lørdag den 31. januar 2009

Melodi Grand Prix tærte

Dejen skåret i skiver, klar til at lægge i formen: Formen halvt dækket:
Dejen trykket ud og skåret til:
Pærerne fordelt og drysset med flormelis:
Det færdige resultat:

I dag er der gået firserstemning i madlavningen ... måske inspireret af melodi grandprix'et i aften. Grand prixet har selvfølgelig strukket sig over flere årtier, men især 80'erne husker jeg som årtiet med "de rigtige grandprix hits".

Menuen i dag er derfor oksefilet med flødekartofler og en lidt mere opdateret salat og en pæretærte. Hovedretten kommer i et andet indlæg lidt senere, men her er tærten.

Tærtebunden er samme opskrift, som til nøddemazarinen. Men jeg har fået taget par billeder af, hvad det er jeg mener, når jeg laver tærtebunden...

Tærtedej:
125 g smør
100 g flormelis
1 knsp salt
250 g hvedemel
2 æggeblommer
korn fra ½ stang vanilie
2-3 spsk kold mælk
Dejen kan smuldes sammen med hænderne eller laves i foodprocessor. Jeg lavede den i foodprocessoren - det var super nemt.
Kør smøret blødt med flormelis og salt. Tilsæt hvedemel til det ligner brødkrummer. Tilsæt æggeblommer og vaniliekorn. Kør tilsidst dejen sammen med kold mælk.
Pas på med at køre for længe med processoren - dejen skal blot samle sig. Form dejen til en tyk, lidt aflang pølse og læg på køl min. 1 time.
Man kan rulle dejen ud, men det kan være besværligt og samtidig arbejder man unødvendigt meget med dejen - hvilket ikke gør det færdige resultat mindre delikat. Tag i stedet dejen og skær skiver på langs af pølsen på ca 2-3 milimeters tykkelse. Læg disse i tærteformen så de lapper en smule over hinanden og tryg så dejen sammen og ned i formen. Skær kanten pænt til.
Sæt formen i fryseren ½ times tid. Og sæt den direkte fra fryseren ind i en ovn på 200 grader og forbag tærten i 12 minutter. Turen i fryseren gør, at dejen ikke krymper og kryber ned af siderne i formen.

Fyld:
250 g rå marcipan
1-2 æggehvider
125 g flormelis
Ælt disse ting grundigt eller kør i foodprocesser. Til en glat og lidt lind dej. Dejen må gerne hvile lidt i køleskabet.

Sirupskogte pærer:
3 faste pærer - f.eks. conference
1 dl vand
2-3 spsk sukker
lidt vaniliekorn
flormelis

Skræl pærer, halver og fjern kernehuset + den "streng", som går op til stilken.
Kog siruppen op og læg pærerne heri. Lad småkoge ca 7 minutter i alt. Vend pærerne undervejs.
Og dryp af og til sirupsmassen hen over pærerne.

Tag pærerne op og skær i tynde skiver. Lad sirupsmassen koge lidt ind, så den bliver en smule tykkere.
Fordel marcipanmassen i den forbagt tærteform. Læg de tynde skiver pærer i et fint mønster rundt på massen. Sigt en smule flormelis over pærerne.

Bag ca 30 minutter ved 180 grader. Klip evt. en rund cirkel af bagepapir, som er lidt større end formen og klip midten ud. Sådan at det ligger præcist rundt i kanten af tærten for at undgå, at kanten bliver for mørk.

Dryp lidt sukkersirup hen over pærerne og bag yderligere ca 10 minutter.
Server med is, creme fraishe eller flødeskum. Jeg foretrak creme fraishe, da kagen er meget sød. Så for at skabe lidt balance, er creme fraishen god.

Velbekomme :o)

Ingen kommentarer: