mandag den 26. december 2011

Anderilette

Anderilette er en af de retter, som jeg holder allermest af på julefrokostbordet. Den intense smag af and træder tydeligt frem i denne ret. Det er  lidt a la en andesylte - men jeg er af den mening at almindelig svinesylte ikke smager af ret meget, det er en helt anden snak med anderilette.

Jeg har tidligere blogget denne version af anderilette. Da jeg så Signes opskrift tidligere på måneden, bestemte jeg mig for, at den skulle danne base for dette års rilette. Jeg var lidt spændt på, hvordan smagen ville blive, da der ikke er tilføjet ekstra andefedt end det, som er på lårene. Men hvis jeg var betænkelig, blev dette gjort til skamme. Der er fuld knald på smagen - salt, peber, sødme, fedme på den gode måde. Jeg er vild med retten!!

4 andelår
salt
1 alm løg
1 skalotteløg
1 æble
1 pastinak
4 fed hvidløg
friske krydderurter: salvie, rosmarin og timian
4 laurbærblade
en lille tsk peberkorn (sorte og hvide)
3 dl rødvin
vand, så det dækker
Læg andelårene i bunden af en gryde og drys godt med salt. Fordel de rengjorte og groftskårne grøntsager, krydderurter i gryden. Hæld rødvin på og fyld op med vand til det næsten dækker.
Låg på - lad små simre på komfuret i ca. 3 timer eller sæt i ovnen ved ca. 150 grader i 3-4 timer.
Lårene skal være smørmøre.
Tag nu lårene op og lad dem køle lidt af. Imens sies urterne fra kogelagen. Og kogelagen koges godt ind - ca til det halve.

Andekødet plukkes af benene og skindet kasseres. Kødet trevles ved hjælp af to gafler.
Læg nu kødet i 2-3 små forme og pres det godt: 
 Herefter hældes den indkogte fond/kogelage over og riletten stilles koldt - gerne et par dage.

Jeg havde ekstra fond tilbage, som jeg lod stivne i en skål. Dagen efter tog jeg fedtet, som lægger sig for oven og smurte over riletterne for at forsegle ... og give ekstra smag. Og fonden blev smidt i fryseren til at pifte en sauce op en anden dag.

Server med f.eks. syltede agurker, sennep, rødbeder og et drys salt. Så er det jul!

9 kommentarer:

Malou Klidmoster sagde ...

Kære Hanne

Uhm, det ser bare fuldstændig mundvandsfrembringende ud :-)

Rigtig glædelig jul til dig :-)

Glæder mig til vi skal ses og tømme et rullebånd med sushi sammen.

Glad julehilsen og kram
Malou

Hanne's verden sagde ...

Kære Malou

:) Ja, det er kræs for ganen!

Tak - også et ønske om en rigtig glædelig jul til dig og et lykkebringende nytår.

Åh ja, det glæder jeg mig også til. Vi må helt bestemt have lavet en aftale i starten af det nye år. Det er også alt for længe siden, vi har været sammen!!

Mange knus til dig
Hanne

heidi sagde ...

Det her er bare noget af det jeg MÅ have prøvet med and - måske man skulle confitere et par ekstra lår til nytårsmiddagen og bruge resterne til det?

Luise sagde ...

Det ser rigtigt lækkert ud, må jeg sige! Jeg plejer normalt ikke at være så begejstret for and, men i år blev den traditionelle andesteg erstattet af en lækker anderillette til forret, og jeg må sige, at det ændrede min mening om and :) Med lidt cornichoner blev det ganske lækkert, og jeg vil overhovedet ikke udelukke, at en anderillette sniger sig ind på mit frokostbord igen en dag :)
Tak for en lækker blog!
Med venlig hilsen
Luise
http://sesamsesam.tumblr.com/

Hanne's verden sagde ...

@Heidi, det lyder, som en god idé!
Uhm, skal I ha' confiterede andelår til nytår - lyder super lækkert!

Hanne's verden sagde ...

@Luise,
Dejligt med endnu en andeelsker :)
Det er en skøn måde at få and på ... og samtidig noget, som er super nemt at lave.
Tusind tak :)

Piskeriset sagde ...

Nammenam - det skal jeg også lave senere i dag, det er SÅ godt :-)

Hanne's verden sagde ...

@Piske, ja - det er virkelig et julehit!

Anonym sagde ...

Havde godt hørt navnet men aldrig tænkt at det var noget jeg skulle lave men efter at have set dine billeder så skal det helt sikkkert laves næste år. Godt nytår. Hilsen Bente