lørdag den 24. januar 2009

Ølbraiserede svinekæber












I dag står den på simremad. Jeg har længe villet prøve at lave svinekæber, men den første hurdle var at skaffe dem. Hos "vores egen" slagter kunne vi ikke få dem. HøjslevSslagter var leveringsdygtige, men med nogen leveringstid. Så i går fik jeg sms fra svigermor, at kæberne var kommet hjem.
Så jeg måtte lige køre en lille tur i formiddags for at få kæberne i hus og samtidig kunne jeg så få købt frisk timian, porter osv.

Jeg valgte en porter fra den lokale brygger - Viborg Bryghus, Svartgol Porter. En kraftig sag, som gav retten meget smag.
Jeg har læst rundt omkring på nettet og har taget lidt her og der... så retten, som jeg har lavet den - en rigtig vinterret:

Ølbraiserede svinekæber:
2 spsk klaret smør
10 svinekæber
2 skalotteløg
1 gulerod
1 persillerod
2 fed hvidløg
frisk timian
1 stængel bladselleri
2 knuste enebær
1 laurbær
1 spsk grov sennep
ca 3 dl porter
2 tsk sukker
2 spsk æblecidereddike
1 tsk alm. dijonsennep
1 - 2 tsk ketchup

evt. maizena
lidt fløde
kulør

Lav klaret smør ved at smelte en klump smør, lade den stå lidt og hæld forsigtigt over i en skål uden det hvide bundfald. Klaret smør gør, at man kan stege ved højere varme end med almindeligt smør.

Snit løg, gulerod og persillerod.

Gør kæberne klar ved at fjerne den store sene på den ene side af kæben samt evt. andre urenheder. Tør kæberne i køkkenrulle og krydder godt med salt og peber.
Brun nu kæberne ved høj varme i klaret smør, så de bliver godt brune. En god brun stegeskorpe er vigtig og giver god smag til retten.
Tag kødet op, tilsæt en smule smør og olivenolie brun de snittede løg, gulerod og persillerod - igen vigtigt, at grøntsagerne tager farve for at afgive ekstra smag.
Tilsæt øl, krydderurter, hvidløg, bladselleri, salt, sukker, eddike. Lad simre ved svag varme ca 2 timer.

Når retten er klar, tages kødet op af saucen. Saucen sies for at fjerne grøntsagerne. Saucen puttes tilbage i gryden og jævnes, smages til med sukker, salt, eddike, sennep, ketchup og kødet kommes tilbage.

Timiangulerødder og løg:
Gulerødder i stængler
Bananskalotteløg i lange strimler
Rødløg i strimler
Frisk timian
2 tsk akaciehonning
saft af ½ citron
1 spsk balsamicoglaze
salt, peber

Alt blandes sammen og lægges i smurt ildfast fad.
40 minutter ved 200 grader.

Server med kartoffelmos.

Velbekomme:o)
Absolut perfekt lørdags- eller gæstemad!

4 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hej Hanne
Lavede "dine" svinekæber for nogle uger siden - de var fantastiske!
De kommer på menuen igen i morgen.
I mellemtiden er de steget 70,- / kg - de er blevet populære!
Ida

Hanne K's verden sagde ...

Hej Ida
Ja, det er bare virkeligt lækkert med svinekæber. Der er bare gået total mode i kæberne, så ja - prisen er kommet godt op. +70 kr, er godt nok vildt!
Hanne

Krisforberg sagde ...

70,- pr. kilo - hvor er det henne? I Kbh. koster de min. 150,- kiloet, og hos min favoritslagter koster de økologiske af slagsen 320,- kiloet. Hurra for det ukurante stykke kød :)
PS. Synes stadig kødet er kiloprisen værd!

Hanne K's verden sagde ...

@Krisforberg
Det, Ida skriver er, at de er steget med 70 kr. kiloet.
Jeg kan ikke huske, hvad jeg gav for dem, sidst jeg købte.
Absolut det bedste stykke kød på grisen, efter min mening :)