søndag den 16. januar 2011

Tyrkiske deller, lækre rodfrugter, pandebrød og hummus

Trangen til hummus blev i denne uge stor. Heidi havde en smagsprøve med af hendes, da vi mødtes til kursus i mandags. Den var god!! Så jeg fik mod på at hoppe ud i at lave min egen. Jeg har tidligere ikke været fan af mine egne hummuskreationer ... men derimod elsket det, når jeg har været på restaurant.

Denne gang lykkes det! Og jeg laver helt sikkert snart en ny portion, nu hvor jeg har kikærter i fryseren.

Jeg bagte nogle hurtige pandebrød til at dyppe i hummussen, opskriften fandt jeg hos LaTascha. Nemmere bliver det ikke!

Dertil fik vi nogle tyrkiske frikadeller - köfte-agtige - vendt i sesamfrø og masser af smag fra bl.a. spidskommen, persille, hvidløg samt ekstra bid fra gulerod, persillerod og cashewnødder.

Jeg har købt nogle nye kogebøger fra Vestjyllands Højskole, som er fyldt med idéer til grøntsagsretter. Her fandt jeg inspiration til nogle bagte rodfrugter.

Et skønt måltid (som ovenikøbet er super sundt) på en kedelig onsdag og det gav mig et par timers hygge og afkobling i køkkenet, hvilket var lige, hvad jeg trængte til.

Tyrkiske deller
500 g oksefars
500 g svinefars
groft havsalt (efter smag - start med 1 tsk, Fetaen er også salt)
peber
cayennepeber
½-1 tsk spidskommen
2 æg
1 stor dåse konc tomatpuré (140 g)
1 dl speltrasp
1 stort fed fintrevet hvidløg
2 fintrevet skalotteløg
1 revet gulerod
1 lille fintrevet persillerod
100 g revet eller moset Feta
2 dl hakkede cashewnødder
2-3 spsk finthakket persille
evt vand

Sesamfrø

Rør de 2 slags kød godt sammen med salt og peber til det bliver sejt. Jeg ælter ofte med hænderne, da jeg synes, det er lettest.
Rør herefter alle ingredienser i. Tilsæt evt lidt vand, hvis farsen bliver for fast.
Smag til med salt, peber og cayennepeber.
Lad farsen stå koldt en halv times tid.
Form frikadellerne og tril dem i sesamfrø.
Steg eller bag frikadellerne. Jeg bagte dem i ca. 30 min ved 180 grader. Hold øje på dem - og mærk om de er ved at være faste efter 20-25 minutter.

Note:
Lækre deller med god smag og bid. Lav en stor portion, så er der nem mad til fryseren.

Bagte rødbeder
3 små rødbeder
1 stort rødløg

rapsolie
agavesirup
revet citronskal
krydderurtesalt (med salvie, citrontimian, og merian)

Skær rødbederne i både (husk handsker, hvis du ikke ønsker røde hænder), også rødløget skæres i både.
Smør et ildfastfad med olie og bland grøntsager med olie, sirup, citronskal og krydderurter.
Bag 1 time ved 180 grader.


Bagte rodfrugter
Gulerødder, persillerod og pastinak

olivenolie
æblesirup
saft fra  ½ citron
dild
salt
Skær rodfrygterne i passende stykker. Bland med olie, sirup, citronsaft, dild og salt. Læg i et smurt fad.
Bag ca. 40 min ved 180 grader ... afhænger selvfølgelig af udskæringen af rodfrugterne.

Note:
Både de blandede rodfrugter og rødbederne smagte super godt. En god og nem måde at få grøntsager på.
Man kan krydre med andre krydderurter og smagsgivere - lige hvad man lyster. Men balancen imellem det sur/søde synes jeg er vigtig.

Hummus
Sæt kikærter i blød natten over, kog med rigeligt nyt vand i ca. 1 time.
Jeg tilsatte 2 fed hvidløg under kogningen. Og brugte disse til at smage hummussen til med. Det giver en mere mild og rund hvidløgssmag.

