søndag den 25. november 2012

Langtidsstegte andelår, rødkålssalat med æbler/pærer og råstegte rodfrugter

And er en yndlingsspise hos os - og vi får det bare alt for sjældent. Den traditionelle rødkål er jeg ikke specielt glad for, derfor blev det en rådkålssalat i stedet. Et drys af de sprøde sojamandler ovenpå gjorde godt. 

Langtidsstegte andelår
3 andelår
2 dl hønsefond
2 skalotteløg
1 cox orange æble
15 svesker
1 gulerod
3 knuste enebær
en kvist rosmarin
et par kviste timian
1 salvieblad
salt
peber
Læg æble- og løgbåde i et ildfast fad sammen med svesker, gulerod, enebær og krydderurter. Hæld ca 2 dl hønsefond ved. Krydr andelårene godt med salt og peber og læg dem ovenpå urterne.
 
Sæt i ovnen ved 140/150 grader i 3 timer - dæk evt lårene til med stanniol efter  1 1/2 time.
Tag lårene ud, når de er møre, si fonden fra. Læg lårene i fadet igen og giv dem nogle få minutter under grill lige før servering for at få et sprødt skind.

Imens laves en opbagt sauce af smør, mel og fonden fra anden. Lad koge igennem ca 20 minutter for at fjerne melsmagen. Smag til med rødvin, balsamico, evt. gastrik, gelé, sukker ... hvad du nu ligger inde med, så saucen får en perfekt balance imellem sødt, surt og salt.

Rødkålssalat med æbler og pære
1/4  rødkål
1 æble
1 pære

dressing:
3 spsk olivenolie
honning
æblecidereddike
citronsaft
salt, peber
Snit kålen fin - evt i en foodprocessor, skær pæren i små tern og æblet i tyndeskiver. Bland sammen og smag til - igen for at opnå den rette sødme- og syrebalance.
Smørstegte rodfrugter
1 persillerod
6 små gulerødder
1 stort rødløg
en håndfuld citrontimian
et par kviste alm. timian
salt, peber
honning
citronsaft
et par spsk smør
Snit persillerod og gulerødder i tændstikstynde strimler/julienne og løget i i tynde både. Svits i smeltet smør ved ikke alt for høj varme til grøntsagerne "falder lidt sammen", men stadig er sprøde. Smag til med friske krydderurter, salt, peber, honning og citronsaft.

Endelig fik vi lejlighed til at hive tyttebærsylt/lingon sylt - hjembragt fra Sverige - frem på bordet og en ribsgelé, som min mor har lavet. Det var i sandhed en dejlig middag!!

9 kommentarer:

A + K = ♥ sagde ...

Uhm, det ser simpelthen så godt ud - godt jeg skal have julemad i aften!

- Anne

Piskeriset sagde ...

Enig - and smager simpelthen så godt! Jeg er begyndt at kigge efter en god øko-andepusher, men ænder bliver desværre ret dyre og svære at skaffe, når de skal være økologiske. Nå, der er stadig længe til jul... :-D

heidi sagde ...

Det ser i sandhed også lækkert ud, og jeg glæder mig som et lille barn til juleaften, hvor vi skal have de confiterede af slagsen.
Lækkert med frisk rødkålssalat til - det foretrækker jeg også fremfor den kogte :-)

Hanne K's verden sagde ...

@Anne
Håber, at du også nød julemiddagen. Det er nu dejligt at tage lidt forskud på højtiden! :)

Hanne K's verden sagde ...

@Piske
Det lyder lækkert, hvis du kan finde en øko-and. God jagt!

Hanne K's verden sagde ...

@Heidi
Det var et dejligt måltid.
Confiterede andelår - SÅ lækkert!!

Anonym sagde ...

Sikke en lækker middag! Der er ingen grund til at gemme tyttebærsyltetøjet alt for langt væk - der findes ikke noget bedre til stegte rødspætter, prøv det.
Elsebeth

Hanne K's verden sagde ...

@diy se her hvordan
Tak :)

Hanne K's verden sagde ...

@Elsebeth
Det må prøves til stegte rødspætter! Alt for sjældent, vi får det!