mandag den 31. maj 2010

Kyllingesalat med risoni og mango


En lækker salat lavet af noget af kyllingen fra dette indlæg. Salaten kan også laves med nænsomt stegt laks. Og den smager fantastisk i begge versioner, men min yndlings er med laks. Den søde, karakteristiske smag fra mangoen sammen med den salte og lidt fede Feta, duften/smagen fra jordnøddeolien ... det går bare op i en højere enhed.

2 pers
120 g risoni, ris, bulgur
ca. 300 g kyllingekød eller laks
½ bakke spæde salatblade, babyspinat eller lignende
6 stilke thaiasparges
1 mango
5 San Marino tomater
½ rødløg i små tern
saft fra 1 citron
2-3 tsk jordnøddeolie
salt, peber
Bland jordnøddeolie, citron, salt og peber.
Feta
peanuts
Kog risoni og bland med halvdelen af dressingen. Rør det finthakkede rødløg i og lad dette blive koldt.

Skær tomater og mango og bland i risoni-blandingen.
Skyl og slyng salatbladene. Bland dem med resten af dressingen og fordel på et fad eller tallerkener. Ovenpå fordeles risoniblandingen, kylling og det hele drysses med Feta og peanuts.
Nem og sund aftensmad eller frokost...

søndag den 30. maj 2010

Langtidsstegte kyllinger

Blandingen til den ene af kyllingerne ... soltørrede tomater, skalotteløg, rødløg, et stort bundt frisk oregano, 5 fed letknust hvidløg og et par salvieblade.


En weekend uden planer ... så kan man hurtigt få et par madprojekter puttet ind ;)

Jeg købte 2 ferske kyllinger i dag ... herligt med søndagsåbent. Fyldte dem med forskellige urter, løg og andet godt, derefter langtidsstegning i 3 timer ved svag varme...
Langtidsstegning giver saftigt og lækkert kyllingekød. 3 timer er måske nok længe, men de passer jo sig selv ... derfor valgte jeg også at lave 2 på en gang og det betyder mad til flere dage, mad til fryseren og masser af muligheder.

Kylling version I
et skvæt hvidvin til bunden af fadet
citronolie
1 rødløg i kvarte
et stort bundt citrontimian
salt og peber

Smør kyllingen med citronolie og drys med salt og peber indvendig og udvendig.
Fyld med løg og citrontimian. Læg i fadet og hæld en skvæt hvidvin ved.

Kylling version II
4 soltørrede tomater, i grove tern
et stort bundt frisk oregano
2 salvieblade
1 skalotteløg, i grove tern
5 fed hvidløg, let knuste
1/4 rødløg
olivenolie
Bland det hele sammen. Smør kyllingen med olivenolig og drys med salt og peber indvendig og udvendig.
Stop kyllingen med fyldet.

Langtidsstegning
Tænd ovnen på 95 graders varmluft.
Sæt kyllingerne i ovnen i 3 timer - man kan evt. skrue højt op for varmen de sidste 15-20 minutter for at opnå et gyldent og sprødt skind.

Der kommer senere en opskrift på en lækker salat med kylling, mango og risoni.

lørdag den 29. maj 2010

Lasagne med grøntsager


Lasagnetrang kan pludselig opstå ... hvilket skete fredag aften kl. 17. Så hurtigt ned til slagteren og hente hakket oksekød, mælk til bechamel, grøntsager og lufttørret skinke. 2 timer efter var maden på bordet.

Jeg valgte at lave en lidt stor portion kødsauce. Da jeg havde taget andelen fra til lasagnen, lod jeg resten småsimre endnu en times tid for at opnå den mere intense smag, som er så skøn med kødsauce. Dette er nu gemt i fryseren til en dag, hvor det skal gå hurtigt.

Der er masser af smag i denne lasagne, selv om den er mager - spar ikke på krydderurterne!

