fredag den 29. oktober 2010

Rosenbrød


Her er en ægte klassiker fra Amo. Sådan en lille opskriftslap fra "gamle dage". Jeg ved ikke, hvor gammel den er, men heldigvis er den gemt i en plastiklomme og stadig fin og læselig. Den er blevet bagt mange, mange gange i løbet af årene.

Det er en kage, som jeg altid får lyst til at bage om efteråret/vinteren. Remonce med kanel og hvid glasur - det er nu en god kombination. 

Den blev en del af kagebordet i sidste weekend. Min 1-årige niece Lykke var særligt glad for denne kage.

Dejen:
2 dl mælk
100 g smør
50 g gær
50 g sukker
1 æg
½ tsk kardemomme
1 tsk salt
500 g mel
Smørret smeltes og mælk hældes ved - væsken skal være "lillefinger varm". Heri opløses gæren.
Tilsæt sukker, æg, kardemomme og salt. Tilsæt mel og ælt dejen. lad hæve til dobbelt størrelse et lunt sted.

Fyldet:
150 g blødt smør
150 g sukker
1½-2tsk kanel
Rør smør, sukker og kanel godt sammen.

Del dejen i 2 dele, form disse til en kugle. Lad hvile et par minutter.
Rul  dejen ud til en plade på ca 20x35 cm. Fordel fyldet herpå og fold som vist på billederne:


 Tryk dejen lidt sammen, så fyldet ikke flyder for meget ud.
Prik brødene helt igennem med en gaffel og lad efterhæve ca. ½ times tid.

Bag ved 220 grader i 12-15 minutter.
Lad brødene køle af og glaser med hvid glasur.

11 kommentarer:

Sifka sagde ...

Den opskrift havde jeg også i min samling, dengang man havde husgerning for alvor. Sjovt at få genopfrisket.

Kager skal der til sagde ...

Ummmm de skal prøves..

Hyggehygge
Marianne

Hanne's verden sagde ...

@Sifka - man bliver helt nostalgisk, når de gamle lapper findes frem :)

Hanne's verden sagde ...

@Marianne - det vil du ikke fortryde, hvis du er en kanelpige :)
Kh Hanne

Piskeriset sagde ...

Jeg tror aldrig, jeg har smagt rosenbrød, men det må klart være en fejl i min opdragelse! Gad vide, hvorfor det mon har fået det navn...?

Fyldet er jeg helt pjattet med - elsker kanel ;-)

Hanne's verden sagde ...

@Piske, ja - det er da en fejl. Men du kan da nå at rette op på det :)

De hedder rosenbrød, fordi der oprindeligt skulle rosenvand i glasuren. Det er der dog ikke i min version.

Og fyldet .... ja, det kan man spise i rå mængder!

Hanne Østerskov sagde ...

Tjek vores nye messe ud - Den Bæredygtige Familie, her er det muligt at lave økologisk mad over bål med Den Økologiske Madkaravane.
Endvidere vil der kunne opleves en masse aktiviteter, konkurrencer og workshops.

Anders Lund Madsen vil komme og fortælle om hans holdning til klima og miljø, og Jytte Abildstrøm vil med sin sprudlende personlig slå et slag for økologien.

Alt dette foregår d. 13. - 14. nov. 10-17 i Fredericia Messecenter.

Eva Bagger sagde ...

Kære Hanne,
MMMhmmm, hvor ser de fine ud, dine rosenbrød. Vi fik det altid, når vi som små var i København med familien. Herovre kan man nemlig få det i stort set alle bagere (med respekt for sig selv), mens det til gengæld ikke kan opdrives i Østjylland... Kunne dog forestille mig, at en HJEMMELAVET udgave af slagsen er HELT uovertruffen!!
Kh. Eva

Hanne's verden sagde ...

Kære Eva
Jeg tror heller aldrig, at jeg har set et rosenbrød hos en bager her i Jylland. Egentligt mærkeligt - de er ellers sådan lidt "jydeagtige" og hyggelige i smagen ;) Men den hjemmebagte udgave er i hvert fald et hit :)
Kh Hanne

Anonym sagde ...

Har nå lagd rosenbrød flere ganger, og de er et kæmpehit! "Alle" elsker dem :)

Lotte

Hanne's verden sagde ...

Hej Lotte
Tak for din kommentar - og velkommen her.
SKØNT at høre, at "Alle" elsker rosenbrød - det er også bare en all time favorite her :)
Hilsner Hanne