fredag den 2. juli 2010

Ristet ørred, nye kartofler og lynhurtige grøntsager

Jeg er ikke typen, som nogensinde mister appetitten ... så heller ikke varmen har nogen effekt på det! Men jeg får lyst til lette og sommerlige retter. Og sådan en fik vi her til aften ... og nøj, hvor var det godt.

Kartofler
Kartoflerne er intet mindre end fantastiske i øjeblikket. Det eneste minus er bøvlet med at gøre dem rene ... det bliver aldrig min favorit hobby! De er dog slidet værd.

Jeg har i dag læst en artikel omkring nænsom kogning af de gode nye kartofler. Det prøvede jeg af.
Efter kartoflerne er skrabet eller skrubbet, puttes de i en gryde med vand, som lige dækker. Kartoflerne sættes til at koge, når de rammer kogepunktet tilsættes en god skefuld salt og nu koger kartoflerne 7 minutter. Efterfølgende slukkes der for varmen og de står i vandet endnu 13 minutter. Så er de klar til servering. 

Ristet ørred
Egentligt er fisk bedst stegt med skindet på. Jeg havde bare sådan lyst til at riste dem efter, at de var vendt i lidt mel, salt og peber for at opnå lidt sprødhed. Derfor  fjernede jeg skindet.

1 ørredside skåret i filetter
mel, salt, peber
smør og rapsolie
Vend filetterne i mel, salt og peber. Blot et tyndt lag.
Rist i en blanding af smør og olie - blot 2 min. på den ene side og 1 minut på den anden - læg dem på en tallerken, hvor de lige får lov at trække 5 minutter. Stegetid afhænger selvfølgelig af tykkelsen på filetterne. Det er bare vigtigt, at de ikke får for meget - så bliver de frygteligt kedelige.

Lynhurtige grøntsager
1 squash/courgette 
en håndfuld små tomater
6 af de hjemmelavede soltørrede tomater (som smager skønt - intense, søde, let skarpe på en gang)
1 stor håndfuld friske krydderurter f.eks. basilikum, vild merian og citrontimianblomster
olie fra tomaterne (som smager dejligt af tomaterne)
en smule hvid balsamico eller citronsaft
evt. et nip sukker
salt, peber
Skær med en kartoffelskræller tynde spåner af squashen. Halvér tomaterne og hak de soltørrede i små tern.
Krydderurterne hakkes også groft.
Svits i tomatolien først squashen 1-2 minutter. Tilsæt de 2 slags tomater og krydderurterne. Giv det hele endnu 1-2 minutter sammen med balsamico, salt, peber og lidt sukker.

6 kommentarer:

Vibeke sagde ...

Kære Hanne
Det ser lækkert ud!
Jeg ville så gerne have haft saltindbagt ørred i dag, men havde desværre glemt at købe salt hjem, så jeg skal vist have handlet ind i morgen.
Knus
Vibeke

Hanne's verden sagde ...

Kære Vibeke
Det var virkeligt dejligt med noget fisk og kartofler.
Glæder mig til at se opskriften på saltindbagt ørred - det har jeg aldrig smagt:)
Knus Hanne

heidi sagde ...

Let og lækker sommer menu!
Jeg tror jeg skal prøve dit tip med kartoflerne - af en eller anden grund kan jeg bare ikke finde ud af at koge kartofler ordentligt, uanset om det er nye eller gamle. Enten bliver de rå i midten, eller også bliver de smattede, så det skal forsøges :-)
God weekend.

Hanne's verden sagde ...

Hej Heidi
Det burde måske ikke være en kunst at koge kartofler ... men jeg synes også, at det er svært at ramme. Denne metode virkede. Jeg bliver så gal, når jeg får kogt dem i smadder! Eller når de knaser inden i.
Man bør måske også sortere dem i størrelser ... og have gang i 3 kasseroller på én gang ;D

Piskeriset sagde ...

Tror jeg må prøve det trick med kartoflerne... ;-)

Min appetit plejer heller ikke at fejle noget, men festivalen og de skæve sengetider har da lige taget toppen af den de seneste dage.

Til gengæld kommer vi også til at få en del sommermad den næste tid, for det er jo helt vildt, så mange lækre ting der er i supermarkerne nu!

Hanne's verden sagde ...

Piskeris, åh ja - det er da helt fantastisk med de ting, som man kan få nu. Elsker sommeren og maden! (og selvfølgelig alle de andre årstider og maden ;))

Kan godt forestille mig at sådan en festival kan lave lidt rod i systemerne...