søndag den 12. august 2012

Grillede laksepakker med spidskål, dild og citrontimian ... og lidt om glæden ved gode råvarer

Det er lige til at blive høj af med alle de skønne råvarer, der er i øjeblikket. Jeg bliver simpelthen så glad. I weekenden har der været internationale markedsdage i Viborg. Dette betød at jeg fik et stort stykke creamet, lagret hollandsk Gouda og nogle super lækre aromatiske soltørrede cherrytomater fra Italien med mig hjem. Derudover var der almindelig torvedag, hvor et par økologiske grøntsagsboder solgte mig porre, spidskål og hvidløg.

I haven bugner det med løg, aspargeskartofler, krydderurter og i drivhuset pibler det frem med skønne tomater og agurker. Alt dette gør det bare en tand sjovere at lave mad samtidig med, at simpelt tilbehør, som f.eks. tomatsalat, smager helt fantastisk på denne årstid.
 
En anden ting, som glæder mit madhjerte er, at vi igen i Viborg har fået en fiskeforretning. Derfor forsøger jeg igen at have mindst en fiskedag om ugen. Jeg elsker fisk, så ved egentligt ikke, hvorfor vi ikke får det oftere.
I sidste uge var det havtaske, jeg havde med hjem. I denne weekend tog jeg et mere "sikkert" valg - et stykke laks.
I går blev grillen tændt op og laksen fik fint selskab af det økologisk spidskål, smør, krydderurter - inspireret af denne opskrift.

1 spidskål
en stor håndfuld frisk citron timian
10-15 små soltørrede cherrytomater (eller 5-10 af de store)
1 økologisk citron
600 g laks
salt, peber
20 g smør
et bundt frisk dild

Fjern de yderste blade af spidskålen samt stokken, snit kålen fint. Tag 2 stykker stanniol på ca 40-50 cm og fordel spidskålen herpå.

Drys med den skyllede og tørrede citrontimian, hakkede soltørrede tomater, lidt revet citronskal, en smule citronsaft og lidt salt (ikke for meget, da de soltørrede tomater er ret saltede i sig selv, alternativt kan man lade tomaterne overhælde med kogende vand og lade dem stå et øjeblik, inden de drænes).
Læg også et små tern smør over kålen og nogle dildkviste.
Laksen skæres ud i 4 filetter og lægges oven på kålen. Kværn peber på fisken, drys med havsalt og læg nogle kviste dild ovenpå.
Luk pakkerne godt sammen.
Pakkerne grilles ved indirekte varme ca 12-15 minutter. Man kan prøve at tage en pakke af grillen efter 12 minutter og vurdere, om fisken er tilberedt. Men hellere give fisken et par minutter for lidt end for meget. Overtilberedt fisk er så kedeligt!! Den skal være saftig og blød.
Så er det blot at servere med f.eks. nye aspargeskartofler vendt i lidt smør og havsalt, en tomatsalat med masser af rødløg.

Det er en rigtig sommermiddag og fik dommen: "Absolut godkendt!"... Spidskålen smager skønt sammen med dild, citrontimian, citronskal og saft og bevarer noget af sin sprødhed.

4 kommentarer:

Det Lyseblå Køkken sagde ...

Et kongemåltid med fantastiske råvarer.

Nurf, hvor ser det altså helt suverænt ud.

Gode råvarer plus kærlighed er essensen af et godt måltid.

Hygge hygge...

Knus
Maj

Hyggehygge sagde ...

Ummm det ser sååååå lækkert ud.....

Hyggehygge
Marianne

Hanne K's verden sagde ...

Kære Maj
Det var lige præcis, hvad det var.
Virkeligt lækkert.

Og det er bare så sandt, som det er skrevet!
Knus Hanne

Hanne K's verden sagde ...

@Marianne
Det var det også - altså virkeligt lækkert.
Hygge til dig også.
Hanne