tirsdag den 18. maj 2010

Rabarbercrumble




Jeg er noget bagud med at få blogget de sidste ting, som jeg har lavet i køkkenet.

I lørdags holdt vi i Airliners det tredje Take Off. Nu er det veloverstået, så der kan igen blive plads til andre ting :) Det er lidt en hård tørn at få sådan et arrangement til at fungere, men det gik godt - Niels Poulsen, Danmarks allerbedste linedancer, koreograf og instruktør, var igen på pletten og lavede forrygende workshops og smittede med hans helt suveræne energi.

Tilbage til desserten fra i torsdags. En vel ret tradionel rabarbercrumble.. jeg elsker bare rabarber og crumble - så kombinationen er bare et særligt hit!

Det gode ved den slags kager er, at man samtidig kan eksperimentere med meltyper, sukkertyper og kerner ... i torsdag brugte jeg urehveden igen, lys muscovadosukker og favoritten: solsikkekerner.

Rabarberkompot
400 g rengjorte, ituskårne rabarber
180 g rørsukker
1 stang vanille
Bring det hele i kog og lad småsimre ca. 10-15 minutter til de er møre, men ikke helt udkogte.

Crumble
100 g smør
120 g urehvede (eller andet)
1 tsk kanel
100 g lys muscovado
100 g marcipan
et par håndfulde solsikkekerner
Kør smør, mel, kanel og sukker i en foodprocessor - eller smuldr med hænderne. Bland dette med små "kugler" af marcipan.
Fordel kompotten i et smurt fad. Drys crumblen over og til sidst solsikkekernerne.
Bag ved 200 grader i ca. 15-20 minutter - til kagen er gylden.

Server med en god vanilleis eller cremefraiche.

torsdag den 13. maj 2010

Intervalstegt dyrekølle med tilbehør

Hvad er det? ....

Lidt problematisk ... de dyr, som Gustav har skudt i Tyskland, er blot blevet puttet i nogle poser uden mærkater... Kun teksten. Buk 1, Buk 2 eller Buk 3 ... for det er tilsyneladende mere vigtigt at vide, hvilken buk vi spiser end hvilket stykke kød, det er...
Så jeg var lidt på den, da jeg stod med kødet ... men efter et par billeder på Facebook - "HVAD ER DETTE??", så var der masser af gode idéer til, hvad stykket var for noget ... også nogle som var rigtige;) ... Der var også bud på hjerte, lunger, ballemuskel, men det var altså et en kølle.

Og nu her i bagklogskabens lys ... ja, så kan jeg jo egentligt godt se det...



Jeg prøvede at intervalstege kødet - og det er ikke sidste gang, jeg bruger den metode. Kødet blev perfekt: mørt, saftigt og uhmmmmmmmm!

1 dyrekølle
smør
2 bananskalotteløg
2 gulerødder
2 stilke bladselleri
2 dl rødvin
1-2 dl vand
et par kviste rosmarin
et par kviste timian
5-7 enebær
salt, peber

Brun på en pande køllen. Krydr efterfølgende med salt og peber. Knus rosmarin, timian og enebær i en morter og smør dette på køllen.

Placer kødet oven på grøntsagerne, hæld rødvin og vand ved, sæt i en 200 grader varm ovn. Steg i 20 minutter. Tag ud og hvile i 10 minutter. Sæt i ovnen igen 20 minutter og hvile 10 minutter igen … fortsæt til en centrumtemperatur på ca 60 grader. Tag ud og pak ind i stanniol og et par håndklæder. Lad hvile gerne 30-45 minutter – mindst 15 minutter.

Køllen vejede 1800 g og fik ca. 3 x 20 minutter med hviletid imellem. Den hvilede længe … og blev mør og saftig.

Sauce

Si fonden fra stegen. Kog lidt ind. Tilsæt en sjat fløde, jævn evt med maizena udrørt i vand. Smag til med f.eks. kirsebærsirup, solbærsaft, rødvin, balsamico, gastrik, en klat danablue, salt og peber.

Du kan også blot bruge rødvin, sukker, salt og peber .. det handler, som altid om at skabe balance imellem det sure, søde, salte, bitre...

Råstegte gulerødder og asparges

3 gulerødder
6-8 grønne asparges
en håndfuld citrontimian
smør, olivenolie
salt, peber
hvidvinseddike
en håndfuld ristede pinjekerner
Skræl gulerodsspåner med en kartoffelskræller. Svits på en pande sammen med olie og smør nogle minutter. Tilsæt asparges i små snitter, citrontimian og hvidvinseddike svits endnu et par minutter. Smag til med salt og peber.

Små bagte kartofler
Små kartofler i et fad med olivenolie og salt - bages i ovnen ca. 45 minutter.

Fasansuppe




Med vildt i fryseren må der eksperimenteres. I går blev menuen til: fasansuppe, dyrekølle og rabarbercrumble.