Kødsauce
800 g oksefars
1 lille courgette, revet
3 gulerødder, revet
1 pakke lufttørret skinke, hakket
2 løg, finthakket
2 fed hvidløg, knust
1 glas rødvin
et bundt frisk oregano
et par stilke frisk timian
2 blade salvie
tørret merian
tørret basilikum
1 lille dåse tomatpuré
1 dåse øko tomater
vand
salt, peber, sukker
Svits grøntsager og kød lidt efter lidt. Tilsæt rødvinen og lad koge lidt ind. Tilsæt puré og lad dette simre med. Herefter tilsættes friske og tørrede krydderurter, øko tomater (jeg vælger øko, da de er mindre bitre end de almindelige dåse tomater), vand, sukker, salt og peber.
Lad simre - gerne et par timer - men hvis du, som jeg kommer lidt sent igang er det ok med en ½ times tid...

Mager bechamel
1 tsk smør
ca 1 spsk mel
ca 4 dl mælk
lagret ost
salt, peber
Smelt smør og pisk melet her i. Varm mælken og pisk i lidt af gangen til en lidt tynd sauce.
Kog igennem 1-2 minutter. Bland ost i - så meget at det giver en lidt stærk ostesauce. Smag til med salt og peber.

1 kugle frisk mozarella til gratinering

Læg lasagnen sammen og fordel mozarellaen på toppen.
30 minutter ved 200 grader og der kan serveres:)

Laks med hvide asparges og dild creme




Det er alt for sjældent, vi får fisk. Hver gang vi så får fisk, undrer jeg mig ... for jeg elsker det. Det er let, smagfuldt, friskt og forårsagtigt. Ved fiskevognen købte jeg 2 store og lækre laksekoteletter.

Hvide asparges har jeg (må jeg lidt flovt indrømme) aldrig prøvet kræfter med, sådan et bundt blev tilbehøret sammen med nogle små nye danske kartofler (uhmmmm... nye danske kartofler er bare fantastiske).

Skøn, skøn middag!

Laksekoteletterne valgte jeg blot at krydre med salt og peber og stege i en blanding af olivenolie og smør. De fik 3½ minut på hver side - og det var perfekt. De var ca. 2 cm tykke - jeg var tvivl under stegningen, men det er meget vigtigt, at de ikke får for meget. Så ca. 3 minutter pr. side og så lad dem hvile endnu nogle minutter, hvor de så får lov at fordele varmen og blive helt perfekte.

Asparges i "nøddesmør", frisk peberrod og purløg
Da jeg aldrig har lavet asparges før, fulgte jeg en eksakt opskrift for lige at prøve dem af.
Opskriften fandt jeg i Nanna Simonsens "Smag på Danmark" - og den kan også ses her.
Mine asparges var ikke specielt tykke, så jeg kogte dem 5 minutter ... det var lige i underkanten, synes jeg.
Pas på med smørret, når først det har bruset af, bliver det ret pludseligt brunt.

De var lækre og det er ikke sidste gang, jeg køber et bundt asparges med hjem. Vil prøve en version med en vinaigrette næste gang.

Dildcreme
1 dl cremefraiche
2 spsk skyr
1 bundt frisk dild
lidt citronsaft
et nip sukker
salt, peber
Blend dild med græsk yoghurt og et par skefulde cremefraiche.
Rør resten af cremefraichen i og smag til med citron, sukker, salt og peber.

onsdag den 26. maj 2010

Grillede svinekoteletter og kartoffelsalat med skyr

Ja, der er gået helt skyr i den ... men det er godt nok et meget anvendeligt produkt til de mange skønne forårs-/sommerretter.

Kartoffelsalat lavet på surmælksprodukter har jeg det lidt delt med .. jeg kan godt få lysten til en portion, men som regel bliver det hurtigt for meget for mig - sådan lidt vammelt.

Men denne version er en af de bedste jeg har smagt til dato. Stærk inspireret af Sifs opskrift her - skalotteløget er vist den eneste forskel.

