Slå lige bremsen i… det har været nogle hektiske uger de sidste par stykker. Denne uge har jeg stort set ikke været hjemme og køkkenet har jeg nærmest ikke været i. Dans mandag, mini-instruktørkursus tirsdag, cupcake-bageri onsdag, danse-sæsonopstart torsdag, kollega-sammenkomst fredag, venindehygge i går … og i dag har jeg så endelig fået nogle timer i køkkenet. Har lavet en stor portion tomatsuppe af vores egne skønne tomater, lavet en kagetestbagning for Anarkisten og skal snart ned til min mor og lave æblesirup.
Opskriften på tomatsuppen og siruppen kommer lidt senere. Først et hængeparti fra sidste uge, hvor jeg lavede mad til min kollega. Maden bestod udover kagerne, forretter og kød af 5 forskellige salat. Opskrifterne er her:
Agurk-melonsalaten, som er inspireret af Klidmosters salat – se
her. Jeg brugte frisk mynte og lidt rapsolie, som gjorde salaten dejlig frisk og lækker.
Asiatisk inspireret salat
Dressing:Saft fra en lime
2 spsk smagsneutral olie
1 tsk mørk sesamolie
2 tsk revet ingefær
2 tsk revet hvidløg
2 tsk sukker
1 tsk risvineddike
salt eller soja
1 rød chili, finthakket
2 spsk frisk koriander, hakket
Grøntsager
2-4 forskelligt farvede peberfrugter og snackpebre, fintstrimlede
2 gulerødder skåret i strimler med en kartoffelskræller
små blomkålsbuketter
små broccolibuketter
sugarsnaps
forårsløg
100 g nudler
3 spsk ristede sesamfrø
Kog nudlerne og skyl grundigt i koldt vand. Lad dryppe af.
Bland nudler og grøntsager godt med dressingen. Drys evt. med lidt ekstra koriander.
Grønne bønner med cherrytomater, bacon og parmesandressing (fra Suveræne salater)
500 g grønne bønner
250 g cherrytomater
150 g bacon
2 spsk hakket rødløg, hakket
Parmesandressing:2 spsk olivenolie
1 spsk lys balsamicoeddike
5 spsk friskrevet parmesan
salt, peber
Bacon skæres i små tern og svitses gyldent. Lad afdryppe på køkkenrulle.
Bønnerne dampes under låg med lidt vand og salt. Ca. 3-4 minutter.
Overhældes straks med koldt vand, så de forbliver grønne.
Til dressingen blandes alle ingredienser.
Det hele blandes sammen – evt. halver cherrytomaterne.
Græsk kartoffelsalat (fra Suveræne salater)
1 kg bagekartofler i smalle både
½ dl olivenolie
2 spsk citronsaft
2 tsk tørret oregano
400 g peberfrugter i forskellige farver
2 spsk olivenolie
2 fed hvidløg
salt, peber
50 g oliven
75 g fetaost
evt. bredbladet persille
Vend kartoffelbådene med olie, citron, oregano, salt o peber. Bag ved 250 grader i ca. 40 minutter. Vend forsigtigt undervejs.
Skær peberfrugterne i brede strimler. Bland med olie, hvidløg, salt og peber. Kan bages samme tid med kartoflerne, hvis der er plads ved siden af. Ca. 30 minutter ved 250 grader til de bliver let brændte og bagte. Vendes også forsigtigt undervejs.
Afkøl kartofler og pebre. Vand forsigtig sammen i et fad. Pynt med tyndtskåret/smuldret feta og oliven.
Blåbærsalat/tomatsalat1 hjertesalat eller mini romainesalathoved
Spæde blade – f.eks. ruccola, spinat og lignende
Små søde tomater
Blåbær
Dressing:3 spsk balsamicoeddike
1-2 tsk grov sennep
6spsk olivenolie
salt, peber
sukker
frisk basilikum
Bland salater, tomater og blåbær. Ryst dressingen sammen og hæld over lige inden servering.