torsdag den 9. april 2009

Middelhavet kom til Skelhøje II :o)

"Farsen" til domato-keftedes/tomatfrikadeller


Lidt af hvert... tallerkenerne var næsten for små;o)
Så blev det tid til at blogge resten af den græske middag fra i aftes. Vi fik selvfølgelig lam til alt tilbehøret - dejlige hvidløgsmarinerede lammekoteletter fra det lam, som vi købte for ikke så længe siden. Jeg bliver bare ekstra glad, når vi spiser lige præcis det lam. Det er dejligt at vide, at det har løbet og boltret sig og er blevet kløet bag ørerne i Dalen i Skelhøje. Det gør bare
en forskel… :o) Og det var himmerigsmundfulde – kødet var mørt og havde en skøn smag. Jeg synes, at lammekød har en mild og virkelig dejlig smag. Snakken om, at det smager af uld….. jeg kan slet ikke forstå det.

Og som ekstra tilbehør en ægte Santorini-specialitet. Alle steder på Santorini kan man få husets Domato-keftedes. Små stegte tomatfrikadeller, som smager himmelsk.
Vi blev ret afhængige af dem på de 14 dage, vi var dér. Jeg tror ikke, at vi hoppede over dem en eneste dag. De var forskellige i smagen alt efter, om husets kok brugte oregano, mynte, mange løg, squash osv. som fyld og smagsgiver. Men et absolut hit! I dag skulle jeg prøve, om jeg kunne lave dem herhjemme og det kunne jeg! Vi var hensat – for et øjeblik – til det solvarme Santorini:o) En fantastisk forret sammen med tzatziki eller som et tilbehør til hovedretten.

Domato-keftedes ( ca. 8 stk.)
3 store tomater eller 200 g søde små tomater uden kerner og hakket
½ squash, fintrevet
1 skalotteløg, finthakket
1 bund forårsløg, finthakket
1 spsk tørret mynte – eller 2 spsk frisk
1 tsk oregano
2 spsk persille
3 spsk parmesan, fintrevet
salt, peber
ca 1 dl mel
1 tsk bagepulver
ca 1 dl olivenolie til stegning
Bland tomater, squash, løg, krydderier og ost godt sammen. Tilsæt mel blandet med bagepulver og rør sammen. Der skal så meget mel i, at det tykner.
Varm olivenolien i en pande. Når olien er meget varm formes små frikadeller af tomatfarsen, som steges i olien. Ca. 3-4 minutter pr. side. Pas på, at det ikke branker.

Marinerede lammekoteletter
1 par spsk ghee (man kan nøjes med olie, men ghee giver smørsmag – dejligt)
olivenolie
timian
rosmarin
skal fra en lime
lidt limesaft
hvidløg
persille
peber
salt
Bland marinaden dog ikke saltet og lad koteletterne marinere 6-8 timer. Drys med salt og steg på en meget varm grillpande 3-5 minutter pr. side alt efter, hvor tykke koteletterne er. Og lad herefter hvile 5 minutter.

Græske kartofler
kartofler
timian
rosmarin
oregano
olivenolie
salt, peber
Skær kartoflerne i både og vend i olie og krydderier. Bag i ovnen ca 45 minutter ved 200 grader. Jeg er begyndt at lave dem på bagepapir, så brænder de ikke fast på samme måde som i et fad.
Velbekomme:o)

6 kommentarer:

Mette Lykke sagde ...

Mad fra middelhavs landene er skønt.
Jeg bliver så sulten, når jeg besøger dig.
God langfredag.

Hanne's verden sagde ...

Kære Mette Lykke
Ja, middelhavsmad er dejligt. Og man får ekstra lyst til det nu, hvor foråret banker på.
Også en god langfredag til dig.
Kh Hanne

Klidmoster sagde ...

Kære Hanne
Mums, der er bare lige noget for mig :-)
Knus
Malou

Hanne's verden sagde ...

Kære Malou
Det var også rigtigt lækkert. Hyggeligt med nogle påskedage, hvor man virkelig kan være kreativ i køkkenet og nyde maden med vin til.
Knus fra Hanne

Anonym sagde ...

Er lige for 4. gang kommet hjem fra vores yndlingsferie-ø Santorini og ledte efter en tomatfrikadelle-opskrift, da vi fik dem, og de er jo bare skønne. Så jeg må igang ! Tak for opskriften.
MVH Dorit A.

Hanne K's verden sagde ...

Hej Dorit
Håber, at de smager dig! Og jeg får helt lyst til en omgang ... og at komme til Santorini igen :)
God sommer.
Kh Hanne