Kartoffelsalat med skyr
små faste kogte, pillede kartofler
2 dl skyr
2 spsk Hellmann's mayonaise (den er altså god!!)
lidt dijonsennep
et nip sukker
salt, peber
finthakket skalotteløg
et ordentlig drys purløg
et lille drys paprika
Rør gerne det hele sammen imens kartoflerne stadig er lune.

Grillede svinekotellet
Nakkekotelletter
En marinade af ketchup, olie, sødt (f.eks. sukker,honning,sirup), hvidløg, paprika, Worchestershiresauce, syre (f.eks. citronsaft, hvidvinseddike, balsamico), cayenne eller tabasco, salt og peber.
Man kan lave den sød, syrlig, stærk, krydret ... som man lyster.

Fif: Brug røget paprika i marinaden, det giver et ekstra kick til koteletterne.

Mariner i mindst ½ time - gerne længere.

Grill direkte over gløderne.

Små grillede kartofler
Små kartofler pakkes i stanniol med lidt olie og friske eller tørrede krydderurter.
Lægges på grillen i ca. ½ time.

Weekendens minibrunch



I lørdags var der dømt tøsehygge fra morgenstunden. Min veninde B og jeg havde planlagt en shoppingtur til Silkeborg. Inden mødtes vi hos mig til lidt morgenbrunch.

Jordbærsalat
En lille salat af jordbær, cantaloupe melon, blåbær, et par dråber frugtsirup eller honning og et drys mynte. Nemt og sommerligt.

Ramekin med æg og laks
Smør ramekinen, læg nogle strimler røget laks og grønne asparges bidder i bunden. Slå et æg ud og dryp med lidt cremefraiche eller fløde. Krydr med salt og peber. Bag i ovnen til hviden er stivnet.

Skyr/græsk yoghurt med hjemmelavet müsli og æblesirup
I lørdags var det græsk yoghurt, men de sidste dage har jeg fået den gode müsli ovenpå skyr - og det er absolut lige så godt.
Opskriften på müsli er her og på æblesirup her.

Så efter dette - ja, så måtte de 4 boller, osten og marmeladen pakkes væk .... for der var ikke plads til mere ;)

Ovnbagte krydderkarbonader med tilbehør



Jeg har opdaget et nyt produkt ... ja, ikke fordi det er nyt, men nyt for mig: Skyr. Jeg har ofte læst om brug af skyr på andre madblogge, men jeg har hele tiden tænkt, at det ikke var noget for mig. For jeg elsker altså mælkeprodukter med høj fedtindhold.

Men jeg må bøje mig støvet ... Skyr er godt!! Cremet, frisk og lækkert. Så der skal laves mad med skyr den næste tid. 0,2 % fedt ... og så smager det godt - det er mig lidt en gåde ;)

Klik på billedet, for at se et større billede

I dag har jeg lavet nogle krydderkarbonader ... jeg var ikke lige varm på tanken at stå stege i dag. Derfor blandede jeg en fars og bagte den i ovnen i stedet for - nemt og smagen er stadig super. Det eneste minus er udseendet, de ser ikke helt så fine, som når de er stegt. Man kunne også forme som et farsbrød og bage det 1 times tid i stedet.

Smagen var god og krydret - lige som jeg synes, at retter med hakket svinekød skal være.

Ovnbagte krydderkarbonader
800 g hakket svinekød
1-2 tsk havsalt
cayennepeber
friskkværnet peber
2 æg
2-4 spsk mel
5-7 soltørrede tomater i små tern
1 fintrevet løg
friske krydderurter f.eks. salvie og oregano
vand
70 g Feta i små tern
Rør farsen sej med salt. Tilsæt cayenne, peber, æg, mel, lidt vand og rør farsen sammen. Tilsæt tomater, løg, krydderurter og rør grundigt - tilsæt tilsidst fetaen og evt mere vand.

