søndag den 19. december 2010

Brændte mandler i 2 versioner

Jeg tror, at brændte mandler er lidt en voksen ting. Sådan er det i hvert fald for mig - og i år er jeg åbenbart blevet lidt mere voksen. Jeg er i hvert fald helt vild med brændte mandler denne jul.

Opskriften på de bedste, som jeg nu har lavet 4-5 portioner af ... (de er også populære på mit job), fandt jeg hos Julpiskeren. De er virkeligt lækre - smagen af kanel og et lille touch af salt, gør dem helt uovertrufne.

Jeg synes, at brændte mandler kræver lidt øvelse. Det er i princippet helt enkelt, men samtidig kræver det lidt rutine. At man finder ud af, hvornår mandlerne har gennemgået forskellige processer og er klar til at tage af.

Det vigtige er, at når de efter nogle minutter bliver helt krystalliserede, så skal man lige tage den med ro og ikke i panik flå dem af komfuret (... taler jeg mon af erfaring ....). De skal blive over varmen sådan, at sukkeret får lov at smelte og glasere mandlerne.

Brændte mandler med kanel og salt
150 g sukker
½ dl vand
1 spsk eddike - jeg brugte kirsebæreddike
3 tsk kanel
200 g mandler
en smule kværnet havsalt
Bland sukker, vand, eddike og kanel sammen med mandlerne på en pande. Sæt godt med blus på så massen koger op. Lad nu koge indtil vandet er fordampet. Sukkeret bliver nu helt krystalliseret og smuldret. Man skal  nu lade panden blive over varmen - muligvis skrue lidt ned for at have helt kontrol over mandlerne.
Efter et kort øjeblik vil sukkeret begynde at smelte - så rør ind til alle mandlerne er dækket af blank, skinnende karamel.
Tag mandlerne af varmen, fordel på bagepapir med 2 grydeskeer eller gafler. Drys imens de stadig er meget varme med lidt fin havsalat.

Note: Absolut mine yndlingsmandler. Kanel, karamel og salt er en god kombi!
 

 

 

 

Brændte vanillemandler med smør
1/2 dl vand

150 g sukker
korn fra 1 stang vanille
200 g  mandler
½ spsk kirsebæreddike
½  spsk smør
en smule kværnet havsalt
Bring vand, sukker, vanillekorn, mandler og eddike i kog ved høj varme på en pande.
Skru derefter ned til middel varme. Lad vandet fordampe, indtil sukkeret har en konsistens som sirup og tilsæt smørret. Rør grundigt indtil sukkeret er let gyldent og danner krystaller. Hæld mandlerne ud på bagepapir og fordel dem let med en grydeske. Drys også disse mandler med ganske lidt salt.

Note: Mandlerne bliver meget blanke. Den fine smag af vanille og et stref af salt gør også disse mandler yderst velsmagende. Der var en del ekstra karamel ved disse mandler. Karamellen og nogle mandler knuste jeg og bruge som krokant i noget andet julekonfekt. 
 

6 kommentarer:

Mad skal der til sagde ...

øjjjjjjjjjj jeg er vild med brændte mandler , men det er mine unger nu også...

Men... jeg tør ikke kaste mig ud i at lave dem selv.

Hyggehygge
Marianne

Piskeriset sagde ...

Godt du fik afprøvet dem :-)

Sender du lige en portion? Jeg får mandelcraving igen! :-D

Hanne K's verden sagde ...

@Marianne, de er nu ikke farlige - så PRØV DET :)

Hanne K's verden sagde ...

@Piske - man får hurtig mandelcraving. De er total vanedannende. Fantastisk opskrift du der har udbredt!!!

skipper sagde ...

Tak for en god og instruktiv opskrift. Jeg var brændt-mandel-jomfru, og har opnået et meget fint resultat.

Hanne K's verden sagde ...

@Skipper,
Velbekomme ... måske jeg selv skulle studere den lidt nærmere igen, ... jeg havde et ikke helt vellykket resultat her til jul ;D