lørdag den 18. juni 2011

Hasselnøddegelato / italiensk is med hasselnødder

Hasselnøddegelato med et drys af Valrhonas Caraïbe
Min nye erhvervelse er blevet indviet ... En Nemox ismaskine, som på ganske få dage har rejst op igennem Europa fra Italien til mit køkken, er nu taget i brug.
Vidunderet!
Der er farligt i blogland ... man bliver inspireret, og det er ikke kun til at udforske nye retter, men også til at shoppe på et seriøst plan. Jeg har nysgerrigt fulgt med hos Heidi, som havde købt den samme ismaskine og andre bloggere, Brdr Price, som alle lovpriser den lille maskine og hvad den kan gøre for én. Pludselig kunne jeg slet, slet ikke få tanken ud af mit hoved. Jeg måtte eje en kompressordrevet én af slagsen. Jeg har i mange år haft en lille ismaskine. En af dem, hvor man skal fryse skålen et døgn, før man kan lave is. Den fik jeg bare ikke brugt. Men nu kan der laves is på kort tid.

Hos Frk Frost, en skøn iscafé med italiensk is i Viborg, får jeg næsten altid enten isen med hassenødder eller pistacienødder. Begge isvarianter har en intens nøddesmag, som er helt uovertruffen. Derfor måtte mit første isprojekt blive en af disse. Jeg valgte hasselnødden, da det er nemmere at finde i butikkerne og prisen også er mere overkommelig. Det var jo ikke til at vide, om den første portion ville lykkes eller ej.

Den lykkes!! Og SUK - det smager fortryllende.

Jeg har taget udgangspunkt i denne opskrift hos Iselsker.

Hasselnøddegelato
200 g hasselnødder
De ristes i ovnen ved 180 grader i ca. 5-8 minutter, hvorefter de gnides i mod hinanden for at få skallen til at drysse af. Jeg puttede dem i et viskestykker og boksede/gned nødderne mod hinanden inde i stykket. Jeg gav nogle af de mest genstridige nødder nogle ekstra minutter i ovnen.
Jeg ved ikke, hvor meget det betyder, om man får absolut al hinde væk. Det lykkedes ikke helt for mig, og smagen på isen var jo stadig i top.

Smart måde til afskalning af hasselnødder modtages gerne!! Tror, at jeg på et tidspunkt har fået et råd, men jeg kan bare ikke finde den i alle blogindlæggene.

1 dl fløde
3 dl sødmælk
3 dl minimælk
(ekstra mælk/fløde til at spæde op med)

3/4 vanillestang
150 g rørsukker
4 æggeblommer

Fløde, mælk og hasselnødder blandes i en gryde, som varmes langsomt op, hvorefter det småsimrer 5-10 minutter. Herefter får nødderne lov at trække i mælkeblandingen i ½ times tid.
Mælkeblandingen med nødderne blendes grundigt, hvorefter massen hældes igennem en sigte dækket med et klæde. Jeg hjalp processen lidt på vej ved at vride/presse væden forsigtigt igennem klædet. Ellers tager det lang tid! Og til sidst vrides kraftigt for at få mest muligt af kraften fra hasselnødderne med.

Mål mælken op og spæd med fløde/mælk, så du har 7 dl. Der manglede 2 dl, da jeg målte op. Og valgte 1 dl piskefløde og 1 dl sødmælk. Hæld mælkeblandingen i en gryde. Fjern marven i vanillestangen og smid den tømte stang i mælken. Varm mælken op. Det må ikke koge, men lige før kogepunktet.

Pisk æg, sukker og vanillekornene til en luftig, skummende masse. Tilsæt et par dl af den varme mælk og rør godt sammen med æggene. Hæld æggene over i mælkeblandingen, bland godt og varm massen op til 85 grader til det tykner. Det må IKKE koge. Tag af varmen, hæld massen igennem en sigte og sæt til afkøling.

