tirsdag den 31. marts 2009

Den skønneste duft...


Hvor er det ærgerligt, at man ikke kan sende dufte ud via cyberspace... For jeg er sikkert på, at hvis duftene fra mit køkken i dag kunne sendes ud, ville folk, som er lidt vævende overfor thai-køkkenet, overgive sig med det samme.
Det er så aromatiske dufte, der kommer fra ingefæren, hvidløgen, chilien, lime, citrongræs, jasmin ris... Simpelthen fantastisk.
Ingredienslisten bliver ofte lang, når jeg laver thaimad. Men for nybegyndere i thai-køkkenet, kan man sagtens lave retten enklere. Man kan måske nøjes med at tilsætte syre fra et par limefrugter og udelade citrongræs og kaffirlimeblade. Man kan de grøntsager, man nu en gang ligger inde med - løg og gulerødder har man jo som regel og det kan sagtens række.
De vigtige ingredienser er frisk ingefær, hvidløg, rød chili og noget surt som f.eks. lime eller citron og noget sødt i form af almindeligt sukker. Mange salter med fiskesovs, men salt kan sagtens bruges.
Så har du endnu ikke prøvet at lave thaimad, så hop ud i denne fantastiske ret. Og følg evt. nogle af forslagene ovenfor for at spare på ingredienserne. Jeg skriver dog opskriften, som jeg har lavet den i dag.
Oksekød i rød karry
ca. 500 g oksefilet (jeg brugte i dag resten af en stegt roastbeef, og det var super, oksefars er
også en mulighed)
vindruekerneolie
1 tsk stødt korianderfrø
2 finthakkede røde chilier (med eller uden kerner efter smag)
revet limeskal
5 hele kaffir limeblade
1 fintsnittet citrongræs
1 spsk revet ingefær
1 spsk finthakket skalotteløg
1 spsk finthakket hvidløg
2 dåser kokosmælk
2 rødløg i smalle både
2 gulerødder i tynde skrå skiver
5 små røde peberfrugter i strimler
2 spsk konc. tomatpuré
1 bundt forårsløg
2 limefrugter
1 spsk sukker
salt
1 håndfuld grofthakket basilikum
Varm olien i en tykbundet gryde. Rist stødt koriander, finthakket chili, hvidløg, kaffir limeblade, citrongræs, skalotteløg, ingefær, revet limeskal i olie. Tilsæt evt. et par spsk. kokosmælk for at undgå, at det brænder på.
Tilsæt oksekødet og svits et øjeblik. Kom grøntsager (undtagen det grønne fra forårsløgene), tomatpure og resten af kokosmælken i. Lad det hele simre ca. 15 minutter.
Tilsæt det grønne fra forårsløgene, basilikum og smag til med sukker, salt og limesaft.
Server med ris - gerne jasmin ris, da deres aromatiske duft passer perfekt til denne ret.
Velbekomme:o)

8 kommentarer:

Mette Lykke sagde ...

Det trækker mundvand...
Og mig som skal have A38 med musli.
SUK. :-))

Vibeke sagde ...

Kære Hanne
Jeg er slet ikke i tvivl om, at duftene har været fantastiske, med de ingredienser.
Knus
Vibeke

Malou Klidmoster sagde ...

Hej igen.
Sikke en masse dejlig mad du har lavet mens jeg har været væk :-)
Den roastbeef får bare mine tænder til at løbe i vand.
Og jeg elsker at genbruge rester på denne måde :-)
Knus fra
Malou

Pernille på 1. sagde ...

Ja det er da ærgeligt med de dufte, det må der laves en løsning på :)
Jeg elsker thai mad og laver det meget selv.
Kan du have en god dag

Hanne K's verden sagde ...

Hej Mette Lykke
Ja, suk... A38 med müsli - det ville jeg have svært ved at bruge som aftensmad. På den anden side, så er det jo mad og nogle gange skal det bare gå hurtigt.
Jeg håber, at du får noget lidt mere spændende i dag:o)
Kh Hanne

Hanne K's verden sagde ...

Kære Vibeke
Skønt med dufte. Jeg tror snart, at jeg må kaste mig ud i noget Kille Enna-krydderi-noget. Hun er jo helt fantastisk til det. Og jeg kan mærke, at jeg bliver mere og mere hooked på krydderier.
Knus fra Hanne

Hanne K's verden sagde ...

Kære Malou

Du har ret - det er en super måde at genbruge rester på. Endnu en tak til dig og Vibeke, som har åbnet mine øjne for den slags "genbrug". Det vil jeg helt klart gøre igen.
Knus fra Hanne

Hanne K's verden sagde ...

Kære Pernille

Ja, med alle de teknologiske muligheder, der er i dag, så må der kunne rådes bod på det med duftene;o)
Thai-mad er fantastisk. Jeg er helt, helt vild med det. Og endnu en gevinst ved det er jo, at det er super hurtigt at lave.
En dejlig dag til dig også.
Kh Hanne