Form karbonader og læg på bagepapir.
Bag 15 minutter ved 230 grader gerne varmluft. Skru ned og brug almindelig ovnfunktion - bag yderligere ca. 15 minutter ved 200 grader.

Tzatziki med skyr
1-2 dl skyr
1-2 tsk olivenolie
dild
salt, peber
1 lille fed fintrevet hvidløg
1 lille agurk
Rør skyr, olivenolie, dild, salt, peber og hvidløg sammen. Skær agurken i tynde stænger og rør det hele sammen. Lad gerne stå i køleskabet en halvtimes tid.

Server f.eks. pitabrød og en enkel tomatsalat til.

onsdag den 19. maj 2010

Stor lettelse ... og hurtig pastaret


De sidste dage har været frygtelige ... pludselig var min blog fjernet og min googlekonto deaktiveret. Følelsen af muligvis at have mistet over 1 års bloggerier og min mailkonto var forfærdelig. Jeg fik i går sendt en besked til google og hertil morgen kunne jeg igen logge på med nyt kodeord. Så pyhaaaaaaaaaaa .... jeg er lettet. Frygelig fornemmelse!!

Men til det væsentlige på denne blog: MAD!!!

En hurtig opskrift på en lækker pastaret.

(1 person)
100 g pasta, sløjfer, muslinge eller andet
2 skiver bacon
1 fed hakket hvidløg
2-3 soltørrede tomater, finthakket
1/4 dl fløde (eller i stedet lidt citronsaft og kogevand fra pastaen)
3-4 stilke grønne asparges i små stykker
5-7 små søde friske tomater - gerne San Marzano
lidt hvidvinseddike
lidt kogevand fra pastaen
salt, peber
en håndfuld pinjekerner
et par skefulde gode oliven
friskhøvlet ost - Prima donna, parmesan eller grana padano

Start med at riste pinjekernerne på den tørre pande. Læg til side.

Kog pastaen.

Svits bacon på panden, tilsæt hvidløg og soltørrede tomater efter et par minutter.
Tilsæt væde (fløde, kogevand fra pastaen, citronsaft ... efter lyst).
Tilsæt tomater, asparges og smag til med salt og peber. Lad blot småsimre et par minutter. Aspargesene skal stadig have sprødhed og tomaterne skal ikke koge ud.
Bland pastaen i og tilsæt evt lidt ekstra kogevand for at jævne og fugte retten lidt.
Drys med pinjekerner, revet ost og oliven.

Et ordenligt drys frisk basilikum vil være lækkert til.

Grove boller med urehvede, squash - bagt på surdej

Fra sidste weekends pizzaprojekt var der en klat surdej til overs. Og med nyindkøbt urehvede - både en grov og en fin udgave - var det oplagt at bage nogle boller.

Det blev lidt ud fra devisen, tøm køleskabet ... og her var en squash, a38, som kunne finde vej i røreskålen. De er lidt bastante, så måske man skal kombinere lidt med almindeligt hvedemel eller spare lidt på den grove. Men smagen er lækker - og jeg har haft glæde af dem hver morgen på job i denne uge:)

I alt ca. 30 boller
1 dl surdej
1 dl A 38
6 dl vand
10 g gær
300 g fintrevet squash
3 tsk havsalt
2 tsk agavesirup
1/4 dl olivenolie
4 dl grov urehvede
ca. 16 dl fin urehvede
Rør surdej og gær ud i væsken. Tilsæt squash, sirup, olie, grov urehvede og herefter saltet.
Rør og tilsæt fin hvede - og ælt til sidst grundigt. Det er en fordel med røremaskine, men håndkraft kan også sagtens gøre det :)

Hæv 3 timer ... gerne mere. For boller og hæv igen 1 times tid. Pensel med vand.
Bag ved 200 grader ca. 15-20 minutter.


