søndag den 23. august 2015

Sommercrumble med brombær og jordbær

Brombærrene bliver modne disse dage. Og brombær er et virkeligt lækkert, syrligt/sødt bær med den dejligste farve.

En crumble er hurtig at lave og en dejlig måde at bruge bær på - friske eller frosne. En crumble er måske særlig dejlig om efteråret eller vinteren, hvor man kan smage sommeren igen, hvis man har fryseren fyldt med bær.

Crumblen kan laves med blot en slags bær eller andre bær, end jeg har brugt og også gerne en større mængde bær end i opskriften.
Sommercrumble med brombær og jordbær
3 dl brombær
3 dl jordbær
2-3 spsk rørsukker
1 spsk smør

100 g ølandshvedemel (eller anden hvedemel evt blandet med lidt grovere mel)
100 g rørsukker
100 g koldt smør
et nip salt
½ stang vanille

1 dl solsikkekerner (hakkede mandler, hasselnødder, cashew eller andet kan også bruges)
1 spsk sukker
1 spsk smør
Bær fordeles i et smurt ovnfast fad og drysses med rørsukker og smør fordeles i små tern over bærene.
Smuldr smørret i mel, sukker, vanille og salt. Drys dejen over bærrene. Fordel herefter solsikkekerner, små tern af smør og et lille drys sukker.
Bages ved 180 grader ca 30-40 minutter til toppen er gylden.
Lad afkøle og server med god vanilleis, cremefraiche eller kold flødeskum.

Note: Crumbles er bare altid dejlige - om de er med æbler, rabarber eller som her med bær. Denne smager dejlig sommerligt af søde bær, sprød og smørfuld top og gyldne kerner. Uhmm!


fredag den 31. juli 2015

Mazarintærte

En af mine yndlingskager er mazarintærte. Både helt traditionel med tærtebund, mazarinmasse og chokolade, men også med jordbær, nektariner og andre bær og frugter.
 
Dette er en god grundopskrift til mazarinbunden, og så kan man lege med fyldet/toppen, som man har lyst til.
 
Denne tærte bagte jeg på årets sommerferie i Sverige. I sommerhuset er der altid god tid og lejlighed til at prøve nye opskrifter af. Denne er stærkt inspireret af en opskrift i Alt for Damerne af Maja fra chocolat.dk.
 
Mazarintærte
Mørdej:
140 g mel
3 spsk mandelmel (alternativ: blendede mandler)
70 g flormelis
et nip salt
85 g koldt smør
1 lille koldt æg
Mel, mandelmel, flormelis og salt blandes i en skål og det kolde smør smuldres her. Det hele samles hurtigt med ægget. Form dejen til en flad kugle og læg den i køleskabet ½-1 time. Rul dejen ud imellem 2 stykker bagepapir, læg i en tærteform. Alternativt kan du trykke dejen ud med fingrene i en tærteform med det samme og sætte tærteformen på køl derefter.
 
Mazarinmasse:
150 g marcipan
75 g sukker
50 g blødt smør
1 æg
Riv marcipanen og pisk alle ingredienser sammen til en luftig masse. Fordel massen ud over tærtebunden.
 
Bag i cirka 25-30 minutter ved 175 grader. Hold øje, så dejen og massen ikke bliver for mørk, den skal være let gylden.
 
Når kagen tages ud af ovnen fordeles ca 40 g finthakket mørk chokolade, som fordeles med en spartel eller pensel, når den er smeltet.
 
Når kagen er kold kan den serveres, som den er - eller f.eks. med cremefraiche rørt med lidt agave sirup og vanille og en bunke frugt eller bær.

søndag den 1. februar 2015

Saftige müsliboller med sprød skorpe

Jeg er helt pjattet med müsliboller! Og har været det siden 80'erne, hvor jeg var i erhvervspraktik i en blomsterforretningen Wellers Blomster, hvor vi til formiddagspause fik skønne müsliboller fra det gamle bageri Tougaard i Viborg. Siden har vi på job ofte købt müsliboller i Føtex, som også er ret gode. I går fik jeg lyst til at bage mine egne og de blev fantastiske. Saftige i krummen og med en dejlig sprød skorpe - fyldt med hasselnødder og tranebær. Et hit!!!

Vejen til succes er at bage ved høj varme, at smide en kop vand ind i bunden af ovnen ... og så SMØR, øl og skyr, som giver noget skønt til smagen. Jeg kiggede lidt rundt på internettet og lod mig inspirere af Becauseitmatters opskrift

Opskriften kommer her:

1 øl (jeg brugte en Hancock juleøl)
4½ dl vand
2½ dl skyr
1 stor spsk honning
35 g gær
50 g smeltet smør
20 g salt
200 g fuldkornshvedemel
ca 1 kg Tipo 00 hvedemel (eller anden mel med højt proteinindhold)
2 dl hasselnødder (meget grofthakket)
1 dl mandler (groft hakket)
1 dl tranebær
1 dl rosiner

Rør gæren ud i øl, vand, skyr og smeltet smør. Tilsæt fuldkornshvedemel, nødder og tørret frugt samt salt. Rør godt rundt og tilsæt herefter hvedemelet. Jeg brugte ca 900 g - men tilsæt lidt af gangen. Jeg æltede ca 20 min med røremaskine. Dejen er lidt klistret.
Sæt til hævning mindst 4 timer et lunt sted - eller et køligt sted natten over.
Tag dejen forsigtigt ud på et meldrysset bord og undlad at ælte for at beholde mest muligt luft i dejen. Skær nu boller ud med en spartel i passende størrelser. Jeg fik 20 boller ud af denne dej.
Læg bollerne på en plade med bagepapir og efterhæv ca ½ time et lunt sted.

Ovnen skal stå på 250 grader og i det, der sættes en plade ind midt i ovnen med boller, kastes 1 dl koldt vand ind i bunden af ovnen. Bollerne bages ca 17 minutter til de er gyldne og gennembagte. Tag en bolle ud og bank på bunden af den - lyder den hul, er den færdigbagt.

Afkøl og spis med koldt smør. En himmerigsmundfuld ... og en af de bedste hjemmebagte boller, jeg har bagt.