fredag den 13. februar 2009

En dejlig duft i køkkenet...
I dag kom det halve lam, som vi har købt. Så de næste dage kommer til at stå på lam. Men lad nu være med at smutte af den grund, hvis lam ikke lige er blandt yndlingsretterne. Retterne kan lave med kylling eller svinekød i stedet.

I dag blev det til lamme-curry - og det er her duften kommer ind i billedet. Det dufter fuldstændigt fantastisk, når man smider krydderierne ned i gryden.

Retten er hurtigt bikset sammen, men den skal have lov at simre 1-2 timer, hvis det er lam eller svine småkød. (Laver man den i stedet med kylling, skal den kun have 20-30 minutter.)

Smagen - et kapitel for sig. Alle krydderierne, de friske krydderurter, lammet som simrede 2 timer og kokosmælken: FANTASTISK!!! Super intens smag med så mange nuancer. PRØV DET!

Lammecurry:
2-3 spsk solsikkeolie
2 løg
2 fed hvidløg
2 grønne chili
2 stilke citrongræs
1 spsk hakket ingefær
1 tsk spidskommen
1½ tsk gurkemeje
1 tsk st. koriander
½-1 tsk st chili
½ kg lamme småkød
1 ds flåede tomater
1 tsk salt
2-3 dl vand
1 ds kokosmælk
frisk basilikum
frisk koriander
saft fra ½ limesaft
Hak løg, hvidløg, chili, ingefær og citrongræs.
Svits først løget i olien til det bliver blødt. Tilsæt hvidløg, chili, citrongræs, ingefær, spidskommen. gurkemeje, koriander og chili. Lad dette svitse med til det er gennemvarmet. Det kan være nødvendigt at tilsætte en smule ekstra olie.
Tilsæt småkødet og brun det på alle sider for kraftig varme under omrøring, til det er dækket af krydderierne.
Rør tomater, vand og salt i retten. Lad retten simre under låg i ca 1-1½ time til kødet er mørt.
Rør kokosmælken i retten og lad det simre endnu 5 minutter uden låg, til saucen er jævnet en smule. Smag til med salt, cayenne, limesaft og evt. mere spidskommen og st. koriander. Tilsæt hakket koriander og basilikum og lad dette simre med et par minutter.

Server med ris.

Tips:
Brug i stedet kylling eller svinekød til retten. Med kylling vil smagen nok ikke blive så intens, da kyllingen ikke skal have så lang tid. Men man kunne jo tage kyllingelår.

Tips:
Hvis man vil skære lidt ned på ingredienslisten, kan man udelade de friske krydderurter - men især korianderen giver rigtig god smag.
God appetit:o)