En ting, som gør mig glad på denne årstid er alle de lækre, friske grøntsager, der findes i haven, drivhuset og hos grønthandleren.
Her er en bunke af de tomater, som drivhuset frembringer. Tigarella, blommetomater, Black Plum, White tomasil, gul bøftomat.
Jeg har været lidt skuffet over udbyttet i sommer, men de giver rimeligt godt i i disse uger.
Der ligger også et par gule gulerødder og en enkelt orange og nogle tynde porre fra urtehaven.
Gulerødderne dufter helt, helt fantastisk, når man hiver dem op af jorden.
Chilierne er fra mine forældre - den slanke gav et godt spark til suppen ... den lille runde er mere mild i det.
2-4 spsk olivenolie1 stort rødløg
1 skalotteløg
3 gulerødder
1 persillerod
1 pastinak
3 små porre
1 courgette
3 fed hvidløg
1 stærk chili
1 mild chili
1 glas grillede peberfrugter
5 salvieblade
5 kviste citrontimian
1 kg blandede tomater (eller 2 dåser gode, økologiske hakkede tomater)
1 L kyllingefond
saft fra 2 appelsiner
salt
balsamico
et godt kværn sort peber
1 dl fløde
Hak alle grøntsager fint. Varm olien op start med at svitse de hårdeste grøntsager - løg, pastinak, persillerod, gulerod. Svits i ca 10 minutter til grøntsagerne begynder at blive møre. Tilsæt derefter courgette, hvidløg, chili og krydderurter. Svits yderligere ca. 5 minutter.
Skær et lille kryds i tomaterne, skold dem og flå skindet af dem. Hak dem groft og tilsæt til grøntsagerne sammen med kyllingefond, saft fra appelsiner, groft hakkede grillede peberfrugter.
Lad små simre til grøntsagerne er helt møre. Giv suppen en god tur med stavblenderen til suppen bliver glat. Smag til med salt, balsamico og sort peber (og evt. lidt sukker - særligt, hvis tomaterne ikke er søde og sommermodnede). Tilsæt evt. fløde.
Suppen blev ret stærk, men det regulerer man selv med chilien ... og kan reddes med lidt ekstra fløde.
Note: En ret, hvor man kan få brugt en bunke grøntsager - lige hvad man føler for og har samlet sammen.
Jeg serverede nogle flûtes gratineret med mozarella. Man kunne også koge lidt pasta, rug-/bygkerner eller lignende og komme i suppen. Eller lidt kogt kyllingekød, nogle små italienske kødboller eller hvad man nu føler for, til at give lidt ekstra fylde.