tirsdag den 29. juni 2010

Soltørrede tomater.......... og manglende tålmodighed



I søndags kl 10.30 skar jeg en bunke tomater i halve, dryssede med sukker, merian, lidt salt, peber og et par dråber balsamico ... ind i ovnen ved ca. 75 grader ..................................................... og så gik tiden.

Efter 5 timer regnede jeg med, at jeg kunne tage fine soltørrede tomater ud af ovnen ......... der gik endnu 3 timer ................. stadig ikke soltørrede tomater .................. EFTER TI: 10 TIMER!!! Så var de færdige 
....... og dvs. at jeg efter 9 timer skruede op på 120 grader, hvilket resulterede i, at jeg næsten var ved at ødelægge dem. Ja, nogle af de mange timers bagte tomater måtte lade livet i skraldespanden, da de det sidste kvarters tid blev brændte............

Jeg har ikke fået smagt dem endnu. De blev blot puttet i et glas og olie hældt på .. klokken var jo blevet mange.
De skal godt nok smage fantastisk (pæne ser de i det mindste ud ...), før jeg kaster mig ud det projekt igen... eller også skal jeg bare starte ved lidt højere varmegrader ;D




mandag den 28. juni 2010

Kylling og skøn italiensk bønnesalat





Jeg er totalt bagud med blogindlæg ... og der er ikke, fordi jeg har lagt på den lade side. Tværtimod har jeg lavet mad i bunker den sidste uges tid, så der har ikke været tid til at få indlæg lagt herind.

Nu vil jeg forsøge at tage mig sammen og få noget af det på bloggen.

Jeg fik en frygtelig trang til kyllingelår i sidste uge ... og det var godt!!

Dertil endnu en bønnesalat - jeg har fået smag for de proteinrige og sunde bønner. Det skal udnyttes - så det er med at få afprøvet forskellige muligheder. Denne version var lige i skabet - især hvis man elsker de italienske krydderurter. De soltørrede tomater tilfører en intens og lækker smag til bønnerne.

Italiensk bønnesalat 
Bønnerne udblødes og koges til de er møre.

Fyld
5-7 soltørrede tomater, finthakket
en stor håndfuld hakkede friske krydderurter - f.eks. basilikum, vild merian, timian - gerne med blomster
1 stort hakket rødløg
en håndfuld søde tomater
½ agurk
1 peberfrugt
olivenolie, balsamicoeddike
salt, peber, sukker
Alle de hakkede grøntsager blandes med olivenolie, balsamico, salt, peber og sukker ... efter smag og behag.
Dette blandes med de lune bønner og får lov at trække - kan sagtens spises efter 1 times tid, men det smager også skønt dagen efter.

Server til f.eks. et stegt kyllingelår ... eller hvad man føler for.




fredag den 25. juni 2010

Gode idéer til "madophold" efterlyses






Sommerferien nærmer sig .. den står på en uge i sommerhus på Langeland og ugen efter et hotel/kro/slots-ophold med 2 overnatninger, hvor det er maden, som skal være i centrum.

Billederne ovenfor er fra Schackenborg Slotskro, hvor vi har været to gange. Vi hælder lidt til at tage derhen igen. Det er super godt og vi er sikre på at få fuld valuta for pengene.

Det er jo en del penge, der skydes af på 3 dage, når man tager på sådan et ophold. Derfor er det super vigtigt for os, at det også bliver en god oplevelse.

Vi har også overvejet at tage et ophold på Christies, Sdr. Hostrup Kro. Er der nogen, som kender det sted?

Eller har I andre gode idéer, hvor maden er toplækker, betjeningen i orden, gerne smukke omgivelser - helst i Jylland eller på Fyn.  Gode tips og idéer modtages med kyshånd :

tirsdag den 22. juni 2010

SATC II ... Del 3 ... desserterne





Så kom jeg til desserterne. De gjorde lykke ... mange smaske- og nydelyde ;)

Bærtærterne var friske med passionsfrugtcurd rørt op med flødeskum.
Til 2 tærter brugte jeg ca. 4 dl fløde, som jeg piskede ret stift. Dette blev blandet med ca. 200g passionsfrugtcurd.

