Jeg har før blogget opskrifter på svinekæber – her og her. Der har det været mørk øl, som har været smagsgiver og ”braiseringsvæske” … sidste weekend skulle de sidste kæber, jeg havde i fryseren bruges. Så der skulle prøves med nogle andre ingredienser.
Rødvinsbraisering kan absolut anbefales ... hvad der er bedst ved jeg ikke helt.... Konklussionen er vist bare: langtidsbraiserede svinekæber smager altid godt!!!
Klidmoster havde fortalt mig, at jeg slet ikke behøvede at stå og skære senen af kæberne. Og det letter da godt nok det hele en hel del. Det blev lige nøjagtigt lige så fantastisk mør, som når jeg har stået og bakset med at snitte i kæberne inden.
Mørhed er netop det fantastiske ved svinekæber. Jeg synes, at det er en guddommelig spise … det er mørt, saftigt og helt fantastisk. Nu har jeg vist prist dette skænne stykke kød nok - men jeg synes bare, at alle skal hoppe ud i at lave svinekæber. Mange ser mærkeligt ud i ansigtet, når jeg nævner svinekæber, men det er et helt reelt stykke kød og ikke noget med tænder, gummer og hvad ordet kæber ellers giver associationer til.
Det blev en kæmpe portion, mad nok til 6-7 (jyske) personer – vi fik til et par dage + en omgang til fryseren.
Rødvinsbraiserede svinekæber
smør, olivenolie
2 kg svinekæber
mel, salt, peber
2 store gulerødder
3 store skalotteløg
1 stor persillerod
3 fed hvidløg
1 stor kvist rosmarin
4 blade laurbær
1 tsk timian (eller en kvist frisk timian, vil nok være bedst)
1 fl rødvin
3-4 dl kalvefond
salt, peber
gastrik
blåbærsyltetøj
balsamico
sukker
maizena
ca. 2 dl fløde
evt. kulør
Tør kæberne og ryst dem i en pose med mel, salt og peber.
Brun smør og olie i en stor stegegryde. Steg i dette kæberne af nogle omgange. De skal have en god stegeskorpe. Tag op og læg til side.
Hak grøntsagerne i grove tern og svits også, til de er godt brunede.
Læg kæberne op i gryden igen, tilsæt rødvin og lad dette komme op og simre. Og tilsæt så kalvefonden, krydderurter og lad simre mindst 3 timer ved svag varme.
Tag herefter kødet op og hæld saucen igennem en sigte. Hæld saucen tilbage i gryden, kog op, tilsæt fløde, jævn med maizena – og smag til med gastrik, blåbærsyltetøj, balsamico, evt. sukker, salt og peber.
Man behøver ikke, at bruge alle disse ting til at smage til med – men lidt syrligt, lidt sødt, salt og peber … skaber harmonien. Jeg syntes, at det var lidt sjovt at søde med lidt blåbærsyltetøj … og det var en god idé.
Server med en god kartoffelmos.
20 kommentarer:
eeej det lyde altså lækkert :) og tusind tak for hilsnen på stokrosevej :) det var ærgeligt jeg ikke nåede at fange dig
Hej Line
Det smager også helt fantastisk.
Ja, det var super ærgerligt:o) Jeg var ellers bange for, at jeg havde talt over mig, da jeg nævnte, at vi begge havde en madblog - de så helt mærkelige ud i hovedet. Så det må du altså undskylde, hvis det ikke var noget, som de skulle inddrages i.
Hilsner Hanne
Hvor finder man de der... svinekæber ?? Synes ikke det er noget jeg er stødt på... Og har altså ikke nogen rigtig slagter i nærheden...
Men det lyder jo til at være rigtig godt !!!
Hyggehygge
Marianne
det skal du ikke tænke på :) det er ikke nogen hemlighed. jeg tror bare ikke de havde set det komme :D
Yumyum! Hvor meget smag tager de af rødvinen? Og sjov idé med blåbærsyltetøjet! :-D
Kære Hanne
Lækkert, det er noget med smag!
Ja og så er det så mørt, at det er en drøm!
Det er længe siden jeg sidst lavede det, vel nok fordi, at jeg ikke lige er "faldet" over svinkæber, det er ikke lige det, man ser i Superbrugsen, men man kan vel bestille det.
Knus
Vibeke
Hej Marianne
Beklager den lange svartid, har lige været under dynen et par dage:o)
Jeg bestiller altid hos en slagter. Men jeg har hørt på andre blogge, at man kan være heldig at finde dem i Bilka/Føtex. Men ellers kunne man da spørge i sit supermarked, hvis der er en slagterafdeling. Jeg kunne da forestille mig, at man så kunne bestille der.
God jagt;o) Det er absolut jagten værd!
Piskeris, Det bliver en virkelig kraftig ret. Men det gør det jo også med øllet - bare lidt anderledes. Ikke direkte smag af rødvin ... hmmmmmmmmmm - svært at forklare;)
Men rødvin, krydderurter og blåbær ... der var lidt skovbund over det;D
Kære Vibeke
Jeg bestiller det altid hos slagteren. Og så bestiller jeg en ordentligt portion, så jeg har til nogle gange.
Nej, det er ikke lige noget, som ligger i supermarkedet ... dumt, egentligt!
Knus Hanne
Gummer, tænder osv. he he kan ikke gøre for det men det kommer ikke ned i min mave ;-) Er nok heller ikke den der er vildest med kød. Driver slagteren til vanvid her. Der er for meget fedt, for mange sener og ....... Han ser helt skræmt ud hver gang jeg nærmer mig. KNUS♥
Søde Tine, der er altså ingen gummer, tænder eller andet grimt på de her kæber. Der er en sene, som man bare kan skære af.
Det er det skønneste, lækreste kød - du må prøve det en gang:o)
Knus Hanne
Hmmm så må jeg hellere spørge slagteren i Føtex næste gang jeg kommer forbi...
Selvom han godt nok kiggede underligt på mig de første mange gang jeg bad om oksemarvben... Men nu har de dem fast...
Hyggehygge
Lige en ret for mig (endnu engang). Den ser fantastisk ud.
Kærlige hilsner fra Hong Kong
Hej Nadia
Hyggeligt at høre fra dig:o)
Og ja, skøn, skøn mad.
Fortsat godt ophold i Hong Kong - er spændt på at se, hvad du skal eksperimentere med, når du kommer hjem igen.
Kh Hanne
jeg er med i en mad klub for mænd og da jeg sagde at i dag skal vi ha svine kæber der var der nogen der rynkede på næsen til at starte med men da retten var færdig der blev jeg skamrost for initiativet det var simpelthen perfekt jeg havde brugt en god dyr porter som en del af væden og ja det var vildt var der flere der sagde tænk at man kan overse sådan en spise så jer derude bare klø på den ret tar kegler :-)
@Bendtsen, kan kun give dig ret. Det er bare simreretten over dem alle!!!
Lækkert - har lige købt svinekæber i Kvickly i Køge. Så det kan lade sig gøre i super markederne også. Ellers så hør i slagteren
Jeg køber svinekæber i min lokale SuperBrugs. De er på tilbud med jævne mellemrum.
Hilsen Anne Marie
Selv her efter opskriften er kommet op for over 10 år siden, er det min absolutte favorit. Ganske enkel og nem at gå til, og resultatet er fremragende.
Nu har jeg lavet denne ret i over 10 år, og bliver stadig glædeligt overrasket over hvor lækkert det er.
Send en kommentar