Hvor heldig kan man lige være? Meget heldig var jeg, min veninde havde 1 kg dyreryg i overskud og den fik jeg :o)
For pokker, hvor det smagte fantastisk! Jeg siger tusind tak for mad, Henriette!
Jeg søgte rundt omkring på nettet og fandt lidt inspiration her og der – og det blev rigtigt vellykket.
Jeg tror, at jeg har fundet noget af tilbehøret til nytårsaften – de kartoffelmedaljer smager super godt. Dejligt med det sprøde fra kartoffelskiverne og den bløde mos, som har lidt bid fra persilleroden og sødme fra hvidløg og pastinak. Samtidig ser de dekorative ud og var nemme at lave. Kan laves med de rodfrugter, som man holder af. Er man til selleri, tror jeg, at det vil fungere rigtigt godt.
Svampe/spinaten smagte også rigtigt godt - og jeg var heldig at finde tørrede svampe, som var sat ned til under ½ pris. Så jeg hamstrede straks 5 dåser :o)
Dyreryg
1 stykke dyreryg ca. 1 kg.
30 g blødt smør
7 enebær, knust
2 tsk dijonsennep
1 tsk salt
friskkværnet peber
1-1½ pakke bacon
2 rødløg
2 fed hvidløg
2 dl rødvin
2 dl vildtfond
Tænd ovnen på 250 grader.
Fjern sener og hinder på dyreryggen.
Rør smør, enebær, sennep, salt og peber. Smør dette udover dyreryggen. Dæk med bacon.
Læg kvarte rødløg i bunden af et smurt ildfast fad og placer kødet ovenpå løgene og hæld rødvin og fond ved.
Brun kødet 5-10 minutter ved 250 grader. Skru ned for varmen til 180 grader. Steg til en kernetemperatur på ca. 67 grader. Pak nu ryggen ind i stanniol og et par håndklæder. Lad hvile ca. 45 minutter.
Vildtsauce
fond fra fadet
fløde
ribsgelé
Danablue
balsamicoeddike
gastrik (kan udelades)
evt. salt og peber
evt. maizena rørt ud i vand
evt. kulør
Løgene sies fra fonden. Lad fonden koge godt ind – reducér ca. til det halve.
Tilsæt fløde og smag til med surt, sødt, gastrik, Danablue og evt. salt – min sauce var ret salt fra kødet og bacon – så der skulle ikke tilsættes noget.
Det er vigtigt at få saucen til at harmonere med surt, sødt, salt, bittert – og når det går op i en højere enhed, så er det bare en skøn, skøn sauce.
Kartoffelmedaljer
ca. 8 medaljer
ca. 5 store bagekartofler
1 persillerod
1 pastinak
3 fed hvidløg
salt, peber
en lille klat smør
en smule fløde eller kartoffelvand
Skær 2 kartofler, persillerod, pastinak i små tern og kog sammen med hvidløg til de møre.
Mos med smør og fløde og smag til med salt, peber.
Skær resten af kartoflerne i max. 2 mm tykke skiver.
Læg ca 5-6 skiver som en blomst, drys med salt og peber, sæt en skefuld mos ovenpå, så endnu en 5-6 skiver kartofler, drys igen med salt og peber – fortsæt til der er 3 lag kartofler. Det øverste lag pensles med lidt olie.
Bages i ovn ved ca 200 grader en halv times tid til de er møre og gyldne.
Spinat/svampe
ca. 4 personer
½ spsk olivenolie
1 spsk smør
1 bøtte tørrede svampe, 35 g
1 pose helbladet spinat, frossen
en lille håndfuld pinjekerner
salt, peber
et nip sukker
2-3 spsk fløde
Lad spinaten tø op, evt. blancher den. Pres alt vandet fra.
Smelt smør og olie og svits svampene, når panden er godt varm.
Tilsæt spinat, pinjekerner og smag til med salt, peber og sukker. Tilsæt evt. lidt fløde for at blandingen ikke bliver alt for tør.
Server – og nyd!!
Dyreryg
1 stykke dyreryg ca. 1 kg.