Hurtig brunch for én

Jeg havde en fridag tirsdag ... og på sådan en dag kan jeg godt komme lidt skævt igang i forhold til måltiderne. Efter kun at have fået en banan til morgenmad, havde jeg brug for lidt kraftfoder ved middagstid.

Ristet rugbrød med røræg, bacon og masser af purløg. Det gjorde godt!! og ristet rugbrød kan anbefales - sprødt og skønt!

Rist et par skiver rugbrød på panden til det bliver let gyldent.

Steg herefter et par skiver bacon. Tør det overskydende fedt af panden.

Røræg
2 æg
1 æggeblomme
1/4-½ dl fløde
salt, peber
purløg

Pisk æg, æggeblomme, fløde, salt og peber sammen.
Smelt lidt smør på panden og hæld æggeblandingen på. Rør heftigt i blandingen og vupti røræg på under 2 minutter.

Smør det lune ristede brød med lidt smør ... så det smelter en smule.
Top med røræg, bacon, masser af purløg og server med gode tomater.

tirsdag den 18. maj 2010

Kagehejs ;)




Jeg var på kagekursus hos Specialkøbmanden mandag. Kurset blev holdt på hotel Scandic Bygholm Park. Jeg var ikke specielt imponeret over kurset ... Det var nærmest et Wilton-salgs-arrangement i bedste Tupperware-stil ... kamufleret som et kursus.... men lidt fif fik vi da med hjem.


Jeg synes nu stadig, at Lambeth-metoden er sjovest og mest udfordrende. Men det skader jo aldrig at prøve noget forskelligt - og de forskellige blomster, blade osv. ser fine ud. Og med de forskellige udstikkere, prægere, værktøjsdimmere kan man hurtigt få en kage til at se fin ud.


Min kage blev ikke specielt køn ... men det vigtigste var jo også, at man skulle få prøvet nogle forskellige muligheder af.

Pizza bagt på surdej...


Den nemmeste tomatsauce ... nogensinde ...




Der er blevet eksperimenteret med pizza her i weekenden. Jeg købte for nogen tid siden bogen Pizza af Gorm Wisweh. Den kan anbefales ... fyldt med gode råd om, hvordan man bager den mest perfekte pizza.
Pizza - Wisweh, Gorm

Pizzabunden blev bagt med surdej, som Wisweh forskriver det. Det er uden tvivl den bedste, sprødeste og lækreste bund, man kan tænke sig. Eneste hage er, at man skal vide et par dage i forvejen, at man har lyst til pizza ... men pizza har man vel nærmest altid lyst til;)

Jeg lavede lidt om på opskriften, da jeg igen ville lege lidt med urehveden. Hvis opskriften skulle være helt autentisk, skal man kun bruge italiensk Tipo 00 mel og semolinamel.

Surdej
1 dl vand
5 g gær
en smule sukker
urehvede til massen bliver fast.
Ælt dette sammen. Sæt i køleskabet til dagen efter.

Pizzadej med urehvede
2½ dl vand
10 g gær
ca 1 dl af surdejen
1 tsk sukker
150 g urehvede
150 g Tipo 00 hvedemel
125 g groft Semola (Semolina)
2 tsk salt
1 spsk olivenolie
Bland vand, gær, surdej og sukker. Tilsæt urehveden og Semolinaen og rør godt sammen, så dejen bliver glat. Tilsæt herefter salt og olivenolie. Tilsæt Tipo 00 lidt af gangen og ælt længe - mindst 10 minutter og gerne mere. Dejen skal være meget smidig.
Lad hæve på køl igen - gerne natten over.

Dagen efter tages dejen ud og del i 4 og form til kugler. Sæt dem koldt og lad hæve mindst 1 time mere. En times tid før pizzaerne skal laves tages dejen ud af kølelskabet - så de får stuetemperatur.

Fyldet er som her.