Først fasansuppen, som jeg fandt lidt idéer til her og der på nettet. Jeg har tidligere hørt fra min veninde, at fasansuppe er fantastisk og super nemt. Desværre kunne jeg ikke finde hendes opskrift. Så det blev til denne version, som er lækker, lækker!!

2 fasaner

4 skiver bacon

en klat smør

3 cl cognac

2-3 gulerødder

2 skalotteløg

3 stilke bladselleri

½ fed hvidløg

rosmarinkviste

timiankviste

1 tsk paprika

½ tsk gurkemeje

1½ L vand / vildtfond

salt, peber

3 dl fløde

2 spsk maizena udrørt i vand

1-1½ dl madeira

persille

Skær brystet af fasanerne – sæt til side. Del resten af fasanen i mindre stykker. Brun stykkerne i smør. Hæld cognac på og flamber. Tilsæt herefter gulerødder, løg, bladselleri, hvidløg, krydderier – rør rundt og tilsæt herefter fond/vand.

Lad koge i minimum 1 time. Si suppen. Pil kødet fra benene.

Brun fasanbrystet på en pande, tilsæt lidt suppe og lad småsimre ca. 10-15 minutter.

Lad suppen koge op – og evt. lad den koge ind nogen tid for at få større smag og kraft.

Tilsæt fløde og kog op igen. Herefter jævnes suppen lidt med maizenablandingen.

Hæld herefter madeiraen i og varm suppen godt igennem.

Server med strimler af fasanbryst og et drys persille.

Frisk pasta med citron, asparges og bacon


En skål pasta går man aldrig fejl af. I tirsdags fik jeg afprøvet en ny variant med friske grønne asparges, bacon og citron. Det smagte skønt - den grønne ærteagtige smag fra asparges, det salte fra bacon, det sprøde og nøddeagtige fra pinjekernerne og den syrlige/friske citron, aromatisk basilikum, et godt drys af den lidt søde/salte Prima Donna ost og så rundet med lidt fed fløde ... det hele gik op i en højere enhed. Enkelt - Godt!

en lille pose pinjekerner
1 pakke god bacon i små skiver
1-2 pakker frisk pasta

½ bundt grønne asparges (f.eks. thai-asparges)
2 dl fløde
1 øko citron - skal og saft
kogevand fra pastaen
1 håndfuld basilikum
1 par håndfulde friskrevet Prima Donna ost eller andet

Start med at riste pinjekernerne og stil til siden.
Steg derefter bacon til det er gyldent. Lad køle og fedtet løbe fra på køkkenrulle.

Kog pastaen - men først lige så det passer med at det blandes sammen med saucen.

Tør panden af for det meste af baconfedtet. Hæld fløde, citronsaft fra en hel citron samt fintrevet citronskal.
Lad dette koge lidt sammen, tilsæt asparges i ca 2 cm stykker og lidt salt. Lad koge med blot 1-2 minutter. De skal bevare sprødheden. Tilsæt bacon og smag til med salt og peber.
Bland den koge pasta i - og kogevand fra pastaen til en passende konsistens. Til sidst drysses med en rigeligt ;) basilikum, ristede pinjekerner og revet Prima Donna.

søndag den 9. maj 2010

Grillet Ribeye med yndlingsgrøntsager og fyldt tyrkiskbrød







Grillen blev tændt i dag .... det er nu dejligt og helt specielt med duften fra grill - især de første gange på sæsonen.

Jeg har set Klidmoster lave en Fetacreme og jeg fulgte hendes anvisninger - og indholdet blev: Feta, mælk, gul peber, ½ rød chili, 1 fed hvidløg, 1 håndfuld purløg og citronsaft.
Jeg synes, at cremen blev lidt for bitter ... jeg tror, at det var peberfrugten, som smagte igennem på en - efter mine smagsløg at dømme - ikke så god en måde. Men konsistensen var dejlig, så jeg må eksperimentere lidt mere med det i løbet af sommeren.

Yndlingsgrøntsagerne
Jeg bliver aldrig træt af disse grøntsager, de kan varieres, som man har lyster med forskellige grøntsager, krydderurter, sirupper, honning, forskellig syre, eddiker osv.
Denne variation var god med kartoffel og løg .. løgene duftede skønt og gav en skøn sødme til kartoflerne.

1 stor bagekartofler i tynde strimler
2 gulerødder i tynde skiver
3 bananskalotter i tynde både
½ bundt grønne asparges
1 bundt snittet forårsløg
1 håndfuld frisk citrontimian
5 store blade citronmelisse
citronolivenolie
salt, peber
Bages ved indirekte varme i grillen i ca 40 minutter

Fyldte tyrkiskebrød
2 tyrkiske brød
1 finthakket gul snackpeber
1 finthakket rødløg
en smule olivenolie
2-3 spsk hakket purløg
1-2 spsk hakket frisk koriander
2 håndfulde cheddarost
Svits snackpeber og rødløg et par minutter i olivenolie.
Køl lidt af. Bland derefter med purløg og koriander. Fordel ½ af osten på det ene brød, herefter grøntsagsblandingen og igen ost. Læg det sidste brød oven på. Læg på et ildfastfad og grill ca 7 minutter over indirekte varme.

