lørdag den 30. april 2011

Soufflerede kartofler

En rest kartoffelmos kan hurtig blive til en lækker frokostret eller tilbehør til aftensmaden.
Ægget gør, at mosen soufflerer - og bliver luftig og lækker.

3-4 dl kartoffelmos
1 æg
ca ½ dl fløde
salt, peber
evt 1 frankfurter eller se note
Kartoffelmosen røres lidt lind med fløde og æg røres i. Smag til med salt og peber og evt. en bunke friske krydderurter. Pølsen skæres i ca 1½ cms bidder og blandes i.
Hæld i et smurt ildfast fad og bag ved 200 grader i ca. 20-30 minutter til overfladen bliver gylden.

Note: Andet fyld kunne være en rest fra en kylling eller andet kød, peberfrugt i tern, soltørrede tomater, alverdens friske krydderurter, Fetatern osv. Her er rig mulighed for at lege.

torsdag den 28. april 2011

Hindbærmilkshake

Folk taler hele tiden om milkshakes .. så jeg fik frygtelig lyst til at lave en i påsken.
Den var frisk og sommerlig ... ikke syntetisk sød, som dem man købe i diverse burgerkæder ;)
Men man kan selvfølgelig søde den yderligere, hvis man er til det.

Et stort glas:
2 kugler vanilie flødeis
3 dl mælk
½ dl fløde
saften fra ½ appelsin
et par håndfulde frosne hindbær
evt lidt sukker
½ stang vanille
Det hele blendes og serveres straks med sugerør.

tirsdag den 26. april 2011

Pasta med dyrefilet

Da vi fik rådyrfilet fornylig, brugte jeg kun den ene. Den anden blev til denne hurtige pastaret.

olivenolie
1 rådyrfilet
50 røget mørbrad
1 persillerod
1 rødløg
10 små tomater
sukker
et bundt frisk oregano eller vild merian
en smule hvid balsamicoeddike
½ dl vildtfond
½ dl fløde
½ dl revet Grana Padano
rigeligt frisk knust peber

Sæt pasta til at koge.

Start med at skære fileten i max ½ cm tynde skiver. Vend dem hurtigt på en varm pande - blot ½-1 min på hver side. Krydr med salt og peber og stil til siden.
Skær tomaterne i halve og drys med lidt sukker.
Hak røget mørbrad, persillerod og rødløg fint. Svits i olivenolie til grøntsagerne er næsten møre.
Tilsæt fond og fløde og lad saucen småsimre et par minutter. Tilsæt nu tomat og kød. Smag til med rigeligt peber og salt.
Server til nykogt pasta. Det er vigtigt, at de pastaen er færdig lige præcis, når saucen er. Kødet bliver kedeligt, hvis det får mere tid end blot nogle få minutter.

Note: Dejlig cremet pastaret. Hurtig at lave og en ny måde at bruge vildt kød på.
Frisk oregano fra haven
Det magre og lækre filet fra rådyr
 


mandag den 25. april 2011

Grønne fingre?

Jeg har i år gang i en større tomatproduktion. Jeg fik lyst til at forsøge mig med at så mine tomater selv i stedet for at købe planter. Jeg købte en tomatfrøpakke hos Camilla Plum med 10 forskellige sorter.
Der er bl.a. Rød sukkerknald - en lille rød og sukkersød tomat, Black Plum - en krydret, rødbrun blommetomat, Tigarella - en stribet tomat, White Tomasil - en tomat med store hvide frugter og sød smag, en gul bøftomat, Green Sausage - en grøn aflang tomat med gyldne striber. Behøver jeg at sige, at jeg glæder mig.

Det har været en hyggelig opgave indtil nu. Jeg såede frøene den 3. april og der gik ikke frygteligt mange dage, før de første begyndte at spire. Og så er det bare gå og holde øje, vande jævnligt og vente på, at de er store nok til at blive plantet om.