Rå tomatsauce
½ rødløg
2 fed hvidløg
5 små friske San marzano tomater
1 dåse gode øko hakkede tomater (de økologiske er bare mere søde, mindre bitre)
1 håndfuld frisk basilikum
et par stilke frisk timian
et par stilke frisk oregano
1 lille dåse tomatpuré
2-3 spsk olivenolie
1 nip sukker
salt, peber
Det hele blendes.
Der er meget tomatsauce i denne portion - så der er nogle portioner til fryseren.

1 kugle frisk mozarella i små tern.
frisk persille
frisk oregano eller basilikum

I ovnen placeres en pizzasten og ovnen tændes på højeste varme. Lad stenen blive godt varm - dvs. lad den stå min. 20 minutter efter, at ovnen har nået temperaturen.

Dejen rulles helt tyndt ud. Der skal bruges groft Semolina til at rulle ud på. Det er en af Wiswehs hemmeligheder for at få en særlig sprød bund.

Fordel 1-2 spsk tomatsauce på den tynde bund. Sjask ikke til - da det vil gå ud sprødheden.
Fordel derefter kød, små mozarellatern og drys med frisk persille og oregano.

"Vip" op på pizzaspaden, sæt i ovnen og bag 5-7 minutter til pizzaen er gylden og sprød.

Det hele lyder vældig omstændigt ... men det er SÅ meget det hele værd. Køb bogen, for der er masser af gode tips og skønne opskrifter på nye, spændende fyldvariationer.

Rabarbercrumble




Jeg er noget bagud med at få blogget de sidste ting, som jeg har lavet i køkkenet.

I lørdags holdt vi i Airliners det tredje Take Off. Nu er det veloverstået, så der kan igen blive plads til andre ting :) Det er lidt en hård tørn at få sådan et arrangement til at fungere, men det gik godt - Niels Poulsen, Danmarks allerbedste linedancer, koreograf og instruktør, var igen på pletten og lavede forrygende workshops og smittede med hans helt suveræne energi.

Tilbage til desserten fra i torsdags. En vel ret tradionel rabarbercrumble.. jeg elsker bare rabarber og crumble - så kombinationen er bare et særligt hit!

Det gode ved den slags kager er, at man samtidig kan eksperimentere med meltyper, sukkertyper og kerner ... i torsdag brugte jeg urehveden igen, lys muscovadosukker og favoritten: solsikkekerner.

Rabarberkompot
400 g rengjorte, ituskårne rabarber
180 g rørsukker
1 stang vanille
Bring det hele i kog og lad småsimre ca. 10-15 minutter til de er møre, men ikke helt udkogte.

Crumble
100 g smør
120 g urehvede (eller andet)
1 tsk kanel
100 g lys muscovado
100 g marcipan
et par håndfulde solsikkekerner
Kør smør, mel, kanel og sukker i en foodprocessor - eller smuldr med hænderne. Bland dette med små "kugler" af marcipan.
Fordel kompotten i et smurt fad. Drys crumblen over og til sidst solsikkekernerne.
Bag ved 200 grader i ca. 15-20 minutter - til kagen er gylden.

Server med en god vanilleis eller cremefraiche.

torsdag den 13. maj 2010

Intervalstegt dyrekølle med tilbehør

Hvad er det? ....

Lidt problematisk ... de dyr, som Gustav har skudt i Tyskland, er blot blevet puttet i nogle poser uden mærkater... Kun teksten. Buk 1, Buk 2 eller Buk 3 ... for det er tilsyneladende mere vigtigt at vide, hvilken buk vi spiser end hvilket stykke kød, det er...
Så jeg var lidt på den, da jeg stod med kødet ... men efter et par billeder på Facebook - "HVAD ER DETTE??", så var der masser af gode idéer til, hvad stykket var for noget ... også nogle som var rigtige;) ... Der var også bud på hjerte, lunger, ballemuskel, men det var altså et en kølle.

Og nu her i bagklogskabens lys ... ja, så kan jeg jo egentligt godt se det...



