fredag den 24. august 2012

Henkogte tomater a la Plum


Tomatsæsonen er på sit højeste og der er godt gang i drivhuset. Jeg faldt over dette indlæg om, hvordan man kan gemme tomater på glas ved henkogning. Det er såre simpelt og jeg har ledt efter en anden måde at gemme den gode sommersmag på end blot at fryse tomaterne.

Jeg har ikke målt ingredienser af. Man man kan kigge her og her og få sig nogle retningslinier.
Til krydringen brugte jeg følgende:
Basilikum
Salvie
Timian
Rosmarin
Hvidløgsfed, skåret i halve eller kvarte

Sorte peberkorn knust i morter
Chiliflager -(i nogle af glassene)
Et drys salt og sukker

Æblecidereddike
Olivenolie, en frugtrig en fra Gaea
 
I et rengjort sylteglas stoppede jeg tomater skåret i passende stykker (jeg flåede dem ikke, hvilket man godt kan gøre, hvis man ikke ønsker skallen i, når man f.eks. laver en pastasauce). Ind imellem tilføjede jeg der lidt hvidløg, krydderurter, et drys peber, et nip salt og et nip sukker (jeg vil tro, at det var ca 1/4 tsk af hver - jeg tænker, at man altid kan tilføje ekstra smag, når man bruger glastomaterne senere .. nemmere end hvis man har puttet for meget i til en start). Derudover ca 1 tsk æblecidereddike og så opfyldning med olivenolie (ca ½ dl pr glas).


Så er det bare at stille alle glassene med låg på i en bradepande med vand i ind i ovnen ved 120 grader. Lågene må ikke være skruet helt fast, da dampen skal kunne slippe ud.

Når de bobler let/simrer efter nogle timer (der står ca 1½ time i opskriften, men mine fik mindst 2½ time), tages bradepanden ud og man skruer låget helt fast på. Sluk for ovnen og ind med bradepanden igen. Nu skal glassene stå i ovnen til de er kolde.

Det er vigtigt at checke om glassene slutter helt tæt, når ovnen er blevet kold. Hvis dette ikke er tilfældet, er man nødt til at give dem en tur til ... eller som jeg med det ene glas, det skete med, lave en hurtig ret med tomaterne i.

Opbevar et mørkt og køligt sted. Det er ikke nødvendigt, at de står i køleskabet.

Nu er der hjemmelavede, solmodne og knald-på-smagen-tomater til vintermånederne. Og de smager fantastisk af lige præcis hvad de er: solmodne tomater, friske krydderurter og god olivenolie. Der er ingen tvivl om, at jeg skal have lavet nogle flere i løbet af den næste måneds tid.


8 kommentarer:

foodfanatic sagde ...

Kære Hanne
Hvor ser det altså bare fremragende ud. èn ting er, at de ikke fylder fryseren op - en anden ting er, at det er nogle vildt smukke farver. Misunder dig dit drivhus :)
Kh Nadia

Piskeriset sagde ...

Ah perfekt! Det skal jeg da prøve med mine små tomater fra haven - tak for inspiration :-)

Cook Valley sagde ...

God ide at henkoge tomaterne. Jeg plejer at lave chutneys og fryse, hvad jeg ikke når at bruge. Skønt at se, at det ikke kun er mig, der gemmer "gamle" glas ;-)

Hanne K's verden sagde ...

Kære Nadia
:) Tak - jeg blev også lidt høj af at lave glassene. Er bare vild med sylte - og ja, farverne er skønne.
Jeg kan godt love dig, at jeg nyder det drivhus hver eneste dag i disse dage.
Kh Hanne

Hanne K's verden sagde ...

@Piske,
Det må du gøre!
:)

Hanne K's verden sagde ...

@Cook Valley
Chutney - der var en god idé! Det må jeg også prøve. Dejligt med lidt forskelligt på hylderne til vinteren.

Sofia Øland Hansen sagde ...

Jeg har en del grønne tomater også :-) kan de bruges? Jeg er igang med at sylte 1 kg af dem. Men jeg har stadig nogen tilbage og en masse røde :-) kunne se flot ud af blande dem og vil elske at bruge dem i pasta retter. Men kan det lade sig gøre at bruge de grønne i den her opskrift? Det første år jeg skal sylte osv :-) hold op en nydelse det giver! :-D

Hanne K's verden sagde ...

@Sofia
JA - man bliver så glad at det sylteri ;o)
Jeg har ikke prøvet med grønne tomater .. men jeg ville sagtens turde prøve det. Og du har da ret, at det ville se super fint ud med de forskellige farver. Giv gerne lyd, hvis du prøver det :)