Jeg var meget utålmodig, så massen blev først kølet af ved at placere skålen i en vask fyldt med koldt vand og fryselementer (isterninger havde nok været smartere, men havde ikke nogle).
Og derefter et par timer i køleskabet.

Massen køres på ismaskinen og VUPTI, så er der is på ca. 20 minutter.
 
Note: Himmelsk is, hvis man elsker smagen er hasselnødder .. jeg vidste faktisk ikke, at jeg ville være så vild med hasselnøddeis. Jeg er ikke specielt fan af hele hasselnødder, men isen er noget ganske andet. Det er en virkelig rig, nuanceret nøddesmag.

Det er altid lidt besværligt at lave is de første par gange. Jeg var ikke særlig struktureret ift at bruge skåle, blender osv. Det gav en del opvask, men det er sådan noget, som altid sker for mig, når jeg starter med et nyt projekt. Det bliver bedre efter et par gange!
Det er, som skrevet, lidt bøvlet at afskalle nødderne, men det er hvert minuts "slid" værd.

Jeg glæder mig til at lege videre med min nye ven!!

22 kommentarer:

Prikker i luften sagde ...

Årh hvor ser det lækkert ud! Jeg havde ellers lige besluttet at gå på kur. . .knus

Malou Klidmoster sagde ...

Kære Hanne

PRAGTFULD gelato! Jeg ville ønske jeg havde råd til at købe sådan en maskine - men jeg vil alligevel prøve at lave den i min lille Phillips.

Åh, mums :-)

Knus
Malou

Signe sagde ...

Wauw, hvor ser det godt ud.
Tror du det er nødvendigt at være så "hys" med at fjerne skaller, når nu hasselnøddemassen sigtes til sidst?

Piskeriset sagde ...

Arhmenaltså - uhm :-)
Mht. skallerne er mit bedste råd stædighed - af samme grund undrer jeg mig over, at jeg ikke er bedre til at afskalle hasselnødder ;-)

Glæder mig til at se, hvad du ellers tryller frem af maskinen!

Lars sagde ...

Pas på med ismaskinen.. Man bliver totalt issnob, og alt købeis smager ikke godt nok.

Jeg har selv en Simac som snart bliver i moderne farver igen (brun og beige), og når den engang dør, så bliver det nok også en Nemox.. Eller Musso, alt efter hvad kontoen siger.

Tante Sød..og den sure øko-citron... sagde ...

uha for en selvforkælelse med sådan et udstyrsstykke:-) Den ser fed ud - må jeg spørge hvad sådan en krasbørstig fætter koster?
Isen ser vildt lækker ud - håber du laver en ny is hver dag hele sommeren!smiler

Hanne K's verden sagde ...

@Prikker i luften. ;D Ja, det havde jeg egentligt også .. men man SKAL have lidt sødt hver dag (siger mine regler... )

Hanne K's verden sagde ...

Kære Malou
Ja, det må jeg sige. Virkeligt lækkert. Og man kan godt lege videre med den. Glæder mig i hvertfald til at se din version.
Knus Hanne

Hanne K's verden sagde ...

@Signe - nej, jeg tror, at du har ret. Det jeg ikke var så sikker på er, om hinden er meget bitter og det derfor kan blive for meget... Men det må jo bare komme an på en prøve. For det bliver en is, jeg vender tilbage til ;)

Hanne K's verden sagde ...

@Piske ... hahaha ... Min stædighed bliver spist af utålmodighed, når jeg står med de forb..... nødder ;D
Men det er sikkert den eneste løsning.
Jeg er i gang med 2 nye slags .. så der kommer nok meget is her på bloggen den næste tid.

Hanne K's verden sagde ...

@Lars ... ja, det kan jeg godt forestille mig. Men lidt snob må man vel godt have lov at være ;)

Åhh, den Musso kiggede jeg også langt efter!! Den er altså lige en tand mere lækker end Nemox. Men prisen afgjorde sagen :(

Hanne K's verden sagde ...