Derudover steges bøfferne et par minutter på hver side og lad hvile 5-7 minutter inden servering.

Hovederne af de 3 bukke, som nu fylder vores fryser :)


tirsdag den 4. maj 2010

Nr. 37 - Bella Napoli

I dag havde jeg lyst til at køre forbi Pizza Expressen ... men blev enig med mig selv om, at det var en super dårlig idé.

I stedet blev det til en hjemmelavet version af yndlingspizzaen nr. 37 - Bella Napoli.

Dejen blev lavet med urehvede - den mel gør virkelig en forskel. Jeg har svært ved at beskrive smagen... men dej lavet af almindeligt hvedemel smager ret fladt og ikke særligt spændende. Med urehveden får smagen karakter, en mere kraftigt og krydret brødsmag.

Jeg har købt bogen Pizza af Gorm Wisweh. Der bliver pizzaerne bagt på surdej - og det skal jeg helt sikkert igang med at eksperimentere med. Men da pizzalysten først kom i eftermiddag, så blev det ikke i dag. Men for at få den lidt syrlige smag, brugte jeg a38 - og det fungerede også.

Bunden blev super!! Sprød, smagfuld og lækker.

Fyldet er saftigt uden at smadre bunden og har en skøn smag og duft fra hvidløg, rosmarin og rødvin.

Dej
1½ dl vand
1½ dl a38 eller kærnemælk
15 g gær
2 spsk olie
1 tsk havsalt
ca. 300-500 g mel - f.eks. Urehvede
Rør gæren ud i væsken. Tilsæt olie og lidt mel og herefter salten.
Rør mel i til dejen kan æltes. Ælt i minimum 5 minutter til dejen bliver elastisk og blød.

Lad hæve mindst 1 times tid.
Slå ned, del i 2 og rul helt tyndt ud.

Fyld
(2 pizzaer)
olivenolie
400 g oksefars
1-2 fed hvidløg
5 skiver backbacon
1 tsk frisk, hakket rosmarin
½-1 dl rødvin
salt, peber
et par dråber tabasco
Svits kødet på en varm pande. Knus imens hvidløget med en bred kniv med en tsk groft salt.
Tilsæt hvidløget, rosmarin og bacon. Svits et par minutter og tilsæt rødvinen.
Rødvinen skal koge ind ved ikke alt for høj varme. Kødet tages af lige inden blandingen koger helt tør.
Smag til med salt, peber og lidt tabasco.

Andet fyld
1-1½ kugle frisk mozarella
frisk oregano (eller tørret)

Ovnen tændes på det varmeste, som den kan og pizzastenen placeres i ovnen, imens den endnu er kold.

Fordel tomatsauce på den helt tyndt udrullede, derefter mozarella, kød og sæt i ovnen.
Bages ca. 10 minutter - til gylden og fin.

Åhhhh, det var godt!!

søndag den 2. maj 2010

Müsliboller med urehvede



Jeg købte for et par uger siden en pose urehvedemel fra vores lokale bager i Frederiks, som selv maler melet.
Melet skal have en fantastisk bageevne pga. et meget højt proteinindhold og en skøn smag.

Da jeg hos Piskeriset og LaTascha havde set en spændende opskrift på müsliboller, var der mulighed for at få prøvet melet af.
Tilpasset efter, hvad jeg havde i køleskabet og på "kernehylden" blev min version sådan...

De kan anbefales - lækre, saftige, søde og fyldte med kerner og tørret frugt. Skønne som et mellemmåltid til en god kop Kusmi te :)

ca. 20 boller
50 g gær
3 dl kærnemælk
2 dl a38
2 spsk honning
2 tsk havsalt
2 modne bananer
100 g speltflager
100 g tørrede tranebær
75 g tørrede abrikoser
150 solsikkekerner
100 g valnødder
ca. 500-600 g urehvedemel
Hak nødder og tørret frugt groft.
Rør gær og honning ud i kærnemælk og a38. Tilsæt bananer, speltflager, tranebær, abrikoser, solsikkekerner, valnødder og rør godt sammen.
Tilsæt herefter melet lidt af gangen. Dejen skal være noget klistret, når den sættes til hævning.
Hæver mindst 1 time et lunt sted.
For herefter boller - kan gøres med en ske eller hvis du putter godt med mel på hænderne.
Lad hæve endnu 1 time.
Pensel med vand og bag ved 200 grader i ca. 20 minutter til de er gyldne.