Jeg er helt overrasket over, at jeg synes, at det er så sjovt ... grønne fingre har jeg aldrig tænkt, at jeg var i besiddelse af, men måske ;) ... måske også noget med alderen at gøre ...

Her er frøene sået den 3. april.
Tomaterne er efterhånden blevet imellem 5-15 cm høje. Derudover er der også sået 5 slags basilikum, timian, oregano, salvie og rosmarin.
For 1 uges tid siden fik jeg lyst til at føje små kuglerunde, gule squash til forspirringsbordet og nogle peberfrugter.
 I dag kom de små tomatplanter ud på græs og blev plantet om.
Med små plantesedler, så jeg kan holde styr på sorterne.
 Jeg løb tør for potter, så må lige igang med de sidste en af dagene.

 På plads igen på plantebordet.



Squashfrøene spirrede efter ganske få dage og man kan se dem vokse fra dag til dag.
Det bliver en pragtfuld sommer. Jeg har fået mod på også at så blandede gulerødder, bladbeder, hjulkrone ... og tror også, at jeg må have fat i nogle løg, porre og .... ja, det griber vist om sig.

Har du også gang i urtehaven? Og har du nogle ting, som du bare må så/plante/prikle hvert år?

søndag den 24. april 2011

Grillet kalvecuvette, små kartofler, rødløg og RAMSLØGcreme

Endelig fandt jeg ramsløg ... ikke fritvoksende i skoven, men hos den lokale Brugsen. 
Jeg har egentligt frygtet efter den lovprisning ramsløget har fået med sig, at jeg ville blive skuffet over smagen. Men det gjorde jeg overhovedet ikke. Smagen er sart, frisk, mild løg/purløgsagtig. Virkelig forårslækkert. Næste år kan jeg sagtens finde på at køre efter dem i Risskov ... hvis NOGEN ikke snupper den, før jeg når det ;o)
Her i påsken har jeg derfor brugt løs af ramsløgene. Første dag med en Feta-ramsløgscreme. Inspireret af denne opskrift fra Klidmosters hånd. Den er cremet og lækker. Kan bruges som dip til grillede kartofler, pynt på smørebrød og dressing i en laksesandwich. Alle muligheder prøvet af i løbet af påsken og det virker!!

Feta-ramsløgcreme
100 g god Feta  (F.eks. Tavernas Cooking & Baking, som er cremet og lækker)
7 ramsløg
½ dl fløde (eller mælk)
peber
evt en lille smule salt
1 dl cremefraiche
Start med at blende/minihakke Feta, ramsløg og fløde til en cremet masse.
Rør den derefter med cremefraiche og smag til med peber og evt. salt. Fetaen er meget salt, pas derfor på med saltmængden.

Kartofler og grønt på grill
Her er det kun fantasien, som sætter grænser. Jeg brugte:
1 bakke små kartofler
3 rødløg
1 gulerod
5 ramsløg
et bundt citrontimian
rapsolie
20 g smør
salt, peber
Bland de små kartofler med kvarte rødløg og gulerødder i grove stykker.
Bland sammen med hakket ramsløg, citrontimian, olie, små smørklumper, salt og peber.
Grilles over indirekte varme i ca. 45-60 minutter til kartoflerne er møre og gyldne.

Kalvecuvette
1 kalvecuvette
ristet hvidløgssalt
røget paprika
salt, peber
rapsolie
Rids stegen grundigt i fedtlaget. Smør med lidt olie og krydr med de krydderier, som du ønsker - f.eks. som ovenstående.Vigtigt med godt med salt. Og brug fingrene, så du får krydderierne godt masseret ind i fedtet/kødet.
Ca. 35 minutter ved indirekte varme. Lad efterfølgende hvile 10-20 minutter.

