servering.

Lammekølle med salvie, rosmarin og bacon:
1 lammekølle
1 håndfuld friske salvieblade
2 fed hvidløg
2 spsk hakket frisk rosmarin
2 spsk olivenolie
saft fra en citron
4 skiver bacon
salt, peber
I en morter stødes halvdelen af salviebladene med hvidløg til en mos. Tilsæt hakket rosmarin, resten af salviebladene og bland det hele sammen med olivenolie og citronsaft.
Stik 6-8 huller dybt ind i lammekøllen - ind imod benet. Og et hul ind ved siden af benet.
Fyld marinaden ind i hullerne og smør resten af marinaden udover køllen. Pres til sidst ½ skive bacon ind i hvert hul.
Lad køllen marinerede nogle timer. Drys godt med groftsalt og friskkværnet peber inden køllen sættes i ovnen.
Vores kølle vejede 1,1 kg. Den fik 20 minutter ved 220 grader og derefter 1 time ved 170 grader. Kødet blev let rosa. Så ønsker man gennemstegt kød, skal den havel idt længere. Derefter hviletid på ca 20 minutter.

Jeg lagde køllen på en rist og lod den dryppe ned i et fad, hvor jeg smed kartoflerne ind de sidste 25 minutter af køllens stegetid.

Kartofler:
Lad forkoge 5 minutter. Hæld vandet fra - læg kartoflerne i en skål og bland med en smule olivenolie, evt. lidt smeltet smør, salt, peber og evt. krydderurter, hvidløg. Hæld kartoflerne ind i fadet placeret under køllen. De skal have ca 45 minutter i ovnen - derfor passer det med ca 25 minutter under køllen og de 20 minutter ekstra, hvor køllen trækker.

Passionsfrugtdessert:
(2 personer)
1/3 af en moden mango
lidt sukker - hvis meget moden en lille teskefuld men ellers lidt mere
2 passionsfrugter - de skal være "krøllede" i looket, så er de modne
ca 2 tsk saft fra en lime
ca ½ dl let pisket fløde
Tag frugtkødet af mangoen ud af skallen med en ske - gem et par skefulde til dekoration. Blend dette sammen med limesaft med en stavblender.
Skrab frugtkødet i passionsfrugten ud i en sigte og lad saften passere igennem, så man får al den stærke saft ud. Bland saften med med mangoblandingen.
Bland fløden forsigtigt med frugtblandingen - der må gerne være lidt marmoreffekt i blandingen, så forsigtigt.
Smag til - evt tilsæt en smule mere sukker eller limesaft...
Server i høje dekorative glas - dekorer med en tsk kerner fra passionsfrugten. med små hjerte eller stjerneformede mørdejskager.

Mørdejskager:
Jeg brugte en rest fra denne tærtedej:

Rul dejen ud til ca 2-3 mm og udstik kager i den form, som du ønsker.
Bag ved 190 grader ca 8-10 minutter. Hold øje.

God appetit:o)