3½ dl kikærter
2 fed kogte hvidløg (eller ½-1 fed friskrevet hvidløg)
1-2 spsk tahin (gerne en tyndt flydende)
citronsaft
1/4 - 1/2 dl vand
salt
2 spsk olivenolie
cayennepeber
Kør det hele i en blender eller minihakker. Tilsæt vand, så massen bliver tilpas lind.
Udelad hvidløget, hvis du bruger friskt og tilsæt først, når massen er kørt færdig. Hvidløg kan få en meget skarp smag, hvis den køres med i hakkeren.

Ved servering dryppes hummussen med lidt olivenolie og et drys paprika.

Note:
Jeg var meget tilfreds med denne hummus. Den milde smag fra det kogte hvidløg klæder dippen.
Tidligere har jeg brugt en meget fast tahin. I sommer fik jeg dette glas af Malou, en meget flydende tahin, som var helt perfekt og tilfører en skøn nøddeagtig smag til hummussen.

Pandebrød
1½ dl hvedemel
½ dl grahamsmel
1 spsk olie
0,75 dl vand
et nip salt
Ælt til en fast dej. Del i 3 små kugler, som rulles tyndt ud. Bages på en varm og tør pande et par minutter på hver side.

Note:
Hurtige brød, som skal spises straks. Jeg kan forestille mig, at de vil være temmelig kedelige dagen efter. En meget nem måde at få lidt brød til maden.

 

 

10 kommentarer:

heidi sagde ...

Hej Hanne

Jeg er glad for at du syntes om humusen - men du har dog ret i at frisk blendet hvidløg giver en meget skarp hvidløgssmag - især dagen efter, hvor du jo smagte den (men du var dog advaret). Jeg vil prøve tippet med at koge hvidløg med kikærterne og bruge det næste gang jeg skal koge ærter, eller nøjes med at hakke det friske hvidløg i stedet for at blende det.

Resten af menuen ser dejlig ud - tror jeg skal stjæle ideen til de tyrkiske deller en dag!

Vi ses i morgen til endnu en gang madlavning - tror ikke jeg får blogget om første gang alligevel (har haft for meget om ørerne her i weekenden), men til gengæld vil jeg forsøge at huske kameraet i morgen :-)

Tanker skal der til sagde ...

Hmmm hvad er Tahin ?

Luggi siger hun elsker Humus... Jeg har vist aldrig smagt det...

Din "tallerken" ser mums ud !

Hyggehygge
Marianne

Hanne's verden sagde ...

Hej Heidi
Tusind tak for hjælpen - jeg er bare så glad for, at jeg nu har en hjemelavet hummusopskrift, som jeg kan lide. Jeg har faktisk lyst til en portion lige nu!
(måske mest fordi min hare totalt kiksede....;))

Bliver spændende i morgen, hvad vi skal lave. Jeg krydser fingre for, at vi kommer i en gruppe, hvor vi får lidt flere udfordringer.

Vi ses i morgen på heden :)

Hanne's verden sagde ...

@Marianne - Tahin er en sesampasta, som tilfører den lidt nøddeagtige smag til hummussen.

Du er da nødt til at lave det til Luggi en dag :) Det er super nemt - også lækkert f.eks. at dyppe grøntsagsstænger i.

Piskeriset sagde ...

Manner! Du skal da over i mit køkken og lave mad resten af måneden - det ville passe supergodt med temaet :-D

Jeg var lige ved at lave hummus i dag, da jeg lavede shawarma, men endte så med at lave babaganoush i stedet.

LillePil sagde ...

Hvor ser det lækkert ud!!!
Hvor finder du speltrasp?

KH Berit

Hanne's verden sagde ...

@Piske - Jeg kommer gerne hen i dit køkken igen :)
Babaganoush .. det har jeg aldrig hørt om.

Hanne's verden sagde ...

Hej Berit
Tak :)
Jeg tror, at jeg har købt speltrasp i Bilka eller Føtex.
Det er et produkt fra Urtekram.
Du kan også købe det på nettet - f.eks. her:
http://helsebasen.dk/product/speltrasp-450-g-oeko-urtekram-566/

Eller du kan bare checke billedet ud og så sikkert finde det i et supermarked.
Kh Hanne

Ida sagde ...

Svinefars i tyrkiske frikadeller? Haha, den var nok ikke gået i Tyrkiet

Hanne's verden sagde ...

@Ida ... haha, nej, det har du ret i. Det havde jeg slet ikke tænkt;)