søndag den 24. juni 2012

Plums mexi-gilde III - Mole

Friske og farvestrålende ingredienser forvandles til en måske ikke særlig køn ret at se på, men der er smag for alle pengene!!

Molen var det indslag i Camilla Plums middag, som jeg særligt faldt for. Hele processen, som består af både chilisaucen, chilikrydderiet, hyggeligt hakkearbejde, masser af dybe smagsnuancer og langtidssimring, falder lige i min smag.

Mole
2-3 spsk olivenolie
2 rødløg
2 alm. løg
6 fed hvidløg
3 spsk chilikrydderi
3 dåser gode økologiske tomater
ca 2/3 af chilisaucen
et dusk frisk koriander
10 svesker (hakkede eller hele)
saft fra 1-2 lime
saft fra 1 appelsin
skal fra 1 lime og 1 appelsin
1 stor eller 2 små vanillestænger
½ dl brun rom
1-2 dl vand
havsalt
100 g mørk chokolade, jeg brugte en blanding af chokolader på 99%, 85% og 70%
Hak løgene og brun dem i varm olie sammen med hele fed hvidløg. Drys chilikrydderi i og rist dette med. Hæld tomater ved og rist også disse et par minutter for at trække sødme frem. Tilsæt nu chilisauce, koriander og svesker (jeg hakkede sveskerne). Rør rundt og tilsæt nu saft fra citrusfrugter, rom, salt og lidt vand. Lad saucen småsimre i ca 2 timer, hvor du rører af og til for at undgå, at den brænder på. Det kan være nødvendigt at tilsætte lidt mere vand undervejs.
Når saucen er færdig, kommes chokoladen i og man kan smage til med mere mørk sukker, lime, salt, hvis det er nødvendigt. Fjern vanillestængerne og giv evt saucen en lille tur med stavblenderen. Den skal ikke være helt glat, men jeg kan godt lide, at hvidløgene lige bliver knust.

Note:
Næste gang vil jeg udelade appelsinskal. Det bliver - til vores smagsløg - alt for gennemtrængende.
Derudover kan jeg kun sige, at dette er en dejlig sauce - dyb, mørk og stærk i smagen. En sauce, som man blot skal have en smule af i tortillaen, men som bidrager med intens smag.
Det er en kæmpe portion, og vi har nu 8 små poser i fryseren. Jeg tænker, at den kan tilføjes til chili con carne, traditionel tacosauce. Måske har du en god idé?

 

 

 

2 kommentarer:

H. Dottie sagde ...

Elsker de der hakke-saucer, som simrer derudad. Det ser vildt lækkert ud!

Hanne K's verden sagde ...

@Hottie,
Ja, det er bare så dejligt med den slags mad! Og med det vejr, som vi har os, kan vi jo sagtens forsvare simreretter i juni;)