søndag den 27. maj 2012

Grillet sommermakrel med græske grøntsager, nye kartofler og tzatziki

Spiser de mon andet end is ... ja, det gør vi. Nu er det vist tid til at blogge lidt af pinsens grillerier.

Fredag er dagen, hvor den gode fiskebil holder i Viborg. Med det gode vejr, var det oplagt at slå et slag forbi og købe lidt med hjem til grillen. Det blev til 2 fine makreller i portionsstørrelse.

Makrel er en rigtig sommerfisk, og det er ikke sidste gang, vi griller sådan et par stykker.

Jeg lod mig inspirere af denne opskrift og lavede tilbehør, som var græskinspireret. 

Grillet sommermakrel
en dusk citrontimian
skal fra ½ citron
en smule chiliflager
saft fra 1 citron
1 dl olivenolie
1 fed hvidløg
et bundt krydderurter: citrontimian, salvie, merian/oregano
et par skiver citron
salt
peber
Knus citrontimian, chiliflager, citronskal i en morter sammen med en smule olie. Bland der efter citronsaft, et fed hvidløg i skiver og mere olie i. Stil koldt et par timer.
Gør makrellerne rene, dup dem med køkkenrulle, skær 3-4 snit på hver side, drys med salt og peber indeni og lad dem marinere i dressingen i mindst ½ time i en pose eller et stort fad.
Når grillen er klar, tørres makrellerne lidt af og lægges i fiskenet eller direkte på grillen (det er dog svært at vende, hvis man lægger dem direkte på risten) Alternativt kan man pakke dem ind i stanniol.
Jeg gav dem 6 min på hver side over direkte varme. Det var lidt for meget, jeg vil tro, at de kunne nøjes med ca 4 min pr side.


Græske grøntsager
½ squash
1 rød snackpeber
2 rødløg
2 fed hvidløg
et par håndfulde San Marzano tomater
oregano
100 g feta, skåret i store tern
friske krydderurter, f.eks. oregano, basilikum og timian
½-1 dl olivenolie
1 spsk balsamicoeddike (anden eddike eller citronsaft)
salt, peber
evt. lidt honning, sukker
Skær alle græntsager ud i grove både, tern, skiver. Bland grøntsager sammen med krydderurter, olie og balsamico i en foliebakke. Drys godt med salt, peber. Fordel Feta skåret i ret store tern rundt i bakken.
Grill ca 15-25 min alt efter, hvor sprøde/møre du ønsker grøntsagerne.

Vi fiskede nogle af squashskiverne op og grillede direkte over gløderne for at give dem lidt ekstra farve, smag og stegeskorpe. Det kan anbefales, da det er en grøntsag med ret anonym smag.


Note: 
Det er de nemmeste grøntsage,r man kan lave på en grill. Fetaen suger smag fra søde løg, peberfrugter m.m - og det smager skønt. Vi synes næsten ikke, at det er en rigtig grillaften, hvis vi ikke får en variation af disse grøntsager og tzatziki.
Man kan variere grøntsagerne med de ting, som man nu har - løg, porre, squash, aubergine, peberfrugter, asparges osv.

Dagen efter blendede jeg resten af de grillede grøntsager sammen med lidt græsk yoghurt. Det giver en dejlig creme til at dyppe godt brød i.

Server med nye kartofler og f.eks. en grov tzatziki rørt af græsk yoghurt/cremefraiche, most feta, olivenolie, dild, hvidløg, æblecidereddike, salt, peber og agurk skåret i tændstikstykke bjælker.
 

 

 

 

3 kommentarer:

heidi sagde ...

Sikke en skøn sommermenu! Jeg skal helt klart have brugt det med de græsk inspirerede grøntsager noget mere i år - og super ide med at blende resterne med yoghurt. Det må prøves :-)

Hanne K's verden sagde ...

@Heidi,
det var en super lækker sommermenu. Og får virkelig tankerne hen på Grækenland - grillet fisk, grøntsager og tzatziki. Skønt!!

foodfanatic sagde ...

Kære Hanne
Hvor lyder det som en skøn grillaften. Jeg har aldrig lavet makrel, da jeg ikke er så glad for benene, men nøj denne her version frister godt nok. Mht. grøntsagerne, stiller du dem i bunden af en kuglegrill eller hvordan?
Kh Nadia