lørdag den 10. oktober 2009

Sushi for én - step by step


I fredags var jeg alene hjemme til aftensmad, og med sushitrang igennem hele ugen, havde jeg bestemt, at der måtte en hjemmeproduktion til... (må dog indrømme, at jeg også havde hentet take-away sushi i tirsdags;) )

Jeg har lånt bogen "letsushi" af Emi Kazuko på biblioteket og prøvede denne gang at følge hans anvisninger. Det var rigtigt nemt at gå til og tog heller ikke forfærdeligt lang tid. Risene skal selvfølgelig behandles korrekt – skylles, stå og trække, koges, marineres og afkøles, men når det så er gjort, tager det ikke lang tid at lave rullerne.

Min yndlingssushi for tiden er helt klart Makiruller – jeg er vild med tangen omkring. Og med fyldet er det nemmest, når det er hjemmegjort, at bruge god røget laks. Sammen med avocado, forårsløg og agurk er det alle ingredienser, som er let at få fat på. Og katten er bestemt glad for, at jeg er blevet sushifan … der er altid laks i overskud, og så har jeg en total elektrisk kat, der danser Roomba på gulvet.

Sushi step-by-step

Eddikeris / Sumeshi
(til ca. 7 ruller – ca 1 L færdig ris)

4 dl sushiris
4,6 dl vand

3 spsk japansk riseddike
2½ spsk sukker
2 tsk havsalt

Vask risene i en stor skål. Skyl mange gange til vandet er klart. Hæld vandet fra og lad risene stå i en sigte 1 time. Hvis der ikke er så meget tid, kan risene også blot stå og trække i 10-15 minutter i rent, koldt vand, inden vandet sigtes fra.

Hæld risene i en tykbundet gryde og tilsæt vand. Læg låg på og bring i kog over stærk varme i ca. 5 minutter.

Skru ned og lad simre under låg i ca. 10 minutter, indtil vandet er væk. Der må ikke løftes på låget i mens – men jeg kiggede ned en enkelt gang for at være sikker på, at de ikke kogte helt på – jeg tilsatte et par spsk ekstra vand.

Fjern gryden fra varmen og lad stå fortsat med låg på yderligere 10-15 minutter.

Bland riseddike, sukker og salt i en lille skål og rør til sukker og salt er opløst.

Hæld de kogte ris ud på et stort fad og hæld eddikeblandingen udover risene – f.eks. ved at hælde over bagsiden af en træske, så fordeler eddiken sig bedre over risene.

Fordel ved forsigtigt at folde/skære med en træpalet og lad køle. Risene skal være afkølet til ca. 37 grader, før sushien rulles.

Håndeddike
4 spsk riseddike
2½ dl vand

Bland i en lille skål. Bruges til at dyppe fingrene og kniven i, mens sushien laves.

Forslag til let fyld

1
agurkstrimler med skræl og uden kerner
forårsløg, finthakket
wasabi (tag lidt på fingeren og smør på agurken, ganske, ganske lidt!)

2.
laks (jeg bruger en fra Bilka/Føtex – Royal-et-eller-andet – et helt stykke, som er rektangulært ca. 1½ cm x 15 cm x 5 cm)
avocado skåret i bjælker
forårsløg, finthakket
wasabi

Rul som på billederne ovenfor.

I bogen stod der, at man skulle holde tangpladen hen over en gasflamme 1-2 sekunder, inden man begynder at lave sushien. Jeg ved ikke helt, hvad meningen er med det. Tangen bliver sådan let krøllet og mere bøjelig. Så det er sikkert for at gøre den lettere at arbejde med. Jeg har prøvet begge dele og det fungere på begge måder.

Fordel risene med fugtede hænder, gerne så de følger tangkanten tættest på dig selv, men lad ca. 1 cm stå fri længst væk.

Læg fyldet ca. 5-7 cm inde på risene (gerne lidt længere end på billedet) og rul.

Lad rullerne stå og trække, imens du former resten af sushien.
Skær med en skarp kniv fugtet i håndeddiken.

Server med wasabi, syltet ingefær og japansk soja.

8 kommentarer:

Piskeriset sagde ...

*ruller rundt i sushi-trang*

Jeg vil også have sushi! Måske jeg skal lokke gemalen med på at bestille det på onsdag, når vi får gæst, og jeg ikke har tid til at lave mad, fordi jeg kommer direkte fra træning? Eller måske kan det sniges ind i tirsdagen meget travle program... hm... Hanne, se nu der, hvad du sætter i gang... ;-)

Hanne's verden sagde ...

;D Det er godt nok skrækkeligt med den sushi-trang. Kan bedre og bedre sætte mig ind i en misbrugers tankegang;)

Måske du bare skal snuppe sushi både tirsdag og onsdag - det var da en løsning på det problem;)

Piskeriset sagde ...

Det er jo en genial plan! :-D
Jeg har i hvert fald sagt til gemalen, at vi bestiller sushi på onsdag - mht. i morgen må jeg lige se på, hvad det ender med der. Det kan nemlig også være, at der er et andet sted, jeg kan smutte forbi. To be continued... ;-)

Pernille på 1. sagde ...

Hvor er det bare lækkert, ja min sushi trang er altid lige så stor som din jeg kunne spise det rigtig rigtig tit.

Nu har jeg printet dine anvisninger ud, og jeg og eneste barnet som er lige så stor sushi elsker vil prøve at lave det i den her uge :)

Du må rigtig gerne vise mere :)

Knus

Nicolai sagde ...

Gud hvor ser det delikat og lækkert ud! Mmmmhh, godt at jeg fik sushi til frokost idag, ellers var jeg gået op igennem taget af længsel :D

Hanne's verden sagde ...

Piskeris, spændt på at høre, hvad der sker i sushi-/takeoutføljtetonen;)

Hanne's verden sagde ...

Pernille, kan se, at I har været i gang med sushien. Ser godt ud:)
Og jeg er igen ramt af trangen;)

Jeg skal helt klart eksperimentere mere med sushien, så det sidste indlæg i den genre er ikke skrevet.
Knus

Hanne's verden sagde ...

Hej Nicolai
Hvad er det lige med den sushi ... den kan få os til at gå helt amok. Ville ønske, at vi havde et sted, hvor man kunne hente sushi til frokost - omvendt ... det ville vist blive en dyr affære;)