Opskriften på tærterne er her.

Note:
Når kransekageborten sprøjtes på kagen - så sprøjt langt ude i kanten sådan, at det giver plads til noget fyld i tærten.

Passionsfrugtcurden har jeg købt hos Naturlic. Kan curden ikke lige findes på hjemmesiden, kan man altid sende hende en mail, så tror jeg, at hun kan ordne det :) Curden er sød, syrlig og virkelig delikat.


Konfektchokoladekage
Denne chokoladekage lavede jeg til vores bryllup og jeg har ikke smagt den siden ... og det fatter jeg ikke. For den smager FANTASTISK. Man skal være chokoladeelsker!! Manden min, synes absolut ikke om den. Den er alt, alt for kompakt og koncentreret. Men jeg elsker den.
Serveres som små firkanter gerne med lidt syrlig frugt til eller en sorbet.

Den kan sagtens fryses - så har man hurtigt en lækker dessert en dag, hvor man trænger...

400 g mørk chokolade (ca. 60 %) ... med Valrhonas Manjari, så tror jeg, at man græder af lykke
2 dl stærk kaffe
300 g sukker
250 g blødt smør
6 æg
125 g mel
½ dl orange likør - Grand Marnier eller Contreau

100 g hvid chokolade eller f.eks. Callebauts farvede chokolader, kan købes her. Jeg brugte Callebaut Lemon til disse kager.

Brug en lille bageform - ca. 4x20x25 - som beklædes med bageparpir.

Chokoladen hakkes - jo finere, jo hurtigere smelter det, smelt over vandbad.
Pisk sukker og kaffe i og herefter piskes smørret i lidt af gangen.
Tag skålen af vandbadet og pisk æggene i ét af gangen. Sigt melet i blandingen og vend i skiftevis med likøren.
Dejen hældes nu formen og bages midt i ovnen i 20-30 minuter ved 200 grader. Den er stadig fugtig efter bagning - hold øje.

Kagen køles lidt af, hvorefter den dækkes til og stilles i køleskabet mindst 1 døgn. Kan sagtens stå 3-4 dage i køleskabet eller fryses.

Skær kanterne af og del kagen i små firkanter. Pynt med den smeltede chokolade - f.eks. i en lille frysepose monteret med en lille tylle.

Frugt med rabarbermarinade
Man kan bruge de bær eller den frugt, som man holder af ... jeg brugte:
Galiamelon i små tern
blåbær
granatæblekerner

½ stang vanille
1 tsk sukker
saft fra ½ lime
Gnid vanillekornene med sukkeret og bland marinaden. Bland frugten og bærene sammen. Lad stå koldt mindst ½ time gerne længere.

Sarah Bernhardt - se her. Denne gang brugte jeg dog denne opskrift til bunden.

Så nåede jeg til vejs ende med maden fra SATC II. Nu kan vi så bare vente på en 3'er ... eller også må vi skifte tema. Vi har overvejet Desperate Housewives ... jeg har købt kogebogen derfra og nogle kollegaer er kommet med hints om, at de opskrifter skal testes. Og der er jo gode udfordringer der - Bree laver jo absolut spændende mad og udfordrende kager. Og så kunne jeg jo uddelegere til nogle af de mindre heldige i køkkenet - så vi kan få noget brændt Macaroni & Cheese a la Susan..... Vi tænker videre :)

lørdag den 19. juni 2010

SATC II ... Del 2 ... hovedretterne...

Blackeyed-bønnesalat
Grønsalat med blåbær og vinaigretteMelonsalat med FetaGulerods/agurketzatziki, Feta og oliven...
Foccacia og langtidshævede flûtes...
Honning/sennepsmarineret svinemørbrad...Intervalstegt kalvefilet med krydderurtedressing...
Efter diverse hapsere og en cocktail (vi var inddelt i par, som hver skulle komme med en cocktail til de andre... ), kom vi til hovedretterne.