Jeg prøvede at intervalstege kødet - og det er ikke sidste gang, jeg bruger den metode. Kødet blev perfekt: mørt, saftigt og uhmmmmmmmm!

1 dyrekølle
smør
2 bananskalotteløg
2 gulerødder
2 stilke bladselleri
2 dl rødvin
1-2 dl vand
et par kviste rosmarin
et par kviste timian
5-7 enebær
salt, peber

Brun på en pande køllen. Krydr efterfølgende med salt og peber. Knus rosmarin, timian og enebær i en morter og smør dette på køllen.

Placer kødet oven på grøntsagerne, hæld rødvin og vand ved, sæt i en 200 grader varm ovn. Steg i 20 minutter. Tag ud og hvile i 10 minutter. Sæt i ovnen igen 20 minutter og hvile 10 minutter igen … fortsæt til en centrumtemperatur på ca 60 grader. Tag ud og pak ind i stanniol og et par håndklæder. Lad hvile gerne 30-45 minutter – mindst 15 minutter.

Køllen vejede 1800 g og fik ca. 3 x 20 minutter med hviletid imellem. Den hvilede længe … og blev mør og saftig.

Sauce

Si fonden fra stegen. Kog lidt ind. Tilsæt en sjat fløde, jævn evt med maizena udrørt i vand. Smag til med f.eks. kirsebærsirup, solbærsaft, rødvin, balsamico, gastrik, en klat danablue, salt og peber.

Du kan også blot bruge rødvin, sukker, salt og peber .. det handler, som altid om at skabe balance imellem det sure, søde, salte, bitre...

Råstegte gulerødder og asparges

3 gulerødder
6-8 grønne asparges
en håndfuld citrontimian
smør, olivenolie
salt, peber
hvidvinseddike
en håndfuld ristede pinjekerner
Skræl gulerodsspåner med en kartoffelskræller. Svits på en pande sammen med olie og smør nogle minutter. Tilsæt asparges i små snitter, citrontimian og hvidvinseddike svits endnu et par minutter. Smag til med salt og peber.

Små bagte kartofler
Små kartofler i et fad med olivenolie og salt - bages i ovnen ca. 45 minutter.

Fasansuppe




Med vildt i fryseren må der eksperimenteres. I går blev menuen til: fasansuppe, dyrekølle og rabarbercrumble.

Først fasansuppen, som jeg fandt lidt idéer til her og der på nettet. Jeg har tidligere hørt fra min veninde, at fasansuppe er fantastisk og super nemt. Desværre kunne jeg ikke finde hendes opskrift. Så det blev til denne version, som er lækker, lækker!!

2 fasaner

4 skiver bacon

en klat smør

3 cl cognac

2-3 gulerødder

2 skalotteløg

3 stilke bladselleri

½ fed hvidløg

rosmarinkviste

timiankviste

1 tsk paprika

½ tsk gurkemeje

1½ L vand / vildtfond

salt, peber

3 dl fløde

2 spsk maizena udrørt i vand

1-1½ dl madeira

persille

Skær brystet af fasanerne – sæt til side. Del resten af fasanen i mindre stykker. Brun stykkerne i smør. Hæld cognac på og flamber. Tilsæt herefter gulerødder, løg, bladselleri, hvidløg, krydderier – rør rundt og tilsæt herefter fond/vand.

Lad koge i minimum 1 time. Si suppen. Pil kødet fra benene.

Brun fasanbrystet på en pande, tilsæt lidt suppe og lad småsimre ca. 10-15 minutter.

Lad suppen koge op – og evt. lad den koge ind nogen tid for at få større smag og kraft.

Tilsæt fløde og kog op igen. Herefter jævnes suppen lidt med maizenablandingen.

Hæld herefter madeiraen i og varm suppen godt igennem.

Server med strimler af fasanbryst og et drys persille.