30 g blødt smør
7 enebær, knust
2 tsk dijonsennep
1 tsk salt
friskkværnet peber
1-1½ pakke bacon
2 rødløg
2 fed hvidløg
2 dl rødvin
2 dl vildtfond
Tænd ovnen på 250 grader.
Fjern sener og hinder på dyreryggen.
Rør smør, enebær, sennep, salt og peber. Smør dette udover dyreryggen. Dæk med bacon.
Læg kvarte rødløg i bunden af et smurt ildfast fad og placer kødet ovenpå løgene og hæld rødvin og fond ved.
Brun kødet 5-10 minutter ved 250 grader. Skru ned for varmen til 180 grader. Steg til en kernetemperatur på ca. 67 grader. Pak nu ryggen ind i stanniol og et par håndklæder. Lad hvile ca. 45 minutter.
Vildtsauce
fond fra fadet
fløde
ribsgelé
Danablue
balsamicoeddike
gastrik (kan udelades)
evt. salt og peber
evt. maizena rørt ud i vand
evt. kulør
Løgene sies fra fonden. Lad fonden koge godt ind – reducér ca. til det halve.
Tilsæt fløde og smag til med surt, sødt, gastrik, Danablue og evt. salt – min sauce var ret salt fra kødet og bacon – så der skulle ikke tilsættes noget.
Det er vigtigt at få saucen til at harmonere med surt, sødt, salt, bittert – og når det går op i en højere enhed, så er det bare en skøn, skøn sauce.
Kartoffelmedaljer
ca. 8 medaljer
ca. 5 store bagekartofler
1 persillerod
1 pastinak
3 fed hvidløg
salt, peber
en lille klat smør
en smule fløde eller kartoffelvand
Skær 2 kartofler, persillerod, pastinak i små tern og kog sammen med hvidløg til de møre.
Mos med smør og fløde og smag til med salt, peber.
Skær resten af kartoflerne i max. 2 mm tykke skiver.
Læg ca 5-6 skiver som en blomst, drys med salt og peber, sæt en skefuld mos ovenpå, så endnu en 5-6 skiver kartofler, drys igen med salt og peber – fortsæt til der er 3 lag kartofler. Det øverste lag pensles med lidt olie.
Bages i ovn ved ca 200 grader en halv times tid til de er møre og gyldne.
Spinat/svampe
ca. 4 personer
½ spsk olivenolie
1 spsk smør
1 bøtte tørrede svampe, 35 g
1 pose helbladet spinat, frossen
en lille håndfuld pinjekerner
salt, peber
et nip sukker
2-3 spsk fløde
Lad spinaten tø op, evt. blancher den. Pres alt vandet fra.
Smelt smør og olie og svits svampene, når panden er godt varm.
Tilsæt spinat, pinjekerner og smag til med salt, peber og sukker. Tilsæt evt. lidt fløde for at blandingen ikke bliver alt for tør.
Server – og nyd!!
8 kommentarer:
Kære Hanne
Jeg skal lave noget med "dyr" nytårsaften, jeg har en filet og en udbenet kølle.
Jeg har ikke bestemt mig hvad det skal være, men jeg vil helt sikkert bruge nogle af din opskrifter, for du har en vis erfaring med dyrekød, har jeg bemærket.
Knus
Vibeke
Kære Vibeke
Dyr er virkelig skønt. Er spændt på at se, hvad du finder med dit.
Ja, i år har jeg haft lidt lejlighed til at eksperimentere med vildt. Det næste bliver fasan - har 4 stykker i fryseren.
Denne dyreryg var helt fantastisk.
Knus Hanne
Jeg er ikke så vild med vildt, men det her lyder sørme lækkert. Kartoffelrosetterne er rigtig flotte, dem vil jeg lave engang til gæster. Nytårsaftens skal vi nemlig svælge i hummer med kryddermayo og godt brød:)
Årh-hårh hvor ser det godt ud! :-D
Nu får jeg abstinenser... *slurp*
det ser fantastisk ud Hanne.
Kære MissMuffin
Hummer, kryddermayo og godt brød - det lyder som en drøm!
Kartoffelrosetterne tror jeg vil blive et fremtidigt hit her:o)
Piskeris :o)
Du må ha' fat i et dyr, så du kan få rystelserne til at stoppe ;o)
Nadia, Tak :o)
Send en kommentar