Note:
Et lækkert grillmåltid. Det er en svir, at vi nu igen kan vælte os i friske krydderurter fra haven. Det er bare at bruge løs.
Kalvestegen var mør og smagen god. Ikke overkrydret, man skal kunne smage det lækre kalvekød.
Kartoffel/grøntsagsfadet vil blive brugt ofte i løbet af de næste måneder. Det er super enkelt, hurtigt at forberede og smager fantastisk.
Ramsløgscremen er jeg allerede afhængig af!!

 

 

 

 

lørdag den 23. april 2011

Rabarbersnitter med kokos

De første lækre, sprøde, spæde rabarber blev trukket op af jorden i går. Jeg er helt vild med rabarber og den første rabarberkage i april måned er bare noget af det bedste. Så ved man, at det er forår.

Jeg fik hos min mor nogle hindbærsnitter her i påsken med kokostopping. Inspireret heraf lavede jeg en version med rabarber. Den søde kokos går rigtig godt sammen med de syrlige rabarber.

Tærtedej:
en sød tærtedej - f.eks. denne.

Rabarberfyld:
200 g rabarber (kagen kan sagtens bære 300 g, men det er jo først på sæsonen)
85 g sukker
½ stang vanille
½ citron - saft og skal
Jeg lavede en kompot i ovnen ved at blande ovenstående godt sammen og bage ved 150 grader
ca. 30-50 minutter. Rør ind imellem og tag kompotten ud, når rabarberne er møre og væsken kogt en del ind. Der må gerne være lidt væde tilbage. Lad kompotten køle helt af.

Marcipanmasse:
115 g marcipan
3 spsk fløde
1 æg
1 spsk hvedemel
1 spsk rørsukker
Riv marcipan fint og pisk resten af ingrediencerne i.

Kokosmasse:
1 æg
100 g rørsukker
100 g kokosmel
Rør godt sammen.

Start med at lave tærtedej.
Forbag tærtebunden ca. 10 min ved 180 grader.

Tag ud og fordel marcipanmassen herpå. Bag 5 minutter.

Fordel herover rabarberkompotten. Gør det lidt forsigtigt, da marcipanmassen stadig er ret blød.
Herefter fordeles kokosmasse - gøres nemmest med hænderne.

Bag ved 180 grader til kokosmassen er let gylden - ca. 20 minutter.

Lad kagen køle af og skær i små snitter.

Note: Det kunne nemt blive en ny forårsklassiker her hos os. Sød, syrlig og aromatisk. Skøn til en god kop the til kaffen, eller som dessert sammen med lidt is eller cremefraiche.







torsdag den 21. april 2011

Quesadillas med nyt fyld


Jeg har for et stykke siden bestilt Annatto Seeds hos Seasoned Pioneers . De skal bruges til en ret, som jeg på et tidspunkt inden længe skal lave med svinekæber.
Jeg har googlet og forsøgt at finde ud af, hvad de små, røde frø ellers kan bruges til. Der har jeg læst, at de har en let pebret, sød smag med et strejf af muskatnød. Jeg synes duften er lidt appelsin/orangeagtig og smagen måske rettere er lidt syrlig. Men måske er jeg gal på den ... for det er temmeligt mystisk duft og både duft og smag er svær at definere. Nogen kan måske hjælpe med at komme den nærmere?
Frøene bruges også til at farve f.eks. cheddar, gouda, ris, røget fisk og lignende. Og det forstår man ... pas på det farver helt enormt. Jeg måtte igang med grydesvampen på mit pludseligt meget orange køkkenbord ;)

 
Det blev til 2 slags quesadillas - begge med kylling, men med forskellige grøntsager og krydderier.

Jeg valgte at bruge kyllingeoverlår, da kødet fra låret er meget mere saftigt og lækkert end brystkød. Men man kan bruge, hvad man synes bedst om.