Blackeyed-bønnesalat
Det er første gang, jeg har lavet en salat med bønner. Det blev de sortøjede og så skævede jeg lidt til Piskerisets opskrift. Der skal eksperimenteres noget mere med bønner i salater - for det er virkeligt lækkert og yderst dekorativt i en salat ... samtidig med, at man får en masse proteiner og de er super sunde.


De sortøjede bønner smagte rigtigt godt - lidt nøddeagtigt. Og en god ting ved dem er, at de kun behøver at stå i blød 2-3 timer. Det er vigtigt, at man sorterer dem for urenheder og sten og skyller dem grundigt.


Dressingen
et par spsk citronolivenolie
skal fra ½-1 citron
saft fra ½ citron
1 fed hvidløg, fintrevet
1 lille bundt frisk koriander, finthakket
1 rød chili, finthakket
ca. 1 tsk palmesukker (eller andet sukker)
salt, peber
Bland eller ryst ovenstående sammen til en dressing. Lad den evt. stå og trække en tid - kan sagtens laves et par dage i forvejen.


Salaten:
sortøjede bønner
1 broccoli delt i bittesmå buketter også gerne lidt af stokken i små tern
3 forskelligt farvede peberfrugter, gerne skåret i forskellige tern, strimler
1 bakke små søde tomater
kerner fra et granatæble
salt, peber
Sæt bønnerne i blød i min 2 timer. Skyl grundigt efterfølgende med kogende vand. Lad bønnerne køle af.
Når bønnerne er kolde, blandes de grundigt med dressingen og de øvrige grøntsager.
Det er en salat, som man godt kan lave i god tid. Grøntsagerne bliver ikke slatne eller kedelige - fordelen er, at de kan trække noget smag fra dressingen.
Drys gerne med lidt salt og peber lige inden servering


Grøn salat med vinaigrette

Vinaigrette
olivenolie
balsamico
sennep
sukker
salt
Ryst en dressing af ovenstående - smag til ... det afhænger af smagsløgene, om dressingen skal være til den skarpe, syrlige, søde side.


Grønne babysalatblade
evt. rucola
tomater - nogle gode f.eks. San Marzano
grønne asparges
1 bakke blåbær


Læg salaten nederst og fordel tomater, asparges og blåbær hen over. Dryp dressingen over lige inden servering.
Drys evt. med pinjekerner .... det turde jeg ikke i fredags, da jeg hele dagen igennem havde hørt i radioen, om risikoen for at miste smagen, hvis man spiser kinesiske pinjekerner ... og på de fine økologiske pinjekerner, som jeg havde købt i Brugsen, kunne jeg ikke finde ophavslandet ;)


Melon/Fetasalat
Melon - cantaloup, galia, vandmelon, honningmel - vælg selv
agurk, skrællet og skiveskåret
god cremet feta skåret i tynde flager


Dressing:
hvid balsamico
olivenolie
frisk mynte
1 rød chili
limesaft
salt, peber
Skær melon og agurk i små stykker. Bland med hakket mynte og finthakket chili.
Tilsæt olie, limesaft, salt og friskkværnet peber.


Gulerods/-agurktzatziki - se opskrift her. Dog i denne version var skyr udskiftet med en blanding af græsk yoghurt og cremefraiche .... samt nogle spsk olivenolie.


Honning/sennepsmarineret svinemørbrad

Marinade:
2 limefrugter
4 spsk honning
2 spsk dijon sennep
smagsneutral olie
tabasco
lidt soya
salt, peber
1 dl ketchup
Rør marinaden sammen, lad mørbraden lægge heri 1 døgn.
Steg ved 225 grader i 20 minutter. Server enten varm - eller lad kødet blive koldt, pak ind og læg i køleskabet. Skær tyndt ud lige inden servering.


Intervalstegt kalvefilet
1 kalvefilet krydres godt med salt og peber. Placeres i en smurt bradepande.


Tænd ovnen på 225 grader og brun stegen 20 minutter. Tag stegen ud og skru ovnen ned til 180 grader. Efter ca. 15 minutters hvil - sættes stegen igen i ovnen i 15 minutter, tag ud igen og hvil 10 minutter. Fortsæt på denne måde (stege 15 min, hvile 10 min) til stegen når en temperatur på ca 59 grader. Lad nu hvile og køle - pak stegen ind, sæt koldt i køleskab, skær ud lige inden servering.