Frisk pasta med citron, asparges og bacon


En skål pasta går man aldrig fejl af. I tirsdags fik jeg afprøvet en ny variant med friske grønne asparges, bacon og citron. Det smagte skønt - den grønne ærteagtige smag fra asparges, det salte fra bacon, det sprøde og nøddeagtige fra pinjekernerne og den syrlige/friske citron, aromatisk basilikum, et godt drys af den lidt søde/salte Prima Donna ost og så rundet med lidt fed fløde ... det hele gik op i en højere enhed. Enkelt - Godt!

en lille pose pinjekerner
1 pakke god bacon i små skiver
1-2 pakker frisk pasta

½ bundt grønne asparges (f.eks. thai-asparges)
2 dl fløde
1 øko citron - skal og saft
kogevand fra pastaen
1 håndfuld basilikum
1 par håndfulde friskrevet Prima Donna ost eller andet

Start med at riste pinjekernerne og stil til siden.
Steg derefter bacon til det er gyldent. Lad køle og fedtet løbe fra på køkkenrulle.

Kog pastaen - men først lige så det passer med at det blandes sammen med saucen.

Tør panden af for det meste af baconfedtet. Hæld fløde, citronsaft fra en hel citron samt fintrevet citronskal.
Lad dette koge lidt sammen, tilsæt asparges i ca 2 cm stykker og lidt salt. Lad koge med blot 1-2 minutter. De skal bevare sprødheden. Tilsæt bacon og smag til med salt og peber.
Bland den koge pasta i - og kogevand fra pastaen til en passende konsistens. Til sidst drysses med en rigeligt ;) basilikum, ristede pinjekerner og revet Prima Donna.

søndag den 9. maj 2010

Grillet Ribeye med yndlingsgrøntsager og fyldt tyrkiskbrød







Grillen blev tændt i dag .... det er nu dejligt og helt specielt med duften fra grill - især de første gange på sæsonen.

Jeg har set Klidmoster lave en Fetacreme og jeg fulgte hendes anvisninger - og indholdet blev: Feta, mælk, gul peber, ½ rød chili, 1 fed hvidløg, 1 håndfuld purløg og citronsaft.
Jeg synes, at cremen blev lidt for bitter ... jeg tror, at det var peberfrugten, som smagte igennem på en - efter mine smagsløg at dømme - ikke så god en måde. Men konsistensen var dejlig, så jeg må eksperimentere lidt mere med det i løbet af sommeren.

Yndlingsgrøntsagerne
Jeg bliver aldrig træt af disse grøntsager, de kan varieres, som man har lyster med forskellige grøntsager, krydderurter, sirupper, honning, forskellig syre, eddiker osv.
Denne variation var god med kartoffel og løg .. løgene duftede skønt og gav en skøn sødme til kartoflerne.

1 stor bagekartofler i tynde strimler
2 gulerødder i tynde skiver
3 bananskalotter i tynde både
½ bundt grønne asparges
1 bundt snittet forårsløg
1 håndfuld frisk citrontimian
5 store blade citronmelisse
citronolivenolie
salt, peber
Bages ved indirekte varme i grillen i ca 40 minutter

Fyldte tyrkiskebrød
2 tyrkiske brød
1 finthakket gul snackpeber
1 finthakket rødløg
en smule olivenolie
2-3 spsk hakket purløg
1-2 spsk hakket frisk koriander
2 håndfulde cheddarost
Svits snackpeber og rødløg et par minutter i olivenolie.
Køl lidt af. Bland derefter med purløg og koriander. Fordel ½ af osten på det ene brød, herefter grøntsagsblandingen og igen ost. Læg det sidste brød oven på. Læg på et ildfastfad og grill ca 7 minutter over indirekte varme.

Derudover steges bøfferne et par minutter på hver side og lad hvile 5-7 minutter inden servering.

Hovederne af de 3 bukke, som nu fylder vores fryser :)