Jeg har hakket kødet ret fint i hånden med en stor kniv for at opnå mere struktur i retten end man får med hakket kød. Det er lettest, hvis kødet er let frossen.
Version I:
2 kyllingeoverlår hakket i hånden marineres i mindst 1 times tid i :
1 spsk annatto frø
1 tsk hel spidskommen
½ tsk ristet hvidløgssalt (eller blot 1 fed hvidløg + salt)
1 tsk oregano
½ tsk mexikansk chilipulver
saft fra ½ citron
saft fra ½ appelsin
2 spsk olivenolie

olivenolie
1 lille finthakket rødløg
2 cocktailtomater i små tern

Start med at knuse Annatto frøene og spidskommen. Jeg tror, at den bedste måde er i en kaffemølle. Jeg forsøgte med morter og med minihakker. Ikke nogle af delene var helt optimale, hvis man ønsker at opnå pulverform.
Knust Annatto frø, spidskommen, hvidløgssalt, oregano, chili blandes med citron- og appelsinsaft og olivenolie.
Hakket kylling blandes i og marinerer mindst 1 time.

Svits rødløg ved svag varme til de er møre, det tager ca 20 minutter. Pas på, at de ikke bruner. Tilsæt kødet og lad det hele simre endnu 5-8 minutter til kødet er mørt og gennemstegt. Hvis der stadig er noget væde ved kødet, giv det 1 minuts tid ved høj varme, så det fordamper. Smag til med salt og peber. Vend små tomattern i og køl fyldet af.

  

 

   
Version II
3 kyllingeoverlår - hakket med kniv

olivenolie
1 grøn chili
1 rød snackpeber
1 fed hvidløg
10 stilke koriander
½ spsk Worchestershire sauce
1/4 tsk spidskommen
salt
Start med at stege kyllingekødet i olivenolie ca 5 minutter. Tilsæt finthakket chili, snackpeber og spidskommen og svits endnu 5 minutter. Tilsæt Worchestershire sauce efter et par minutter. Stilkene fra koriander kan fint tilsættes, så de også bliver lidt tilberedte.
Til sidst smages til med salt og evt. peber eller mere chili. Og grofthakket korianderblade blandes i.
Fyldet køles af.

 
 
Quesadillas
Tortillas
Læg en håndfuld cheddarost på en tortilla, herover fordeles kødfyld og endnu en håndfuld cheddarost.
Kan enten laves på en pande eller bages i ovnen.
Jeg bagte i ovnen ved 200 grader.
Tortilla sættes ind i ovnen i ca 5 minutter til osten begynder at smelte. Derefter placeres endnu en tortilla oven på fyldet og drysses med ost. De bages endnu 3-5 minutter til osten smelter, bliver gylden og sprød. Pas dog på - sveden tortilla er ikke godt.
Skær ud i trekanter.
 
Salsa
1 rød snackpeber
½ rødløg
1 grøn chili
2-3 cocktailtomater (uden kerner)
1 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
½-1 tsk sukker
1 appelsin
10 stilke koriander
salt, peber
Grøntsager snittes helt fint og hvidløg knuses. Og alt blandes sammen.
Smag til med sukker, salt og peber. Lad trække mindst 1 time før servering.
Guacemole
2 avocadoer
1 rød chili
½ rødløg
½ fed hvidløg
1 citron
salt
Mos avocadoerne, tilsæt finthakket chili, rødløg og hvidløg. Rør med citronsaft og smag til med salt.

Note: Jeg er vild med mexikansk mad og jeg er vild med fingermad, som skal dyppes i diverse dip og lignende. Så et måltid som faldt helt i min smag.
Jeg kunne bedst lide version II. De Annatto Seeds skal jeg prøve lidt mere kræfter med, kan ikke helt sige, hvad jeg synes om dem. Jeg håber, at nogen af jer læsere, kender lidt mere til dem og kan give mig lidt mere info om dem.
Og ellers lover jeg snart at lave endnu en opskrift med frøene, så jeg kan give lidt mere billede af, hvad man kan med dem.