Krydderurte dressing
Friske krydderurter f.eks. estragon, persille, merian, evt. hvidløg ...
olivenolie
Blend det hele, sæt koldt og lige inden servering dryppes marinaden over kødet.


Langtidshævede flûtes
4 dl vand
5 dl kærnemælk
20 g gær
3 dl fin urehvede
3 spsk olivenolie
4 tsk havsalt
3 dl fin urehvede eller durum
resten italiensk hvedemel Tipo 00
Ælt dejen grundigt og lad hæve i køleskabet natten over.
Tag ud af køleskabet næste dag - lad stå på bordet et par timer, så det får stuetemperatur. Ælt nu dejen godt igennem.
Halvdelen formes til 4 flûtes, som efterhæver ca. 30-60 minutter. Pensel med vand.
Bages ved 220 grader i ca. 15-20 minutter. Med det samme brødene kommer ud af ovnen, smøres de med smør.


Foccacia med krydderolie
Halvdelen af dejen rulles ud og hæver 1 times tid.


krydderolie:
rosmarin
basilikum
havsalt
Stødes i en morter og blandes med olivenolie.


Der laves fordybninger i den hævede dej med knoerne, olien fordeles og brødet bages ved 220 grader ca. 15-20 minutter.

SATC II ... Del 1 ... hapserne


Festen blev skudt i gang med en velkomstcocktail: SATC-sommercocktail goes Barbie ... opskriften har jeg snuppet fra Piskeris. Den kan anbefales - smager frisk og sommerlig.

Jeg ændrede en smule i opskriften ... dvs. lidt mere sukker (100 g mere), da jeg var bange for, at den blev for syrlig. Rent faktisk blev den lidt for sød til mine smagsløg, men jeg justerede med ekstra limesaft - så blev den perfekt.

Menuen var:

SATC-Menu

Velkomstcocktail

SATC-sommercocktail goes Barbie


Buffet

Minihapsere med Fetacreme, laksecreme og artiskokcreme

Crostini med tomatpesto

Schwarzwälder skinke med melon


Honning/sennepsmarineret svinemørbrad

Kalvefilet med krydderurtedressing

Melon/Fetasalat med mynte

Blackeyed-bønnesalat

Grøn salat med bær og vinagrette

Tzatziki, Feta og oliven

Langtidshævet flûtes

Foccacia med krydderolie


Bærtærter med passionsfrugtcreme

Dessertchokoladekage med marineret frugt

Sarah Bernhardt

Her artiskokcreme pyntet med kerner fra et granatæble...
Fetacreme med peberfrugt
Laksecreme med karse
Crostini med tomatpesto
Schwarzwälder skinke med cantaloupmelon...
Hapserne er stærkt inspireret af Klidmoster .... jeg tror, at det var hende, som var den første, der bloggede om de små kiks fra Fakta toppet med forskellige cremer.

Jeg var lidt spændt på, hvordan smagen var på kiksene. De var overraskende gode ... sprøde og neutrale i smagen, så det er fyldet, der løber med opmærksomheden.

Til opskrifterne ... som er meget cirka mål. Smag, put lidt mere i, smag og juster ... det må være mantraen :)

Det vigtigste redskab her er en blender, stavblender, minihakker ... det gør arbejdet så nemt.
Og så, også et fif fra Klidmoster - put cremerne i sprøjteposer monteret med forskellige stjernetyller, så er hapserne super nemme at lave dekorative. Selvfølgelig kan man også bare bruge en lille ske.

Laksecreme

300 koldrøget laks (- 20 g til katten ;))
1 stor spsk grovkornet sennep
ca 3-4 spsk græsk yoghurt
friskkværnet peber
evt. et smule citronsaft
Blend og server.






Dette billede skulle ikke være her ... men jeg kan ikke slette. Mystisk.