@Tante sød - ja, det må du. Det blev ca 2.900 kr inkl fragt.
Ja, det er mange penge, meeeennnnn... man må ikke gå ned på udstyret;)
Ja, det var en god udfordring ... men for dælen så kan jeg jo trille, når vi kommer til september;D Men meget is, dét kommer der!

heidi sagde ...

Hvor er jeg glad for at første forsøg endte godt - ville meget nødig have været medvirkende årsag til at lokke dig til at købe den, og du så blev skuffet!
Jeg har ikke fundet noget nemmere tip end dit mht. afskalning af nødder - første gang jeg lavede med nødder ville skallen heller ikke for godt slippe, så der kom noget af det altså med - og det synes jeg ikke man kunne smage.
Glæder mig til at se hvad du ellers finder på - kan i øvrigt også anbefale noget yoghurt-baseret (den jeg lavede med blåbær), hvis man er utålmodig - der er ikke noget der skal varmes op, og køles af først :-)

Hanne K's verden sagde ...

@Heidi - jeg har været SÅ glad for dine råd inden, og er helt, helt tilfreds!!
Mht nødderne, vil jeg prøve at lade være med at gå så meget op i, om jeg får det hele af i næste portion. Så må vi se, hvordan det går.
Har også set, at man inde i den etniske butik tæt ved Føtex kan købe dem, hvor de er afskallede ... men så går lidt af det hjemmelavede jo af det;)
Jeg har lige netop kørt en yoghurtis med jordbær :) Tror nok, at jeg hellere må snuppe en kugle til et afsnit af Sex and the City ... farven matcher til serien!! Og så må man jo godt spise is midt på dagen;)

Det Lyseblå Køkken sagde ...

Hej Hanne

Tillykke med den lille italienske vidundermaskine.

Jeg er ikke selv den store isspiser men i sidste uge smagte jeg en hasselnøddeis og en rabarbersorbet fra Ismageriet og jeg var i den grad solgt.

Selvom vi ingen ismaskine har eller skal ha - blir jeg nødt til at prøve din opskrift på hasselnøddegelato. For den lyder og ser alt for lækker ud. Mums!

Glæder mig til at se og læse mere om dine fremtidige og fantastiske iskreationer.

God lørdag...

Mange gode hilsner
Maj

Hanne K's verden sagde ...

Hej Maj
Tak :)
Isen kan jo også sagtens laves uden ismaskine.
Rabarbersorbet lyder også helt fortryllende. Det skal også prøves her.
Der kommer mange isindlæg den næste tid, er jeg sikker på. Har allerede 2 nye undervejs:)
God lørdag til dig.
Kh Hanne

Anonym sagde ...

Jeg nægter at købe en ismaskine ... for hvis jeg gjorde ville jeg bruge den rigtig meget og det meste ville ende i maven på mig selv :-)

Er ret misundelig og glæder mig til at se hvad du tryller ud af vidunderet

/Christoffer

Hanne K's verden sagde ...

@Christoffer ... hahahaha ... det samme vil sikkert ske her. Så om et par måneder forbander jeg den nok langt væk, når isen har sat sig som et bælte omkring maven ;)

foodfanatic sagde ...

Dejligt med et tip til køb af ismaskine. Den er godt nok ikke helt billig dog. Hvor købte du den henne?
Kh Nadia

Hanne K's verden sagde ...

Kære Nadia
Nej, den er ikke helt billig, men hver en krone værd ;)
Jeg købte her:
http://shop.lagondola.it/

Men har siden set den til nogenlunde samme pris i Bilka. Og så er det jo da nemmere, hvis man har nogle problemer med den på et tidspunkt.

Kh Hanne

Kim Jørgensen sagde ...

Den lyder nu lækker den opskrift. Kunne godt være man lige skulle prøve den en af dagene :)

Drinks Anders sagde ...

Dejligt med et tip til køb af en ismaskine. Må jeg prøve at lege med til min margarita