Fetacreme
Feta
gul peberfrugt
citronmelisse
et par skefulde creme fraiche
et par blade basilikum, f.eks. den røde
lidt persille
peber
lidt mælk
Blend, hæld lidt mælk i til konsistensen er tilpas. Smag til - og server.

Artiskokcreme
1 dåse artiskokbunde
30 g cashewnødder
persille
½ fed hvidløg
salt, peber
1 spsk flødeost
1 lille bundt citronmelisse
salt, peber

granatæblekerner til pynt.
Blend til en cremet masse og server - evt. pyntet med granatæblekerner eller ... f.eks. lidt parmaskinke.

Note:
Smagen var virkelig god. Blid, lidt bid fra nødderne og lækker konsistens.

Crostini med tomatpesto
Jeg fandt en opskrift hos både Foodfanatic og Piskeris, som så vildt spændende ud og som de begge roste meget.

Min version blev sådan:
(en pæn stor portion - ca 5 dl)
190 g soltørrede tomat
100 g cashewnødder
et bundt basilikum
olivenolie til pestoen har den konsistens, som man kan lide
2 fed revet hvidløg
50 g Grana Padano
saft fra 1 citron - ca. - smag til
en lille bitte smule salt
peber
Blend det hele og smag til - vær forsigtig med salten, da osten salter og i det hele taget er smagen meget intens.
Fantastisk pesto!

Rist daggammelt flûtes og smør pestoen på. Pynt f.eks. med et blad grøn basilikum.

Jeg har prøvet at fryse lidt af det - så er spændt på, om det kan lade sig at gøre.


onsdag den 16. juni 2010

Vinderne er .....

De mange lodder ...Fik hjælp af manden, som trak disse 2 lodder ....
Og vinderne ....
Præmie 1 til Cathrine ...
Præmie 2 til Heidi...
Hvis I sender mig jeres adresser på min mail (hannekriegbaum@gmail.com), så vil jeg få sendt gaverne til jer snarest ... dog nok først på mandag, da jeg lige har et par projekter de næste dage.

søndag den 13. juni 2010

Pizza med tomat med tomat på ... og 100 læsere





Det har bare været en skøn weekend! Nissehygge, venindesamvær og søndagskoncert med Lydiah Wairimu i Holstebro Musikteater. Koncerten var fantastisk - hun har en karisma og udstråling, som tager luften helt fra én. Jeg kan næsten ikke vente til november, hvor jeg skal en uge til Tyrkiet igen og deltage i hendes workshops.

Inden vi tog afsted havde jeg lavet en pizzadej, så jeg hurtigt kunne få mad på bordet, når jeg kom hjem.
Jeg prøvede at putte noget smag i dejen - og det blev rigtigt godt. Hakkede soltørrede tomater og frisk oregano. Det var lidt som at spise tomat med tomat på - intens, intens tomat smag i bunden og den lidt mere friske tomatsmag fra tomatsaucen ovenpå bunden. Det kan anbefales.
Pizzadej
2 dl kærnemælk
1 dl vand
1 tsk havsalt
2 spsk olivenolie
1 dl grov urehvede
½ brev tørgær eller alm.
7 soltørrede tomater, hakkede
en stor håndfuld hakket frisk oregano eller merian
fin urehvede
Bland et par dl fin urehvede med tørgæren.
Bland kærnemælk, vand, salt, olivenolie, grov urehvede, tomater og oregano.
Hæld herefter blandingen af fin urehvede og tørgær i og bland - tilsæt urehvede til dejen kan æltes. Ælt grundigt gerne 5-10 minutter.

Lad hæve minimum 1 time - og gerne flere evt. natten over
Tomatsauce - f.eks. denne.
Fyld
pr. pizza ca. 1/3 af en frisk mozarellakugle
kød - f.eks. strimler fra en god bøf
frisk oregano
salt, peber
et par dråber olivenolie
Fordel et tyndt lag tomatsauce på bunden. Drys med oregano og fordel ost og kød - drys med salt, peber og dråber af olivenolie.
Bag på pizzasten ved højeste varme ca. 7-12 minutter.
100 læsere er nået ... vildt. Det er fantastisk, det havde jeg i min vildeste fantasi ikke forestillet mig, at jeg skulle opnå, da jeg startede bloggen op ... eller for den sags skyld, da jeg nåede 50 læsere. Tusind tak til alle, som læser med.
Desværre er jeg slet ikke hjemme i dag, så jeg når først med at udtrække vinderne onsdag eller torsdag.

Giv-væk-gaver til læserne



Jeg nærmer mig de 100 læsere på bloggen og det skal fejres med et par gaver til læserne (som det sig hør og bør her i blogland!!).

Hvis du vil deltage, kan du lægge en kommentar her og du deltager med 1 lod, hvis du ønsker at deltage med 2 lodder, kan du linke til dette indlæg på din blog.

Gaverne er
1. Balsamisk vineddike og 3 pakker spændende chokolade fra Stainer
2. En af yndlingstheerne fra Kusmi "Anastasia" og små lækre chokolade fra Dolfin med sjove og spændende blandinger af forskellige smagsindtryk.

Vinderen bliver trukket, når jeg har fået 100 læsere :)

lørdag den 12. juni 2010

Ribeye med salat og nye kartofler



Jul i juni til årets Karup Å-marked
Efter en kølig dag i nisseteltet på årets Karup Å-marked udklædt som nissepiger og med solide julemænd til at passe på os (nogle sagde nissekoner ... det overhørte vi!!!), var der behov for en god middag.

Et par ribeye steaks med nye kartofler og en hurtig salat - det var guf. Ribeye er noget af det bedste oksekød, efter mine smagsløg, der er så meget saft og kraft i den udskæring.

Jeg hentede en pose totalt nyopgravede kartofler fra Torp Gårdbutik ... ikke sidste gang jeg smutter forbi hos dem. De smagte FANTASTISK! Hvor er det utroligt at sådan en lille undselig rodfrugt kan smage så skønt.

Ribeeye steak med hvidløgsolie

2 spsk olivenolie
1 stort fed revet hvidløg
1 spsk finthakket persille

smør, olie

Bland olivenolie, hvidløg og persille.
Krydr bøffen godt med salt og peber. Steg ca. 2 minutter på hver side, pensel med hvidløgsolien og steg endnu 1 minut på hver side. Lad hvile ca. 5 minutter og skær evt. i skiver.

Salat
hjertesalat
tomater
strimlet rød basilikum
rødløg
agurk
melon

salt, peber
et smule balsamicoeddike
en smule olivenolie
en smule agavesirup

feta
oliven

Bland salaten. Lige før servering hældes balsamico, olie, sirup over salaten og vendes hurtigt rundt. Drys med salt og peber.

torsdag den 10. juni 2010

Nem aftensmad

Et par smukke lille basilikumblade...


I aften skulle det gå lidt hurtigt og med det småkedelige vejr, skulle maden også være lidt hyggelig.

Små mini "pizzaer" lavet af pitabrød, skåret ud i små trekanter med lidt oliven og feta til ... så er der dømt hapse-mad. Hyggeligt i sofaen sammen med et par gamle afsnit af Friends!!

Brug et godt pitabrød - Coop sælger nogle, som er meget brødfyldte og ret lækre.

1 pitabrød optøes og flækkes i to.

Fyld 1:
en stor skefuld Ajvar
lidt feta
frisk timian

Fyld 2:
en stor skefuld tomatsauce, eller små hakkede tomater
1/5 af en frisk mozarella
½ skive lufttørret skinke i små tern
frisk basilikum

et par dråber olivenolie

Fordel fyldet, dryp med olie og gratiner i ovnen ca. 6-8 minutter - til brødet er let sprødt og osten gylden.

Nemmere bliver det vist ikke - og det smagte skønt. Jeg forsøgte at finde vindersmagen af de to ... det lykkes ikke. De var super gode på hver sin måde. Den sødmefulde Ajvar, hvor man virkelig kan smage de grillede peberfrugter sammen med cremet Feta og timian - et hit. Og den mere traditionelle pizzakombination var som altid lækker.